Από 8 έως 14 Σεπτεμβρίου το 48ο DISFF
Κάθε χρόνο περισσότερες και καλύτερες
ταινίες στο Φεστιβάλ της Δράμας
Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Καλλιτεχνικός Δ/ντης του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας Γ. Αγγελόπουλος
Του Θανάση Πολυμένη
ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ γνωστό, στις 9 Μαΐου έληξε η προθεσμία κατάθεσης ταινιών για τη διοργάνωση του 48ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, που θα διενεργηθεί από 8 έως 14 Σεπτεμβρίου 2025.
Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, είναι αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, και οι υποψήφιοι σκηνοθέτες που συμμετέχουν σ’ αυτό, μπορούν να συμμετάσχουν και στα ευρωπαϊκά βραβεία κινηματογραφικών ταινιών, όπως στα αντίστοιχα των Καννών και του Βερολίνου.
Πλέον, η συμμετοχή για το 48ο DISFF είναι ήδη μεγάλη και πλέον έχει ξεπεράσει τα περσινά επίπεδα, ενώ έχει οριστεί και η ομάδα, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει να βλέπει τις ταινίες, θα ετοιμάσει τα workshops, τα masterclasses και θα επιμεληθεί όλο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά, ότι οι δύο καλύτερες ταινίες – από το Ελληνικό αλλά και το Διεθνές Τμήμα – θα είναι και υποψήφιες στο μεγάλο Φεστιβάλ για το αμερικανικό Βραβείο Όσκαρ στην επόμενη διοργάνωση.
Αγγελόπουλος: Μια πολύ καλή χρονιά
Σχετικά με την υποβολή των ταινιών, αλλά και την ποιότητά του, μίλησε στον «Π.Τ.» ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, κ. Γιώργος Αγγελόπουλος, επισημαίνοντας ότι «αυτές τις μέρες είμαστε στον έλεγχο των ταινιών», τονίζοντας ιδιαίτερα: «Πρόκειται για μια πολύ καλή χρονιά, καθώς ήρθαν περισσότερες ταινίες από το 2024. Ακόμα, σε πολλά τμήματα έχουμε και νέο ρεκόρ κατάθεσης ταινιών και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και σιγά-σιγά χτίζεται και κάτι πιο δυνατό».
Απαντώντας σε ανάλογη ερώτηση, ο κ. Αγγελόπουλος λέει ότι «υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον για το Τμήμα Kiddo (σ.σ. οι ταινίες για παιδιά ή από παιδιά), όπως και στο πρόγραμμα με τα Οικολογικά θέματα, ίσως και λόγω της εποχής».
Σημειώνει μάλιστα ότι, «με μια πρώτη εικόνα που έχουν από το Εθνικό Τμήμα, υπάρχει και εδώ μεγάλο ενδιαφέρον, και μάλιστα με ταινίες πολύ καλής ποιότητας».
Ερωτώμενος για το αν θα υπάρξει κάτι καινούργιο φέτος από εκδηλώσεις, ο κ. Αγγελόπουλος δεν θέλησε να δώσει περισσότερες πληροφορίες, σημείωσε όμως ότι «είμαστε ακόμα πολύ κοντά στο να οριστικοποιούμε δράσεις, ενώ σχεδιάζουμε πολύ ενδιαφέροντα αφιερώματα και θεματικά και επετειακά, όπως και πολλές δράσεις στο Short Film Hub για τη δικτύωση και προώθηση των ταινιών μικρού μήκους».
Η ομάδα αξιολόγησης
Η ομάδα που βλέπει και αξιολογεί τις ταινίες αποτελείται από τους:
– Βασίλης Τερζόπουλος, Επικεφαλής Διεθνούς Διαγωνιστικού προγράμματος.
– Παναγιώτης Ιωσηφέλης, Επικεφαλής Εθνικού Σπουδαστικού Διαγωνιστικού προγράμματος.
– Κωστής Χαραμουντάνης, Επικεφαλής Διεθνούς Σπουδαστικού Διαγωνιστικού προγράμματος.
– Σπύρος Σιάκας, Επικεφαλής Διαγωνιστικού προγράμματος Animation.
– Μάγια Σφακιανάκη, Επικεφαλής Διαγωνιστικού προγράμματος Short & Green.
– Αντιγόνη Παπαντώνη, Επικεφαλής Short Film Hub.
– Βαρβάρα Δούκα, Επικεφαλής Pitching Lab.
– Γιώργος Αγγελόπουλος, Επικεφαλής Εθνικού Διαγωνιστικού προγράμματος, Kiddo
Go, shorts!.
Τα διαγωνιστικά τμήματα του Φεστιβάλ είναι Εθνικό Διαγωνιστικό, Εθνικό Σπουδαστικό Διαγωνιστικό, Διεθνές Διαγωνιστικό, Διεθνές Σπουδαστικό Διαγωνιστικό, Διαγωνιστικό Πρόγραμμα Kiddo, Διαγωνιστικό Πρόγραμμα Animation, Διαγωνιστικό SHORT & GREEN, Pitching Lab.
Επίσης, εκτός συναγωνισμού, προβάλλονται και οι ταινίες από Δραμινούς ερασιτέχνες σκηνοθέτες και ηθοποιούς, οι οποίες δημιουργούνται για τρίτη χρονιά φέτος, μέσα από ένα Εργαστήριο που διεξάγεται ήδη, με χορηγία της εταιρείας Raycap.