Home > Νέα > Καλλιτεχνικός μήνας με γλύπτες, επισκέψεις από Πανεπιστήμια αλλά και πιστοποίηση μονοπατιών στο Κ. Νευροκόπι

Καλλιτεχνικός μήνας με γλύπτες, επισκέψεις από Πανεπιστήμια αλλά και πιστοποίηση μονοπατιών στο Κ. Νευροκόπι

Ανάδειξη του πρωτογενή τομέα του μαρμάρου στην περιοχή του Δήμου Νευροκοπίου

Καλλιτεχνικός μήνας με γλύπτες, επισκέψεις

από Πανεπιστήμια αλλά και πιστοποίηση

μονοπατιών στο Κ. Νευροκόπι

Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι κ.κ. Γ. Κυριακίδης, Τ. Νικολαΐδης και Α. Καλλίας

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ μας φύλλο, δημοσιεύσαμε ένα πρώτο κείμενο, σχετικό με τις προτάσεις ανάπτυξης που έγιναν από το Δραμινό πολιτευτή του ΚΙΝΑΛ κ. Τάσο Νικολαΐδη.

Οι προτάσεις αυτές έγιναν αρχικά προς την Ένωση Ξενοδόχων Ν. Δράμας, ακολούθως στο Δήμο Κ. Νευροκοπίου και περιλαμβάνουν τα δύο βασικά θέματα: Τη δημιουργία θεματικού μήνα με αντικείμενο  το μάρμαρο στην περιοχή του Δήμου Κ. Νευροκοπίου και τη δημιουργία  πιστοποιημένων μονοπατιών στην περιοχή πάλι του Δήμου Κ. Νευροκοπίου.

Με τη δημιουργία ενός θεματικού μήνα με αντικείμενο το μάρμαρο, θα προσκληθούν και θα επισκεφτούν την περιοχή του Δήμου Κ. Νευροκοπίου, φοιτητές από όλα τα Πανεπιστήμια  που έχουν άμεση σχέση με τον πλούτο της περιοχής μας. (Μεταλλειολόγοι Μηχανικοί, Γεωλόγοι, Πολιτικοί Μηχανικοί, Τοπογράφοι Μηχανικοί , Δασολόγοι, Δασοπόνοι κλ.π.), ενώ η δημιουργία πιστοποιημένων μονοπατιών, θα μπορούσε να αναδείξει τις όποιες ομορφιές της περιοχής.

Τόσο ο κ. Καλλίας, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, όσο και ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Κυριακίδης, αποδέχθηκαν τις προτάσεις του κ. Νικολαΐδη και δεσμεύτηκαν να τις εξετάσουν και να τις προωθήσουν προκειμένου να υλοποιηθούν.

Ο «Πρωινός Τύπος», επικοινώνησε χθες με τον κ. Νικολαΐδη, ο οποίος σημειωτέων επαγγελματικά ασχολείται, τόσο με τον ξενοδοχειακό χώρο, όσο και με τον χώρο του μαρμάρου στην περιοχή μας.

TASOS NIKOLAIDHS

Νικολαΐδης: Σκοπός η ανάπτυξη του Νομού Δράμας

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Νικολαΐδης, σημείωσε ότι «η ιδέα αυτή δεν αποτελεί παρθενογένεση για μένα. Στόχος και σκοπός είναι, όλο αυτό να παρουσιαστεί έτσι, ώστε, αυτός ο καλλιτεχνικός μήνας σχετικά με το μάρμαρο, να έχει επισκεψιμότητα. Ο τρόπος για να γίνει αυτό, είναι να προσκαλεστούν όλα τα Πανεπιστήμια που έχουν άμεση σχέση με το μάρμαρο, αλλά και όσα δεν έχουν άμεση σχέση με το μάρμαρο, όπως  δασολόγοι, δασοπόνοι και άλλοι. Οπότε σε μια τέτοια συνάντηση θα μπορούν να επισκέπτονται το Νομό Δράμας».

