Home > νέα > Κατέθεσε στοιχεία για το τι συμβαίνει με την παραχώρηση του στρατοπέδου Ανδρικάκη στο Δήμο Δράμας από την ΕΤΑΔ-Δηλώσεις του πρώην δημάρχου Δράμας κ. Μαμσάκου

Κατέθεσε στοιχεία για το τι συμβαίνει με την παραχώρηση του στρατοπέδου Ανδρικάκη στο Δήμο Δράμας από την ΕΤΑΔ-Δηλώσεις του πρώην δημάρχου Δράμας κ. Μαμσάκου

Δηλώσεις του πρώην δημάρχου Δράμας κ. Μαμσάκου

Κατέθεσε στοιχεία για το τι συμβαίνει

με την παραχώρηση του στρατοπέδου

Ανδρικάκη στο Δήμο Δράμας από την ΕΤΑΔ

Σε ποιο σημείο βρίσκεται η δέσμευση χρηματοδότησης των 6 εκ. ευρώ από την ΠΑΜΘ

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΔΗΛΩΣΕΙΣ σχετικά με το ζήτημα των εξελίξεων που υπάρχουν γύρω από τη δημιουργία του οπτικοακουστικού κόμβου στο στρατόπεδο Ανδρικάκη, έκανε χθες το πρωί σε συνέντευξη Τύπου, ο πρώην δήμαρχος Δράμας και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ενώνουμε τη Δράμα» κ. Μαμσάκος.

Αφορμή για τις δηλώσεις του, στάθηκαν τα όσα είχε πει στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας στις 25 Ιουνίου ο δήμαρχος κ. Παπαδόπουλος σχετικά με το θέμα.

Να σημειωθεί επίσης ότι αύριο Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί στη Δράμα ημερίδα σχετικά με το ίδιο ζήτημα, με τη φυσική παρουσία της υπουργού Πολιτισμού κας. Μενδώνη, του περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Τοψίδη, καθώς και των μελετητών που έχουν αναλάβει τις προμελέτες, προκειμένου να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αρχικά να σημειώσουμε ότι στη συζήτηση που είχε γίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος αναφερόμενος στο ζήτημα της παραχώρησης του ακινήτου, σημείωσε  μεταξύ άλλων, ότι, «το θέμα δεν έχει προχωρήσει καθόλου», επισημαίνοντας μάλιστα ότι ναι μεν έχει υπογραφεί μνημόνιο μεταξύ του Δήμου Δράμας, του Υπ. Πολιτισμού και της ΕΤΑΔ, παρ’ όλα αυτά ο χώρος δεν έχει περάσει ακόμα από την ΕΤΑΔ στο Δήμο Δράμας.

Είχε αναφέρει ακόμα ο κ. Παπαδόπουλος, ότι «υπάρχει μια προφορική δέσμευση την οποία προσπαθούμε να κάνουμε γραπτή για 6 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, όμως δεν υπάρχει πουθενά πίστωση εγγεγραμμένη. Παρ’ όλα αυτά η νέα περιφερειακή διοίκηση δίνει την υπόσχεση ότι θα εγγράψει την πίστωση αυτή».

Επιπλέον, ο Δήμαρχος Δράμας είχε τονίσει ότι «μέχρι σήμερα η ΕΤΑΔ δεν έχει μεταγράψει την έκθεση. Και το ότι ασχολείται μια υπουργός για τη μεταγραφή και δεν γίνεται άμεσα, αντιλαμβάνεστε τα προβλήματα. Για να μην λέμε μόνο ευχές και δημιουργούμε εντυπώσεις».

Είχε επισημάνει ακόμα τότε ο κ. Παπαδόπουλος, ότι, «αυτή τη στιγμή η μελέτη που πληρώθηκε από την εταιρεία Raycap της τάξης των 300.000 ευρώ, αναδεικνύει ένα έργο της τάξης των 20 εκατ. ευρώ και παραπάνω. Άρα οι ευχές καλές είναι αλλά θα πρέπει να τρέξουμε να βρούμε τα λεφτά»

Διευκρινίσεις Χρ. Μαμσάκου

Στο πλαίσιο αυτό και ενόψει της ημερίδας για το θέμα αύριο στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, ο πρώην δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος έδωσε απαντήσεις στα όσα έχουν ειπωθεί βάζοντας έναν κεντρικό τίτλο στις δηλώσεις του: «Αλήθειες, όχι άλλη παραπληροφόρηση στις πλάτες των Δραμινών» και αναφέρθηκε στις δηλώσεις του δημάρχου Δράμας κ. Παπαδόπουλου για το στρατόπεδο Ανδρικάκη.

Αναφερόμενος αρχικά στο ζήτημα της παραχώρησης, ο κ. Μαμσάκος είπε ότι «θέλω να πιστεύω ότι ο δήμαρχος Δράμας διάβασε το μνημόνιο συνεργασίας και ξέρει τι αναφέρει. Γιατί διαφορετικά, αν αναφέρεται στο θέμα της παραχώρησης ενώ γνωρίζει τι αναφέρει το μνημόνιο συνεργασίας, τότε παραπληροφορεί, μόνο και μόνο για να πλήξει την προηγούμενη δημοτική αρχή».

