Home > νέα > Ιδιαίτερη τιμή στον ευεργέτη της Πετρούσας Γεώργιο Γιαννίκη με τα αποκαλυπτήρια προτομής-Γεώργιος Γιαννίκης: Ο άνθρωπος που πρόσφερε στην Πετρούσα το Γιαννίκειο Γυμνάσιο

Ιδιαίτερη τιμή στον ευεργέτη της Πετρούσας Γεώργιο Γιαννίκη με τα αποκαλυπτήρια προτομής-Γεώργιος Γιαννίκης: Ο άνθρωπος που πρόσφερε στην Πετρούσα το Γιαννίκειο Γυμνάσιο

Στην Πετρούσα την Κυριακή 27 Μαρτίου

Ιδιαίτερη τιμή στον ευεργέτη

της Πετρούσας Γεώργιο Γιαννίκη

με τα αποκαλυπτήρια προτομής

Γεώργιος Γιαννίκης: Ο άνθρωπος που πρόσφερε στην Πετρούσα το Γιαννίκειο Γυμνάσιο

 

 

 

Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ Γιαννίκης, είναι ο άνθρωπος που πρόσφερε στην Πετρούσα, ένα σύγχρονο κτίριο ως διδακτήριο˙ το γνωστό σε όλους μας, Γιαννίκειο Γυμνάσιο. Πρόκειται για ένα σύγχρονο διδακτικό κτίριο, το οποίο παλαιότερα είχε λειτουργήσει ως Γυμνάσιο.

Την Κυριακή 27 Μαρτίου, σε μια λαμπρή εκδήλωση στην Πετρούσα, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια προτομής του αειμνήστου Γεωργίου Γιαννίκη, του ευεργέτη της Πετρούσας.

Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων, παρόντες ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, ο δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ κ. Παπαθεοδώρου, περιφερειακοί σύμβουλοι, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Προσοτσάνης και άλλοι, καθώς επίσης και συγγενείς του Γεωργίου Γιαννίκη και τα παιδιά του Δημήτρης, Μαρία και Μαγδαληνή.

Αρχικά τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο και ακολούθησαν ομιλίες για τον τοπικό ευεργέτη Γεώργιο Γιαννίκη και το σχολείο που προσέφερε στην Πετρούσα από τον Δήμαρχο Προσοτσάνης κ. Θόδωρο Αθανασιάδη, τον Πρόεδρο της Κοινότητας Πετρούσας κ. Αθανάσιο Μάττα και τον κ. Δημήτρη Γιαννίκη, γιό του Γεώργιου Γιαννίκη, εκ μέρους των απογόνων του τοπικού ευεργέτη. Η τελετή ολοκληρώθηκε με τα αποκαλυπτήρια της προτομής από τους κ.κ. Αθανασιάδη και Μάττα.

Στην ομιλία του, ο Δήμαρχος κ. Αθανασιάδης ευχαρίστησε τον κόσμο για την παρουσία του, επισημαίνοντας: «Προσδίδετε μια ιδιαίτερη αξία για την Πετρούσα, τον Δήμο Προσοτσάνης, αλλά και στην εκδήλωση των αποκαλυπτήριων της προτομής ενός σημαντικού τοπικού ευεργέτη της Κοινότητας Πετρούσας, του αείμνηστου Γεωργίου Γιαννίκη». Αναφερόμενος στον τοπικό ευεργέτη της Πετρούσας Γεώργιο Γιαννίκη, ο κ. Αθανασιάδης σημείωσε: «Γεννήθηκε το 1936 στην Πετρούσα, ζώντας τα παιδικά του χρόνια σε βουλγαρική Κατοχή. Προερχόμενος από φτωχή γεωργοκτηνοτροφική οικογένεια, αναγκάστηκε να εργαστεί συστηματικότερα από τα παιδικά του χρόνια με τις εργασίες αυτές, διακόπτοντας το σχολείο. Στα 17 του χρόνια αναγκάστηκε λόγω ανάγκης απόκτησης διπλώματος, να ξαναγυρίσει στα θρανία και παρακολουθώντας τα νυχτερινά μαθήματα, πήρε απολυτήριο δημοτικού. Κατόπιν και λόγω των γενικότερων οικονομικών συνθηκών ξενιτεύτηκε στη Γερμανία, όπου με κόπο και δουλειά απέκτησε οικονομική επιφάνεια. Το μεράκι του όμως και το πάθος του για τη μόρφωση, την οποία είχε στερηθεί από μικρός, τον οδήγησε στην απόφασή του για την εν λόγω προσφορά και δωρεά του, ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού κτηρίου στην Πετρούσα για την εκπαίδευση και τη μόρφωση των παιδιών της Πετρούσας, μιας μόρφωσης της οποίας αυτός είχε στερηθεί. Για αυτό το λόγο τον ευχαριστούμε από καρδιάς».

Μιλώντας για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο αείμνηστος Γεώργιος Γιαννίκης στο κτίσιμο του σχολείου, ο Δημήτρης Γιαννίκης ανέφερε πως λόγω της κατάστασης της υγείας του, η οικονομική επιφάνεια που είχε εξανεμίστηκε, ενώ το κόστος του έργου που βρήκε μπροστά του ήταν πολλαπλάσιο των περιουσιακών του στοιχείων σε μετρητά. Όμως, «το πείσμα του έγινε ακόμη πιο έντονο» και ουσιαστικά μετεγκαταστάθηκε στην Πετρούσα μαζί με τους γονείς του, καταναλώνοντας απεριόριστες ώρες και δουλεύοντας ακόμη και ο ίδιος. Έτσι, «κατάφερε με επιμονή, πείσμα και περισσή ενέργεια, μετά από 7 χρόνια, να ολοκληρώσει το έργο». Χαρακτηριστικά ο κ. Δημήτρης Γιαννίκης ανέφερε για τον πατέρα του πως «τον Σεπτέμβριο του 1991, που έγιναν και τα εγκαίνια του σχολείου, του Γιαννίκειου Γυμνασίου, ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος και κατέφερε επιτέλους να κάνει τον στόχο της ζωής του πραγματικότητα». «Η προτομή αυτή που θα στέκει από εδώ και πέρα σε αυτόν τον τόπο, τον τόπο που αγάπησε, θα μας θυμίζει το έργο του», επεσήμανε ο κ. Γιαννίκης.