Home > Πρώτο Θέμα > Εικόνες ηρώων του 1821 στον τοίχο της ΔΕΚΠΟΤΑ στη γέφυρα Ζώνκε-Δηλώσεις του ζωγράφου Κ. Ζαμπίδη και της υπεύθυνης του Κέντρου Νεότητας κας Παρασίδου στον «Π.Τ.»

Εικόνες ηρώων του 1821 στον τοίχο της ΔΕΚΠΟΤΑ στη γέφυρα Ζώνκε-Δηλώσεις του ζωγράφου Κ. Ζαμπίδη και της υπεύθυνης του Κέντρου Νεότητας κας Παρασίδου στον «Π.Τ.»

Μετά από απόφαση του δημάρχου Δράμας

Εικόνες ηρώων του 1821 στον τοίχο

της ΔΕΚΠΟΤΑ στη γέφυρα Ζώνκε

Δηλώσεις του ζωγράφου Κ. Ζαμπίδη και της υπεύθυνης

του Κέντρου Νεότητας κας Παρασίδου στον «Π.Τ.»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΘΕΜΑ με κάπως έντονη συζήτηση εξελίχθηκε μια απόφαση του δημάρχου Δράμας, στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς δεν είχε ενημερωθεί κανένας γι’ αυτό. Η συζήτηση έγινε μετά από επίμονες ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων στη συνεδρίαση του σώματος, το βράδυ της Τετάρτης.

Όπως ίσως είδαν οι περισσότεροι συμπολίτες μας και αναφέρθηκε πολλάκις στα social media, από το πρωί της Τετάρτης 10 Μαρτίου, ο τοίχος μπροστά από τη ΔΕΚΠΟΤΑ που προστατεύει το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, λίγο πριν από τη γέφυρα Ζώνκε, βάφτηκε με γαλάζιο χρώμα, καλύπτοντας έτσι όλα τα graffiti που κατά καιρούς έχουν ζωγραφίσει νεαροί καλλιτέχνες της πόλης μας.

Το θέμα που δημιούργησε την έκπληξη πολλών Δραμινών, έφεραν στο Δημοτικό Συμβούλιο αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι, εκφράζοντας αρχικά ο καθένας τη δική του άποψη για το τι πραγματικά συμβαίνει.

Το θέμα έθεσε αρχικά ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Τσιαμπούσης, ρωτώντας τη δημοτική αρχή, για το ποιος πήρε την απόφαση αυτή, αλλά και αν υπήρξε κάποια συμβουλή σε καλλιτεχνικό επίπεδο.

Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι, κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι μετέφεραν εντός του σώματος, ακόμα και κάποιες παράλογες σκέψεις που διάβασαν στο διαδίκτυο.

Τον προβληματισμό όλων έλυσε λίγη ώρα αργότερα ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, ο οποίος εξήγησε ότι πρόκειται για μια δική του απόφαση.  Όπως είπε μάλιστα, προκειμένου ο Δήμος Δράμας να συμμετάσχει στον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, σε συνεννόηση με το Κέντρο Νεότητας, αποφασίστηκε να δημιουργηθούν σ’ εκείνο τον τοίχο, οι εικόνες των ηρώων εκείνης της εποχής. Εξήγησε δε, ότι το Κέντρο Νεότητας είναι ένας φορέας, ο οποίος διαθέτει ικανούς εθελοντές καλλιτέχνες και ζωγράφους, οι οποίοι μπορούν να φέρουν σε πέρας μια τέτοια καλλιτεχνική παρέμβαση.

Τις εικόνες θα δημιουργήσουν εθελοντές του Κέντρου Νεότητας, με επικεφαλής το Δραμινό ζωγράφο κ. Κώστα Ζαμπίδη, η ομάδα του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει την προεργασία.

Τέλος, ο δήμαρχος Δράμας διευκρίνισε ότι, με το τέλος του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση, ο τοίχος θα δοθεί και πάλι στους Δραμινούς καλλιτέχνες των graffiti για τις δικές τους δημιουργίες.

ZAMPIDIS PARASIDOU

Δηλώσεις Ζαμπίδη – Παρασίδου

Ο «Πρωινός Τύπος» επικοινώνησε και συνομίλησε χθες με τον γνωστό Δραμινό ζωγράφο κ. Ζαμπίδη, ο οποίος εξηγεί μεταξύ άλλων ότι, στον τοίχο θα ζωγραφιστούν 7-8  φιγούρες ηρώων της Επανάστασης του 1821 ύψους περίπου δυο μέτρων.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, «πρόκειται για μια πρόταση που έγινε από το Δήμο Δράμας και θα υλοποιηθεί εθελοντικά από εμένα και στελέχη του Κέντρου Νεότητας Δράμας. Η πρόταση αυτή με την συγκεκριμένη ιστορική θεματολογία έχει άμεση σχέση με την συμπλήρωση των 200 χρόνων ελεύθερης Ελλάδας».

Ο κ. Ζαμπίδης είπε ότι, «η θεματολογία με ιστορικά και θρησκευτικά γεγονότα μου κεντρίζει ζωγραφικά το ενδιαφέρον. Άλλωστε πολλά έργα μου, απεικονίζουν ιστορικά και θρησκευτικά γεγονότα». Παράλληλα, όπως μας εξήγησε ήδη κάποια σχολεία της πόλης έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για ξενάγηση και συζήτηση από τον ίδιο τον ζωγράφο αφού ολοκληρωθεί το έργο.

Όσον αφορά τον χρόνο που θα κρατήσει η δημιουργία του έργου, είπε ότι θα ολοκληρωθεί σε μια εβδομάδα περίπου, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Από την πλευρά της, η υπεύθυνη του Κέντρου Νεότητας Δήμου Δράμας «Γεώργιος Παρασίδης», Δέσποινα Παρασίδου, με δηλώσεις της στον «Π.Τ.» επεσήμανε ότι είναι μια πρόκληση και παράλληλα μεγάλη τιμή να αναλάβει το Κέντρο να ζωγραφίσει τους ήρωες της Επανάστασης του 1821.

«Η χώρα μας διανύει μια περίοδο οικονομικής και πολιτισμικής φθοράς και εμείς ως εκπρόσωποι του πολιτισμού έχουμε χρέος, τόσο απέναντι στους προγόνους μας που αντιπροσωπεύουν τις ρίζες κάθε Έλληνα, όσο και απέναντι στις γενιές του σήμερα και του αύριο. Έχουμε χρέος να αποτυπώσουμε μέσα από την τέχνη της ζωγραφικής την ιστορία της πατρίδας μας. Η ιστορία είναι ένα δέντρο, το οποίο για να καρποφορήσει χρειάζεται ρίζες. Οι ήρωες της Επανάστασης του 1821 αποτελούν τις ρίζες του παρελθόντος μας, για τους καρπούς που απολαμβάνουμε εμείς σήμερα», τόνισε η κα. Παρασίδου.