Home > Νέα > Καράογλου: Θα σταθούμε δίπλα στη Δράμα … για ισόρροπη ανάπτυξη

Καράογλου: Θα σταθούμε δίπλα στη Δράμα … για ισόρροπη ανάπτυξη

Χωρίς πολλές εκδηλώσεις λόγω κορωνοϊού τα φετινά «Ελευθέρια»

Καράογλου: Θα σταθούμε δίπλα

στη Δράμα … για ισόρροπη ανάπτυξη

Τις εκδηλώσεις τίμησε ο υφυπ. Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Καράγλου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΛΙΤΤΕΣ οι φετινές εκδηλώσεις για τα «Ελευθερία 2020», από τα 107 χρόνια της απελευθέρωσης της Δράμας. Λόγω των μέτρων υγειονομικής προστασίας από τον COVID-19, φέτος δεν είχαμε ιδιαίτερες εκδηλώσεις, παρά μόνο την καθιερωμένη δοξολογία και την κατάθεση στεφάνων από τις αρχές του τόπου.

Το πρωί της Τετάρτης 1 Ιουλίου, στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων τελέστηκε δοξολογία χοροστατούντος του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλου. Παρόντες στην δοξολογία, αλλά και στην κατάθεση στεφάνων λίγη ώρα αργότερα στο άγαλμα της Ελευθερίας στο δημοτικό κήπο, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας –Θράκης) κ. Καράογλου, ενώ παρέστησαν οι βουλευτές Δράμας κ. Μπλούχος, κ. Ξανθόπουλος και η κα. Κεφαλίδου. Παρόν επίσης ήταν ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ κ. Παπαθεοδώρου, ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Παπαεμμανουήλ, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας κ. Χαραλαμπίδης, ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού κ. Τάσσου και άλλοι.

Την τελετή τίμησαν επίσης με την παρουσία τους μαθητές με σημαίες από τα δημοτικά σχολεία της πόλης.

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών της ημέρας, το πρόγραμμα δεν τηρήθηκε επακριβώς και οι εκδηλώσεις επισπεύτηκαν, με αποτέλεσμα αρκετοί συμπολίτες μας να μην μπορέσουν να τις παρακολουθήσουν.

Δηλώσεις για την επέτειο των 107 χρόνων

Δηλώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης έκαναν οι παριστάμενοι, σχετικά με τα «Ελευθέρια 2020» για την επέτειο των 107 χρόνων.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Καράογλου, τόνισε:

«Χαίρομαι που σήμερα βρίσκομαι στη Δράμα, τη Δράμα που γιορτάζει. Γιορτάζει την απελευθέρωσή της 107 χρόνια μετά. Ήταν σαν σήμερα, 1η Ιουλίου του 1913, όταν ο Ελληνικός Στρατός προελαύνοντας, έμπαινε στη Δράμα και την απελευθέρωνε μετά από 529 χρόνια σκλαβιάς.

Βεβαίως, μετά από 529 χρόνια σκλαβιάς που ο ελληνικός λαός είχε υποστεί τα πάνδεινα με αποκορύφωμα τα τραγικά γεγονότα της 30ης Ιουνίου, μια μέρα πριν από την απελευθέρωση, όταν η πόλη του Δοξάτου κάηκε και χιλιάδες κάτοικοι σφαγιάστηκαν. Σήμερα, 107 χρόνια μετά, η Δράμα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή μεγαλούπολη, είναι μια πόλη η οποία ατενίζει το μέλλον με σιγουριά, με αυτοπεποίθηση και πιστεύοντας ότι τα καλύτερα είναι μπροστά μας, είμαστε αισιόδοξοι.

Από πλευράς κυβέρνησης, δηλώνουμε ότι θα σταθούμε στο πλευρό της πόλης της Δράμας, του Νομού της Δράμας συνολικά, ώστε να πετύχουμε αυτό που είναι το ζητούμενο για όλη την Ελλάδα, την ισόρροπη ανάπτυξη σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ελλάδας.

Την ημέρα αυτή οφείλουμε όλοι μας να θυμόμαστε το παρελθόν, να μαθαίνουμε στα παιδιά μας την ιστορία τους και βεβαίως να παραδειγματιζόμαστε από τις θυσίες των προγόνων μας, έτσι ώστε αν χρειαστεί και όποτε χρειαστεί και μακάρι να μην χρειαστεί ποτέ, να σταθούμε κι εμείς αντάξιοι των περιστάσεων».

Ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Μέτιος σημείωσε ότι, «είναι μια μεγάλη μέρα η σημερινή για τη Δράμα. Τιμούμε την επέτειο των 107 χρόνων από την απελευθέρωση της Δράμας, τιμούμε όσους αγωνίστηκαν και έπεσαν για την ελευθερία της πατρίδας μας. Το γεγονός της απελευθέρωσης και της ενσωμάτωσης στον εθνικό κορμό, είναι ένα ιστορικό γεγονός, τόσο για την ευρύτερη περιοχή, όσο και για την πατρίδα μας. Διότι και η Καβάλα που λίγες μέρες νωρίτερα είχε απελευθερωθεί, μαζί και η Δράμα, σημαίνει ότι ολόκληρη η Ανατολική Μακεδονία, ενσωματώθηκε στον εθνικό κορμό».

Ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαδόπουλος τόνισε: «107 χρόνια από την απελευθέρωση της Δράμας, τιμή και δόξα στους νεκρούς, στους ανθρώπους που θυσιάστηκαν για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι σ’ αυτόν τον άγιο τόπο, στη Μακεδονία».

ELEFTERIA (7)

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ κ. Παπαθεοδώρου, δήλωσε για τα «Ελευθέρια 2020»: «Σήμερα γιορτάζουμε τα 107 χρόνια ελεύθερης Δράμας, σήμερα γιορτάζουμε τα 107 χρόνια από τότε που ο Ελληνικός Στρατός μπήκε στην πόλη και οι κάτοικοί της, όπως3 έγραψε γλαφυρά και ο Μητροπολίτης Αγαθάγγελος «ανέπνευσαν και κινήθηκαν και ζήσανε». Τα χρόνια που ακολούθησαν, δεν ήταν όλα εύκολα. Σίγουρα όμως ήταν ελεύθερα και αυτό είναι που πρέπει να κρατήσουμε. Χρέος όλων μας να τιμούμε τους προγόνους μας, να τιμούμε τους νεκρούς μας και να αγωνιζόμαστε ο καθένας από το μετερίζι του, προκειμένου η Δράμα όχι μόνο να είναι ελεύθερη αλλά και να ευημερεί».

Ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΠΑΜΘ κ. Παπαεμμανουήλ σημείωσε: «Έχουμε χρέος εμείς οι σύγχρονοι Δραμινοί, 107 χρόνια μετά από την ιστορική ημέρα της 1ης Ιουλίου του 1913, που ο συνταγματάρχης Μιχαλόπουλος Αρκαδικός μπήκε στην πόλη απελευθερωτής, να τιμούμε αυτή την ημέρα. Τόσο με τη φυσική μας παρουσία, όσο και με τα μηνύματα που στέλνουμε στα παιδιά μας, στα σχολειά μας που πρέπει να μεταλαμπαδεύσουμε και στις επόμενες γενιές».

Ο δήμαρχος Δράμας κ.Μαμσάκος σημείωσε: «Ελευθερία και Ελευθέρια εορτάζομεν, σ’ αυτήν την γη με ποτισμένη από πολλές θυσίες και πολλούς αγώνες δικών μας ανθρώπων. Θέλω να ευχηθώ σε όλους τους Δραμινούς και τις Δραμινές χρόνια πολλά ελεύθερη Δράμα».

Ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Δράμας κ. Τάσσου: «107 χρόνια ελεύθερης Δράμας. 107 χρόνια από την 1η Ιουλίου του 1913 οπότε και η Δράμα απελευθερώθηκε από 500 χρόνια σκλαβιάς και από μια σκληρή βουλγαρική κατοχή. Τιμούμε όλους αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι κράτησαν ψηλά την ελληνικότητα της περιοχής, κράτησαν ψηλά την χριστιανοσύνη. Έχουμε χρέος απέναντι σ’ αυτούς, να διαφυλάξουμε όχι μόνο την ελευθερία της πατρίδας, αλλά και την ευημερία της περιοχής.

Η βουλευτής Δράμας του ΚΙΝΑΛ κα. Κεφαλίδου τόνισε σχετικά: «Σήμερα 1η Ιουλίου είναι μέρα γιορτής για όλο το Νομό, για την πόλη. Απελευθέρωση της Δράμας, μετά από μια περίοδο μεγάλων σφαγών, βαρβαροτήτων, λεηλασιών. Χθες βρεθήκαμε στο Δοξάτο και ήταν η προτελευταία μέρα. Εκεί, σ’ αυτόν τον μαρτυρικό τόπο, έγιναν ιστορίες, που πραγματικά ανατριχιάζει ανθρώπου νου όταν τις διηγείται. Και η επόμενη μέρα, είναι η μέρα που απελευθερώνεται η πόλη.

Η ιστορία που κουβαλάει αυτός ο τόπος, ο τόσο μαρτυρικός και γενναίος, είναι η ιστορία απλών καθημερινών ανθρώπων που έδωσαν για την ελευθερία ό,τι πολυτιμότερο είχαν: την ίδια τους τη ζωή. Στα βήματά τους προχωράμε και τώρα, σε εποχές που είναι δύσκολες, πολύπλοκες, που φαίνεται ότι τα εθνικά μας θέματα είναι πάλι στην πρώτη γραμμή.

Εύχομαι στους Δραμινούς, να θυμόμαστε τη σημερινή μέρα, να είναι παρακαταθήκη για τα επόμενη βήματά μας».