Home > Πρώτο Θέμα > Κοινή δράση φορέων για την τουριστική ανάπτυξη του Νομού Δράμας ► Αντιπεριφερειάρχης Δράμας στον «Π.Τ.» : «Η τουριστική ανάπτυξη είναι συλλογική υπόθεση και όχι κατά μόνας…»

Κοινή δράση φορέων για την τουριστική ανάπτυξη του Νομού Δράμας ► Αντιπεριφερειάρχης Δράμας στον «Π.Τ.» : «Η τουριστική ανάπτυξη είναι συλλογική υπόθεση και όχι κατά μόνας…»

Στο πλαίσιο του τοπικού προγράμματος CLLD LEADER

Κοινή δράση φορέων για την τουριστική

ανάπτυξη του Νομού Δράμας

► Αντιπεριφερειάρχης Δράμας: «Η τουριστική ανάπτυξη είναι συλλογική υπόθεση και όχι κατά μόνας…»

► Συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Δράμας και τους «Οψόμεθα εις Φιλίππους»

 

 

 

Συνάντηση των φορέων που υλοποιούν συνεργατικές δράσεις στο πλαίσιο του τοπικού προγράμματος CLLD LEADER το οποίο στη Δράμα εποπτεύει και παρακολουθεί σαν Ομάδα Τοπικής Δράσης η Αναπτυξιακή Εταιρεία Δράμας, πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι όποιες συνεργατικές δράσεις έχουν στενή σχέση με την τουριστική ανάπτυξη.

Με πρόσκληση του Προέδρου της εταιρείας και Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, κ. Γιώργου Παπαδόπουλου, κλήθηκαν οι Δήμοι: Δοξάτου, Δράμας, Κ. Νευροκοπίου, Παρανεστίου και Προσοτσάνης, η Ένωση Ξενοδόχων Δράμας και η ΑΜΚΕ «Οψόμεθα εις Φιλίππους». Στόχος της συνάντησης, ήταν να διερευνηθεί ο τρόπος και να επιτευχθεί ο κατάλληλος συντονισμός ώστε όλες οι υλοποιούμενες δράσεις και ενέργειες, δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα που έχουν σχέση με την τουριστική ανάπτυξη και θα χρηματοδοτηθούν από το leader να είναι συγκλίνουσες και να παράξουν το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το νομό.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Δράμας και Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Δράμας, κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Δοξάτου, κ. Θεμιστοκλής Ζεκερίδης, ο Δήμαρχος Δράμας, κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου, κ. Ιωάννης Κυριακίδης, ο Δήμαρχος Παρανεστίου, κ. Αναστάσιος Καγιάογλου, ο Δήμαρχος Προσοτσάνης, κ. Θεόδωρος Αθανασιάδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας, κ. Άγγελος Καλλίας και ο Πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Οψόμεθα εις Φιλίππους», κ. Χαράλαμπος Τσουρουκίδης. Στη συνεδρίαση παρέστη και ο διευθυντής της Αναπτυξιακής και συντονιστής του τοπικού προγράμματος, κ. Μανόλης Χατζόπουλος.

Κατά την  έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Δράμας, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα επιτυχή μέχρι σήμερα υλοποίηση του προγράμματος και ανέλυσε συγκεκριμένα τις σχετιζόμενες με τον τουρισμό εγκεκριμένες δράσεις του προγράμματος με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ.

PAPADOPOYLOS G1

Γ. Παπαδόπουλος: «Συλλογική υπόθεση και όχι κατά μόνας…»

Σε δήλωσή του στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Δράμας και αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στη σύσκεψη, σημειώνει: «Η σύσκεψη αυτή απηχεί στη φιλοσοφία μας. Πιστεύω δηλαδή ότι, δεν ο τουρισμός δεν είναι υπόθεση ενός δημάρχου, αλλά υπόθεση συλλογική. Πρέπει να έχει ένα κοινό πακέτο ο Νομός Δράμας και για την προβολή του, αλλά και για τον κάθε Δήμο. Ο κάθε Δήμος έχει ορισμένα προϊόντα τουριστικού ενδιαφέροντος και εκεί πρέπει να υπάρχει μια κοινή ταύτιση στην προβολή, αλλά και γενικότερα για τη διεκδίκηση αυτού του πακέτου, από όποια θέση και αν βρίσκεται κάποιος, από το κάθε μετερίζι που διοικεί.

Δεν μπορεί δηλαδή για παράδειγμα, ο Δήμος Προσοτσάνης να λέει μόνος του για το Σπήλαιο Αγγίτη, αλλά θα πρέπει να το λέμε όλοι. Ή για τα Οχυρά Λίσσε να λέει μόνο ο δήμαρχος Νευροκοπίου, αλλά να έχουμε όλοι μια γενική φιλοσοφία της υποστήριξης κάθε προϊόντος που δίνει προστιθέμενη αξία στον τόπο να το προβάλουμε και μάλιστα συλλογικά και όχι κατά μόνας. Ο κάθε δήμαρχος κατά μόνας δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα. Όμως όλοι μαζί με την Αντιπεριφέρεια και τους ανθρώπους που ασχολούνται με τον τουρισμό, να προβάλουμε το συγκεκριμένο προϊόν».

MAXH OXYRON NEYROKOPI 1

Οι Δήμοι Δράμας με την Ένωση Ξενοδόχων

Στις δράσεις αυτές σημαντική θέση κατέχει η κοινή δράση των Δήμων του νομού με την Ένωση Ξενοδόχων και κύρια παραδοτέα την εκπόνηση σχεδίου branding, την σύνταξη επιχειρηματικού σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης, την προετοιμασία συστήματος διαχείρισης προορισμού και την πιλοτική λειτουργία φορέα τουριστικής ανάπτυξης.

Στην ανάπτυξη του τουρισμού στο Νομό, θα συνεισφέρουν και οι διατοπικές δράσεις που θα υλοποιήσει η Αναπτυξιακή Δράμας σε συνεργασία με τις Αναπτυξιακές εταιρείες Καβάλας και Σερρών και με τα σχέδια «Πάρκο Φιλίππων» και «Η μάχη των Οχυρών».

Στη συνέχεια, τοποθετήθηκαν οι συμμετέχοντες μεταφέροντας τις απόψεις των φορέων που εκπροσωπούν και τις σκέψεις τους για τα επόμενα βήματα για τον συντονισμό της συνολικής προσπάθειας. Η συγκλίνουσα άποψη μπορεί να συνοψισθεί στην κοινή πεποίθηση ότι απαιτείται συνεργασία όλων των θεσμικών φορέων που εμπλέκονται στην τουριστική ανάπτυξη με τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην τοπική αυτοδιοίκηση και ολοκληρωμένο σχέδιο σε επίπεδο νομού.

Αποφασίσθηκε η δημιουργία μιας ολιγομελούς ομάδας προβληματισμού και παρακολούθησης της εξέλιξης της προσπάθειας, με πρόεδρο τον Δήμαρχο Δράμας, κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο, ο οποίος κατέχει και τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Σε επόμενη συνεδρίαση, θα επιλεγούν και τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής και θα ξεκινήσει η επεξεργασία των οργανωτικών θεμάτων του σχήματος, παράλληλα με την έναρξη υλοποίησης των συνεργατικών σχεδίων και την βοήθειά τους με την χρήση εξειδικευμένων στην τουριστική αγορά συμβούλων.