Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αρωγός για ακόμα μία φορά στο πολύπλευρο έργο του Φιλανθρωπικού Σωματείου Χωριστής- Η πρόεδρος του Σωματείου Χωριστής, κα. Μαρία Τσάνα, μιλάει στον «Π.Τ.» - Πρωινός Τύπος
Home > νέα > Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αρωγός για ακόμα μία φορά στο πολύπλευρο έργο του Φιλανθρωπικού Σωματείου Χωριστής- Η πρόεδρος του Σωματείου Χωριστής, κα. Μαρία Τσάνα, μιλάει στον «Π.Τ.»

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αρωγός για ακόμα μία φορά στο πολύπλευρο έργο του Φιλανθρωπικού Σωματείου Χωριστής- Η πρόεδρος του Σωματείου Χωριστής, κα. Μαρία Τσάνα, μιλάει στον «Π.Τ.»

Πρόγραμμα «Κοινωνικό Σχολείο
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αρωγός

για ακόμα μία φορά στο πολύπλευρο έργο

του Φιλανθρωπικού Σωματείου Χωριστής

 • Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 80 οικονομικά ευάλωτες οικογένειες, 100 παιδιά και 80 γονείς
 • Η πρόεδρος του Σωματείου Χωριστής, κα. Μαρία Τσάνα, μιλάει στον «Π.Τ.»

 

Ένα νέο εκπαιδευτικό κοινωνικό πρόγραμμα σχεδιάζει να υλοποιήσει από τον προσεχή Σεπτέμβριο, διάρκειας 24 μηνών, το Φιλανθρωπικό Σωματείο Χωριστής «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων». Το εν λόγω πρόγραμμα, έχει τίτλο “Social School” “Κοινωνικό Σχολείο” και το χρηματοδοτεί με 138 χιλ. ευρώ το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο μετά από μία επιτυχημένη συνεργασία 4,5 ετών με το Σωματείο Χωριστής, στέκεται αρωγός για άλλη μία φορά στο πολύπλευρο έργο του.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα καλύπτει εννέα θέσεις εργασίας, όλα τα πάγια έξοδα και υλικό που απαιτείται για την υλοποίησή του. Το πρόγραμμα «Κοινωνικό Σχολείο» απευθύνεται σε 80 οικονομικά ευάλωτες οικογένειες, 100 παιδιά και 80 γονείς του τοπικού διαμερίσματος Χωριστής και του ευρύτερου Ν. Δράμας.

Ο «Π.Τ.» επικοινώνησε με την πρόεδρο του Φιλανθρωπικού Σωματείου Χωριστής «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων», κα. Μαρία Τσάνα, η οποία είχε την ευγενή καλοσύνη να μας μιλήσει για το πρόγραμμα «Κοινωνικό Σχολείο» που προγραμματίζει να υλοποιήσει το Σωματείο.

TSANA MARIA

► κα. Τσάνα, για άλλη μια φορά, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στέκεται στο πλευρό σας,  αυτή τη φορά, με το πρόγραμμα «Κοινωνικό Σχολείο». Πείτε μας λίγα λόγια για το σκοπό του εν λόγω προγράμματος.  

Ο σκοπός του προγράμματος είναι διπλός, αφενός η ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και ανάπτυξης των παιδιών και αφετέρου η υποστήριξη των γονέων.

Το πρόγραμμα λαμβάνει υπόψη διεθνείς έρευνες αιχμής, σύμφωνα με τις οποίες η ενεργή συμμετοχή των γονιών με χαμηλότερη οικονομική άνεση στην εκπαιδευτική διαδικασία των παιδιών τους έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της απόδοσης των μαθητών και τον περιορισμό του αριθμού μαθητών που διακόπτουν τη φοίτησή τους. Το πρόγραμμα έρχεται να συμπληρώσει τη διδακτική ύλη του σχολείου, προσφέροντας μαθήματα πληροφορικής, ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης, καθώς επίσης καλλιτεχνικές δραστηριότητες, παιχνίδια στρατηγικής και θεματικά σεμινάρια για την υποστήριξη και καθοδήγηση των γονέων.

Οφείλουμε  ένα μεγάλο ευχαριστώ στο ΄Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, γιατί  μετά από μια επιτυχημένη συνεργασία 4,5 ετών βρίσκεται ξανά στο πλευρό μας αναγνωρίζοντας το πολύπλευρο έργο του φορέα μας.

