Home > Πρώτο Θέμα > «Είναι κόκκινη γραμμή για εμάς, η μισθοδοσία των κληρικών να παραμείνει ως έχει»

«Είναι κόκκινη γραμμή για εμάς, η μισθοδοσία των κληρικών να παραμείνει ως έχει»

Ο αντιπρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος π. Βαμβακίδης μιλάει στον «Π.Τ.»

«Είναι κόκκινη γραμμή για εμάς,

η μισθοδοσία των κληρικών

να παραμείνει ως έχει»

«Εμείς πιστεύουμε πως, επειδή η αριστερή ιδεολογία έχει διαβρωθεί πλήρως από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, το να διατηρήσει ένα κομμάτι αλώβητο αυτής της ιδεολογίας, έπρεπε να εκφραστεί κάπως και σε κάποιο αντικείμενο. Το προσφορότερο αντικείμενο γι’ αυτούς, ήταν η Εκκλησία».

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕΓΑΛΗ είναι η αντίδραση των κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, στη γνωστή συμφωνία που ανακοινώθηκε προχθές από τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Όπως έγινε γνωστό στη συνέχεια, ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος προσπάθησε να κατευνάσει τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν από τον χώρο των κληρικών κυρίως, όσον αφορά το ζήτημα της μισθοδοσίας τους. Η λεγόμενη συμφωνία, προβλέπει ότι οι κληρικοί δεν θα χαρακτηρίζονται πλέον ως δημόσιοι υπάλληλοι, όμως το κράτος θα δεσμεύεται για την πληρωμή της μισθοδοσίας τους!

Σύμφωνα με ανακοινώσεις του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, υπάρχει κίνδυνος για την μελλοντική εξέλιξη της μισθοδοσίας τους, ακόμα και για την συνταξιοδοτική τους ασφάλιση και όχι μόνο.

Στον «Πρωινό Τύπο» μίλησε χθες ο αντιπρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, ο πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βαμβακίδης, της Ιεράς Μητροπόλεως Ζιχνών και Νευροκοπίου. Ο π. Βαμβακίδης λειτουργεί στον Ιερό Ναό της Γραμμένης στην Προσοτσάνη Δράμας. Ο «Πρωινός Τύπος» τον είχε φιλοξενήσει στα μέσα Αυγούστου 2018, καθώς βαφτίζει δεκάδες προτεστάντες και καθολικούς κάθε χρόνο στον ποταμό Αγγίτη.

 

π. Βαμβακίδης: Να μην αλλάξει τίποτα

Ο π. Γ. Βαμβακίδης, μιλώντας στον «Π.Τ.», ξεκαθαρίζει την στάση των κληρικών, ζητώντας να μην αλλάξει τίποτα όπως είναι σήμερα και τονίσει ιδιαίτερα ότι, «είναι κόκκινη γραμμή» η αλλαγή του καθεστώτος της μισθοδοσίας τους.

Επισημαίνει σχετικά: «Μετά την χθεσινή διαφοροποίηση, αναμένουμε με αγωνία την σύγκλιση της Ιεραρχίας. Και εκτός αυτού και ενδεχομένως την κλήση μας, να κληθούμε δηλαδή και εμείς να καταθέσουμε τις δικές μας απόψεις, έτσι όπως είπε ο μακαριότατος.

Ούτως ή άλλως, εμείς, από τη θέση την αρχική – η οποία είναι: ουδεμία αλλαγή στην μισθοδοσία μας – δεν διαφοροποιούμαστε. Είναι κόκκινη γραμμή για εμάς. Από την στιγμή που το Δημόσιο συνεχίζει να καταβάλλει το ποσό που αντιστοιχεί στη μισθοδοσία, ποιος ο λόγος να αλλάξει μορφή;

Αναμένουμε τώρα την Ιεραρχία, ενώ παράλληλα έχουμε δρομολογήσει έκτακτο συμβούλιο της ερχόμενη Τετάρτη και συναντήσεις με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων, αρχής γενομένης από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ».