Όπως εξήγησε ο κ. Νικολαΐδης, «σκοπός μας είναι ναι μεν να γίνει όλο αυτό στο Δήμο Κ. Νευροκοπίου, αλλά οι εκπαιδευτικές 3ήμερες και 4ήμερες εκδρομές που θα γίνονται από τα Πανεπιστήμια, να προβάλουν όλο το Νομό μας. Οπότε θα έχουμε εν δυνάμει τουρίστες. Η πρότασή μου είναι αυτό να γίνεται ανά δύο χρόνια και όχι κάθε χρόνο, οπότε οι επισκέπτες μας θα είναι πάντα διαφορετικοί. Επίσης, σκοπός μας είναι να επισκέπτονται όχι μόνο λατομεία, αλλά οινοποιία, παρθένο δάσος και ό,τι  άλλο μπορούμε να δουλέψουμε με την Ένωση Ξενοδόχων».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της οργάνωσης, σημείωσε ο ίδιος ότι, «δεν θέλουμε να κάνουμε μια γιορτή. Θέλει πολλή συζήτηση, είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο. Θέλουμε να γίνει μια ομάδα, με επικεφαλής από το Δήμο Κ. Νευροκοπίου και μαζί με την Ένωση και τον Σύνδεσμο Μαρμάρου Αν. Μακεδονίας – Θράκης, να δουλέψει αυτό, ώστε να προβληθεί ο Νομός μας. Σκοπός μας είναι η προβολή του Νομού Δράμας».

Σχετικά με τις εκδηλώσεις, ο κ. Νικολαΐδης εξηγεί ότι θα καλούνται ορισμένοι γλύπτες κάθε φορά με κάποια θεματολογία, η οποία θα αποφασίζεται από μια καλλιτεχνική επιτροπή και τα έργα αυτά, θα τοποθετούνται στο τέλος στα χωριά της περιοχής του Κ. Νευροκοπίου. Η παραμονή τόσο των καλλιτεχνών, όσο και των επισκεπτών θα γίνεται στα ξενοδοχεία του Δήμου Κ. Νευροκοπίου.

KYRIAKIDHS DHMARXOS NEVROKOPIOY1

Κυριακίδης: Θετικοί στις προτάσεις

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Κυριακίδης, σημειώνει ότι οι προτάσεις του Νικολαΐδη «κατατέθηκαν προς το Δήμο μας και αυτή την ώρα βρισκόμαστε σε συζητήσεις για την υλοποίησή τους˙ για το πώς μπορούν να υλοποιηθούν. Με τον κ. Νικολαΐδη είμαστε στο ίδιο πνεύμα, και ήρθε σ’ εμάς, διότι είδε από τις ανακοινώσεις μας ότι έχουμε την ίδια φιλοσοφία».

Αναφορικά με τις προτάσεις, ο κ. Κυριακίδης σημειώνει ότι «Βρίσκουμε τις προτάσεις πολύ ενδιαφέρουσες. Αν όχι και τις δύο τις προτάσεις, τουλάχιστον τη μία θέλουμε να την υλοποιήσουμε, όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Ο κ. Κυριακίδης εξέφρασε τον ενδοιασμό του σχετικά με το ζήτημα του κορωνοϊού για το κατά πόσο μπορούν να γίνουν όλα αυτά. Συγκεκριμένα, σε ερώτησή μας για το πώς μπορούν να αναπτυχθούν αυτές οι προτάσεις, ο δήμαρχος Νευροκοπίου εξήγησε ότι «η μία πρόταση είναι να διοργανώσουμε κάτι, με σκοπό να προωθήσουμε τον τομέα του μαρμάρου στην περιοχή μας, καλλιτεχνικά. Το μάρμαρο χρησιμοποιείται και για καλλιτεχνικούς λόγους, πέρα από τους πρακτικούς. Άρα λοιπόν θα πάμε σε μια μορφή καλλιτεχνικού μήνα, όπου θα μπορέσουν να έρθουν άνθρωποι που θα σμιλεύσουν το μάρμαρο κτλ. Η άλλη πρόταση αφορά το να προσπαθήσουμε όλοι μαζί, να δημιουργήσουμε ένα επίσημο πιστοποιημένο μονοπάτι, ούτως ώστε να υπάρχει αυτό, να έχει την απαραίτητη υποδομή και να το επισκέπτονται οι ενδιαφερόμενοι».