► κα. Τσάνα σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα «Κοινωνικό Σχολείο» και πως μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν αίτηση για την εγγραφή τους;

Σε συνεργασία με την Κοινωνική Λειτουργό του φορέα μας με την οποία συνεργαζόμαστε από το 2013 μέσω του πρώτου προγράμματος του ΙΣΝ, έχουμε υιοθετήσει την ολιστική προσέγγιση και αντιμετωπίζουμε την οικογένεια ως σύστημα όπου τα μέλη λειτουργούν όλα μαζί και το ένα επηρεάζει το άλλο όποτε επιδιώκουμε όλα τα προγράμματα μας να είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με όλο το οικογενειακό σύστημα. Δεδομένου αυτής της προσέγγισης και το πρόγραμμα «Κοινωνικό Σχολείο», απευθύνεται σε όλη την οικογένεια και όχι σε μεμονωμένα μέλη της.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν,  και απευθύνεται σε γονείς και παιδιά του Δ.Δ Χωριστής και του ευρύτερου Ν. Δράμας.  Όλα τα υλικά για το μάθημα της ζωγραφικής, της ρομποτικής καλύπτονται πλήρως από το πρόγραμμα.

Για την εγγραφή στο πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα γραφεία του σωματείου, για περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 25210-42096 &  6947897045 και ώρες 8:30 – 12:30 π.μ. από τις 15/6/2020 έως 30/7/2020.

Οι εγγραφές θα γίνουν κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού λαμβάνοντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας.

KOINONIKO SXOLEIO

► κα. Τσάνα, θα μπορούσατε να αναφερθείτε στα μαθήματα που θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παιδιά και γονείς στο πρόγραμμα «Κοινωνικό Σχολείο»;

Τα μαθήματα που προγράμματος «Κοινωνικό Σχολείο» , όπως αναφέρατε κι εσείς, απευθύνονται σε παιδιά, αλλά και σε γονείς και τα οποία είναι:

Μαθήματα εκμάθησης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (για παιδιά και γονείς).

Μαθήματα εκμάθησης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών για γονείς:

 • Εκμάθηση βασικών δεξιοτήτων
 • Επικοινωνία μέσω Internet  και τρόπου χειρισμού προγραμμάτων όπως Skype, msn, κλπ.
 • Δημιουργία λογαριασμών σε διαδικτυακούς κοινωνικούς ιστοτόπους όπως facebook, twitter
 • Ανάλυση μεθόδων λήψεων αρχείωναπό το Internet  όπως ταινίες τραγούδια και προγράμματα
 • Δημιουργία και χρήση email
 • Συμβουλές για ασφαλές σερφάρισμα και επίβλεψη παιδιών.
 • Δημιουργία CD & DVD Internet πλοήγηση και αναζήτηση
 • Κοινότητες δικτύων, facebook, blogging , chat Ψηφιακή φωτογραφία
 • Ηλεκτρονικό εμπόριο και διαδικτυακές αγορές.
 • Internet i- Banking και Υπηρεσίες  – Word & Excel

Τα παιδιά, έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν τον Η/Υ και το διαδίκτυο στην ολοκλήρωση των σχολικών τους εργασιών και εξοικειώνονται από μικρή ηλικία με το σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον που θα συναντήσουν κατά την ενηλικίωσή τους.

Μαθήματα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (για παιδιά )

Οι μαθητές,  σε συνεργασία  με τον εκπαιδευτή τους θα κατασκευάσουν ρομπότ με σκοπό τον εμπλουτισμό των γνώσεων τους. Στην διάρκεια του προγράμματος θα επεξεργαστούν  πρότζεκτ όπως, Ζωολογικός κήπος, Έξυπνες μετακινήσεις, Έξυπνες πόλεις, Διάστημα, Λούνα Παρκ, Ρομπότ και θάλασσα, Περιβάλλον-Ανακύκλωση, Γερανοί-κλαρκ, Ρομπότ στη γεωργία και κτηνοτροφία, Μυθολογία. Τα μαθήματα και το υλικό που θα αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια του προγράμματος, θα έχει άμεση σχέση με τα τοπικά στοιχεία, τις ανάγκες, τις απαιτήσεις και τις δυνατότητες των παιδιών.

Σχολές Γονέων ( για γονείς )

Το πρόγραμμα, αναμένεται να βοηθήσει τους γονείς στην εκπλήρωση του ρόλου τους ώστε να ανταποκριθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αφενός στην κάλυψη των αναγκών των παιδιών τους και αφετέρου να συμβάλλουν επιτυχώς στην σωματική, γνωστική και κοινωνικό-συναισθηματική ανάπτυξη τους. Στόχος λοιπόν της Σχολής Γονέων είναι η κατάλληλη προετοιμασία των γονέων για την φροντίδα βρεφών, παιδιών και εφήβων ηλικίας από 0-18 ετών, για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων και δυσλειτουργικών συμπεριφορών που αναπτύσσονται είτε από τα παιδιά είτε από τη δυναμική της οικογένειας και κυριότερα η πρόληψη ώστε να διαθέτουν οι γονείς όλα τα εφόδια και τις γνώσεις για να προλάβουν τα παραπάνω.

