Home > Πρώτο Θέμα > Ημερίδα της ΓΣΒΕΕ στη Δράμα και ενημέρωση των επαγγελματιών, βιοτεχνών & εμπόρων

Ημερίδα της ΓΣΒΕΕ στη Δράμα και ενημέρωση των επαγγελματιών, βιοτεχνών & εμπόρων

Ημερίδα της ΓΣΒΕΕ στη Δράμα και ενημέρωση των επαγγελματιών, βιοτεχνών & εμπόρων

12,1 δισ. ευρώ οι οφειλές προς το ταμείο

του ΟΑΕΕ που δεν μπορούν να πληρωθούν

Καινοτόμες δράσεις, συστάδες επιχειρήσεων, για προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας μέσα από τη συνεργατικότητα

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ βρέθηκε το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Μαρτίου, ο πρόεδρος της ΓΣΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς, καλεσμένος της Δραμινής Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ελλάδος. Σκοπός της επίσκεψης αυτής, ήταν η ενημέρωση κατ’ αρχήν των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων για το ζήτημα του ασφαλιστικού, υπήρξε συνάντηση στελεχών και συνδικαλιστών των Πρωτοβάθμιων Σωματείων, ενώ την Κυριακή πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα: «Ανάπτυξη και προώθηση των ελληνικών επιχειρήσεων μέσω δικτύων – συνεργατικών σχημάτων», η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Δράμας.

Moyrmoyris

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Δράμας κ. Όθων Μουρμούρης.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ν. Δράμας κ. Μουρμούρης, τόνισε ιδιαίτερα μεταξύ άλλων, ότι «ο επιχειρηματίας πρέπει να έχει γνώση για τη διαδικασία της συνέργειας και της συνεργατικότητας, να είναι ενημερωμένος. Σε πρώτη φάση, θα πρέπει ο κόσμος να ενημερωθεί για το ζήτημα της δικτύωσης, και αν χρειαστεί θα είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε, για να έχουμε καλά αποτελέσματα και να μπορέσουμε να κάνουμε το μαύρο χρώμα, γκρι!»

 

Γ. Καββαθάς: «12,1 οι οφειλές προς τον ΟΑΕΕ…»

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος της ΓΣΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ασφαλιστικό, που απασχολεί την πλειονότητα των συναδέλφων του, λέγοντας σχετικά:

«Είναι σαφές ότι σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία, περίπου το 80% των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, είδαν τα σημειώματα του ΟΑΕΕ να είναι αυξημένα κατά πολύ. Περίπου, οι περισσότεροι πληρώνουν γύρω στα 150 έως 200 ευρώ που είναι η κατώτερη κλίμακα.

Αυτό δεν σημαίνει ούτε βιωσιμότητα του ταμείου, ούτε σημαίνει ότι θα πάρει μια σύνταξη που προσδοκά στο μέλλον. Θα πάμε σε συντάξεις πείνας, που θα είναι η εθνική σύνταξη, προσαυξημένη με μερικά ευρώ. Αυτό δεν είναι αυτό που ζητούν οι επαγγελματίες, έμποροι και βιοτέχνες. Η ΓΣΒΕΕ, το 2014 είχε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση, που έλυνε και το πρόβλημα των επαγγελματιών με τα χρέη των 300.000 συναδέλφων μου και ταυτόχρονα έδινε βιωσιμότητα στο ταμείο. Ούτε το ένα έγινε, ούτε το άλλο μ’ αυτό το ασφαλιστικό.»

Αναφερόμενος στο ζήτημα των αυστηρών ρυθμίσεων που γίνονται από το ταμείο του ΟΑΕΕ, είναι ότι αυτό, «οφείλεται σε έναν δογματισμό που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, απ’ αυτό που λέω βαθύ κράτος, από την ίδια τη δημόσια διοίκηση και των ασφαλιστικών οργανισμών, και από την άλλη, από τις αγκυλώσεις που έχουν οι πιστωτές της χώρας.

