Στο πλαίσιο του Συμποσίου «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο»
Η υπηρεσία Κατ’ Οίκον Νοσηλείας
στο Νοσοκομείο Δράμας εξυπηρετεί
286 ασθενείς με 1.937 επισκέψεις
Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Επισκέπτης Υγείας του Νοσοκομείου Δράμας κ. Παναγιωτίδης
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΕ ΜΙΑ σειρά από ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης 15 Μαΐου, το 11ο Συμπόσιο της Επιστημονικής Εταιρείας «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο».
Όπως είναι γνωστό, η Επιστημονική Εταιρεία «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο» ιδρύθηκε από Δραμινούς επιστήμονες ιατρούς, και κάθε χρόνο στο Συμπόσιο παρουσιάζονται σημαντικά στοιχεία, τόσο για τους καρκινοπαθείς, όσο βέβαια και για τους επιστήμονες, ενώ σημαντική είναι η προσφορά και στον πολιτισμό της περιοχής της Δράμας.
Στο πλαίσιο αυτό, η πρώτη χθεσινή ημέρα περιλάμβανε μεταξύ άλλων μια ενημέρωση από τον κ. Παναγιώτη Παναγιωτίδη, υπεύθυνο του Τμήματος Κατ’ Οίκον Νοσηλείας του Νοσοκομείου Δράμας και Διδάκτορα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στις δυνατότητές της, τους κινδύνους και τους περιορισμούς.
Όπως σημειώνει με δήλωσή του στον «Π.Τ.» ο κ. Παναγιωτίδης, «η Κατ’ Οίκον Νοσηλεία, δεν είναι απλώς εναλλακτική λύση, είναι το μέλλον της φροντίδας με αξιοπρέπεια, συνέπεια και ανθρωπιά, τόσο για τους ογκολογικούς ασθενείς, όσο και για τους χρόνιους πάσχοντες», ενώ επισημαίνει ιδιαίτερα, ότι «η επένδυση στην Κατ’ Οίκον Νοσηλεία, είναι επένδυση στο μέλλον του Ε.Σ.Υ.».
Αναφερόμενος στις προτάσεις για το μέλλον της Κατ’ Οίκον Νοσηλείας, τονίζει την απαραίτητη «ανάπτυξη μηχανισμών αξιολόγησης και διαφάνειας, την καθιέρωση δεικτών απόδοσης και τη δημόσια αναφορά αποτελεσμάτων». Σημειώνει επίσης την «καθολική προσβασιμότητα και την γεωγραφική κάλυψη, όπως και την επέκταση σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές».
Σ’ αυτό που δίνει ιδιαίτερη έμφαση, είναι η «θεσμική ολοκλήρωση και ενιαία στρατηγική, με την ενοποίηση υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας σε ένα εθνικό σύστημα», η «εκπαίδευση και υποστήριξη προσωπικού και φροντιστών μέσω της συστηματικής επιμόρφωσης, ψυχολογικής στήριξης και αναγνώρισης, καθώς και στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό μέσω τηλεπαρακολούθησης, ψηφιακά εργαλεία και τον ηλεκτρονικό φάκελο».
Ο θεσμός της Κατ’ Οίκον Νοσηλείας στην Ελλάδα, ξεκίνησε το 2013 με τη δημιουργία του Δικτύου Κατ’ Οίκον Νοσηλείας, ενώ το 2022 θεσμοθετήθηκε και επίσημα με Κοινή Υπουργική Απόφαση, καθορίζοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις για την παροχή υπηρεσιών νοσοκομειακής περίθαλψης στο σπίτι. Στο Νοσοκομείο της Δράμας ξεκίνησε σταδιακά από το 1993.
Η Κατ’ Οίκον Νοσηλεία, αναφέρεται σε ένα οργανωμένο σύστημα παροχής νοσηλευτικής και ιατρονοσηλευτικής φροντίδας, στο οικιακό περιβάλλον του ασθενή, από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας, με στόχο την αποκατάσταση, διατήρηση ή βελτίωση της υγείας του.
Υψηλά τα νούμερα για το Νοσοκομείο Δράμας
Ο «Π.Τ.» έχει δημοσιεύσει και παλαιότερα σημαντικά στοιχεία, τα οποία μάλιστα ιδιαίτερα από το 2011, παρουσιάζουν ιδιαίτερα αυξητική τάση της συμμετοχής των ασθενών στην Κατ’ Οίκον Νοσηλεία.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, από το 2011 όπου εξυπηρετούνταν 18 ασθενείς και οι επισκέψεις ανέρχονταν στις 62, το 2014 οι ασθενείς είχαν ανέλθει στους 30 και επισκέψεις στις 213. Το 2017 αρχίζει η σταδιακή εκτόξευση συμμετοχής των ασθενών στους 109, με τις επισκέψεις να ανέρχονται στις 586.
Το δε έτος 2019 οι ασθενείς αυξάνονται στους 153 και οι επισκέψεις στις 1.145.
Από εκεί και πέρα το 2024 οι ασθενείς ανέρχονται στους 286, με τις επισκέψεις να αγγίζουν πλέον τις 1.937 για όλη τη χρονιά.
Αυτό που χαρακτηριστικά επισημαίνει ο κ. Παναγιωτίδης, είναι ότι «η Κατ’ Οίκον Νοσηλεία μπορεί να μειώσει το κόστος περίθαλψης από 30% έως 60% σε σχέση με τη νοσηλεία στο Νοσοκομείο, χωρίς να υστερεί σε ποιότητα φροντίδας».
Σημαντική είναι επίσης, «η Κατ’ Οίκον φροντίδα σε ογκολογικούς ασθενείς, η οποία βελτιώνει την ποιότητα ζωής, μειώνει την ανάγκη για έκτακτες εισαγωγές και ενισχύει την αυτονομία του ασθενούς».
Αξίζει να υπενθυμίσουμε, ότι η υπηρεσία της Κατ’ Οίκον Νοσηλείας του Νοσοκομείου Δράμας, το 2023 βραβεύτηκε με το πλατινένιο Healthcare Business Awards, για την παροχή δωρεάν τοπικής νοσηλευτικής φροντίδας κατ’ οίκον.