Βιωματικά εργαστήρια ( για παιδιά ) 

Για την επιτυχή διενέργεια  του εν λόγω προγράμματος, προτείνεται η δημιουργία ομάδας Δημιουργικής Απασχόλησης με τα παιδιά των γονέων που θα συμμετέχουν ώστε να γίνει σύνδεση της θεματολογίας που θα εκπαιδεύονται οι γονείς με παράλληλη εφαρμογή της θεματολογίας και στα παιδιά προκειμένου η παρέμβαση να είναι ολοκληρωμένη.

Εικαστικά- Δημιουργική Απασχόληση   (για παιδιά και γονείς).

Μέσα από την εικαστική τέχνη  και την δημιουργική απασχόληση σε παιδιά  από την ηλικία των 4 ετών, θα εκπαιδευτούν στο μπλοκ ακουαρέλας στο μολυβί σχεδίου, θα ζωγραφίζουν με σκιές με τεχνικές , θα ζωγραφίζουν αρχικά με πρόγραμμα και συνοχή θα έχουν όμως την ελευθερία σκέψεων και την ανάπτυξη της φαντασίας τους. Επίσης, θα δουλέψουν με ακρυλικά χρώματα ενώ το τμήμα των ενηλίκων θα φτάσει το επίπεδο της ελαιογραφίας.

Το τμήμα θα απασχολήσει παιδιά ηλικίας 4-18 ετών και γονείς.

► Το πρόγραμμα κα. Τσάνα θα λειτουργεί και τους θερινούς μήνες κατά το διάστημα των 24 μηνών;

Ναι, φυσικά, το πρόγραμμα θα λειτουργεί και τους θερινούς μήνες με σύγχρονα και καινοτόμα μαθήματα καθώς και με εκπαιδευτικά σεμινάρια ρομποτικής αναλυτικότερα:

Σεμινάρια στρατηγικών παιγνίων (θερινό τμήμα)

Τα στρατηγικά Παίγνια: όπως το σκάκι, οι ντάμες, το Hex, το Γκο  μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να γνωρίσουν   τις  βασικές έννοιες της στρατηγικής σκέψης και να μεταφέρουν τις γνώσεις που απέκτησαν από τα παίγνια στην πραγματική ζωή. Η επίλυση προβλημάτων και η αλγοριθμική σκέψη οξύνονται μέσα από το παιχνίδι, παράλληλα οι μαθητές συνεργάζονται και μαθαίνουν να λειτουργούν σε ομάδες χρησιμοποιώντας αρχές των στρατηγικών παιγνίων. Στο σκάκι γνωρίζουν και μελετούν νέες σκακιέρες και βελτιώνουν τον τρόπο σκέψης τους και την πλαστικότητα του εγκεφάλου τους, αλλάζοντας το πλαίσιο διατηρώντας τους ίδιους  κανόνες.

Εργαστήριο Εικονικής κι Επαυξημένης Πραγματικότητας για γνωριμία με το σύμπαν και τη Γη ( θερινό τμήμα)

Εικονική κι επαυξημένη πραγματικότητα: οι νέες τεχνολογίες αλλάζουν ήδη τον τρόπο ζωής μας, είτε αφορά στην καθημερινότητα είτε στα επαγγέλματα του μέλλοντος. Οι τεχνολογίες VR και AR αλλάζουν τον τρόπο που βλέπουν οι άνθρωποι τον κόσμο. Μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να ταξιδέψουν εικονικά σε μέρη που δεν θα μπορούσαν αλλιώς και να ζήσουν νέες εμπειρίες. Με τον τρόπο αυτό, οι γνώσεις που θα αποκτήσουν θα είναι πιο βιωματικές σε σχέση με άλλες. Επίσης μέσω της επαυξημένης πραγματικότητας μπορούν να μελετήσουν φαινόμενα με έναν νέο καινοτόμο τρόπο. Έτσι συσκευές όπως τα smartphones, tablets μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία αναζήτησης και γνώσης.

Εκπαίδευση εκπαιδευτών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και εθελοντών του φορέα στην Ρομποτική (θερινό τμήμα)

Ο φορέας θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια  ( τους θερινούς μήνες ) δίνοντας την δυνατότητα σε Εκπαιδευτές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και τους εθελοντές του φορέα να γνωρίσουν την ρομποτική με σκοπό την περαιτέρω διάδοση της.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com