Home > νέα > «Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ο αδερφός μου ζήτησε να ακυρωθούν όλες οι συμβάσεις, … και τα δωρίζει όλα στο Δήμο»

«Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ο αδερφός μου ζήτησε να ακυρωθούν όλες οι συμβάσεις, … και τα δωρίζει όλα στο Δήμο»

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών στο Δ. Σ. για τις αναθέσεις εργασιών στον αδερφό του

«Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα

ο αδερφός μου ζήτησε να ακυρωθούν

όλες οι συμβάσεις, … και τα δωρίζει όλα στο Δήμο»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΑ ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα έχει δημιουργηθεί με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών του Δήμου Δράμας κ. Γιάννη Εφραιμίδη. Ο κ. Εφραιμίδης, κατηγορήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, ότι έδωσε με ανάθεση κάποιες δουλειές στον αδερφό του, οι οποίες αφορούν σε 4 έργα στην Ονειρούπολη Δράμας.

Το σύνολο των αναθέσεων αφορά σε 30.000 ευρώ, για προβολή και μεταφορές της Ονειρούπολης. Το ζήτημα είναι ότι, όπως φαίνεται αλλά και σύμφωνα με όσα ακούστηκαν από δημοτικούς συμβούλους, η σχετική νομοθεσία απαγορεύει ρητά και ξεκάθαρα την ανάθεση έργων σε συγγενείς πρώτου βαθμού, όπως συζύγους και συγγενείς εξ αίματος (γονείς και αδέρφια)  η εξ αγχιστείας και πλαγίως μέχρι τετάρτου βαθμού των προσώπων που εμπλέκονται.

Επειδή το θέμα πήρε μεγάλη διάσταση και υπήρξε αρκετή συζήτηση στην πόλη, πριν από την έναρξη συζήτησης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Εφραιμίδης θέλησε να προβεί σε σχετική ενημέρωση προς το σώμα, επισημαίνοντας αρχικά ότι «θίγεται η τιμή και η υπόληψή μου».

Αναφέρθηκε ο ίδιος στις καταγγελίες που έχουν γίνει και τόνισε: «Διατηρεί ο αδερφός μου επιχείρηση στη Δράμα; Ναι, και το γνωρίζουν όλοι. Έγιναν αναθέσεις στον αδελφό μου; Ναι, και το γνωρίζουν όλοι. Είναι γνωστό το περιεχόμενο αυτών των αναθέσεων; Ναι και το γνωρίζουν όλοι και το  περιεχόμενο και το ποσό».

Σημείωσε ακόμα ότι «δική του ήταν η δημιουργία του Ξυλουργείου για πρώτη φορά στην Ελλάδα για την εκδήλωση των Χριστουγέννων το 2019 και φέτος ξαναέγινε πρόταση για να δημιουργηθεί ξανά και πέρασε από όλες τις επιτροπές και όλους εμάς».

Είπε ακόμα ότι συμφωνήθηκε από όλους το σύνολο των αναθέσεων για την Ονειρούπολη από το σώμα λόγω του κατεπείγοντος και έγιναν πάνω από 30 συμβάσεις σε λιγότερο από δύο μέρες. Όπως είπε, ο αδερφός του υπέβαλε πρόταση κατά τη διαδικασία όπως είχε κάνει και στο παρελθόν και ο διοργανωτής και η διαπαραταξιακή ενέκριναν τη συμμετοχή του, ενώ συμμετείχε και στην Ονειρούπολη του 2019 με την ίδια δράση, η οποία είχε κριθεί και πετυχημένη. Όπως είπε μάλιστα, δεν έχει πάρει καμιά άλλη δουλειά από καμιά άλλη  Υπηρεσία από το Δήμο Δράμας και «συνεπάγεται λοιπόν ότι, ούτε  πονηρό σκοπό είχα ούτε πονηρά σκέφτομαι».

Όπως είπε μάλιστα, «δέχομαι επίθεση επί προσωπικού, γιατί δεν έγινε τίποτα κρυφά, γιατί ανέβηκαν όλα φανερά, γιατί όλα βρίσκονται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Αν γνώριζα ότι υπήρχε τίποτα μεμπτό, θα το υπέγραφα;  Θα το δεχόντουσαν οι υπηρεσίες;».

