Home > νέα > Κάηκαν 25 στρεμ. δασώδους έκτασης στα Θερμιά Παρανεστίου ► Φωτιά από αγροτικές εργασίες έκαψε 490 στρ. καλλιεργήσιμης γης στην Καλλίφυτο

Κάηκαν 25 στρεμ. δασώδους έκτασης στα Θερμιά Παρανεστίου ► Φωτιά από αγροτικές εργασίες έκαψε 490 στρ. καλλιεργήσιμης γης στην Καλλίφυτο

Νέες φωτιές το τριήμερο στη Δράμα

Κάηκαν 25 στρεμ. δασώδους

έκτασης στα Θερμιά Παρανεστίου

► Φωτιά από αγροτικές εργασίες έκαψε 490 στρ. καλλιεργήσιμης γης στην Καλλίφυτο

► Νέο πρόστιμο για ρίψη μπαζών σε παράνομη χωματερή στην Προσοτσάνη

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΠΟ ΠΟΛΥ νωρίς ξεκίνησαν φέτος οι φωτιές στη Δράμα. Και αυτό που συμβαίνει σήμερα, στα τέλη Ιουνίου στη Δράμα, είναι πραγματικά πρωτόγνωρο, μιας και η εποχή θυμίζει πλέον Αύγουστο. Και λογικό είναι να αναρωτιόμαστε όλοι, αν ο  Ιούνιος θυμίζει Αύγουστο, τότε πώς θα είναι το υπόλοιπο καλοκαίρι;

Το τριήμερο που μας πέρασε, η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Δράμας είχε να αντιμετωπίσει δύο μεγάλα περιστατικά. Το πρώτο και μεγάλο ήταν το απόγευμα της Παρασκευής στην περιοχή των Θερμιών Παρανεστίου, ενώ το δεύτερο συνέβη την Κυριακή στην περιοχή της Καλλιφύτου, όπου μάλιστα αγρότης κόβοντας και θρυμματίζοντας κλαδιά, έβαλε φωτιά στην περιοχή και ο ίδιος συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

Στα Θερμιά Παρανεστίου

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα συνέβησαν, γύρω στις 19.00 το απόγευμα της Παρασκευής 21  τρέχοντος, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Δράμας ειδοποιήθηκε από ένα εκπαιδευτικό αεροπλάνο, ότι υπήρχε φωτιά στην περιοχή. Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση με δύο οχήματα αρχικά, όμως το σημείο ήταν δύσβατο και υπήρχε μεγάλη δυσκολία στην πρόσβαση, ενώ στο σημείο παραβρέθηκε μάλιστα και ο Δασάρχης Δράμας μαζί με στελέχη του Δασαρχείου.

Η έκταση που καιγόταν, ήταν περίπου 25 στρέμματα δρυός και πεύκων. Ειδοποιήθηκαν άμεσα δύο Πετζετέλ και ένα Καναντέρ κάνοντας ρίψεις, ενώ το πρωί του Σαββάτου έγιναν ρίψεις και από ελικόπτερο μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου, οπότε και οριοθετήθηκε η φωτιά.

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, συμμετείχε ένα πεζοπόρο τμήμα από τη Δράμα, δύο ομάδες ΕΜΟΔΕ από την Αλεξανδρούπολη και μία ομάδα ΕΜΟΔΕ από τη Θεσσαλονίκη. Συνολικά 35 άτομα, τα οποία μέχρι το βράδυ του Σαββάτου έσβηναν όλες στις εστίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σημαντική βοήθεια προσέφερε στην κατάσβεση και ο Δήμος Παρανεστίου, καθώς και μέλη της εθελοντικής ομάδας ΟΦΚΑΘ Παρανεστίου.

Η φωτιά στην Καλλίφυτο

Επίσης, το Σάββατο 22 Ιουνίου, πυρκαγιά ξέσπασε σε αγροτική περιοχή της Καλλιφύτου, όπου αγρότης, χρησιμοποιώντας ένα τρακτέρ και έναν καταστροφέα, έκοβε χόρτα σε ένα χέρσο χωράφι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον καταστροφέα δημιουργήθηκε σπινθήρας, ο οποίος μεταδόθηκε γρήγορα, καίγοντας 490 στρέμματα γεωργικής έκτασης και σε κάποια σημεία υπήρχαν πουρνάρια και δέντρα.

Τελικά ο ίδιος συνελήφθη με τη διαδικασία του αυτοφώρου και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος, ενώ του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 2.660 ευρώ. Στη κατάσβεση συμμετείχαν 5 οχήματα με 10 πυροσβέστες και η φωτιά ελέγχθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Το πρόβλημα ήταν, ότι, λόγω τα υπερβολικής ζέστης και του δυνατού αέρα, η φωτιά επεκτάθηκε πολύ γρήγορα.

Στη φωτιά της Καλλιφύτου κινητοποιήθηκε και ο Δήμος Δράμας, στέλνοντας μια υδροφόρα και έναν JCB για τη δημιουργία αντιπυρικής ζώνης.

Ο σκουπιδότοπος στην Προσοτσάνη

Στο μεταξύ, νέο επεισόδιο είχαμε εντός του τριημέρου στον σκουπιδότοπο στη βόρεια πλευρά του Βιομηχανικού Πάρκου της Προσοτσάνης, σε έναν ανεξέλεγκτο ΧΑΔΑ που υπάρχει σ’ εκείνη την περιοχή.

Αν και ήδη η περιοχή έχει ενταχθεί σε ένα σχέδιο αποκατάστασης, εντούτοις φαίνεται ότι ο κόσμος δεν καταλαβαίνει. Με αποτέλεσμα, πριν από δυο μέρες, ένας πολίτης με ένα φορτηγό γεμάτο σκουπίδια, μπάζα, έπιπλα παλιά, πήγε στην περιοχή και άρχισε να ξεφορτώνει.

Ο άνθρωπος έγινε αντιληπτός από την Πυροσβεστική, με αποτέλεσμα να δεχθεί πρόστιμο 1.400 για ρίψη σκουπιδιών σε παράνομο ΧΑΔΑ.

Το πρόβλημα στη περιοχή είναι πραγματικά μεγάλο και αποτελεί ακόμα και ζήτημα υγείας.  Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π.Τ.», υπάρχουν μέρες κατά τις οποίες, άγνωστοι Βούλγαροι Ρομά κυρίως, βάζουν φωτιά στα σκουπίδια προκειμένου να πάρουν χαλκό και σίδερα. Το αποτέλεσμα είναι, αυτός ο καπνός, ο οποίος είναι τοξικός και καρκινογόνος, να απλώνεται στην περιοχή. Κάποιες φορές μάλιστα η κατάσταση είναι ανυπόφορη, που ακόμα και βιομηχανίες της περιοχής σταματούν τις εργασίες τους προκειμένου να αποφύγουν τα χειρότερα. Και ακόμα, όταν οι πυροσβέστες επεμβαίνουν, αναγκάζονται και αυτοί να εισπνέουν όλα αυτό τον καπνό!

Αυτή η χωματερή θα πρέπει να κλείσει οριστικά μια και καλή και σ’ αυτό θα πρέπει να συμβάλλουν άμεσα και η Π.Ε.  Δράμας και ο Δήμος Προσοτσάνης.