Home > Πρώτο Θέμα > Κ. Γκατζούλης: Πανελλαδική πρωτιά για τη Δράμα οι 32 αυτόματοι απινιδωτές ► Στην Ελλάδα σήμερα σώζεται το 3% όταν σε άλλες χώρες σώζεται το 25%

Κ. Γκατζούλης: Πανελλαδική πρωτιά για τη Δράμα οι 32 αυτόματοι απινιδωτές ► Στην Ελλάδα σήμερα σώζεται το 3% όταν σε άλλες χώρες σώζεται το 25%

Κ. Γκατζούλης: Πανελλαδική πρωτιά

για τη Δράμα οι 32 αυτόματοι απινιδωτές

► Η καρδιακή ανακοπή η συχνότερη αιτία θανάτου!

► Στην Ελλάδα σήμερα σώζεται το 3% όταν σε  άλλες χώρες σώζεται το 25%

► Χατζηελευθερίου: Αναγκαιότητα το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο στην περιοχή μας!

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΗΝ περασμένη Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στη Δράμα σεμινάριο πιστοποίησης χρήσης αυτόματων ηλεκτρονικών εξωτερικών απινιδωτών, στο οποίο συμμετείχαν περίπου 100 συμπολίτες μας. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σεμινάρια που έχει γίνει, με αφορμή τη δωρεά 32 απινιδωτών από το Δραμινό επιχειρηματία κ. Κώστα Αποστολίδη και την εταιρεία Raycap.

Όπως είναι γνωστό, η δωρεά και η τοποθέτηση των απινιδωτών έγινε με την καθοδήγηση του γνωστού επίσης Δραμινού καρδιολόγου διεθνούς εμβέλειας κ. Κώστα Γκατζούλη. Το σεμινάριο πιστοποίησης διοργανώθηκε από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, την Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Ιπποκράτειου Γ.Ν.Α., το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης, τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας και το Δήμο Δράμας. Στις αρχές Απριλίου, όπως είχε γίνει γνωστό, η εταιρεία RAYCAP και ο κ. Κώστας Αποστολίδης, δώρισαν στο Δήμο Δράμας και συνολικά στο Νομό, 32 αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές.

Το σεμινάριο χωρίστηκε σε δύο μέρη. Το βράδυ της Παρασκευής υπήρξαν ομιλίες γνωστών καρδιολόγων, όπου του κ. Κ. Γκατζούλη για την πρόληψη αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, του κ. Χρ. Χατζηελευθερίου για τα αίτια και την πρόληψη ενδονοσοκομειακής ανακοπής ο οποίος είναι και διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Δράμας. Επίσης, μίλησε ο κ. Χρ. Καΐρης για την ανακοπή και ΚΑΡΠΑ στη θάλασσα, στον πνιγμό και ο κ. Γ. Λάτσιος από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο για την Βασική καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση.

Τη δεύτερη μέρα, έγινε η πρακτική εξάσκηση των συμμετεχόντων στο σεμινάριο πιστοποίησης.

 

Κ. Γκατζούλης: Η συχνότερη αιτία θανάτου

Δηλώσεις στον «Πρωινό Τύπο» έκανε ο γνωστός καρδιολόγος κ. Κ. Γκατζούλης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια σημαντική εκδήλωση, καθώς «η Δράμα εξοπλίζεται με εικοσαπλάσιους απινιδωτές χάρη στην προσφορά του κ. Αποστολίδη, ο οποίος είναι αληθινός ευεργέτης για την πόλη».

Αναφερόμενος στην καρδιακή ανακοπή, σημείωσε ότι «είναι η πρώτη αιτία θανάτου. Είναι πολύ δύσκολο να αποτραπεί έξω από το Νοσοκομείο, αλλά όχι αδύνατο. Και αυτό είναι το σκεπτικό της εκδήλωσης. Να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο τέτοιο, που όταν συμβεί το σύμβαμα έξω από το σπίτι, στην κοινότητα, να υπάρχει βοήθεια στο θύμα στις κρισιμότερες στιγμές της ζωής του. Και μια ζωή να σωθεί, είναι θαύμα αληθινό. Αν γίνει η εκπαίδευση με σωστό τρόπο και η πόλη διαθέτει μεγάλο αριθμό απινιδωτών, μπορεί το 3% της επιτυχίας που έχουμε σήμερα, που είναι τραγικά χαμηλό, να πάει στη Δράμα στο 20%-25% μετά από πέντε-δέκα χρόνια».

