Home > Πρώτο Θέμα > Καμιά απολύτως δέσμευση της κυβέρνησης για τη Δράμα στο 6ο Περιφερειακό Συνέδριο!

Καμιά απολύτως δέσμευση της κυβέρνησης για τη Δράμα στο 6ο Περιφερειακό Συνέδριο!

Ούτε από τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα ούτε από τον υπουργό Υποδομών Χρ. Σπίρτζη

Καμιά απολύτως δέσμευση της κυβέρνησης

για τη Δράμα στο 6ο Περιφερειακό Συνέδριο!

Υπήρξε διχογνωμία κυβέρνησης και περιφερειάρχη για το δρόμο Δράμας Αμφίπολης;

Σήμερα αναμένεται γραπτή ανακοίνωση από τον κ. Μέτιο για το θέμα των οδικών αξόνων

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ενδιαφέρον παρουσιάζουν, σαφώς, τα όσα είπε ο πρωθυπουργός της χώρας Αλέξης Τσίπρας, στην κεντρική ομιλία του στο 6ο Περιφερειακό Συνέδριο στην Κομοτηνή, για την παραγωγική ανασυγκρότηση Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

Επί της ουσίας, αυτά που  περίμενε να ακούσει η Δράμα, δεν τα άκουσε! Και αναφερόμαστε κυρίως για το ζήτημα των οδικών αξόνων, για τους οποίους, τόσο ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Σπίρτζης, όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μας είπαν απλώς ότι «ωριμάζουν οι μελέτες»! Κάτι που το ακούμε εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον, χωρίς να έχουμε απτά και χειροπιαστά αποτελέσματα. Η μεγάλη αλήθεια είναι ότι, ορισμένοι αισιόδοξοι, περίμεναν ότι θα ακούσουν την άμεση έναρξη των διαδικασιών δημοπράτησης των πρώτων 10 χιλιομέτρων από τη Μαυρολεύκη μέχρι τη Νέα Μπάφρα.

Στην τελευταία σύσκεψη για τους οδικούς άξονες και για το συγκεκριμένο κομμάτι, τόσο ο κυβερνητικός βουλευτής κ. Καραγιαννίδης, όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Πατακάκης, βεβαίωναν ότι εντός του Οκτωβρίου θα έπεφταν οι υπογραφές για τα 40 εκατ. ευρώ για το συγκεκριμένο τμήμα, παρ’ όλα αυτά τίποτα, μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Μετά μας είπαν ορισμένοι, ότι το άφησαν για να το ανακοινώσουν στο Περιφερειακό Συνέδριο, που τελικά όμως ούτε εκεί το ακούσαμε.

 

Η διχογνωμία και η χρησιμότητα

Χαρακτηριστικό στην όλη υπόθεση και τα όσα ανακοινώθηκαν δια στόματος κ. Τσίπρα, ήταν η λέξη «διχογνωμία» και οι «διαφορετικές οπτικές» που ο ίδιος είπε, χαμογελώντας.  Για το ζήτημα των οδικών αξόνων της Δράμας, ο κ. Τσίπρας αφιέρωσε 178 λέξεις. Μέσω των οποίων αρκέστηκε να πει όλα όσα ακούμε εδώ και χρόνια, αλλά και όσα ακούμε επί τα 3 χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ότι θα προχωρήσουν οι «απαραίτητες εκείνες ενέργειες, ώστε τα έργα να μπορέσουν να υλοποιηθούν. Απορίας άξιο είναι, γιατί ο κ. Τσίπρας δεν έκανε λόγο για το Διευρωπαϊκό Άξονα Ε61, μέσω του οποίου το κομμάτι Δράμα – Καβάλα μπορεί να υλοποιηθεί στο μέλλον, αλλά και μέρους του Δράμα –  Ν. Μπάφρα.

Όσα είπε ο πρωθυπουργός για τους άξονες είναι αυτά:

[Η σύνδεση τώρα της Δράμας, με την Καβάλα αλλά και με την Αμφίπολη είναι η διχογνωμία για την οποία αναφέρθηκα πριν, οι διαφορετικές οπτικές. Εγώ θα έλεγα ότι η δική μας δέσμευση σε αυτό το σημείο είναι ότι η μελετητική ωρίμανση και των δύο έργων θα προχωρήσει. Θα προχωρήσουν οι απαραίτητες εκείνες ενέργειες για να έχουμε πλήρη την εικόνα της βιωσιμότητας, ώστε τα έργα να μπορέσουνε να υλοποιηθούν. Και θα έλεγα ότι υπάρχει χρησιμότητα και στις δύο πλευρές. Η μία χρησιμότητα αφορά την πιο άμεση, την πιο γρήγορη μετακίνηση των πολιτών της Δράμας που δικαίως πολλές φορές παραπονιέται ότι ίσως είναι από τις ξεχασμένες πόλεις της περιφέρειας, προς τις Σέρρες, την Αμφίπολη, τις Σέρρες και τη Θεσσαλονίκη.

Η άλλη εκδοχή αφορά την μελλοντική προοπτική της διασύνδεσης της Καβάλας, της Δράμας με τη γειτονική Βουλγαρία.