Αναφερόμενος στο τι προβλέπει το μνημόνιο, ο κ. Μαμσάκος διάβασε μέρος του, λέγοντας: «Ο Δήμος Δράμας πρέπει να συντάξει μια σειρά μελετών όπως προσδιορισμό όρων δόμησης, περιβαλλοντικών ή άλλων δεσμεύσεων, εκπόνηση πλήρους τοπογραφικού διαγράμματος και πολλές άλλες μελέτες. Άρα μια σειρά εξειδικευμένων μελετών για να μπορέσει αρχικά να παραχωρηθεί το ακίνητο και να βγει το κόστος».

Όπως είπε, «επειδή οι μελέτες είναι χρονοβόρες και συγχρόνως κοστοβόρες, αποφασίστηκε από κοινού με τον αείμνηστο Κ. Αποστολίδη η σύνταξη μελετών να ανατεθεί σε εξειδικευμένα γραφεία που το κόστος πληρωμής τους θα αναλάμβανε να εξοφλήσει πλήρως η εταιρεία Raycap».

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι «αυτές οι μελέτες παραδόθηκαν στο Δήμο Δράμας με τον αριθμό απόφαση 73/2024. Στις 19 Μαρτίου 2024, συνεδρίασε η Δημοτική Επιτροπή και με τη φυσική παρουσία του κυρίου δημάρχου έγινε η αποδοχή αυτών των μελετών με παραλαβή και έγκρισή τους. Στις οποίες μελέτες περιλαμβάνεται τοπογραφική αποτύπωση, σχεδίαση κατόψεων, τακτοποίηση αυθαιρεσιών ακινήτων, μελέτη σκοπιμότητας, εκπόνηση πολεοδομικού σχεδίου, προκαταρκτικές μελέτες έργων και άλλα. Άρα, ό,τι χρειαζόταν η ΕΤΑΔ για να μπορέσει να γίνει η παραχώρηση του χώρου και να οριστεί το κόστος εργασιών. Πώς λοιπόν μπορούσαμε να προχωρήσουμε στην παραχώρηση του χώρου, όταν οι μελέτες παραλήφθηκαν από τη νέα δημοτική αρχή και όχι από εμάς όταν διοικούσαμε, όταν η παραλαβή έγινε 19 Μαρτίου 2024;»

Αναφερόμενος στο ζήτημα της υπόσχεσης χρηματοδότησης από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης για 6 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ, ο κ. Μαμσάκος σημείωσε ότι, «ξεκινήσαμε αλληλογραφία για τη χρηματοδότηση του έργου και συμμετείχαμε σε διαβουλεύσεις για την ΟΧΕ Πολιτιστικής Διαδρομής. Στη συνέχεια στις 2 Ιουνίου 2023 παραδίδεται από τη διοίκηση του κ. Μέτιου πρόταση η οποία προτείνει 3 έργα για τη Δράμα προς ένταξη. Ένα από αυτά είναι η ανάδειξη του οπτικοακουστικού κόμβου με ενδεικτικό λογαριασμό 6 εκατ. ευρώ».

Όπως εξήγησε, «στις 15 Φεβρουαρίου 2024 έρχεται η νέα διοίκηση του κ. Τοψίδη και εγκρίνει την ΟΧΕ Πολιτιστικής Διαδρομής. Άρα εγκρίνεται το έργο του οπτικοακουστικού κέντρου με 6 εκατ. ευρώ. Τι σημαίνει αυτό; Από τη στιγμή που υπάρχει έγκριση της ΟΧΕ, στη συνέχεια η Διαχειριστική Αρχή βγάζει την χρηματοδότηση και με ώριμες και ολοκληρωμένες μελέτες οι Δήμοι, συμμετέχουν για τη χρηματοδότηση του έργου. Όταν εγκριθεί το έργο, γίνεται η εγγραφή της πίστωσης στο Δήμο όπου ανήκει. Άρα έχουμε καιρό γι’ αυτό. Φυσικά και δεν υπάρχει εγγραφή πίστωσης. Δεν το γνώριζε αυτό ο δήμαρχος; Υπάρχει πρόταση της Περιφέρειας; Υπάρχει πρόταση του Δήμου προς έγκριση; ‘Η δεν γνωρίζει τη διαδικασία ο δήμαρχος, ή παραπληροφορεί για μια ακόμα φορά τους δημότες της Δράμας».

Τέλος ο κ. Μαμσάκος σημείωσε ότι «είναι σωστή η κίνηση της δημοτικής αρχής για τη σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων που γίνεται την Τετάρτη με την παρουσία της κας Μενδώνη, την παρουσία του περιφερειάρχη κ. Τοψίδη, την παρουσία όλων των μελετητών και όλων των εμπλεκομένων φορέων για να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα».