Home > Αρθρα > Ημεροδείκτης – Σχολιάζοντας την επικαιρότητα

Ημεροδείκτης – Σχολιάζοντας την επικαιρότητα

ΗΜΕΡΟΔΕΙΚΤΗΣ – Γράφει ο Θανάσης Πολυμένης

 

Και πάλι διχάζονται οι Έλληνες

Τελικά, έπρεπε ή όχι να δοθεί άδεια στον οίκο μόδας Gucci, να κάνει επίδειξη μπροστά στον Παρθενώνα;

Η απαγόρευση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), δίχασε και πάλι τους Έλληνες και έφερε στην επικαιρότητα ακόμα και παλιές πληγές!

Εγώ θα τολμήσω να κάνω μια πρόβλεψη! Ας προσέξουμε, γιατί αν επικρατήσουν μια μέρα οι τζιχαντιστές στην Ελλάδα και την Ευρώπη, το πρώτο που θα ανατινάξουν θα είναι ο Παρθενώνας και η Ακρόπολη!

Λοιπόν, ο οίκος Gucci έδινε μερικά εκατομμύρια στο ΚΑΣ προκειμένου να ενοικιάσει τον χώρο μπροστά από τον Παρθενώνα… έλεγε η πρώτη είδηση, κάτι όμως που διέψευσε ο ίδιος ο οίκος αργότερα.

Οι Έλληνες όμως διχάστηκαν για το αν έπρεπε ή όχι να δοθεί η σχετική άδεια. Στα ηλεκτρονικά μέσα δε, στο ίντερνετ, γίνεται ένας χαμός, όπου ο καθένας σχολιάζει τα πάντα.

Η αλήθεια είναι ότι πλέον, οι Έλληνες ήταν πάντα διχασμένοι σε διάφορα ζητήματα, είτε σοβαρά είτε δευτερευούσης σημασίας.

Στο θέμα όμως ενεπλάκη και η Εκκλησία, με την άποψη του αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερώνυμου, ο οποίος τόνισε ότι, «υπάρχουν στη ζωή τα ιερά. Αυτά δεν πουλιούνται».

Συμπλήρωσε μάλιστα ο κ. Ιερώνυμος, ότι, «βρισκόμαστε σε παρακμή. Ο σεβασμός και η αξιοπρέπεια δεν θυσιάζονται. Όταν κάτι αποϊεροποιείται, τότε ευτελίζεται και γίνεται εμπόρευμα».

Θεωρώ τον αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και όλους τους ιεράρχες, ότι είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει την Ιστορία και είμαι απόλυτα βέβαιος γι’ αυτό, σίγουρα από πολλούς περισσότερους και απ’ όλους εμάς.

Παρ’ όλο του ότι σήμερα έδειξε καλή διάθεση για τον Παρθενώνα, δεν μας ανέφερε εκείνη την πονεμένη ιστορία, ότι η ίδια η Εκκλησία στα πρώτα χρόνια της, επιχείρησε να μετατρέψει τον Παρθενώνα σε εκκλησία…

Η μανία της Εκκλησίας να μετατρέψει σε χριστιανικούς ναούς οτιδήποτε αρχαιοελληνικό, είναι γνωστό τοις πάσι! Και ότι πολλές εκκλησίες σήμερα είναι χτισμένες στα ερείπια αρχαίων ναών…

… είναι η μεγάλη πραγματικότητα στην Ελλάδα!

Όχι βέβαια για να τους προστατέψουν, αλλά κυρίως για να τους εξαφανίσουν!

Και αν πάμε λίγο πιο πίσω, θα πρέπει να θυμηθούμε και τον Ιουλιανό τον Παραβάτη!

Ο Παρθενώνας λοιπόν, είχε μετατραπεί σε χριστιανικό ναό αφιερωμένο στην Του Θεού Σοφία, με αψίδα και πρόναο από τον 6ο αιώνα ακόμα.

Σχετικό ντοκιμαντέρ μάλιστα είχε γυριστεί από τον γνωστό σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά και όταν επρόκειτο αυτό να παιχθεί, η Εκκλησία, δια του ιδίου του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, το 2009…

… απαίτησε να κοπεί ενάμιση περίπου λεπτό, όπου παρουσιαζόταν η καταστροφή τμημάτων του Παρθενώνα από χριστιανούς των πρώτων χρόνων. Έτσι, του Μουσείο της Ακρόπολης, ξεκίνησε τη λειτουργία του…

… με λογοκρισία της ίδιας της Εκκλησίας για την πραγματική ιστορία του Παρθενώνα!

Τα γεγονότα βέβαια συνέβησαν πριν από 15 αιώνες… όμως η Εκκλησία φρόντισε να λάβει ξεκάθαρη θέση απέναντι σ’ αυτά και ποτέ δεν μπήκε στον κόπο να ζητήσει μια «συγγνώμη», έστω ιστορική …

… δικαιολογώντας ίσως, για όσο συνέβησαν τότε!

Στο κάτω-κάτω σήμερα, η σύγχρονη Εκκλησία… αναγνωρίζει (;) τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό…

… ή μήπως όχι; Και τα περί οίκου Gucci και της προστασίας του μνημείου, αποτελούν απλώς ιστορίες για να δείξουμε το καλό μας πρόσωπο;

Ή μήπως ο Ιερώνυμος είχε κατά νου … τη μεταμόρφωση του Παρθενώνα σε χριστιανικό ναό;

Κατά βάθος, η σημερινή Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, παραμένει ακόμα στα παλαιά εκείνα χνάρια, ίχνη, όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα…

Και το αποδεικνύει η άγρια λογοκρισία που επέβαλε στο ντοκιμαντέρ του Γαβρά, σε μια προσπάθεια να σβήσει την αδιαμφισβήτητη Ιστορία!

Ακόμα και σήμερα, όπου μπορεί και όποτε μπορεί, συνεχίζει να το κάνει!

 

Δώστε τον Παρθενώνα!

Από την άλλη πλευρά, η δική μου άποψη είναι, να δοθεί ο χώρος για τον οίκο μόδας Gucci και ίσως κάποτε όλοι αυτοί εκεί στο Κ.Α.Σ., ίσως καταλάβουν ότι όλοι αυτοί οι αρχαιολογικοί χώροι θα πρέπει να γίνει περισσότερο ανοικτοί σε όλο το κοινό.

Φυσικά, με τις ανάλογες προβλέψεις σε ένα συμβόλαιο, το οποίο δεν θα άφηνε περιθώρια σφαλμάτων, περιθώρια ζημιών και άλλα παρόμοια.

Με τον τρόπο  αυτόν, ανοίγεται μπροστά στον κόσμο, παγκόσμια, η ομορφιά του Παρθενώνα και αφήστε τους άλλους να λένε…

Είμαι σίγουρος ότι όλοι θα το απολαύσουν, θα απολαύσουν τη θέα και την ομορφιά του Παρθενώνα που θα πάρει άλλη μια φορά μια πανανθρώπινη αξία και θα διαδοθεί η ιστορία του παντού!

Έτσι κι αλλιώς, όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι, μοιάζουν με αποστειρωμένα δοχεία, ενώ μια χαρά μπορούν, όσο συχνότερα, να γίνονται ξανά και ξανά διάσημα και να βρίσκονται πάντα στην επικαιρότητα!

Ο απομονωτισμός δεν είναι η λύση για τη χώρα σήμερα. Και ό,τι κι αν μου λένε οι στείροι ιδεών και αποστειρωμένοι υπάλληλοι, δεν αρκεί.

Η γραφειοκρατία στην Ελλάδα έχει περισσέψει τόσο, που πλέον πνίγει τη χώρα απ’ όλες τις πλευρές, από κάθε τι που της απέμεινε ελεύθερο!

Άλλωστε, η γραφειοκρατία και η στειρότητα των αρχαιολόγων είναι τέτοια, που αντί να διαδώσουν την ομορφιά, προσπαθούν μονίμως να την κρατούν καλά κλεισμένη στα ντουλάπια τους.

 

Τεχνητά νησιά από την Τουρκία

Τεχνητά νησιά σκέφτεται να κατασκευάσει η Τουρκία στη θάλασσα του Μαρμαρά και μάλιστα όχι ένα, αλλά τρία…

Τα σχέδια για την κατασκευή τους στη Θάλασσα του Μαρμαρά, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Τα τρία νησιά, συνολικής έκτασης 603.500 τ.μ θα φιλοξενούν χώρους διασκέδασης, θαλασσίων σπορ, ιστιοπλοΐας, πάρκα, τεχνητές λίμνες, καφετέριες, εστιατόρια και ποδηλατοδρόμους.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Hurriyet τα τρία νησιά θα συνδέονται μεταξύ τους μέσω μίας κρεμαστής κλειστής γέφυρας, ενώ στα σχέδια είναι και η κατασκευή ενός σταθμού Τελεφερίκ και ενός σταθμού θαλάσσιων ταξί. Επίσης, θα κατασκευασθεί και μία μεγάλη γέφυρα που θα συνδέει τα τρία νησιά με την περιοχή Πεντίκ στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Τα τρία νησιά προορίζονται να αποτελέσουν μία όαση ψυχαγωγίας για τους επισκέπτες, καθώς οι παροχές θα καλύπτουν όλα τα γούστα, όσον αφορά τον αθλητισμό και τη διασκέδαση.

Σύμφωνα με τα σχέδια θα κατασκευασθούν αμμώδεις παραλίες, πισίνες, γήπεδα τένις, γκολφ, μπάσκετ, χόκεϊ, χώροι για ράφτινγκ, ιστιοπλοΐα, εξοπλισμοί για υποβρύχιες καταδύσεις, χώροι για πεζοπορία και ποδηλασία, μεγάλες εκτάσεις για πικ-νικ, εστιατόρια και καφετέριες. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν επίσης να νοικιάζουν βάρκες και θαλάσσια ποδήλατα.

Λέτε να έχουν άλλες βλέψεις ο ι Τούρκοι; Να κατασκευάσουν και τεχνητά νησιά στο Αιγαίο για να μπορούν να τα διεκδικούν μετά ως δικά τους ή για να τα κάνουν γέφυρα προς την Ελλάδα;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *