Home > Εκδηλώσεις > Καλαμπάκι 100 χρόνια, «1922-2022 μνήμη & ιστορία» -Με πλήθος δράσεων και εκδηλώσεων ξεκινάει ο φετινός Πολιτιστικός Μάιος στο Καλαμπάκι

Καλαμπάκι 100 χρόνια, «1922-2022 μνήμη & ιστορία» -Με πλήθος δράσεων και εκδηλώσεων ξεκινάει ο φετινός Πολιτιστικός Μάιος στο Καλαμπάκι

Καλαμπάκι 100 χρόνια, «1922-2022 μνήμη & ιστορία»

 Με πλήθος δράσεων και εκδηλώσεων

ξεκινάει ο φετινός

Πολιτιστικός Μάιος στο Καλαμπάκι

 

Τις εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Μαΐου 2022, με γενικό τίτλο: “Καλαμπάκι 100 χρόνια, «1922-2022 μνήμη & ιστορία»”, διοργανώνουν ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμπακίου, η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Δοξάτου και η Δημοτική Κοινότητα Καλαμπακίου, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, την εκκένωση της Θράκης και την εγκατάσταση των προσφύγων στο Καλαμπάκι.

Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμπακίου σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία, την εκπαιδευτική κοινότητα στο Καλαμπάκι αλλά και ευρύτερα, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και τους φορείς Πολιτισμού από το νομό Δράμας και από όλη την Ελλάδα, την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας, το Σκακιστικό Όμιλο Δράμας, αναδεικνύουν πτυχές πολιτισμού, μνήμης και ιστορίας. Παράλληλα, με το βλέμμα στη σύγχρονη πραγματικότητα, προσπαθούν να αναδείξουν το πάντα επίκαιρο μήνυμα της Ειρήνης και του σεβασμού της διαφορετικότητας διοργανώνοντας για 2η χρονιά το Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου με το γενικό τίτλο φέτος «ο κήπος της Ειρήνης».

Με δράσεις πρωτότυπες, με εκδηλώσεις θεσμούς, με μεράκι, σεβασμό και αγάπη για τον πολιτισμό και τον τόπο τους, διοργανώνουν έναν ακόμη Πολιτιστικό Μάιο με πλούσιο πρόγραμμα.

Το Σάββατο 14/05, στις 7.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης του Τμήματος Καλών Τεχνών και της έκθεσης φωτογραφίας και ντοκουμέντων αφιερωμένης στα εκατό χρόνια συνεχούς κατοίκησης στο Καλαμπάκι.

Την Κυριακή 15/05, στις 10.30 π.μ. θα πραγματοποιηθούν παράλληλες δράσεις- σκάκι: με τη συνεργασία του Σκακιστικού Ομίλου Δράμας, ενώ στις 7.30 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου «Σπίτι παιδιού», του Κυριάκου Συφιλτζόγλου.

Το διήμερο 21 και 22 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί πανήγυρις των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ενώ το διήμερο θα είναι αφιερωμένο στην προσφυγική μνήμη.

Αναλυτικότερα, το Σάββατο 21/05 στις 8.00 μ.μ., σε συνεργασία με το Γενικό Λύκειο Καλαμπακίου, θα γίνει η παρουσίαση του προγράμματος «Καλαμπάκι: Ιστορία ενός αιώνα. Μετά τον ξεριζωμό η εγκατάσταση στη νέα πατρίδα. 1922-2022», με μαρτυρίες πρώτης γενιάς προσφύγων στο Καλαμπάκι.

Την Κυριακή 22/05 στις 8 μ.μ., θα γίνει παρουσίαση του υπό έκδοση ιστορικού και φωτογραφικού Λευκώματος «Καλαμπάκι, συνομιλώντας με τις σιωπές της ιστορίας».

Η έκδοση γίνεται από την Α.Μ.Κ.Ε. «Κύκλωψ» σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου Δράμας.

Το διήμερο 28 και 29 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Γεύσεων. Αναλυτικότερα, το Σάββατο 28/05 στις 8.00 μ. μ., θα γίνει παρουσίαση από Πολιτιστικούς Συλλόγους της ευρύτερης περιοχής των γεύσεων του παραδοσιακού γάμου στη Θράκη και τη Μικρά Ασία, ενώ είναι απαραίτητο το γλέντι του γάμου!

Ακολούθως, την Κυριακή 29/05 στις 8.00 μ. μ., θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός μαγειρικής παραδοσιακών εδεσμάτων, με τη συνεργασία του ΔΙΕΚ Δράμας.

Τη Δευτέρα 30/05 στις 7.00 μ.μ., θα γίνει δωρεάν σεμινάριο decoupage με θέμα «Παλαίωση με χρώματα κιμωλίας & εφέ ξύλου». Το σεμινάριο επιμελείται και θα παρουσιάσει η κα. Ελένη Θωμά, ενώ απαιτείται δήλωση συμμετοχής στο χώρο της έκθεσης.

Την Παρασκευή 03/06 στις 7.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η δράση Ζωγραφική για ενήλικες.. » ελάτε να ζωγραφίσουμε μαζί και να πάρετε το έργο μαζί σας» , ένα διαφορετικό δωρεάν μάθημα ζωγραφικής, με το ζωγράφο κ. Κ. Ζαμπίδη στο χώρο του Συλλόγου, ενώ απαιτείται δήλωση συμμετοχής, στο χώρο του Συλλόγου.

Το διήμερο 4 και 5 Ιουνίου, είναι αφιερωμένο στο Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών. Αναλυτικότερα, το Σάββατο 04/06 και την Κυριακή 05/06, στις 8.00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί ένα διήμερο αφιερωμένο στα παιδιά και τους εφήβους που αγαπούν τον παραδοσιακό χορό. Με συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα.

Την Κυριακή στις 6.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός ζωγραφικής για παιδιά.

Το Σάββατο 11/06 στις 9.00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στην εποχή του μεσοπολέμου, με τίτλο: «..στη τρελή νοτιά..». Τη μουσική επιμέλεια έχει ο Αναστάσιος Ευδοκίου, ενώ τα κείμενα είναι της Αθανασίας Θεοδωρίδου.

Την Κυριακή 12/06, θα πραγματοποιηθεί η ημερίδα – εκδήλωση «Η θέση και ο ρόλος της γυναίκας στη Θράκη και τη Μικρά Ασία», σε συνδιοργάνωση και υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος

Εισηγητές: Δήμος Γκίκας, Υπεύθυνος διδασκαλίας και εκμάθησης Ελληνικών χορών στο Σύλλογος Εβριτών Ν. Καβάλας, Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο Λύκειο των Ελληνίδων Δράμας, Δ.Π.Θ. ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής. Αγγελική Δεληκάρη, Αναπλ. Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Ελένη Γιάντση, Μάρω Μαυροπούλου, Απόφοιτες του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ.

Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή, Ομότιμη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Δημήτρης Μαυρόπουλος, εκπαιδευτικός, Διευθυντής 15ου Δημ. Σχολείου Δράμας. Πολύνα Μπανά, Πρόεδρος Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων & Τεχνών Δράμας, Νομικός, ποιήτρια.

Κωνσταντίνος Νιγδέλης, Ιστορικός Προσφυγικού Ελληνισμού. Σοφία Τσίγκου, Πρόεδρος συλλόγου Μικρασιατών Νόμου Καβάλας. Αλεξάνδρα Χοροζίδου-Τσανακτσίδου, Σεβαστή Παυλίδη, Άννα – Μαρία Τακαλιού, Φοιτήτριες του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ.

Τη Δευτέρα 13/06 στις 7.30 μ.μ., σε πρώτη παρουσίαση το νέο βιβλίο του Κωνσταντίνου Κρομμύδα « Δούρειος Ίππος»!

Στις 18 και 19 Ιουνίου, θα διεξαχθεί το Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου «Ο Κήπος της Ειρήνης», ένα διήμερο αφιερωμένο στο παιδικό βιβλίο και τους μικρούς αναγνώστες σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «Μια φορά κι έναν καιρό» στο Καλαμπάκι.

Το Σάββατο 18/06, θα παρουσιαστεί η παιδική μουσικοθεατρική παράσταση «Ο κήπος της Ειρήνης». Πρόκειται για μια διαφορετική θεατρική παράσταση, για την Ειρήνη από τη μικρή θεατρική ομάδα του Μ.Π.ΣΚ. σε συνεργασία με την Παιδική & Νεανική Χορωδία Φιλομήλα» του Μ. & Κ. Συλλόγου Ευόσμου Θεσσαλονίκης. Το μουσικό παραμύθι επί σκηνής!

Συντελεστές: Κείμενα: Αθανασία Θεοδωρίδου, Μουσική Σύνθεση: Άννα Μαρία Κότσιφα, Επιμέλεια θεατρικής παρουσίασης: Αθανασία Γκόλνα, Μαρία, Μελιάδου, Παρασκευή Λαζαρίδου, Μαέστρος: Άννα Μαρία Κότσιφα.

Την Κυριακή 19/06 το πρωί, θα διεξαχθεί ο ποδηλατικός γύρος Καλαμπακίου και την ίδια ημέρα το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί μια πρωτότυπη δράση με τη δημιουργία ενός επιδαπέδιου παιχνιδιού με τους πίνακες του Γιώργου Μυλωνά με τίτλο «Μαθαίνω το χωριό μου και την ιστορία του μέσα από το παιχνίδι και την τέχνη». Τα πιο μικρά παιδιά του τμήματος παραδοσιακού χορού σε μια ξεχωριστή παρουσίαση!

Τέλος, το Σάββατο 25/06 στις 9 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί βραδιά disco.