Home > νέα > Κατά πλειοψηφία η έγκριση στοχοθεσίας 2020 για τον Π.Ο.Φ.Τ.Μ.Μ.

Κατά πλειοψηφία η έγκριση στοχοθεσίας 2020 για τον Π.Ο.Φ.Τ.Μ.Μ.

Κατά πλειοψηφία η έγκριση στοχοθεσίας 2020 για τον Π.Ο.Φ.Τ.Μ.Μ.

Συνεχίζουν να προκαλούν αντιδράσεις

οι αυξήσεις των διδάκτρων στο Δημοτικό Ωδείο

► Πώς ψήφισε η αντιπολίτευση στην Οικονομική Επιτροπή

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΝ ΚΑΙ όπως δημοσιεύαμε στο χθεσινό φύλλο του «Πρωινού Τύπου», η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, με απόφασή της σημειώνει ότι οι αυξήσεις των διδάκτρων που έγιναν στο Δημοτικό Ωδείο είναι παράνομες, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δράμας ενέκρινε κατά πλειοψηφία την στοχοθεσία 2020 για τον Πολιτιστικό Οργανισμό – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους (Π.Ο.Φ.Τ.Μ.Μ.).

Και όλο αυτό, εξαιτίας της αύξησης των διδάκτρων που είχε κάνει το παλαιότερο Διοικητικό Συμβούλιο του (Π.Ο.Φ.Τ.Μ.Μ.) τον Ιούλιο του 2019, αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές και πριν ακόμα αναλάβουν οι νέες δημοτικές αρχές.

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δράμας, συνεδρίασε σε πλήρη σύνθεση στις 13 Δεκεμβρίου, προκειμένου να εγκρίνει την στοχοθεσία 2020 του Οργανισμού.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του συγκεκριμένου θέματος, τα μέλη της αντιπολίτευσης της Ο.Ε., μειοψήφησαν, αναφερόμενοι κυρίως στο ζήτημα της αύξησης των διδάκτρων που λαμβάνονται από τους σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια «παράνομη απόφαση», ότι «τα έσοδα είναι στον αέρα» και ότι όσα έχουν εισπραχθεί μέχρι σήμερα «πρέπει να επιστραφούν».

Αναλυτικότερα, το μέλος της Ο.Ε. κ. Μλεκάνης, σημείωσε ότι δεν τους έχουν παρασχεθεί τα στοιχεία που έχουν ζητηθεί «και δεν έχουμε πληροφορίες για τα έσοδα και τα έξοδα όπως θα τα θέλαμε». Σημείωσε ότι η «αυτή τη στιγμή έχουν προϋπολογισθεί έσοδα από δίδακτρα με μία παράνομη ληφθείσα απόφαση και φυσικά τα έσοδα είναι στον αέρα τουλάχιστον μέχρι να ληφθεί μία νόμιμη απόφαση . Όσα έσοδα έχουν εισπραχθεί με βάσει αυτήν την απόφαση που κρίθηκε παράνομη πρέπει να επιστραφούν».

Ο κ. Καλαϊτζίδης συμφώνησε με τον κ. Μλεκάνη προσθέτοντας ότι «επειδή δεν έχει εξασφαλισθεί το ποσό χρηματοδότησης από τον Δήμο ούτως ώστε να γίνει ένας προϋπολογισμός λειτουργικός και βιώσιμος».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, ψήφισε μεν την έγκριση του προϋπολογισμού του 2020, εκτός όμως από τα παρακάτω κονδύλια, όπως τα έσοδα που προέρχονται από τα δίδακτρα μαθητών των ωρομισθίων καθηγητών που ανέρχονται στις 190.000 ευρώ, διότι είχε καταψηφίσει την «σχετική άδικη, απαράδεκτη και προκλητική απόφαση της 10ης /16-07-2019 συνεδρίασης του Δ.Σ. περί αυξήσεως των διδάκτρων ωρομίσθιων καθηγητών, από την παρούσα δημοτική αρχή του κ. Μαμσάκου»