Συνεπώς η δέσμευση μας είναι ότι η μελετητική ωρίμανση των έργων θα προχωρήσει ώστε να μπορέσουν να υλοποιηθούν. Ενώ οι συνδέσεις τώρα των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης της Καβάλας και της Θεσσαλονίκης με την Εγνατία είναι έργα τα οποία ήδη βρίσκονται στη φάση της μελέτης.]

 

Ανακοίνωση Καραγιαννίδη

Στο μεταξύ, το πρωί της Τετάρτης χθες, κυκλοφόρησαν σχόλια στην πόλη, ότι σε κλειστή σύσκεψη που προηγήθηκε της ομιλίας του πρωθυπουργού, υπήρξε διαφωνία του περιφερειάρχη κ. Μέτιου με το κυβερνητικό κλιμάκιο και τον πρωθυπουργό, ότι προηγείται το τμήμα Δράμας – Αγίου Αθανασίου προς Καβάλα και όχι το τμήμα Μαυρολεύκης – Ν. Μπάφρας προς Αμφίπολη. Σχετικά μ’ αυτό, ο κυβερνητικός βουλευτής Δράμας κ. Καραγιαννίδης, εξέδωσε ανακοίνωση, αναφερόμενος στο ζήτημα της «διχογνωμίας», όπου μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει τον κ. Μέτιο ως «εχθρό της Δράμας», ενώ σημειώνει ότι, [ο κ. Περιφερειάρχης, υποστήριξε ψευδώς, ενώπιον του Πρωθυπουργού ότι ο δρόμος Δράμα- Καβάλα είναι ο μόνος που έχει χρηματοδότηση από την ΕΕ και είναι ωριμότερος μελετητικά από τον δρόμο  Δράμα- Αμφίπολη. Μάλιστα ζήτησε 40 εκατ. ευρώ για ένα κομμάτι μόνο του δρόμου Δράμα- Άγιος Αθανάσιος χωρίς να απαντά στις επίμονες ερωτήσεις μου για τι θα γίνει με το υπόλοιπο κομμάτι του δρόμου. Όταν του αντέτεινα πως η βούληση των Δραμινών πολιτών, των θεσμικών παραγόντων, του επιχειρηματικού κόσμου και της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ως προτεραιότητα ο δρόμος Δράμα- Αμφίπολη, ο Περιφερειάρχης κος Μέτιος,  ως άλλος σουλτάνος, απάντησε πως η δική του γνώμη είναι αυτό που πρότεινε και αυτό θα διεκδικήσει να γίνει.]

Perifereiako synedrio

Η απάντηση του κ. Μέτιου

Ο «Πρωινός Τύπος» επικοινώνησε χθες με τον κ. Μέτιο, σε μια προσπάθεια να πάρει μια σχετική δήλωση ως απάντηση στα όσα υποστηρίζει ο κ. Καραγιαννίδης. Ο περιφερειάρχης απάντησε ότι, επειδή χθες βράδυ είχε ειδική συνεδρίαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αν. Μακεδονίας – Θράκης για τον προϋπολογισμό, δεν μπορούσε να απαντήσει, ενώ υποσχέθηκε ότι σήμερα Πέμπτη θα εκδώσει σχετική ανακοίνωση, σχετικά με το τι διημείφθη στην κλειστή σύσκεψη.

 

Σιδηροδρομικά έργα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά του και στη λεγόμενη Σιδηροδρομική Εγνατία, αν και δεν ξεκαθαρίζεται άμεσα, αν θα γίνει απευθείας σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης – Καβάλας, ενώ λίγο παρακάτω μιλάει για μονή σιδηροδρομική γραμμή από Τοξότες προς το λιμάνι της Καβάλας (εννοείται πάντα το εμπορικό λιμάνι).

Όπως τόνισε, [Εμείς, λοιπόν, έχουμε ένα όραμα, το οποίο και προωθούμε. Τη λεγόμενη σιδηροδρομική Εγνατία.  Προωθούμε άμεσα και σε ότι αφορά το σκέλος από τη Θεσσαλονίκη στην Καβάλα, από την Καβάλα στην Αλεξανδρούπολη και από εκεί στο Μπουργκάς, στη Βάρνα, στο  Ρούσε και επιπλέον και στη Ρουμανία.]

Και αμέσως μετά συμπληρώνει και αυτό έχει μεγάλη σημασία, το λιμάνι Καβάλας θα συνδεθεί με τους Τοξότες Ξάνθης από την υφιστάμενη σιδηροδρομική Γραμμή Θεσσαλονίκης – Αλεξανδρούπολης. Συγκεκριμένα, είπε: [Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η σύνδεση με τα λιμάνια. Και βεβαίως αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο για το λιμάνι της Καβάλας όπου θα δημιουργηθεί νέα μονή σιδηροδρομική γραμμή- διότι η Καβάλα- κακώς, κάκιστα- δεν είχε μέχρι σήμερα σιδηρόδρομο και θα συνδεθεί με την υφιστάμενη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη στην περιοχή Τοξότες της Ξάνθης.]

 

Τοπικές Μονάδες Υγείας

Όσον αφορά το ζήτημα της δημιουργίας και λειτουργίας των Τοπικών Μονάδων Υγείας, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη λειτουργία [στο αμέσως επόμενο διάστημα η λειτουργία σε πέντε από αυτές. Είναι 2 στην Κομοτηνή και από 1 σε Αλεξανδρούπολη , Ξάνθη και Καβάλα.] Η Δράμα μπορεί να περιμένει και εδώ!