Home > Πρώτο Θέμα > Ημερίδα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και το ρόλο του διαμεσολαβητή Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου

Ημερίδα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και το ρόλο του διαμεσολαβητή Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου

 

Ημερίδα για τον εξωδικαστικό

μηχανισμό και το ρόλο

του διαμεσολαβητή

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Δικηγορικού

Συλλόγου Δράμας Τάσος Πούλιος

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 24 Μαΐου και ώρα 19.30, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Δράμας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας, διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα με θέμα: «Διαμεσολάβηση και εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων». Πρόκειται για το νέο νόμο 4469/2017 που ψηφίστηκε στις αρχές Μαΐου, και επιτρέπει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τη διαμεσολάβηση και εξωδικαστικό μηχανισμό, για οφειλές επιχειρήσεων και για χρέη άνω των 20.000 €.

Στην ενημερωτική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, θα μιλήσουν:

– Φαροπούλου Μαρία, Δικηγόρος Αθηνών, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια Υ.Δ.Δ.Α.Δ., Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών.

– Χατζηλεωνίδα Μαρία, Δικηγόρος Θεσσαλονίκης, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια Υ.Δ.Δ.Α.Δ., Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών.

– Παπαθεοδώρου Χρήστος, Δικηγόρος Δράμας, Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής Υ.Δ.Δ.Α.Δ.

 

Για χρέη άνω των 20.000 €

Για τη διαμεσολάβηση και τον εξωδικαστικό μηχανισμό, μιλάει στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Τάσος Πούλιος, ο οποίος μας εξηγεί μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για μια διαδικασία, η οποία πρόκειται να εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα και αφορά κυρίως εμπορικές επιχειρήσεις. Ο νέος νόμος, αφήνει έξω τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ η εφαρμογή του πρόκειται να ξεκινήσει από 3 Αυγούστου 2017. Αναλυτικότερα, ο κ. Πούλιος μας εισάγει προκαταρκτικά στη σχετική διαδικασία του νέου νόμου 4469/2017.

«Με το νέο νόμο που ψηφίστηκε στις αρχές Μαΐου, ο 4469/2017, προβλέπεται πλέον για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η διαδικασία της διαμεσολάβησης, προκειμένου να ρυθμιστούν εμπορικά και επαγγελματικά χρέη.

Αυτό σημαίνει ότι, οι επιχειρήσεις που έχουν οφειλές άνω των 20.000 € και τις τελευταίες τρεις χρήσεις έχουν τουλάχιστον μια από αυτές θετική, μπορούν να εισαχθούν στη διαδικασία, με τη βοήθεια ενός πιστοποιημένου διαμεσολαβητή και με καταχώρηση της όλης διαδικασίας στην Γραμματεία των Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών.

Προβλέπεται μια διαδικασία, σύμφωνα με την οποία, εφόσον συμφωνήσει το 60% των πιστωτών, μπορεί η επιχείρηση ή ο επιχειρηματίας, να έχει κούρεμα μέχρι και 50% των χρεών του. Όσον αφορά δε το δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς, γιατί  πρέπει να πούμε ότι εντάσσονται και αυτοί στη διαδικασία, μπορεί να πετύχει όσον αφορά στις ασφαλιστικές του εισφορές, 85% περικοπή  των προσαυξήσεων, όσον αφορά δε το δημόσιο, μέχρι και 95% περικοπή των προσαυξήσεων που του έχουν επιβληθεί.

Είναι μια εντελώς καινούρια διαδικασία για την Ελλάδα, καθώς αυτές οι προοπτικές δεν υπήρχαν για τους επιχειρηματίες και τις επιχειρήσεις. Το αρνητικό είναι ότι έχουν μείνει απ’ έξω οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Υπάρχει μόνο μια πρόβλεψη ότι το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, δύνανται να ακολουθήσουν τη διαδικασία αυτή χωρίς να είναι υποχρεωτικό.»