Στη συνέχεια απευθυνόμενος προς τον κ. Χαρακίδη, είπε: «Άνθρακας ο  θησαυρός κ. Χαρακίδη. Και επειδή χρησιμοποιήσατε πολύ άσχημες λέξεις… μακριά από μένα και την οικογένειά μου. Εμείς δεν είμαστε χθεσινοί στη Δράμα. Έχουμε έντιμο παρελθόν, έχουμε έντιμο παρόν και δεν θα επιτρέψω σε κανέναν, στο όνομα Εφραιμίδης που θα κληροδοτήσω στα παιδιά μου, να έχει την παραμικρή σκιά, το παραμικρό ψήγμα ανεντιμότητας που επιχειρείτε εσείς να δώσετε με την σκανδαλολογία σας».

Σε άλλο σημείο ο κ. Εφραιμίδης σημείωσε: «Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ο αδερφός μου ζήτησε να ακυρωθούν όλες οι συμβάσεις, ένα πολύ μεγάλο μέρος των συμβάσεων ξέρετε ότι έχει ήδη εκτελεστεί, ήδη δηλαδή για τις εργασίες αυτές ο αδερφός μου έχει κάνει μια σειρά από πολλά έξοδα, για τα οποία δεν ζητάει ούτε ένα ευρώ» και σημείωσε: «Αντί να πληρωθεί ο αδερφός μου για όσα έκανε, επωμίζεται μόνος του το κόστος και τα δωρίζει όλα στο Δήμο και χωρίς ίσως να μπορεί να αντέξει το οικονομικό κόστος. Και αυτό το κάνει γιατί η οικογένεια Εφραιμίδη δεν μπορεί να ζήσει στη σκιά της ανεντιμότητας».

Συνέχισε λέγοντας ότι, «απ’ όλη αυτή την ιστορία, ο Δήμος Δράμας κερδίζει υπηρεσίες που είναι πραγματικές και όχι εικονικές».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «πόλη+ζωή» κ. Χαρακίδης αναφέρθηκε στη νομοθεσία και μίλησε ακόμα και για νόμιμο αλλά και για ηθικό ζήτημα.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Project για τη Δράμα» κ. Τσιαμπούσης, αναφέρθηκε περισσότερο στο δήμαρχο Δράμας λέγοντας ότι έπρεπε να προστατεύσει τον αντιδήμαρχό του, επισημαίνοντας ότι ο δήμαρχος γνώριζε και θα έπρεπε να είχε σταματήσει τη διαδικασία αυτή. Τόνισε ότι «δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να προσωποποιηθεί, αλλά είναι ένα θέμα που αφορά κατά βάση τη δημοτική αρχή και πάνω απ’ όλα ο δήμαρχος, θα έπρεπε να πάρει θέση».

Ο κ. Τσιαμπούσης είπε ακόμα ότι, «και αν ακόμα δεν γνώριζε ότι ήταν παράνομο, τότε τίθεται το θέμα του ηθικού, το να δώσουμε δηλαδή ανάθεση σε ένα συγγενικό μας πρόσωπο», ενώ έριξε όλη την ευθύνη στο δήμαρχο, λέγοντας ότι «εσείς είστε ο δήμαρχος που αφήνεται όλες αυτές τις καταστάσεις και εξελίσσονται. Εσείς είστε ο δήμαρχος που μάλλον τις αφήνετε επίτηδες να εξελίσσονται που μάλλον σαν βολεύει να έχετε ευχαριστημένους ανθρώπους δίπλα σας».

Αργότερα ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος σημείωσε: «Πολλές φορές τα έδρανα ενός Δημοτικού Συμβουλίου, καταντούν ριγνκ ανθρωποφαγίας, χωρίς να λάβουμε υπόψη μας καθόλου, τι σημαίνει οικογένεια, τι σημαίνει σπίτι, τι σημαίνει σπίλωση, τι σημαίνει ηθική, τι σημαίνει σεβασμός σε έναν άνθρωπο οικογενειάρχη και επαγγελματία. Και επειδή όλοι μας έχουμε περάσει απ’ αυτό το μετερίζι, ειλικρινά με προβληματίζει πολύ, όταν προσπαθούμε πολιτικές θέσεις μας να τις ανάγουμε σε μείζον θέμα, σε περιπτώσεις που ναι, χρήζουν την προσοχή μας, αλλά πρέπει να σεβόμαστε  και την προσωπική ζωή του καθενός».

Σημείωσε επίσης ότι, «για μένα προσωπικά το μεμπτό είναι όταν υπάρχει δόλος, όταν κάτι γίνεται εσκεμμένα, γνωρίζοντας ότι αυτός που το πράττει, έχει προσωπικό κέρδος και όφελος».