Home > Πρώτο Θέμα > Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας Έντονη αντιπαράθεση για τον κανονισμό λειτουργίας της χριστουγεννιάτικης αγοράς

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας Έντονη αντιπαράθεση για τον κανονισμό λειτουργίας της χριστουγεννιάτικης αγοράς

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας

Έντονη αντιπαράθεση για τον κανονισμό λειτουργίας της χριστουγεννιάτικης αγοράς

Παρούσα δήλωσε η «Πόλη+Ζωή» σε όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης χωρίς να ψηφίζει

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΓΙΑ ΑΛΛΗ μια φορά ήρθε στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, το θέμα της έγκρισης λειτουργίας της χριστουγεννιάτικης αγοράς. Συγκεκριμένα, ο τίτλος του 2ου θέματος ήταν: «Έγκριση λειτουργίας χριστουγεννιάτικης αγοράς εντός του δημοτικού κήπου της Δράμας, στην πλατεία Ελευθερίας του Δήμου Δράμας και σε τμήμα του πεζοδρομίου επί της οδού Εθνικής Αμύνης που γειτνιάζει με το δημοτικό κήπο καθώς και του κανονισμού λειτουργίας της χριστουγεννιάτικης αγοράς».

Το θέμα συζητήθηκε υπό μερική ένταση και έγινε αιτία προστριβών στο τέλος της συζήτησης, μεταξύ των δημοτικών συμβούλων της «Πόλης+Ζωής» και με τον πρόεδρο του σώματος κ. Μπαϊρακτάρη. Ως αποτέλεσμα ήταν, οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης που ήταν παρόντες (Μλεκάνης, Ζαχαριάδης, Καλαϊτσίδης, Μυστακίδης), να δηλώνουν παρόντες, χωρίς να συζητούν και να ψηφίζουν σε όλα τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, δεν μπόρεσε να ψηφιστεί το 3ο στη σειρά θέμα, η επιχορήγηση του Συλλόγου Θετικών Επιστημών Ν. Δράμας για τον μαθηματικό διαγωνισμό στη μνήμη του Βασίλη Ξανθόπουλου, καθώς δεν μπορούσε να υπάρξει η απαιτούμενη πλειοψηφία. Χαρακτηριστικό είναι επίσης, ότι, απουσίαζαν και δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής αρχής. Αν ήταν όλοι, το θέμα θα μπορούσε να είχε ψηφιστεί και χωρίς την αντιπολίτευση! Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν επίσης τρεις επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων οι κ.κ. Παπαεμμανουήλ, Ηλιόπουλος και Τσιαμπούσης.

Το γεγονός με το ζήτημα της χριστουγεννιάτικης αγοράς δεν είναι καινούριο, αφού ξεκίνησε πριν από τη λειτουργία της τελευταίας Ονειρούπολης 2017-2018 ακόμα. Σε προηγούμενες συνεδριάσεις, είχε προκαλέσει και πάλι έντονες συζητήσεις, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, μέχρι σήμερα το ακυρώνει συνεχώς καθώς η διαδικασία δεν γίνεται σωστά.

Το  θέμα στο σώμα εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σολάκης, λέγοντας ότι μ’ αυτό τον κανονισμό λειτουργίας ρυθμίζονται όλα τα  θέματα της χριστουγεννιάτικης αγοράς. Όπως είπε, ο κανονισμός αυτός θα πρέπει να προσδιορίζει «κατά μίνιμουμ, τον χώρο, τον χρόνο, τα πωλούμενα είδη, τον τρόπο επιλογής όπως επίσης και τα καταβαλλόμενα τέλη, ακόμα και τον τρόπο πληρωμής των τελών αυτών».

Τόνισε ότι έχει περάσει ήδη από τη Δημοτική Κοινότητα Δράμας, την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής «η οποία γνωμοδοτεί, προτείνει προς το Δημ. Συμβ.» και αυτό καλείται να πάρει απόφαση για τον πρώτο κανονισμό λειτουργίας της χριστουγεννιάτικης αγοράς.

Παίρνοντας το λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Μλεκάνης, είπε ότι από τον Σεπτέμβριο ακόμα γίνεται κουβέντα για το θέμα αυτό και ότι η χριστουγεννιάτικη αγορά είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Δήμου Δράμας και μόνο ο Δήμος μπορεί να κάνει τέτοιο κανονισμό.

Τόνισε ότι ο κανονισμός αυτός ακυρώθηκε μέχρι σήμερα δύο φορές καθώς έγιναν σοβαρά λάθη μέχρι σήμερα, ενώ εξήγησε ότι «τα πράγματα γίνονται πιο ασφυκτικά σήμερα». Είπε ότι υπάρχει «ανετοιμότητα» και προέβλεψε ότι επίσης θα ακυρωθεί ο κανονισμός για άλλη μια φορά.