Επισημαίνοντας ότι μόλις είχε επιτρέψει από την Ουάσιγκτον των ΗΠΑ ο κ. Γκατζούλης, σημειώνει ότι «οι Αμερικανοί συνάδελφοι δίνουν τεράστια σημασία σε τέτοιες πρωτοβουλίες εξοπλισμού της κοινότητας με έμψυχο και άψυχο υλικό στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση και της τοποθέτησης εξωτερικών απινιδωτών. Δύσκολο και φιλόδοξο εγχείρημα, αλλά σίγουρα πραγματοποιήσιμο. Σε πόλεις όπως στο Σιάτλ, στην Φλόριντα, στην Σκανδιναβία, έχουν πετύχει ήδη ποσοστό επιτυχούς ανάνηψης της τάξης του 25%. Στην Ελλάδα υπάρχουν γύρω στις 500 συσκευές σε όλη την επικράτεια και αυτό σημαίνει ότι η Δράμα είναι η πρώτη με τον μεγαλύτερο αριθμό συσκευών σε αναλογία πληθυσμού».

Latsios

Γ. Λάτσιος: Στη Σουηδία η πιστοποίηση συνδέεται με το δίπλωμα οδήγησης

Δηλώσεις στον «Π.Τ.» έκανε επίσης και ο Γ. Λάτσιος, Επεμβατικός Καρδιολόγος, υπεύθυνος της Μονάδας Εμφραγμάτων στην Πανεπιστημιακή Καρδιολογική του Ιπποκράτειου Αθήνας. Αναφερόμενος στη σημαντικότητα του σεμιναρίου πιστοποίησης, τόνισε ότι «τις ζωές τις σώζουν πιστοποιημένοι εκπαιδευμένοι καλοί Σαμαρείτες πολίτες και όχι τα μηχανήματα».

Αναφερόμενος στο κατά πόσο οι Έλληνες είναι πιστοποιημένοι σε παρόμοια ζητήματα, τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι ακόμα πίσω σε αντίθεση με τη Σουηδία για παράδειγμα, όπου η πιστοποίηση συνδέεται με το δίπλωμα οδήγησης: δεν οδηγείς αν δεν έχεις πιστοποίηση. Αν και η Ελλάδα είναι αρκετά πίσω, την τελευταία πενταετία όμως έχει υπάρξει μια τεράστια αύξηση στην εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση του κοινού. Η συμμετοχή του κοινού είναι τεράστια και συνεχώς ο αριθμός δεκαπλασιάζεται κάθε φορά».

 

Χρ. Καΐρης: Συμβουλές για περιπτώσεις πνιγμού

Ο καρδιολόγος κ. Χρ. Καΐρης, αναφέρθηκε στο θέμα του πνιγμού, κάτι πολύ σημαντικό σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που περιβάλλεται από θάλασσα. Δυστυχώς, οι πνιγμοί στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα αυξημένοι και σε δηλώσεις του στον «Π.Τ.», εξήγησε τι πρέπει να κάνει κάποιος σε περιπτώσεις πνιγμού ή τουλάχιστον προληπτικά.

«Είναι ένα δύσκολο κεφάλαιο η ΚΑΡΠΑ, γιατί εκείνη την ώρα θα πρέπει να κρατήσει την ψυχραιμία του ο διασώστης, καθώς πρέπει να καλέσει σε βοήθεια και ταυτόχρονα να πάρει τα πρώτα μέτρα. Το ενδιαφέρον της ΚΑΡΠΑ στην περίπτωση του πνιγμού, στρέφεται στις αεροφόρους οδούς και για δύο συνεχόμενα λεπτά θα πρέπει να δίνουμε συνεχώς τεχνητές αναπνοές και μετά ξεκινάνε οι μαλάξεις».

Papadopoulos Gatzoylis Kairis

Από αρ. οι κ.κ. Αχ. Παπαδόπουλος, Κ. Γκατζούλης και Χρ. Καΐρης.

Όπως τονίζει ο κ. Καΐρης, «αυτό που θέλει πολύ μεγάλη προσοχή είναι ότι, αν κάποιος άνθρωπος βγει από τη θάλασσα και είναι παγωμένος, να μην εκτεθεί σε άνεμο, να μην του χορηγήσουμε αλκοόλ για να τον ζεστάνουμε, χρειάζεται ζεστό ζαχαρούχο ρόφημα και να  μην βάλουμε χέρια και πόδια σε ζεστό νερό. Από εκεί και πέρα αν δεν έχει αισθήσεις, προχωρούμε σε ΚΑΡΠΑ».

