Home > νέα > Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν οι σκηνοθέτες για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο υπεύθυνος του Short and Green Βασ. Τερζόπουλος

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν οι σκηνοθέτες για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο υπεύθυνος του Short and Green Βασ. Τερζόπουλος

45ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν

οι σκηνοθέτες για το περιβάλλον

και την κλιματική αλλαγή

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο υπεύθυνος του Short and Green Βασ. Τερζόπουλος

Με 12 ταινίες από 10 χώρες το φετινό Short and Green που εστιάζουν στην καταστροφική παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ χρονιά διεξάγεται φέτος το διαγωνιστικό τμήμα του 45ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, Short and Green, στο οποίο διαγωνίζονται ταινίες με θέμα το περιβάλλον.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο είδος κινηματογράφου στο χώρο της ταινίας μικρού μήκους, το οποίο ασχολείται αποκλειστικά με θέμα περιβαλλοντικού προβληματισμού, ζητήματα κλιματικής αλλαγής, ζητήματα της καταστροφικής παρέμβασης της ανθρώπινης δραστηριότητας στο φυσικό περιβάλλον και ακόμα θέματα που εστιάζουν ή προκαλούν και την αντίληψή μας για την σχέση του ανθρώπου με τη φύση.

Στο φετινό πρόγραμμα, συμμετέχουν συνολικά 12 ταινίες από 10 χώρες, οι οποίες προσπαθούν να μας προβληματίσουν όσον αφορά τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Αξίζει να σημειώσουμε επίσης, ότι, μία από τις παραπάνω ταινίες θα αποσπάσει το λεγόμενο Πράσινο Βραβείο της Δράμας, το οποίο χρηματοδοτεί η ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ με 4.000 ευρώ για τον νικητή.

Για το Τμήμα του Short and Green, μίλησε στον «Πρωινό Τύπο» ο υπεύθυνος του Τμήματος κ. Βασίλης Τερζόπουλος, δίνοντάς μας μάλιστα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Όπως σημειώνει, στο φετινό πρόγραμμα είχαν υποβληθεί 70 ταινίες με την θεματολογία που αφορά το περιβάλλον και από αυτές επιλέχθηκαν 12 στο διαγωνιστικό μέρος. Αυτές περιλαμβάνουν όλα τα είδη ταινιών, όπως μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, κινούμενα σχέδια.

Από αυτές τις 12 ταινίες, 4 είναι ντοκιμαντέρ, 7 ταινίες μυθοπλασίας και 1 κινουμένων σχεδίων. Οι δύο από αυτές είναι από την Ελλάδα εκ των οποίων η μία είναι ντοκιμαντέρ, και συμμετέχει και στο Διεθνές και στο Εθνικό διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ, ενώ αναφορικά με τους δημιουργούς σε άντρες και γυναίκες είναι μισοί – μισοί.

Ο κ. Τερζόπουλος ξεκαθαρίζει εδώ, ότι, «δεν ξεχωρίζουμε σε ταινίες γυναικών και ανδρών, είναι όμως σημαντικό ότι και οι γυναίκες σκηνοθέτες ασχολούνται και με αυτό το θέμα».

Επισημαίνει ακόμα ο κ. Τερζόπουλος, ότι «γενικώς υπάρχει αρκετό υλικό ταινιών με περιβαλλοντικά θέματα, οι οποίες ασχολούνται με ιδιαίτερα θέματα όπως το θέμα της λειψυδρίας, το θέμα της απαλλοτρίωσης και αλλαγής χρήσης κατευθύνσεων ποταμών, λιμνών σε δύο από τις 12 ταινίες, μια ταινία μιλάει για τα απόβλητα πυρηνικού εργοστασίου, μια άλλη για τα προσφυγικά κύματα που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, ακόμα θέματα αλλαγής του κλίματος που επηρεάζουν την γεωργία και την αγροτική ζωή καθώς και μια ταινία για την οικολογική καταστροφή στη θάλασσα της Αράλης με πρωτότυπο υλικό, η οποία μάλιστα έχει ήδη βραβευτεί σε διεθνές φεστιβάλ».

Εκδήλωση την ερχόμενη Τρίτη

Αξίζει να υπενθυμίσουμε, όπως είχαμε δημοσιεύσει και στις 23 Αυγούστου, την ερχόμενη Τρίτη και ώρα 18.00 στο Μαρμάρινο Σπίτι, θα διεξαχθεί εκδήλωση με θέμα «Ο Πολιτισμός ως μέσο εξέλιξης του δημόσιου πράσινου χώρου», σε συνεργασία με την Οργάνωση Γη και την ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ, στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της διοργάνωσης, τίθενται ορισμένα ερωτήματα, όπως: Πώς πρέπει να προσεγγίσουμε το σχεδιασμό του δημόσιου χώρου ώστε να επιτευχθεί η επανασύνδεση του ανθρώπου με τη φύση; Πώς ενισχύεται η αίσθηση της γειτονιάς και η σύνδεση των κατοίκων με αυτή; Καλές πρακτικές εντός και εκτός Ελλάδας μας δείχνουν ότι οι αστικοί χώροι πρασίνου μπορούν να λειτουργήσουν ως «κέντρα», συλλογικών δράσεων, περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης, προωθώντας ένα νέο τρόπο αστικής ζωής.

Η Οργάνωση Γη, στο πλαίσιο του Short and Green του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, φέρνει κοντά εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, της επιστημονικής κοινότητας, του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ανοίγοντας ένα διάλογο για την υιοθέτηση νέων λύσεων ως προς τον σχεδιασμό και τη διαχείριση των δημόσιων πράσινων χώρων.

Τη συζήτηση συντονίζει ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Οργάνωσης Γη, Αλέξης Γαληνός. Συμμετέχουν εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών της Δράμας.

Επίσης, στην ίδια εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί και μια δράση, ένα βιωματικό εργαστήρι για παιδιά με θέμα «Μικροί Αγρότες».

Μαζί με την παιδαγωγό της Οργάνωσης Γη, τα παιδιά θα παρατηρήσουν το φυσικό περιβάλλον της περιοχής και θα κατανοήσουν τη σημασία του αστικού πρασίνου στις γειτονιές της πόλης. Μέσα από βιωματικές δράσεις, θα μάθουν για την έννοια της βιοποικιλότητας και θα ανακαλύψουν τις λειτουργίες, τα μέρη και τη χρησιμότητα των φυτών, αποκτώντας με αυτό τον τρόπο τα εφόδια για μια αρμονική συνύπαρξη με τη Φύση. Για παιδιά 6-9 ετών, διάρκεια: 2 ώρες. Εισηγήτρια – Παιδαγωγός: Νικολέττα Καρυστινού