Ο κ. Μλεκάνης εξέφρασε την αντίρρησή του, για το ότι ο κανονισμός πέρασε από τη Δημοτική Κοινότητα, ενώ όπως υποστήριξε, κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται. Είπε ότι καλώς έγινε σχέδιο κανονισμού από την  Υπηρεσία του Δήμου, «δεν έπρεπε να πάει στη Δημοτική Κοινότητα η οποία έχει αποφασιστικό ρόλο μόνο για τον χώρο».  «Τον κανονισμό λειτουργίας τον συντάσσει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής (ΕΠΖ) και τον εισηγείται στο Δημ. Συμβ. Δεν γνωμοδοτεί η ΕΠΖ, αποφασίσει, ότι συντάσσει τον κανονισμό και τον εισηγείται». Όπως υποστήριξε, θα πρέπει πρώτα να έρθει σε διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς και στη συνέχεια τον εισηγείται.  Σε άλλο σημείο είπε ότι η χριστουγεννιάτικη αγορά δεν εξαρτάται από τη λειτουργία της Ονειρούπολης, όπως και το ωράριο της εκδήλωσης δεν μπορεί να διαμορφώνει το ωράριο της χριστουγεννιάτικης αγοράς. Η γη και ο χώρος είναι του Δήμου και αυτός έχει την αρμοδιότητα, ανεξαρτήτως από το ποιος υλοποιεί την Ονειρούπολη. Σε άλλο σημείο πρότεινε να δημιουργηθεί επίσης και μια εμποροπανήγυρη για την εορτή της Αγίας Βαρβάρας, ώστε να κερδηθούν πέντε μέρες παραπάνω, και να συνδυαστούν με την χριστουγεννιάτικη αγορά, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα.

Ο κ. Μλεκάνης προέβη σε μια ανάλυση του κανονισμού κάνοντας τις δικές του προτάσεις, ενώ τέλος ζήτησε αναβολή της συζήτησης για την επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις.

Ο κ. Χαραλαμπίδης από τη δημοτική παράταξη «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα», είπε ότι προβληματίστηκε από όσα άκουσε από τον κ. Μλεκάνη, τόνισε ότι υπάρχει χρόνος για να ψηφιστεί ο κανονισμός και ότι όλα πρέπει να είναι μέσα στα νόμιμα πλαίσια και χωρίς καμιά αμφιβολία. Τέλος, ζήτησε κι αυτός με τη σειρά του την αναβολή του θέματος για επόμενη συνεδρίαση.

Απαντώντας ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σολάκης, είπε ότι «το θέμα είναι προσφιλές στον κ. Μλεκάνη, σε μόνιμη βάση όταν υπάρχει θέμα Ονειρούπολης, κινδυνολογεί. Και κινδυνολογεί επικίνδυνα, βάλλοντας στα θεμέλια του θεσμού, προσπαθώντας να απεμπολήσει όποια κίνηση γίνεται. Ό,τι δεν έκαναν αυτοί τόσα χρόνια, ούτε κανονισμό λειτουργίας της Ονειρούπολης, ούτε κανονισμό λειτουργίας της χριστουγεννιάτικης αγοράς, αυτό κάνουμε τώρα εμείς. Και θα δείτε ότι ο κανονισμός λειτουργίας θα περάσει κανονικότατα από την Αποκεντρωμένη και από παντού».

Αναφορικά με την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής (ΕΠΖ), είπε «σε καμία περίπτωση η ΕΠΖ δεν αποφασίζει. Η ΕΠΖ εκφράζει γνώμη και διατυπώνει πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο θα αποφασίσει… μετά από έκφραση γνώμης». Καταλήγοντας ο κ. Σολάκης, τόνισε ότι το μόνο που είπε ο κ. Μλεκάνης «κινδυνολογία, αοριστολογία και ανακρίβειες».

Στη συνέχεια υπήρξε αντιπαράθεση για την ερμηνεία του νόμου για το αν η ΕΠΖ αποφασίζει ή γνωμοδοτεί ή αν συντάσσει και αποφασίζει, ενώ κάποια στιγμή ο πρόεδρος του σώματος κ. Μπαϊρακτάρης του έκλεισε ο μικρόφωνο λέγοντας ότι ο χρόνος του τελείωσε και δεν του επέτρεψε να συνεχίσει.

Το σώμα προχώρησε στην ψήφιση του θέματος αφού η γραμματέας μέτρησε αν υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία, ενώ ο κ. Μλεκάνης είπε: «Δεν θα πάρουμε το λόγο σε κανένα θέμα της ημερήσιας διάταξης από εδώ και πέρα. Συζητείστε τα μόνοι σας, θα καθίσουμε εδώ να σας βλέπουμε». Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, μειοψηφούντων των κ.κ.  Μλεκάνη, Ζαχαριάδη, Καλαϊτίδη και Μυστακίδη.