Home > Πρώτο Θέμα > Είκοσι χρόνια από τη δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας► Β. Πουλιούδη: «Σημαντικό το πρόβλημα της υποστελέχωσης της Εφορείας στο έργο της…»

Είκοσι χρόνια από τη δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας► Β. Πουλιούδη: «Σημαντικό το πρόβλημα της υποστελέχωσης της Εφορείας στο έργο της…»

Εγκαινιάστηκε στις 12 Δεκεμβρίου 1999

Είκοσι χρόνια από τη δημιουργία

του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας

► Το κτίριο είχε παραχωρηθεί για 100 χρόνια στο Υπ. Πολιτισμού

► Β. Πουλιούδη: «Σημαντικό το πρόβλημα της υποστελέχωσης  της Εφορείας στο έργο της…»

– «Με τα αντικείμενα που υπάρχουν στις αποθήκες, θα μπορούσε

να δημιουργηθεί ένα ακόμα Μουσείο»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ συμπληρώνονται την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2020, από την ημέρα των εγκαινίων του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας, το 1999. Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Δράμας, δημιουργήθηκε ύστερα από πιέσεις των τοπικών φορέων προς την πολιτεία και μάλιστα, προκειμένου αυτό να γίνει πραγματικότητα, ο Δήμος Δράμας (επί δημαρχίας Μαργαρίτη Τζίμα) παραχώρησε για 100 χρόνια στο Υπουργείο Πολιτισμού, ένα κτίριο που είχε ήδη κατασκευαστεί, για να χρησιμοποιηθεί αρχικά ως Νηπιαγωγείο.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας, δημιουργήθηκε από την αδήριτη ανάγκη να στεγαστούν οι πλούσιες αρχαιότητες της περιοχής, οι οποίες μέχρι τότε, φιλοξενούνταν σε άλλα γειτονικά Μουσεία και κυρίως στην Καβάλα. Σήμερα, όπως λέει μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» η αν. προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κα. Βασιλική Πουλιούδη, το Μουσείο μας έχει μέλλον μπροστά του και μάλιστα σκέπτεται και την επέκτασή του.

Moyseio

Ένας από τους σπουδαιότερους σταθμούς επίσης, είναι και η δημιουργία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, η οποία αυτή την ώρα, αντιμετωπίζει και σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες της.

Να σημειωθεί επίσης, ότι, ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς, είναι η δημιουργία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, πριν από πέντε χρόνια, η οποία μπορεί να δώσει μια νέα ώθηση στις δραστηριότητες, εφόσον βέβαια στελεχωθεί επαρκώς με το απαραίτητο προσωπικό.

Thisavros Potamon

Μέρος του θησαυρού των Ποταμών

που εκτίθεται στο Μουσείο της Δράμας.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» η αν. προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας και προϊσταμένη Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων κα. Βασιλική Πουλιούδη, τονίζει ότι, «αρχικά, το Αρχαιολογικό Μουσείο (Α.Μ.) της Δράμας, δημιουργήθηκε γιατί υπήρχε η ανάγκη να μεταφερθούν όλες οι αρχαιότητες που υπήρχαν στα γειτονικά Μουσεία. Το Α.Μ. δημιουργήθηκε μετά από πίεση των τοπικών φορέων, οι οποίοι καταλάβαιναν ότι υπήρχε η ανάγκη ενός χώρου, όπου θα στεγάζονταν όλες οι αρχαιότητες».

Όπως διευκρινίζει μάλιστα, «το Α.Μ. Δράμας δημιουργήθηκε και με την σύμπραξή τους, καθώς το κτίριο του Μουσείου έχει παραχωρηθεί για 100 χρόνια στο Υπ. Πολιτισμού. Δεν είναι κατασκευή του Υπ. Πολιτισμού, αλλά προϋπήρχε. Ήταν ένα κτίριο του Δήμου Δράμας, προκειμένου να στεγάσει πιθανόν Νηπιαγωγείο εξ ου και το αίθριο».

kratiras

Ο κρατήρας της Προσοτσάνης, με απεικόνιση του θεού Διόνυσου.

Η επέκταση του Μουσείου

Σήμερα, μετά από 20 χρόνια, φαίνεται ότι το Μουσείο χρήζει πλέον επέκτασής του. Απαντώντας στην σχετική ερώτηση για το μέλλον, αλλά κυρίως για την επέκταση του Α.Μ. Δράμας, η κα. Πουλιούδη επισημαίνει: «Θεωρώ ότι η επέκτασή του και ο εμπλουτισμός του, που άπτονται όχι μόνο με τις λειτουργίες του αλλά και με τη λειτουργικότητα του χώρου, άπτονται ευρύτερα των τοπικών φορέων αλλά και του Υπ. Πολιτισμού.

Και αυτό γιατί, αν σε περίπτωση που θέτουμε θέμα επέκτασης, πάντα θα πρέπει να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας, ότι για να επεκταθεί θα πρέπει να υπάρξει κάποιος χώρος, ο οποίος είτε θα παραχωρηθεί είτε θα δωριθεί, είτε από το Δήμο, είτε από άλλους φορείς ως χώρος έκθεσης αρχικά».

Όπως τονίζει η κα. Πουλιούδη, «εμείς έχουμε τη δυνατότητα να αναδείξουμε πολλά εκθέματα, τα οποία αυτή την ώρα βρίσκονται στις αποθήκες μας. Δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχει ο απαραίτητος χώρος, ώστε να αναδειχθούν όλα όσα βρίσκονται στις αποθήκες. Και ακόμα, να σας πω ότι, με την τελευταία κατάσχεση που έγινε των περίπου 5.000 νομισμάτων που έγιναν (σ.σ. αναφέρεται στο ζήτημα της αρχαιοκαπηλίας στη Δράμα εντός του 2020), μόνο μ’ αυτά, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ολόκληρο Μουσείο. Και ακόμα, έχουμε και τόσες άλλες παραδόσεις από συμπολίτες μας – κυρίως νομίσματα – τα οποία έχουν βρει και έχουν παραδώσει, προκειμένου να εμπλουτιστούν οι συλλογές του Μουσείου. Θεωρώ λοιπόν ότι, μόνο μ’ αυτά τα αντικείμενα, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ακόμα Μουσείο και να εμπλουτίσουμε έτσι την ιστορία του τόπου μέσα από τη μελέτη τους».

POYLIOYDI

Τα προβλήματα

Ερωτώμενη σχετικά με τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το Α.Μ. αλλά βέβαια και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, η κα. Πουλιούδη σημειώνει ότι «το κυριότερο πρόβλημα θεωρώ ότι είναι η στελέχωση της Εφορείας και όχι του Μουσείου. Η στελέχωσή της με προσωπικό, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες που χρειάζονται.

Για παράδειγμα, στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων, Τμήμα Μελετών, δεν έχουμε κάποιον, ο οποίος θα μπορέσει να παράγει σχετικές μελέτες, ώστε να μπορέσουμε να μπούμε στη διαδικασία μελέτης και εφαρμογής και πράξης. Για το λόγο αυτό αναζητούμε συνεργάτες, είτε από τις όμορες Εφορείες, είτε από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, άνθρωποι οι οποίοι προσπαθούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες μας, είτε εξωτερικοί συνεργάτες, οι οποίοι πληρώνονται βέβαια για τη δουλειά τους. Η διεύρυνση της Εφορείας με το απαραίτητο προσωπικό, θα είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει, γιατί θεωρώ ότι θα λυθούν πολλά προβλήματα».

Τέλος, η κα. Πουλιούδη ευχαριστεί ιδιαίτερα την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, την Αντιπεριφέρεια Δράμας, το Δήμο Δράμας καθώς και την Ιερά Μητρόπολη Δράμας, φορείς οι οποία στέκονται δίπλα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας και το Αρχαιολογικό Μουσείο και βοηθούν σημαντικά στο έργο τους.