Home > Πρώτο Θέμα > Κανονικά τα σχολικά γεύματα στη Δράμα – Οι κανόνες με τους οποίους θα επαναλειτουργήσουν τα Δημοτικά Σχολεία από 1 έως 26 Ιουνίου – Έως 31 Ιουλίου οι παιδικοί σταθμοί

Κανονικά τα σχολικά γεύματα στη Δράμα – Οι κανόνες με τους οποίους θα επαναλειτουργήσουν τα Δημοτικά Σχολεία από 1 έως 26 Ιουνίου – Έως 31 Ιουλίου οι παιδικοί σταθμοί

Κανονικά τα σχολικά γεύματα στη Δράμα

Οι κανόνες με τους οποίους

θα επαναλειτουργήσουν τα Δημοτικά

Σχολεία από 1 έως 26 Ιουνίου

Έως 31 Ιουλίου οι παιδικοί σταθμοί

 

ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ μέτρα για το άνοιγμα των Δημοτικών Σχολείων, έδωσε χθες στη δημοσιότητα η υπουργός Παιδείας κα. Κεραμέως. Αρχικά, σημείωσε ότι τα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου και τα μαθήματα θα ολοκληρωθούν στις 26 του ίδιου μήνα, ενώ για τους εκπαιδευτικούς, η λήξη του διδακτικού έτους θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου. Για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, οι συμβάσεις τους θα παραταθούν έως 30 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τα όσα είπε η κα. Κεραμέως, τα τμήματα Δημοτικών και Νηπιαγωγείων θα λειτουργούν με 15 μαθητές ανά αίθουσα, με 1,5 μέτρο απόσταση στα θρανία και θα έχουν όλα τον ίδιο προσανατολισμό. Αν η τάξη υπερβαίνει τους 15, αυτό θα διαιρείται σε δύο υποτμήματα και θα λειτουργούν εκ περιτροπής: Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή το ένα και Τρίτη –Πέμπτη το άλλο, και την επόμενη εβδομάδα το αντίθετο.

– Στις αίθουσες θα υπάρχουν αντισηπτικά, ενώ προβλέπεται καθαρισμός τους δύο φορές την ημέρα, και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και μετά το πέρας αυτού.
– προβλέπονται διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες
– προβλέπεται απαγόρευση λειτουργίας των κυλικείων
– προαιρετική η χρήση μάσκας και στα σχολεία και στα σχολικά.

Ανάλογα με το σχολείο πάντως, η είσοδος των μαθητών θα γίνεται από διαφορετικές εισόδους, ενώ σε διαφορετικές ώρες θα γίνονται και τα διαλείμματα. Επίσης, καταργείται η πρωινή συγκέντρωση μπροστά από το κτίριο και οι μαθητές θα εισέρχονται απευθείας στις τάξεις, όπου θα περιμένει ο εκπαιδευτικός.

Οι δάσκαλοι, θα πρέπει να εκπαιδεύσουν τα παιδιά να πλένουν τα χέρια του με σαπούνι και νερό, ή να τα απολυμαίνουν με αντισηπτικό διάλυμα μετά από κάθε διάλειμμα και ειδικά πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας.

Όσον αφορά τα σχολικά γεύματα, αυτά θα διανεμηθούν κανονικά στους μαθητές από την πρώτη μέρα, και πάντα ανάλογα με τη δύναμη των μαθητών που θα βρίσκονται την ημέρα στον σχολείο.

Οι εκπαιδευτικοί δεν θα πρέπει να έρχονται σε οποιαδήποτε επαφή με τα παιδιά, να μην αγγίζουν πράγματά τους, να επιτηρούν τα παιδιά και να υπενθυμίζουν σε αυτά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να φορούν μάσκα σε κάθε περίπτωση.

Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το πρόγραμμα που εκδόθηκε από Δημοτικό Σχολείο της Δράμας, στο οποίο αναγράφεται και η παρακάτω φράση: [Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής νιώθει αδιαθεσία, ο εκπαιδευτικός τον στέλνει στο σταθμό πρώτων βοηθειών (στο πρώτο παγκάκι του σχολείου), εκεί θα βρίσκεται η σχολική νοσηλεύτρια και ενημερώνει το Διευθυντή.]

 

Έως 31 Ιουλίου οι παιδικοί σταθμοί
Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί – δημόσιοι και ιδιωτικοί – θα λειτουργήσουν έως τις 31 Ιουλίου. Όπως είπε οι κανόνες λειτουργίας είναι ακριβώς οι ίδιοι με αυτούς που ανακοίνωσε η κυρία Κεραμέως και περιλαμβάνουν:

– Εκ περιτροπής λειτουργία σε αίθουσες για έως 15 παιδιά. Εφόσον διασφαλίζεται ότι σε μόνιμη καθημερινή βάση ο αριθμός των παιδιών είναι μικρότερος των 15 τότε θα μπορούν να λειτουργούν σε καθημερινή βάση.

– Το εκπαιδευτικό προσωπικό πρέπει να λαμβάνει μέτρα για την τήρηση των αποστάσεων στο πλαίσιο του εφικτού και δεδομένης της ηλικίας των παιδιών.

– Σε ό,τι αφορά τη συνολική καθαριότητα των χώρων έχουμε νομοθετήσει δυνατότητα πρόσληψης έκτακτου προσωπικού σε δήμους για έως 4 μήνες όπου είναι απαραίτητο.

– Σε έκτακτες καταστάσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί προσωπικό σε δομές που παραμένουν κλειστές όπως συμβαίνει με τα ΚΑΠΗ που παραμένουν κλειστά μέχρι νεωτέρας.

Ο κ. Θεοδωρικάκος έκανε και ειδική αναφορά στις κατασκηνώσεις λέγοντας ότι «έχει ζητηθεί άμεσα από την επιτροπή των ειδικών και ιδανικά εντός της εβδομάδας να εισηγηθούν τις αποφάσεις τους προκειμένου να αρχίσει η αντίστοιχη προετοιμασία».

Όσον αφορά την επόμενη χρονιά ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι «το πρόγραμμα για τους παιδικούς σταθμούς θα υλοποιηθεί κανονικά σε συνεργασία με το υπ. Εργασίας και την αυτοδιοίκηση. Θα δοθούν vouchers για να καλυφθεί το σύνολο των παιδιών που δικαιούνται να ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Το ΥΠΕΣ αναζητά τρόπους για να βρεθεί λύση στο ζήτημα των παιδιών των δημοσίων υπαλλήλων».