Δεν ψήφισε επίσης το ποσό των 20.000 ευρώ του κωδικού εξόδων «λοιπά έξοδα τρίτων» που αφορά την ετήσια μικτή αμοιβή του καλλιτεχνικού διευθυντή, για το έτος 2020, διότι:

[Α) Δεν προκηρύχτηκε ανοιχτή δημόσια πρόσκληση με συγκεκριμένα κριτήρια επιλογής για υποβολή σχετικών αιτήσεων υποψηφιότητας, προκειμένου να καλυφθεί η θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή, έτσι ώστε να επιτευχθεί η επιλογή της καλύτερης και βέλτιστης λύσης. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής, με απευθείας ανάθεση εργασίας – παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών, τοποθετήθηκε από την πρώην δημοτική αρχή, που είναι η ίδια με την παρούσα, χωρίς κανένα αξιολογικό κριτήριο αριστείας ή αξιοσύνης, απλώς ο καλλιτεχνικός διευθυντής είναι από την Χωριστή το χωριό του Δημάρχου κου Μαμσάκου και

Β) Ο καλλιτεχνικός διευθυντής, σύμφωνα με την υπογραφείσα σύμβαση, παρείχε και

θα παρέχει ανεξάρτητες υπηρεσίες ανάθεσης εργασίας, τηρεί βιβλίο εσόδων – εξόδων, εκδίδει τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών το οποίο επιβαρύνεται μόνο με Φ.Π.Α. (13%), με λήπτη το Π.Ο.Φ.Τ.Μ.Μ., χωρίς να υπόκειται η αμοιβή του σε κρατήσεις ασφάλισης ή οποιαδήποτε άλλης εισφοράς που βαρύνει τους εργοδότες, και μπορεί να εκπέσει από τα έσοδα οποιοδήποτε έξοδο πραγματοποιεί και έχει σχέση με την παρεχόμενη υπηρεσία. Άρα φορολογείται μόνο για το καθαρό αποτέλεσμα (κέρδος) που προκύπτει, αν αφαιρέσει από τα έσοδα τα πραγματοποιηθέντα έξοδα. Άρα, το ποσό των 19.500,00 € που αφορά την ετήσια μικτή αμοιβή του καλλιτεχνικού διευθυντή μαζί με το Φ.Π.Α., για το έτος 2020, όπως και για τα προηγούμενα, την θεωρώ υπερβολική σε σχέση με τις παρεχόμενες καλλιτεχνικές υπηρεσίες, ως προς το χρόνο απασχόλησης (ο καλλιτεχνικός διευθυντής απασχολείται στο Δημοτικό Ωδείο της Δράμας, την Παρασκευή το απόγευμα και το πρωί του Σαββάτου κατά την διάρκεια της εκπαιδευτικής περιόδου) και όχι ως προς την ποιότητα και το υψηλό επίπεδο αυτών, το οποίο είναι δεδομένο].

Τέλος, ο κ. Τσιαμπούδης, είπε ότι συμφωνεί με όλα όσα είχε πει ο κ. Χρυσοχοΐδης, επισημαίνοντας σχετικά: [Αλλά ο προβληματισμός για όλους τους προβληματισμούς των Νομικών Προσώπων του Δήμου με δεδομένο ότι ο Δήμος είναι αυτός που τους δίνει τα χρήματα και δεδομένων ότι ακόμη δεν έχει κατατεθεί ο προϋπολογισμός του Δήμου στον οποίο προϋπολογισμό μπορεί να ανατραπεί και εις το επίπεδο των εσόδων των Νομικών Προσώπων. Προφανώς θα καταψηφίσουμε ακόμη και το ποσόν που αναφέρεται σήμερα ότι θα επιχορηγηθεί από τον Δήμο το οποίο δεν θα είναι το ίδιο κατά πάσα πιθανότητα από τον προϋπολογισμό του Δήμου καταψηφίζουμε γι’ αυτό τον λόγο συν όλους τους άλλους λόγους που ανέφερε ο κ. Χρυσοοΐδης.]