Home > νέα > Καμπουρίδης: 15.000 άτομα απευθύνθηκαν στο Κέντρο το 2023 -Μεγάλη η συνεισφορά του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων ΔΡΑΣΗ στην κοινωνία της Δράμας

Καμπουρίδης: 15.000 άτομα απευθύνθηκαν στο Κέντρο το 2023 -Μεγάλη η συνεισφορά του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων ΔΡΑΣΗ στην κοινωνία της Δράμας

Μεγάλη η συνεισφορά του Κέντρου

Πρόληψης Εξαρτήσεων ΔΡΑΣΗ

στην κοινωνία της Δράμας

Καμπουρίδης: 15.000 άτομα απευθύνθηκαν στο Κέντρο το 2023

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ γιορτή με δράσεις για τα μικρά παιδιά, αλλά και χορούς και τραγούδια από Πολιτιστικούς Συλλόγους της Δράμας και γλέντι με λαϊκά τραγούδια από το μουσικό συγκρότημα «επτά όγδοα», το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΔΡΑΣΗ Δράμας, γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών.

Η μεγάλη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 27 Ιουνίου στην πλατεία Ελευθερίας της Δράμας, όπου συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου και απόλαυσε τους παραδοσιακούς χορούς, ενώ τα μικρά παιδιά διασκέδασαν με διάφορες αθλητικές δραστηριότητες.

Το Κέντρο Πρόληψης ΔΡΑΣΗ της Δράμας, εργάζεται σταθερά εδώ και πολλά χρόνια από την ίδρυσή του στον τομέα κάθε είδους εξαρτήσεων και όλα αυτά τα χρόνια έχει βοηθήσει και έχει συμβουλεύσει χιλιάδες γονείς και εκπαιδευτικούς, στο να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν ζητήματα που αντιμετωπίζουν στο σπίτι ή στο σχολείο.

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Κέντρου ΔΡΑΣΗ κ. Γαβριήλ Καμπουρίδης, σημειώνει ότι, «το κέντρο Πρόληψης ΔΡΑΣΗ, δεν κάνει μόνο πρόληψη όσον αφορά στα ναρκωτικά.  Θέλουμε πρώτα απ’ όλα τα ναρκωτικά να μην γίνονται δεκτά από τα παιδιά και να το σταματήσουμε αυτό. Από εκεί και μετά, είναι όλοι οι άλλοι εθισμοί τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγαλύτερους, και θέλουμε να τους βοηθήσουμε όλους να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι. Άρα γιορτάζουμε αυτή την ημέρα, για να ψυχαγωγήσουμε τον κόσμο και τα παιδιά».

Ερωτώμενος για το ποιοι είναι εκείνοι που απευθύνονται κυρίως στο Κέντρο Πρόληψης και ζητούν βοήθεια, ο κ. Καμπουρίδης σημειώνει: «Ως συνήθως απευθύνονται οι γονείς για τα παιδιά τους, για κάποια προβλήματα που δημιουργούνται, ενώ απευθύνονται ακόμα και δάσκαλοι και καθηγητές. Και αυτό γιατί είναι οι πρώτοι που διαπιστώνουν κάποια προβλήματα που τυχόν έχουν κάποια παιδιά. Από εκεί και πέρα, μπαίνει στη μέση η Επιστημονική Ομάδα του Κέντρου και δίνει τον εαυτό της ώστε να βοηθήσει τον κόσμο».

15.000 άτομα το 2023

Αναφερόμενος στον κόσμο που έχει αποταθεί στο Κέντρο, ο κ. Καμπουρίδης τονίζει ότι, «στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που διατηρούμε, έχουμε 15.000 ωφελούμενους που έχουν απευθυνθεί από όλο το Νομό Δράμας. Δεν είναι μικρό νούμερο για το Νομό Δράμας. Και αυτό είναι που μας έκανε εντύπωση, ότι το Υπ. Υγείας ήθελε να κλείσει τα Κέντρα Πρόληψης σε όλη την Ελλάδα, χωρίς να διασφαλιστεί τι θα γινόταν με όλο αυτόν κόσμο μετά. Για παράδειγμα στα σχολεία της Δράμας έχουμε ελάχιστα επεισόδια bullying στη Δράμα, ενώ στις μεγάλες πόλεις είναι πολύ περισσότερα. Εδώ είμαστε σε πολύ καλύτερο σημείο, ακόμα και σε σύγκριση και με άλλους Νομούς. Είμαστε από τα λίγα Κέντρα που έχουμε παράγει έργο για όλους τους πολίτες του Νομού Δράμας».

Τσακιρίδου: Σημαντική δουλειά

Σχετικά με τη ΔΡΑΣΗ μίλησε στον «Π.Τ.» και η εκπρόσωπος του Δήμου στο Κέντρο Πρόληψης της Δράμας, αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών κα. Σοφία Τσακιρίδου, σημειώνοντας αρχικά ότι «οι συγκυρίες και η τύχη θα έλεγα με έφεραν στο ξεκίνημα αυτού του οργανισμού πολύ κοντά στη ΔΡΑΣΗ και μοιράστηκα την αγωνία του πρώτου προέδρου κ. Κώστα Μιχαηλίδη, μέχρι την ίδρυσή της, πολύ πιο νωρίς από τη σύσταση του Δ.Σ. και την στελέχωσή της».

Όπως τονίζει «υπάρχουν 75 κέντρα σε όλη την Ελλάδα και άρρηκτα δεμένα με τον ΟΚΑΝΑ, τους Δήμους και τις Περιφέρειας, παρέχοντας πρωτογενή πρόληψη, δικτυώνοντας και ευαισθητοποιώντας μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, ειδικές ομάδες όπως επαγγελματίες υγείας και νεαρούς παραβάτες , φοιτητές και στρατιώτες».

Για το Κέντρο της Δράμας, σημειώνει ότι «το αποτύπωμα της δουλειάς του Κέντρου Πρόληψης και Εξαρτήσεων στη Δράμα – που ομολογείται από την ίδια την κοινωνία μας –  φαίνεται από την ενδυνάμωση εκατοντάδων ατόμων ειδικά νεαρής ηλικίας και ό,τι αφορά στη διαμόρφωση συμπεριφοράς και αντίστασης έναντι των ναρκωτικών, του καπνού, του αλκοόλ, του διαδικτύου αλλά και της βίαιης συμπεριφοράς των νέων στα σχολεία. Μπορώ να πω ότι ο σκοπός έχει πετύχει, γιατί οι νέοι αποτελούν τη βάση της κοινωνίας μας και όλοι μαζί στη ΔΡΑΣΗ, προς αυτή την κατεύθυνση και μόνο θα εργαζόμαστε».