Σε ερώτηση για το ζήτημα της πρόληψης ο κ. Καΐρης επισημαίνει ότι «η πρόληψη έχει καίριο χαρακτήρα. Θα πρέπει έγκαιρα να δούμε ποιοι άνθρωποι είναι σε κίνδυνο, έγκαιρα να καλέσουμε σε βοήθεια και ο ίδιος ο διασώστης θα πρέπει με ασφάλεια να προβεί σε ενέργεια, για να μην θέσει και τον εαυτό του σε κίνδυνο. Η  πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία με τους βασικούς κανόνες: δεν τρώμε και πηγαίνουμε απευθείας για μπάνιο, προσοχή στη λήψη αλκοόλ, και θα πρέπει να γνωρίζουμε και λίγο τη γεωγραφία της περιοχής πριν βουτήξουμε. Φυσικά, σε κάθε περίπτωση χρειάζεται στις παραλίες και ένας ναυαγοσώστης».

Xatzielefterioy

Χρ. Χατζηελευθερίου: Αναγκαίο το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο στην περιοχή μας

Ο κ. Χρ. Χατζηελευθερίου, διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Δράμας, σε δηλώσεις του στον «Π.Τ.», σημείωσε ότι «η Δράμα είναι πρωτοπόρος στο εγχείρημα αυτό, το οποίο συμμετοχικότητα και εθελοντισμό και σύντομα θα γίνει κτήμα των Δραμινών».

Σε ερώτηση για το κατά πόσο είναι αυξημένα τα καρδιολογικά επεισόδια στην περιοχή της Δράμας, σημείωσε ότι, «δυστυχώς και όχι μόνο στο Νομό μας, οι καρδιαγγειακοί θάνατοι είναι το νούμερο ένα. Δυστυχώς η πρώτη εκδήλωση αυτών των θανάτων είναι αιφνίδιοι και τα αποτελέσματα αντιμετώπισης των περιστατικών είναι πενιχρά. Τα ποσοστά αυτά, και στο Νομό μας και πανελληνίως δυστυχώς είναι αυξημένα και πιστεύω ότι μ’ αυτές τις εκδηλώσεις θα βοηθήσουμε στην ενημέρωση του κοινού».

Σε ερώτηση για τη λειτουργία της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου, ο κ. Χατζηελευθερίου τόνισε: «Οφείλω να πω ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια προσπάθεια βελτίωσης και των συνθηκών, ενώ έχουν έρθει καινούρια μηχανήματα. Μπορώ να πω ότι το Νοσοκομείο μας σε σχέση με τους γύρω Νομούς δεν έχει να ζηλέψει απολύτως τίποτα. Έχει μια πολύ σύγχρονη Μονάδα αντιμετώπισης των εμφραγμάτων, η Καρδιολογική Κλινική έχει την τύχη να έχει ενισχυθεί με ειδικούς καρδιολόγους οι οποίοι παρέχουν σημαντικό έργο και ιδιαίτερα αναβαθμισμένες καρδιολογικές υπηρεσίες».

Σημείωσε τέλος ότι, «η περιφέρεια της Δράμας της Καβάλας και την Ξάνθης, θα πρέπει να αποκτήσουν επιτέλους το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο για να γίνεται γρήγορα η διενέργεια των στεφανογραφιών. Στους 3 αυτούς Νομούς, έχουμε έναν πληθυσμό 350.000 κατοίκων και έχουμε ένα σημαντικό έλλειμμα σ’ αυτό».

 

Αχ. Παπαδόπουλος: Προσπάθεια εκπαίδευσης του πληθυσμού

Δηλώσεις στον «Π.Τ.» έκανε επίσης και ο καρδιολόγος κ. Αχ. Παπαδόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι «έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια εκπαίδευσης συμπολιτών μας στην πιστοποίηση των εξωτερικών απινιδωτών και η οποία πρέπει να συνεχιστεί. Το θέμα είναι ότι ξεκινάει ένας νέος κύκλος για τη Δράμα, καθώς μπαίνει σε μια τροχιά όσον αφορά το θέμα της πρόληψης αλλά και της ΚΑΡΠΑ. Είμαστε τυχεροί ότι αυτή τη στιγμή ο κ. Αποστολίδης της Raycap στηρίζει αυτή την προσπάθεια καθώς και από την Καρδιολογική Εταιρεία. Σημασία μεγάλη έχει η συνέχεια του προγράμματος».

Επισημαίνει τέλος ότι «σύμφωνα με τα στατιστικά, περίπου ένα στα χίλια άτομα, έχουν μια καρδιακή ανακοπή. Αυτό σημαίνει ότι στον πληθυσμό των 40.000 κατοίκων της Δράμας, έχουμε περίπου 40 ανακοπές το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι από αυτά σώζονται σήμερα το 3%, όταν σε άλλες χώρες σώζεται το 25%. Χρειάζεται συνεχής εκπαίδευση, οργάνωση ως κοινωνία και να κάνουμε βήματα επιστημονικά».