Πιστεύεται πως όλο αυτό που γίνεται, είναι κάποιο προεκλογικό πυροτέχνημα;

«Εμείς πιστεύουμε πως, επειδή η αριστερή ιδεολογία έχει διαβρωθεί πλήρως από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, το να διατηρήσει ένα κομμάτι αλώβητο αυτής της ιδεολογίας, έπρεπε να εκφραστεί κάπως και σε κάποιο αντικείμενο. Το προσφορότερο αντικείμενο γι’ αυτούς, ήταν η Εκκλησία».

Πάτερ Βαμβακίδη, να υποθέσουμε ότι ο αρχιεπίσκοπος βάζει πλάτη σε κάποια θέματα που επιδιώκει η κυβέρνηση;

«Όχι, όχι, δεν λέω τέτοιο πράγμα. Απλώς, ίσως, ο αρχιεπίσκοπος είναι καλοπροαίρετος άνθρωπος και αποδέχεται ότι οι πολιτικοί του λένε».

Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι πρόκειται για κάποιο μακροπρόθεσμο σχέδιο που αγγίζει τον λεγόμενο διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας;

«Ναι, φυσικά, προς τα εκεί πηγαίνει. Η πλήρη αποχριστιανοποίηση του έθνους, της πατρίδας».

Τι θα κάνετε αν η συμφωνία αυτή στο τέλος επικυρωθεί και από τις δύο πλευρές;

«Αρχικά περιμένουμε την απόφαση της Ιεραρχίας, για την οποία είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι και βέβαιοι ότι δεν θα επικυρώσει τη συμφωνία. Αν για κάποιον λόγο επικυρωθεί αυτή η συμφωνία εμείς θα προσφύγουμε για να την προσβάλλουμε σε Ελληνικά, αλλά και σε Ευρωπαϊκά Δικαστήρια».

 

Μαζικές και πρωτόγνωρες αντιδράσεις

Ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος, έχει εκδώσει σχετικό ανακοινωθέν, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «οι αντιδράσεις μας πρόκειται να είναι μαζικές και πρωτόγνωρες στην ελληνική ιστορία. Ο απλός παπάς από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο, από τα Επτάνησα μέχρι και τα Δωδεκάνησα θα ξεσηκωθεί και θα ταυτισθεί μαζί μας σε αγώνες όχι μόνο για τα εφημεριακά δίκαια αλλά και για την διατήρηση της Ελληνορθοδόξου παραδόσεως μας. Άλλωστε, αυτός είναι που βάσταξε και βαστά μαζί με τους λαϊκούς αδελφούς μας, το βάρος της κρίσης και συνεχίζει την ολοπρόθυμη προσφορά του και τον συντονισμό πλήθους εθελοντικών δράσεων».

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «ο καιρός του σιγάν έληξε για τους Κληρικούς. Είμαστε πλέον στον καιρό του λαλείν και του πράττειν», ενώ δηλώνουν ότι «αισθάνονται προδομένοι από όσους συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις για την λήψη των αποφάσεων, ερήμην των άμεσα ενδιαφερομένων που είναι οι Εφημέριοι της Ελλάδος και το χριστεπώνυμο πλήρωμα».

Και καταλήγουν: «Σε μια χώρα που ξεπουλώνται τα πάντα δεν θα περιμένουμε το επόμενο χτύπημα που πλήττει την πίστη.  Καλούμε και τον λαό ο οποίος ζει μαύρες μέρες με ανέχεια και αγωνιά για το μέλλον να στηρίξει τους Κληρικούς και την Εκκλησία της Πατρίδας μας.  Έχουν καταφέρει μερικοί από καιρό να στρέψουν μέρος του λαού εναντίον του Κλήρου, εξυπηρετώντας άνομα συμφέροντα, επιζητώντας να εξασθενήσουν τον ρόλο του παπά στην Ελληνική κοινωνία. (…)

Σε κάθε δύσκολη εποχή της Ελληνικής ιστορίας όποιος τα έβαλε με την Εκκλησία ηττήθηκε κατά κράτος. Αυτοί που δεν μας ήθελαν συνομιλητές στις δόλιες διαπραγματεύσεις τους τώρα θα μας βρουν μπροστά τους».