Ο κ. Κυριακίδης τόνισε ότι «είμαστε θετικοί στις προτάσεις αυτές, ήταν στα πλαίσια του δικού μας προγράμματος και τις επεξεργαζόμαστε υπηρεσιακά για να δούμε κατά πόσο μπορούν να υλοποιηθούν».

Καλλίας: Πολύ σύντομα η πιστοποίηση μονοπατιών

Σε δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Δράμας κ. Καλλίας, σημειώνει αρχικά ότι οι προτάσεις αυτές είναι θετικές «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση για να αναδειχθεί η περιοχή, να αναπτύξει τον πρωτογενή της τομέα και σαφώς θα την στηρίξουμε. Όπου χρειαστεί να υλοποιήσουμε πράγματα, θα αναλάβουμε την πρωτοβουλία για να κάνουμε δράσεις προς αυτή  την κατεύθυνση».

Αναφερόμενος αναλυτικότερα στο ζήτημα, ο κ. Καλλίας τόνισε ότι «αυτό το οποίο είπαμε είναι ότι, εμείς έχουμε όλη την καλή διάθεση να αναλάβουμε την πρωτοβουλία ώστε αυτά να υλοποιηθούν σε προτάσεις, διότι αυτή την ώρα είναι προτάσεις σε ένα χαρτί. Χρειάζεται αυτά να γίνουν προτάσεις, κοστολογημένες , για να μπορέσουν να κατατεθούν σε ότι αφορά στο Δήμο Νευροκοπίου αλλά και στο Σύνδεσμο Μαρμάρου. Εμείς από τη δική μας πλευρά, θα αναλάβουμε τα κόστη και ότι αφορά το event με την γλυπτική αλλά και τη φιλoξενία για πράγματα που έχουν να κάνουν με τους επισκέπτες. Επίσης, θα αναλάβουμε το κομμάτι να επικοινωνήσουμε όλη αυτή τη δράση και να προσκαλέσουμε Πανεπιστήμια και Σχολές ώστε να ξεναγηθούν, θα αναλάβουμε το κομμάτι της ξενάγησης».

Όπως εξήγησε ο κ. Καλλίας, «θα πρέπει λοιπόν να κάνουμε μια πρόταση, η οποία θα είναι κοστολογημένη, ώστε ο καθένας να αναλάβει αυτό που του αντιστοιχεί ώστε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση».

Στην ερώτηση αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα, ο κ. Καλλίας είπε ότι «μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα έχουμε τις προτάσεις μας έτοιμες κυρίως όσον αφορά τον καλλιτεχνικό μήνα, αλλά και για το ζήτημα των πιστοποιημένων μονοπατιών, είναι κάτι που βρήκε την αποδοχή μας 100%. Ούτως ή άλλως έχουν ξεκινήσει να πιστοποιούνται μονοπάτια στην Ελλάδα. Στη Δράμα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα πιστοποιημένο και είναι ευχής έργο να γίνει κάτι τέτοιο. Εμείς θα υποδείξουμε συνολικά 4 μονοπάτια. Μέσα στο μήνα θα έρθει ένας ειδικός για το θέμα αυτό, θα τον ξεναγήσουμε στο Νομό, θα κάνει καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και θα μας κάνει μια πρόταση για 4 μονοπάτια, όπου θα περιλαμβάνονται τα πάντα. Η πρόταση αυτή θα κατατεθεί στο Σύνδεσμο Μαρμάρου, αλλά και στο Δήμο Νευροκοπίου, ώστε να αναλάβουν την πιστοποίηση των μονοπατιών. Ο ένας το υλικοτεχνικό μέρος, και ο άλλος το μελετητικό. Εμείς ως Ένωση Ξενοδόχων είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε και να παρέχουμε οποιαδήποτε υπηρεσία στους ανθρώπους που θα έρθουν να τα δημιουργήσουν όλα αυτά».