Home > Πρώτο Θέμα > Ιδιαίτερα σημαντική η φωτογράφηση και καταγραφή των γεφυριών στον ορεινό όγκο του Ν. Δράμας-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Δράμας Α.Ε.

Ιδιαίτερα σημαντική η φωτογράφηση και καταγραφή των γεφυριών στον ορεινό όγκο του Ν. Δράμας-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Δράμας Α.Ε.

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Δράμας Α.Ε.

Ιδιαίτερα σημαντική η φωτογράφηση

και καταγραφή των γεφυριών

στον ορεινό όγκο του Ν. Δράμας

Μ. Χατζόπουλος: Στόχος της Αναπτυξιακής να προβληθεί η περιοχή παρέμβασης του LEADER στη Δράμα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΑ ΠΑΛΙΑ παραδοσιακά γεφύρια που υπάρχουν διάσπαρτα στο Νομό Δράμας και κυρίως στον ορεινό όγκο, αποτελούν μια σημαντική αφορμή για τον εναλλακτικό τουρισμό στη Δράμα. Μια μορφή τουρισμού, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει σημαντική άνοδο και πολλές φορές μάλιστα, πληρώνεται αρκετά καλά από αυτούς που ενδιαφέρονται.

Ο εναλλακτικός τουρισμός, περιλαμβάνει κυρίως τον ορεινό όγκο, δάση, μονοπάτια και ποτάμια. Και απ’ αυτά, ο νομός Δράμας έχει να επιδείξει πολλά. Αυτό τον καιρό, οι Δήμοι του Νομού Δράμας, έχουν ξεκινήσει να ετοιμάζουν μελέτες σχετικά με τα μονοπάτια, προκειμένου να  μπορέσουν να τα αναπτύξουν, να τα σηματοδοτήσουν, να τα χαρτογραφήσουν και να τα περάσουν σε ψηφιακούς χάρτες και ακόμα να τα περιποιηθούν. Και φυσικά, με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσουν να προσελκύσουν αρκετούς επισκέπτες.

Στο χθεσινό φύλλο μάλιστα του «Π.Τ.», είχαμε παρουσιάσει τη μελέτη που ετοιμάζει ο Δήμος Παρανεστίου για τρία μονοπάτια. Φυσικά, ίδιες μελέτες ετοιμάζει και ο Δήμος Δράμας (έχει ήδη αναφερθεί παλαιότερο ρεπορτάζ από τον «Π.Τ.» καθώς και ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου).

Μέσα σ’ αυτά τα μονοπάτια όμως και σε όλο τον ορεινό όγκο του Ν. Δράμας, υπάρχουν διάσπαρτα πολλά γεφύρια. Άλλα από αυτά έχουν σημαίνουσα ιστορική αναφορά, άλλα χαρακτηρίζονται ως παραδοσιακά για την αρχιτεκτονική τους, τα περισσότερα από αυτά έχουν κατασκευαστεί εδώ και αρκετούς αιώνες και όλα μα όλα, παρουσιάζουν σημαντικό ενδιαφέρον.

Παρ’ όλα αυτά, μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει καμιά επίσημη καταγραφή από κανέναν. Ούτε από κάθε Δήμο ξεχωριστά, ούτε όμως και συνολικά από κάποια – πιθανόν αρμόδια υπηρεσία.

Στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου, ο «Π.Τ.» είχε παρουσιάσει την σημαντική δουλειά που είχε κάνει ο κ. Αβραμίδης από το Βαθύτοπο Κ. Νευροκοπίου, ο οποίος με σημαντική προσωπική προσπάθεια, επιμένοντας μέσα από τις διάφορες υπηρεσίες, να χαρακτηριστεί ως διατηρητέο στο χωριό του ένα από αυτά τα πολλά γεφύρια. (Οι αναγνώστες μπορούν να αναζητήσουν το σχετικό ρεπορτάζ).

Μια πρώτη καταγραφή από την Αναπτυξιακή Δράμας

Στο πλαίσιο της ανάγκης να καταγραφούν και να φωτογραφηθούν αυτά τα γεφύρια, ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Δράμας ΑΕ κ. Μανόλης Χατζόπουλος, έχει ξεκινήσει μια σημαντική προσπάθεια.

Εδώ και λίγο καιρό, έχει ξεκινήσει μια πρώτη καταγραφή και φωτογράφηση αυτών των γεφυριών σε διάφορες ορεινές περιοχές.  Ένας αρχικός στόχος είναι να δημιουργηθεί και να εκδοθεί ένα λεύκωμα με φωτογραφίες, ώστε από εκεί και πέρα να μπορέσει να γίνει κάτι παραπάνω για όλα αυτά.

