Home > νέα > Κατασκευή έργων υποδομής για τη δημιουργία δομών στήριξης της επιχειρηματικότητας

Κατασκευή έργων υποδομής για τη δημιουργία δομών στήριξης της επιχειρηματικότητας

Θα εξεταστεί τη Δευτέρα από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Κατασκευή έργων υποδομής

για τη δημιουργία δομών

στήριξης της επιχειρηματικότητας

Έργο ενταγμένο στο γενικότερο πλαίσιο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΟΠΩΣ ήδη έχουμε γράψει και προ ημερών, ήδη ξεκινούν ένα – ένα τα έργα που συνοδεύουν ή άπτονται άμεσα, της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας (ΒΑΑ). Για όσους ενδιαφέρονται για προηγούμενα δημοσιεύματα, ο «Πρωινός Τύπος» από τις αρχές του 2018, παρουσιάζει τμηματικά τις εξελίξεις στο έργο του ΒΑΑ: 31 Ιανουαρίου, 2 Φεβρουαρίου, 12 Μαΐου, 19 Ιουνίου, 23 Ιουνίου, 4 Ιουλίου και 11 Ιουλίου.

Τα σχετικά δημοσιεύματα, γίνονται για το λόγο ότι, πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, το οποίο αναμένεται να απασχολήσει την καθημερινότητα πολλών συμπολιτών μας από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο κυρίως και για ένα διάστημα περίπου 4 χρόνων στη συνέχεια. Και το σίγουρο είναι ότι θα αφήσει το στίγμα του για την επόμενη 25ετία τουλάχιστον.

Στο τελευταίο σχετικό δημοσίευμα, είχαμε αναφερθεί στην τεχνική συνάντηση  που πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουλίου στο Δήμο Δράμας, για την πορεία των έργων. Σ’ εκείνο το ρεπορτάζ, γινόταν συνοπτική αναφορά για τα έργα τα οποία έχουν οι πέντε εταίροι – φορείς, που συμμετέχουν στο συνολικό έργο του ΒΑΑ. Ο Δήμος Δράμας, το Επιμελητήριο Δράμας, η Ένωση Κυριών Δράμας  και το Τμήμα Δασοπονίας και Φυσικών Πόρων Δράμας του ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

 

Το έργο του Επιμελητηρίου Δράμας

Ανάμεσα στα έργα του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, είναι και η επιχειρηματικότητα. Το Επιμελητήριο Δράμας έχει αναλάβει την ανάπτυξη των υποδομών ενός χώρου, στο ισόγειο, όπου θα δημιουργηθεί ένας χώρος συνεργασίας και ανταλλαγής ιδεών. Στόχος, να έρθουν  κοντά και να δοθεί στέγη σε νέες ιδέες και σε νέους ανθρώπους που θέλουν να εκκολαφθούν οι ιδέες τους και μάλιστα θα υπάρξει και αντίστοιχη συμβουλευτική, δηλαδή επιτάχυνση αυτής της ιδέας.

Πρόκειται ουσιαστικά για μα θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων στην πόλη. Η ανάπτυξη ενός κέντρου νεοφυών επιχειρήσεων, το οποίο θα δίνει πληροφορίες στους ενδιαφερόμενους που θέλουν να ξεκινήσουν μια νέα επιχείρηση, ώστε να βοηθηθούν στα πρώτα τους  βήματα.

Το συγκεκριμένο έργο είναι μια δομή στήριξης της επιχειρηματικότητας και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της ερχόμενης Δευτέρας στις 3 το μεσημέρι, θα συζητηθούν δύο θέματα που αφορούν: 1. [Υποβολή πρότασης χρηματοδότησης της πράξης με τίτλο: «Κατασκευή έργων υποδομής για τη δημιουργία δομών στήριξης της επιχειρηματικότητας»] και 2. [Τροποποίηση της 242/2018 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου περί σύναψης προγραμματικής σύμβασης για την υλοποίηση του έργου «Κατασκευή έργων υποδομής για τη δημιουργία δομών στήριξης της επιχειρηματικότητας».]

Το έργο έχει προϋπολογισμό 230.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτό το έργο; Επί της ουσίας πρόκειται για την τεχνική διαμόρφωση του χώρου του ισογείου του Επιμελητηρίου Δράμας επί της οδού Λαμπριανίδη 40, πρώην κατάστημα Συνεταιριστικής Τράπεζας Δράμας. Κύριος του έργου είναι μεν το Επιμελητήριο, το οποίο όμως δεν διαθέτει Τεχνικές υπηρεσίες και δεν μπορεί να υλοποιήσει σχετικές μελέτες και το ίδιο το έργο με ανάλογη υπηρεσία.

Ο Δήμος Δράμας έχει ανάλογη Τεχνική Υπηρεσία και έτσι, θα πρέπει αρχικά να συναφθεί μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ των δύο, ώστε να μπορέσει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου να ξεκινήσει τις μελέτες και να ολοκληρώσει το έργο.

Η διάρκεια της προγραμματικής σύμβασης, θα οριστεί σε 32 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της, έως και 31 Δεκεμβρίου 2020 και λήγει με την ολοκλήρωση και παράδοση του έργου σε πλήρη λειτουργία.

 

Τον Σεπτέμβριο η ύδρευση

Ήδη, έχει δημοπρατηθεί το έργο της ύδρευσης μέρους της οδού 19ης Μαΐου, που εντάσσεται στο ΒΑΑ, και ο εργολάβος αναμένεται να εγκατασταθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα, πρόκειται να γίνει πλήρης αλλαγή της ύδρευσης και αποχέτευσης επί της οδού 19ης Μαΐου, από τη γέφυρα Ζώνκε μέχρι και τη διασταύρωση με την οδό Καραϊσκάκη, ενώ στη συνέχεια και συν το χρόνο, θα ακολουθήσουν και άλλα έργα τα οποία θα προσδώσουν μια νέα μορφή ανάπλασης στην περιοχή.

Σκοπός του συνολικού έργου, είναι να υπάρξει μια «πράσινη γέφυρα» μεταξύ του δημοτικού κήπου και του πάρκου της Αγίας Βαρβάρας, να αναπλαστεί η περιοχή και χαμηλώσουν σημαντικά οι θερμοκρασίες κατά τους θερινούς μήνες.