Αντιλαμβάνονται ότι για τους κλάδους που εκπροσωπεί η ΓΣΒΕΕ, τα 12,1 δισεκατομμύρια οφειλές που έχουν οι 300.000 ασφαλισμένοι που είναι εκτός συστήματος, υπάρχει περίπτωση να καλυφθούν υπό τις παρούσες συνθήκες; Όχι. Εμείς έχουμε μελετήσει το θέμα, έχουμε πει ότι αυτό δεν μπορεί να πληρωθεί, όχι σε 100, σε 200, σε 300, δεν πληρώνονται αυτά τα λεφτά.

Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να παγώσουν αυτές οι οφειλές, να μετατραπούν σε πλασματικό χρόνο ασφάλισης, να πάνε στο τέλος του ασφαλιστικού βίου, όταν κάποιος φτάνει στο προσυνταξιοδοτικό στάδιο, σ’ εκείνη τη φάση, ή εξαγοράζει τα πλασματικά χρόνια που ήταν οι οφειλές του στο ταμείο, ή αφαιρούνται τα χρόνια αυτά από τα συντάξιμα. Το ταμείο δεν θα υποστεί καμία δαπάνη, δεν θα δώσει σύνταξη γι’ αυτά τα χρόνια, δεν του έχει δώσει περίθαλψη γι’ αυτά τα χρόνια, δεν θα γίνει καμία δαπάνη και απλά δεν απαλλοτριώνουμε τις καταβολές που έχει κάνει ένας επιχειρηματίας, επαγγελματίας, έμπορος, βιοτέχνης για 25 χρόνια, για 30 χρόνια. Σήμερα έχουμε τέτοια φαινόμενα. Έχουμε χιλιάδες επαγγελματίες που ενώ έπρεπε να είναι με σύνταξη, δεν θα πάρουν σύνταξη ποτέ, διότι ξεπερνούν οι οφειλές τις 15.000 €.»

Kavvathas

Ο πρόεδρος της ΓΣΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς.

 

Ημερίδα για τη συνεργατικότητα

Αναφερόμενος στην Ημερίδα της Κυριακής για τη συνεργατικότητα, ο κ. Καββαθάς είπε:

«Πρόκειται για μια ημερίδα με το Επιμελητήριο και την Ομοσπονδία της Δράμας, για να δούμε τις δυνατότητες και τις προοπτικές που έχει η επιχειρηματικότητα, ιδιαίτερα η μικρή και η πολύ μικρή, μέσα από καινοτόμες δράσεις, συστάδες επιχειρήσεων, για προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας. Το μεγάλο πρόβλημα μάλλον της μικρής επιχειρηματικότητας είναι το πολύ μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων, που δεν δίνει δυνατότητες ανταγωνισμού, δεν μπορεί να κάνει οικονομίες κλίμακος, δεν μπορεί να δημιουργήσει αλυσίδες αξίας, έτσι ώστε να μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα σε ανάπτυξη και να επιβιώσουν και οι ίδιες. Άρα θα πρέπει να αλλάξουμε το μοντέλο. Έχουμε τεχνογνωσία ως Ινστιτούτο της ΓΣΒΕΕ, έχουμε υλοποιήσει στο παρελθόν, στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο, 11 συνεργατικά σχήματα σε πολλούς τομείς της οικονομίας, που πάνε καλά, ζητούν επιπλέον ενίσχυση από το Ινστιτούτο, στην κατεύθυνση ανάκαμψης των ίδιων των σχημάτων και των επιχειρήσεων που εκπροσωπούν.

Οι δράσεις, αφορούν μεταξύ άλλων σε ένα από κοινού σχέδιο μάρκετινγκ και κοινό στρατηγικό σχεδιασμό, κοινές προμήθειες, κοινές προωθητικές ενέργειες που από μόνες τους αυτές και μόνο, δίνουν οικονομικά μεγέθη μεγαλύτερα και μειώνουν τα κόστη για να επιτευχθούν αυτά τα οικονομικά μεγέθη.»

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *