Home > Αρθρα > Ημεροδείκτης – Σχολιάζοντας την επικαιρότητα…

Ημεροδείκτης – Σχολιάζοντας την επικαιρότητα…

ΗΜΕΡΟΔΕΙΚΤΗΣ – Γράφει ο Θανάσης Πολυμένης

 

Η παλαβομάρα και το αιματοκύλισμα…

Δεν μπορώ να το δω διαφορετικά, όπως και να ’χει και πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω τους λόγους εκείνους, γιατί ορισμένοι απ’ όλους αυτούς  που ηγούνται ορισμένων χωρών…

.. έχουν στο μυαλό τους την παλαβομάρα!

Ο ένας, εκείνος ο παλαβός από τη Βόρεια Κορέα, ονειρεύεται να διαλύσει μια μέρα και με μια βόμβα την Αμερική! Η αλήθεια είναι ότι, αν μπορούσε να το κάνει μέχρι σήμερα θα το είχε ήδη κάνει!

Μου θυμίζει κάτι αστείους τύπους που βλέπουμε σε κάτι χολιγουντιανές ταινίες που προσπαθούν να κατακτήσουν τον κόσμο όλον!

Αντιθέτως βέβαια, εδώ μιλάμε για πραγματικότητα.

Από την άλλη βέβαια, αναρωτιέμαι ότι, αν στη χώρα αυτού του παλαβού οργώνουν ακόμα με βόδια, πώς είναι δυνατόν να έχουν πυρηνικά για τα οποία απαιτούνται δισεκατομμύρια χρήματα και πώς μπορεί να τα έχει κατασκευάσει όταν είναι απομονωμένος από παντού;

Στην άλλη πλευρά έχουμε μια εντελώς αντίθετη εικόνα. Λες και πρόκειται για έναν ανάποδο καθρέφτη! Η πλέον προηγμένη τεχνολογικά χώρα, οι ΗΠΑ, έχει αποδείξει ότι διαθέτει τα πάντα. Όπλα ικανά να εξαφανίσουν σε μια μέρα μια χώρα!

Αυτοί τώρα, με έναν επίσης – όπως αποδεικνύεται πλέον – παλαβό ηγέτη στο τιμόνι, ξεκίνησε με τα πλοία της και καταφθάνει στη χώρα του πρώτου, με πρόσχημα φυσικά τη λεγόμενη και κουρελιασμένη…

… διεθνή ασφάλεια…

… και ετοιμάζεται να την βομβαρδίσει! Ο Ντόναλντ Τραμπ, βρήκε ένα δικό του πόλεμο για να παίξει, για να προσδώσει κύρος στην κυβέρνησή του… ας κάνω έναν πόλεμο δικό μου, να έχουν να λένε όλοι, ότι συνέτριψαν τον Βορειοκορεάτη Κιμ!!!

Δυο παλαβοί λοιπόν, βρήκαν όπλα μπροστά τους και παίζουν με τη φωτιά! Ο ένας λέει στον άλλον ότι θα τον συντρίψει, ότι θα τον διαλύσει, ότι θα τον εξαφανίσει από τον χάρτη του κόσμου…

… ότι δεν ξέρω τι άλλο θα του κάνει και στο τέλος, αυτοί που θα την πληρώσουν τελικά τη ζημιά, θα είναι οι απλοί άνθρωποι που δυστυχώς παρακολουθούν αμήχανοι και ανήμποροι να επέμβουν!

Διότι εδώ τίθεται και ένα μεγάλο ερώτημα! Πώς και ποιος μπορεί να σταματήσει δυο παλαβούς που παίζουν με τα σπίρτα; Υπάρχει κανένας από τη διεθνή κοινότητα;

 

Ο αθλητισμός νοσεί κι αυτός…

Σε μια χώρα που νοσεί ολόκληρη, λογικό είναι να νοσούν τα πάντα. Όποια υπηρεσία τους κράτους, Υγεία, Παιδεία, Κοινωνικά επιδόματα και άλλα διάφορα. Τα πάντα. Μαζί με τη χώρα σαφώς, νοσεί και ο αθλητισμός. Και αυτή η χώρα έχει να προσφέρει σε αθλητές, οι οποίοι παλεύουν και αγωνίζονται καθημερινά.

Και σαφώς πέρα από τις προσωπικές τους επιτυχίες, γιατί για προσωπικό αγώνα πρόκειται, οι άνθρωποι αυτοί διατρανώνουν το όνομα της Ελλάδας στα πέρατα του κόσμου. Παράδειγμα οι Ολυμπιονίκες μας.

Και μεταξύ αυτών βεβαίως, οι δικοί μας Άννα Κορακάκη, ο Κώστας Δουβαλίδης, αλλά και ο για άλλη μια φορά μεγάλος νικητής, ο Λευτέρης Πετρούνιας. Ο οποίος πριν από δυο μέρες, κατέκτησε ένα ακόμα χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα για τρίτη συνεχόμενη φορά.

Μιλώντας ο ίδιος σε ραδιόφωνο της Αθήνας, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αθλητές στην προετοιμασία τους. Μάλιστα, ο ολυμπιονίκης και πρωταθλητής κάλεσε τον πρωθυπουργό να τον επισκεφθεί σε μία από τις επόμενες προπονήσεις του προκειμένου να διαπιστώσει τις συνθήκες.

«Καταρχάς είμαι ένας άνθρωπος με σεβασμό. Δεν έχω έλλειψη σεβασμού προς κανέναν άλλον. Αυτό που έγραψα στον πρωθυπουργό, αυτό θα έλεγα σε όλες τις πολιτικές ηγεσίες. Τον παρακάλεσα να έρθει στην προπόνησή μας. Θα είναι μεγάλη μας τιμή, αλλά και ταυτόχρονα θέλουμε να δει που προπονούμαστε, με τι συνθήκες και από που βγαίνουν αυτοί οι αθλητές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λευτέρης Πετρούνιας.

Σχετικά με την πρόσφατη τοποθέτησή του ότι αν δεν είχε τους χορηγούς του ίσως και να είχε σταματήσει τον πρωταθλητισμό σημείωσε: «Αυτό είναι ξεκάθαρο. Δεν γίνεται να κάνεις τόσο υψηλό αθλητισμό, τόσες πολλές ώρες την ημέρα, τόσες πολλές ημέρες την εβδομάδα και να μην έχεις 1 ευρώ στην τσέπη σου. Δεν είμαι 13 χρονών. Έχω υποχρεώσεις. Έχω σπίτι, έχω την οικογένειά μου, που την έχω στηρίξει από όταν “έφυγε” ο πατέρας μου. Έχω αρκετές υποχρεώσεις και δεν μπορώ να τα καταφέρω μόνος μου».

«Εγώ έχω τον μισθό μου από τους χορηγούς μου», πρόσθεσε, ενώ στο ερώτημα σχετικά με το τι του προσφέρει η πολιτεία ο Λευτέρης Πετρούνιας απάντησε: «Η πολιτεία δεν γνωρίζω ακριβώς τι σχέδιο έχει. Τι θέλω να πω με αυτό; Κάθε χρόνο μαθαίνουμε ότι υπάρχουν καινούργιες αποφάσεις για τις πριμοδοτήσεις των αθλητών για τις επιτυχίες. (…)

Τα προνόμια δεν υπάρχουν πια, διορισμοί και όλα αυτά που υπήρχαν παλιά. Κατά ένα τρόπο με πολλά από αυτά συμφωνώ, αλλά κάποιο κίνητρο πρέπει να μένει πάντα. Προνόμια είχαν οι Ολυμπιονίκες από την αρχαία Ελλάδα. Δεν γίνεται να τα καταργήσεις 100%. Πρέπει να δώσεις ένα κίνητρο σε έναν αθλητή για να “χτυπιέται” όλη ημέρα».

 

Και ένα και δύο τρία και τέσσερα μνημόνια…

Τα μνημόνια αυγαταίνουν και γίνονται και επίσημα πλέον, τέσσερα. Κάτι σαν τα παιδιά του Πειραιά… μόνο που δεν είναι σήμερα εδώ η Μελίνα Μερκούρη να τα σιγοτραδουγήσει…

Στα χέρια της κυβέρνησης βρίσκεται λοιπόν το προσχέδιο για το τέταρτο μνημόνιο. Σύμφωνα με τις πρώτες δημοσιογραφικές πληροφορίες, στο τραπέζι με το ψαλίδι μπαίνουν για άλλη μια φορά, συντάξεις, εργασιακά, ενεργειακά!

«Ψαλίδι-πλαφόν» 22% στην προσωπική διαφορά των κύριων συντάξεων και μείωση των επικουρικών αν δεν επιτευχθεί ο στόχος περικοπής δαπανών, αλλαγές στα εργασιακά με κατάργηση του βέτο του υπουργείου Εργασίας στις ομαδικές απολύσεις και άρση των περιορισμών στη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στο εν λόγω προσχέδιο, που θα αποτελέσει τη βάση της διαπραγμάτευσης.

Στην Αθήνα έχουν φτάσει τρία κείμενα με τις τεχνικές λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 75 σελίδες των τριών κειμένων περιγράφονται οι εκκρεμότητες που απομένουν για υλοποίηση από την ελληνική πλευρά, τα δημοσιονομικά από το 2018 και μετά, αλλά και ένα κείμενο με θέματα που σχετίζονται με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Από την πλευρά της, η Αθήνα ετοιμάζει εφαρμοστικούς νόμους που αναμένεται να κατατεθούν έως τις 16/5 προς ψήφιση στη Βουλή.
Στα εργασιακά αναφέρεται ότι έως το τέλος του προγράμματος θα συνεχίσουν να ισχύουν όσα αποφασίστηκαν με τα προηγούμενα μνημόνια και αποσαφηνίζεται ότι θα δεν αποκατασταθεί η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων και σε επιχειρήσεις που δεν τις υπογράφουν. Σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις, καταργείται το δικαίωμα βέτο του υπουργείου Εργασίας.

Στα ενεργειακά προβλέπεται η σταδιακή μείωση της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ κατά περίπου 40%, ενώ μειώνονται σταδιακά και οι ποσότητες ηλεκτρικές ενέργειας που υποχρεούται να πουλήσει η επιχείρηση σε ιδιώτες μέσω δημοπρασιών.

Όσον αφορά τα καταστήματα, προβλέπεται η άρση των περιορισμών στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους ή την περιοχή όπου βρίσκονται.