Home > νέα > Η τέχνη και πολιτισμός μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη και θεραπεία των εξαρτήσεων ► Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο Ψυχολόγος της ΔΡΑΣΗΣ κ. Βλάχος και η υπεύθυνη του Κέντρου Νεότητας κα. Παρασίδου

Η τέχνη και πολιτισμός μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη και θεραπεία των εξαρτήσεων ► Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο Ψυχολόγος της ΔΡΑΣΗΣ κ. Βλάχος και η υπεύθυνη του Κέντρου Νεότητας κα. Παρασίδου

Εκδήλωση του Κέντρου Νεότητας με τη ΔΡΑΣΗ Δράμας

Η τέχνη και πολιτισμός μπορούν

να συμβάλλουν στην πρόληψη

και θεραπεία των εξαρτήσεων

► Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο Ψυχολόγος της ΔΡΑΣΗΣ κ. Βλάχος και η υπεύθυνη του Κέντρου Νεότητας κα. Παρασίδου

► Ο σχεδιασμός του Κέντρου Νεότητας για το επόμενο διάστημα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ εκδήλωση πραγματοποίησε το Κέντρο Νεότητας «Γεώργιος Παρασίδης» του Δήμου Δράμας,  στην αίθουσα τέχνης του παλαιού δημαρχείου στην πλατεία Ελευθερίας.

Η εκδήλωση είχε κεντρικό θέμα: «Τέχνη  και Πολιτισμός στην πρόληψη και θεραπεία της εξάρτησης» και έγινε σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας της Π.Ε. Δράμας «ΔΡΑΣΗ».

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ψυχολόγος και Συστημικός Θεραπευτής και Επιστημονικός Υπεύθυνος της ΔΡΑΣΗΣ κ. Κωνσταντίνος Βλάχος.

Για το θέμα που ανέπτυξε, μίλησε στον «Π.Τ.» ο κ. Βλάχος, ο οποίος σημείωσε ότι πρόκειται για την αρχή μια συνεργασίας μεταξύ της «ΔΡΑΣΗΣ» και του Κέντρου Νεότητας και όπως επισημαίνει, «έχουμε σκοπό στο μέλλον να δουλέψουμε με τα άτομα που εργάζονται στα τμήματα του Κέντρου Νεότητας και ξεκινήσαμε με το συγκεκριμένο θέμα, για την τέχνη και τον πολιτισμό και πώς επιδρούν στην πρόληψη και θεραπεία της εξάρτησης».

Ερωτώμενος για το ποια είναι τα κοινά σημεία της τέχνης και του πολιτισμού στο ζήτημα της θεραπείας των εξαρτήσεων, ο κ. Βλάχος μας εξηγεί:

«Όλοι γνωρίζουν τις θεραπευτικές ιδιότητες της τέχνης και του πολιτισμού σε γενικό επίπεδο. Μέσω της τέχνης, τα άτομα μπορούν να εκφραστούν, μπορούν να αναπτύξουν δεξιότητες, μπορούν να εκφράσουν συναισθήματα λεκτικά και όλο αυτό δημιουργεί μια μορφή ευεξίας. Οπότε, δημιουργώντας μια ευεξία και μια δημιουργική στάση προς τη ζωή, αυτό λειτουργεί ως προστατευτικός παράγοντα, ώστε στο μέλλον οι εξαρτικές συμπεριφορές να είναι λιγότερες προς το άτομο».

Στην ερώτηση αν από την πείρα του έχει δει τέτοια παραδείγματα ατόμων που μέσω της τέχνης έχουν βρει το δρόμο τους, σημειώνει ότι «πρόκειται για μια νέα προσέγγιση. Ουσιαστικά, η θεραπεία ατόμων με ψυχικά τραύματα άρχισε να μπαίνει μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου ήταν άνθρωποι που μέσα από εκείνη τη διαδικασία βγήκαν ψυχικά τραυματισμένοι. Από εκεί φάνηκε ότι η τέχνη έχει αξιόλογες θεραπευτικές ιδιότητες».