 

Ουσιαστικά κ. Πούλιο, αναφερόμαστε στα λεγόμενα κόκκινα δάνεια;

«Ακριβώς, είναι για τα κόκκινα δάνεια και βέβαια περιλαμβάνονται και όλες οι οφειλές. Δεν είναι υποχρεωτικό το δάνειο να είναι κόκκινο. Αρκεί βέβαια, σύμφωνα με το νόμο, αυτές να έχουν οριστικοποιηθεί. Αφορά δηλαδή οφειλές οι οποίες έχουν δημιουργηθεί μέχρι και 31/12/2016. Απαραίτητη προϋπόθεση πάντα, είναι να υπάρχει μία τουλάχιστον θετική χρήση, στις τρεις τελευταίες χρήσεις της επιχείρησης.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει μια γραφειοκρατία, πρέπει να συγκεντρωθούν κάποια έγγραφα, κάποια πιστοποιητικά, να υποβληθούν σε ηλεκτρονική μορφή στην πλατφόρμα που θα ανοίξει στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι, αυτή η διαδικασία θα ξεκινήσει τον Αύγουστο, γιατί ο νόμος προβλέπει την πλήρη εφαρμογή του, 3 μήνες μετά τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ. Ο νόμος δημοσιεύθηκε 3 Μαΐου, άρα 3 Αυγούστου ξεκινάει επίσημα η διαδικασία αυτή.»

 

Ποιοι έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σ’ αυτό το νόμο;

«Όλες οι εμπορικές επιχειρήσεις. Όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν οφειλές άνω των 20.000 € και μάλιστα υπάρχει πρόβλεψη στο νόμο, σε όσες απ’ αυτές τις επιχειρήσεις τα χρέη τους είναι σχετικά χαμηλά, δηλαδή μέχρι 50.000 €, τότε θα βγει υπουργική απόφαση με την οποία η διαδικασία θα απλοποιείται ακόμα περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση όμως, αφορά όλες τις επιχειρήσεις, όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις, δεν αφορά γιατρούς, δικηγόρους, λογιστές, ελεύθερους επαγγελματικές γενικά. Μόνο τις εμπορικές επιχειρήσεις, όχι την παροχή υπηρεσιών.»

 

Ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος του διαμεσολαβητή κ. Πούλιο;

«Ο ρόλος του διαμεσολαβητή είναι εξαιρετικά σημαντικός. Επειδή μέχρι τώρα, όλες αυτές οι διαδικασίες όπως ξέραμε από το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, γνωστό αλλιώς και ως νόμο Κατσέλη γινόταν δικαστικά, και αυτό επέφερε μεγάλο φόρτο στα δικαστήρια, γι’ αυτό και για τις εμπορικές επιχειρήσεις και σωστά κατά την γνώμη μου, η κυβέρνηση επέλεξε να προτείνει τη διαδικασία του διαμεσολαβητή και επικουρικά μόνο τη διαδικασία της δικαστικής βεβαίωσης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, οι πιστοποιημένοι διαμεσολαβητές, αναλαμβάνουν όλη τη διαδικασία, προκειμένου να πετύχουν συνδιαλλαγή ανάμεσα σε πιστωτές και οφειλέτη, καταλήγουν σε ένα πόρισμα, το οποίο εφόσον το δεχθεί το 60% των πιστωτών, τότε αυτό είναι εκτελεστό και είναι στη διακριτική τους ευχέρεια, να μπορεί αυτό το πόρισμα να εισαχθεί για επικύρωση δικαστικά, χωρίς αυτό όμως να είναι απαραίτητο. Μπορεί δηλαδή να γίνει και η δικαστική επικύρωση, που απλώς είναι μια τελείως τυπική διαδικασία, αλλά μπορεί όλο αυτό να λειτουργήσει και χωρίς τη δικαστική διαδικασία.

Ο ρόλος των διαμεσολαβητών, για πρώτη φορά στην ελληνική πραγματικότητα, καθίσταται εξαιρετικά σημαντικός και νομίζω ότι είναι και μια θετική εξέλιξη, προκειμένου να αποσυμφοριστούν τα δικαστήρια από τον όγκο που έχει συσσωρευτεί, γιατί αν και αυτή η διαδικασία πήγαινε  δικαστικά, θα είχαμε πολύ μεγάλες καθυστερήσεις.»