Η όλη προσπάθεια έχει ξεκινήσει με αφορμή ένα παλαιότερο λεύκωμα που είχε κάνει για τα γεφύρια της Δράμας ένας φωτογράφος από την Καβάλα. Η Αναπτυξιακή Δράμας, ήρθε σε επαφή μαζί του, πήρε τα δικαιώματα του λευκώματος και πλέον μαζί, έχουν ξεκινήσει την εκ νέου φωτογράφηση, ώστε να εκδοθεί ένα καινούριο λεύκωμα με όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία με χρηματοδότηση από το LEADER.

Αυτή την ώρα έχουν ήδη φωτογραφηθεί και καταγραφεί αρκετά από αυτά τα γεφύρια στην περιοχή της Καλλιφύτου, του Παρανεστίου, του Ξηροποτάμου, του Βαθυτόπου, του Νευροκοπίου και αλλού.

«Στόχος μας», όπως λέει μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Χατζόπουλος, «να προβληθεί μέσα από αυτή τη δουλειά, η περιοχή παρέμβασης της Δράμας». Όπως επίσης εξηγεί ο ίδιος, «τα γεφύρια του Βαθυτόπου για παράδειγμα, είναι χαρακτηρισμένα από το Υπ. Πολιτισμού ως ιστορικά και διατηρητέα, ακόμα και μέσω ΦΕΚ με επιστημονική τεκμηρίωση».

Συμπληρώνει μάλιστα εδώ ότι, «όταν ολοκληρωθεί αυτή η αρχική διαδικασία, θα φροντίσουμε να υπάρξει μια επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως Αρχαιολογία και Νεοτέρων Μνημείων ώστε να δούμε πόσα  και ποια από αυτά μπορούν να χαρακτηριστούν και επίσημα. Αυτό βέβαια είναι μια δουλειά, η οποία μπορεί να λειτουργήσει και σαν εμβρυουλκός για πολλά άλλα πράγματα. Για παράδειγμα, τώρα οι Δήμοι ετοιμάζονται να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τα μονοπάτια. Οπότε, θα μπορούσαν να περιλάβουν στη μελέτη τους και το λεύκωμα αυτό, με το οποίο θα τεκμηριώνονται πολλά πράγματα».

Ερωτώμενος αν όλα αυτά είναι σημαντικά για τον εναλλακτικό τουρισμό στη Δράμα, ο κ. Χατζόπουλος τονίζει ότι, «το τελευταίο διάστημα ο εναλλακτικός τουρισμός αποκτά όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον κοινό, για τον επισκέπτη, για τον τουρίστα. Τον τελευταίο καιρό μάλιστα, διοργανώνονται διάφορες εκδρομές τα Σαββατοκύριακα, στις οποίες πληρώνεις για να πας, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει αγορά, οικονομική δραστηριότητα και μάλιστα αρκετά καλή».

Αυτή την ώρα πάντως, όπως  υπολογίζεται, όλα αυτά τα γεφύρια πρέπει να είναι τουλάχιστον 15 με 20 σε όλη την περιοχή. Παρ’ όλα αυτά όμως, δεν υπάρχει ένας επίσημος αριθμός και στην πραγματικότητα μπορεί να είναι πολύ περισσότερα. «Πολλά από αυτά δεν φαίνονται μάλιστα, καθώς είναι κρυμμένα σε δύσβατα σημεία, από την αυτοφυή βλάστηση και άλλα από αυτά έχουν τσιμεντωθεί από τους χρήστες, σε άλλα έχουν τοποθετηθεί κάγκελα…», τονίζει ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Δράμας.

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ, ότι, η Αναπτυξιακή Δράμας ΑΕ, κάνει μια πολύ καλή δουλειά σε πολλούς τομείς, αξιοποιώντας στο έπακρο και την τελευταία δεκάρα από τα προγράμματα του LEADER, είτε στον ιδιωτικό τομέα με επενδύσεις επιχειρήσεων, στον πολιτισμό με την χρηματοδότηση πολιτιστικών συλλόγων για διάφορα έργα, καθώς και στους ΟΤΑ αλλά ακόμα και στον Τουρισμό. Πρόκειται για ευέλικτα προγράμματα, τα οποία χειρίζεται με ιδιαίτερη επιτυχία η Αναπτυξιακή Δράμας.

Οι φωτογραφίες του σημερινού ρεπορτάζ, αποτελούν ευγενική παραχώρηση από τον κ. Χατζόπουλο και είναι χαρακτηριστικές από τη φωτογραφική δουλειά του λευκώματος που ετοιμάζεται.