Ερωτώμενος για το κατά πόσο εφαρμόζεται αυτή η πρακτική σήμερα, ο κ. Βλάχος επισημαίνει ότι «δίνονται δυνατότητες στο άτομο να ασχοληθεί με διάφορα θέματα, του ανοίγει τους ορίζοντες. Αν δεν δινόταν αυτές οι ευκαιρίες στα άτομα αυτά, θα ήταν απορροφημένα είτε από το διαδίκτυο είτε από άλλου. Οπότε, είναι μια εναλλακτική και πάρα πολύ καλή λύση και συνιστώ στους ανθρώπους να ασχοληθούν με τη ζωγραφική, την κεραμική, το χορό, τη μουσική, να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, που δεν μπορούν να τα εκφράσουν λεκτικά».

Το Κέντρο Νεότητας

Για την συγκεκριμένη εκδήλωση του Κέντρου Νεότητας «Γεώργιος Παρασίδης» του Δήμου Δράμας, μίλησε στον «Π.Τ.» η υπεύθυνη του Κέντρου κα. Δέσποινα Παρασίδου, η οποία αναφέρθηκε στη συνεργασία με το Κέντρο «ΔΡΑΣΗ».

Όπως λέει η κα. Παρασίδου, «το Κέντρο Νεότητας Γεώργιος Παρασίδης, ως φορέας πολιτισμού και τέχνης, έχει προγραμματίσει μια συνεργασία με τη ΔΡΑΣΗ, ούτως ώστε να δώσουμε μια έμφαση στο πώς η τέχνη και ο πολιτισμός, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και θεραπεία οποιασδήποτε μορφής εξάρτησης».

Η κα. Παρασίδου επισημαίνει ότι είναι η πρώτη συνεργασία με το Κέντρο ΔΡΑΣΗ και στην ερώτηση για το ποιο ήταν το κίνητρο εξηγεί: «Το κίνητρο ήταν ότι η εποχή μας έχει γίνει πάρα πολύ δύσκολη και οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα δυσμενείς, βαδίζουμε σε καιρούς που επικρατεί μια σύγχυση στόχων, μια κοινωνική αναταραχή και βλέπουμε διάφορα συμβάντα που δεν έχουν ιδιαίτερη ομορφιά, που επηρεάζουν και παιδιά και νεότερους ανθρώπους ή και μεγαλύτερους, είπαμε να αναλάβουμε ρόλο. Έστω δειλά-δειλά, με τα πρώτα βήματα, να κάνουμε κάτι για όλο αυτό».

Ο σχεδιασμός του Κέντρου Νεότητας

Ερωτώμενη για το ποιος είναι ο σχεδιασμός του Κέντρου Νεότητας για το επόμενο διάστημα, η κα. Παρασίδου σημειώνει ότι, σε ένα μήνα περίπου, το Κ.Ν. θα επανέλθει μετά από μια γενική σιωπή λόγω κορωνοϊού, με μια μεγάλη έκθεση από τα παιδιά και τους ενήλικες που συμμετέχουν στα εικαστικά μαθήματα.

Όπως μας λέει, «στη συνέχεια θέλουμε να θέσουμε σε εφαρμογή ένα μεγάλο σχέδιο που έχουμε στο μυαλό μας, που θα αφορά την εκπαίδευση των παιδιών σχολικής και προσχολικής αγωγής, σε θέματα υγιεινής διατροφής και ενίσχυσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Είναι ένα σχέδιο που θα έχει ένα εικαστικό κομμάτι, με ένα, σε μικρογραφία, θεματικό πάρκο διατροφής στο χώρο του Κέντρου. Στο πλαίσιο αυτό, τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα, τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί αλλά και όλοι οι πολίτες να το επισκέπτονται και να ενημερώνονται, στο πώς πρέπει ένα παιδί από μικρή ηλικία να τρέφεται και να έχει ένα ενισχυμένο ανοσοποιητικό».

Ελπίζει ακόμα η κα. Παρασίδου, ότι «με την υποστήριξη του Δήμου να το ξεκινήσουμε λίγο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς και να διαρκέσει όλη την σχολική χρονιά, ώστε να το επισκεφτούν όλα τα σχολεία».