Home > Πρώτο Θέμα > Κινητήριος δύναμη ο κλάδος Μαρμάρου στην ελληνική οικονομία και στο Ν. Δράμας-Στο Ν Δράμας, δραστηριοποιούνται 71 επιχειρήσεις με έσοδα 408,4 εκατ. ευρώ το 2018 και απασχόληση 2.470 εργαζομένων

Κινητήριος δύναμη ο κλάδος Μαρμάρου στην ελληνική οικονομία και στο Ν. Δράμας-Στο Ν Δράμας, δραστηριοποιούνται 71 επιχειρήσεις με έσοδα 408,4 εκατ. ευρώ το 2018 και απασχόληση 2.470 εργαζομένων

 Με πλήθος κόσμου η εκδήλωση του ΣΕΜΘ στη Δράμα

Κινητήριος δύναμη ο κλάδος

Μαρμάρου στην ελληνική

οικονομία και στο Ν. Δράμας

Παρουσία του υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης, κ. Θ. Καράογλου

Στο Ν Δράμας, δραστηριοποιούνται 71 επιχειρήσεις με έσοδα 408,4 εκατ. ευρώ το 2018 και απασχόληση 2.470 εργαζομένων

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Μια άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση, διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας-Θράκης, το απόγευμα της Πέμπτης 8 Φεβρουαρίου, στο ξενοδοχείο Hydrama, στη Δράμα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, έγινε ανάλυση της συνεισφοράς του κλάδου εξόρυξης και επεξεργασίας μαρμάρου τόσο στην ελληνική οικονομία, όσο και στο Νομό Δράμας, την οποία υλοποίησε η εταιρεία ICAP, για λογαριασμό του Συνδέσμου.

Η εκδήλωση, συγκέντρωσε τα βλέμματα των επιχειρηματιών του κλάδου, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή, της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μεταξύ άλλων, χαιρετισμό απηύθυναν ο υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, κ. Θόδωρος Καράογλου, η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, κα. Μαρία Αντωνίου, ο βουλευτής Δράμας της Ν.Δ., κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος και η βουλευτής Δράμας του ΚΙΝΑΛ, κα. Χαρά Κεφαλίδου, μέσω επιστολής τους που αναγνώστηκε, ο εκπρόσωπος του βουλευτή Καβάλας της Ν.Δ., κ. Ιωάννη Πασχαλίδη, ο περιφερειάρχης ΑΜΘ, κ. Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Καβάλας, κ. Κώστας Αντωνιάδης, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Δράμας, κ. Μιχάλης Τάσσου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας, κ. Στέφανος Γεωργιάδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, κ. Μάρκος Δέμπας και ο Α’ αντιπρόεδρος του Σ.Μ.Ε., κ. Φώτης Στεφανής.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, μόνο στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, υφίστανται πέντε ενεργά λατομικά κέντρα μαρμάρου καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, αλλά και των εξαγωγών της χώρας σε ποσότητα και αξία (άνω του 90%). Παράλληλα, πέραν των άμεσα εργαζομένων στον τομέα, το μάρμαρο στηρίζει πολλά άλλα επαγγέλματα και υπηρεσίες της περιοχής, όπως μεταφορές, συσκευασία, υπηρεσίες συντήρησης, τεχνικών κατασκευών, επιστημονικών συνεργατών, αλλά ακόμη και τον τομέα του τουρισμού, αφού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους οι πόλεις της Δράμας, της Καβάλας, του Λιμένα Θάσου κ.α., φιλοξενούν επιχειρηματικό κόσμο του μαρμάρου.

Το μεγαλύτερο όμως επίτευγμα των επιχειρήσεων μαρμάρου στην ΠΑΜΘ, είναι ότι κατάφεραν να αυξήσουν το απασχολούμενο προσωπικό τους και να αποτελέσουν, στηριζόμενες στον καθαρά εξαγωγικό προσανατολισμό τους, επαγγελματική διέξοδο για δεκάδες άνεργους εργαζόμενους.

Θ. Καράογλου: «Μάρμαρα της Β. Ελλάδας κοσμούν τα σημαντικότερα κτήρια του κόσμου..»

IMG_20200206_183726

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, κ. Θ. Καράογλου, ο οποίος βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην ευρύτερη περιοχή μας, πραγματοποιώντας περιοδεία. Κατά τον χαιρετισμό του ο κ. Καράογλου, ανέφερε ότι, χάρη στις δραστηριότητες και δυνάμεις των μελών του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου ΑΜ, το ελληνικό μάρμαρο, καταλαμβάνει την 4η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, και οι ελληνικές εξαγωγές μαρμάρου έχουν τριπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία. «Αξιομνημόνευτο είναι επίσης το γεγονός, ότι το ελληνικό μάρμαρο, και κυρίως τα κοιτάσματα που προέρχονται από την Βόρεια Ελλάδα, κοσμούν ορισμένα από τα σημαντικότερα και εμβληματικότερα κτήρια παγκοσμίως. Ο κλάδος του μαρμάρου πρωταγωνιστεί και είμαι σίγουρος ότι ο αγώνας που καταβάλει ο Σύνδεσμος να αποτελέσει το ελληνικό μάρμαρο βασικό εξαγώγιμο προϊόν, θα δικαιωθεί».

84190824_501251700535136_2480774136666783744_n

Μ. Αντωνίου: «Το ελληνικό μάρμαρο… ο λευκός χρυσός..»

Από την πλευρά της η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, κα. Αντωνίου, υποστήριξε ότι το ελληνικό μάρμαρο μπορεί να αποτελέσει τον «λευκό χρυσό». Η εξόρυξη και η επεξεργασία του μαρμάρου, αποτελεί έναν παραδοσιακό τομέα, ο οποίος έχει εδραιωθεί στην ελληνική κοινωνία και συνεχίζει να προσφέρει στην οικονομία, ακόμα και στα ζοφερά χρόνια της κρίσης, αυξάνοντας την εξωστρέφειά και την ανταγωνιστικότητά του. Το ελληνικό μάρμαρο, όπως σημείωσε η κα. Αντωνίου, και κυρίως τα κοιτάσματα της Βορείου Ελλάδας, έχουν διαχρονικά κερδίσει τη θέση σε οικοδομήματα σύμβολα ανά την υφήλιο, όπως π.χ. στη Μέκκα, την Όπερα της Σαγκάης, στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης, έχει χρησιμοποιηθεί λευκό μάρμαρο Θάσου, ενώ στους πύργους που δεσπόζουν στον ορίζοντα της Σιγκαπούρης, το Ariston Δράμας.

 

Χρ. Μέτιος: «Από την στήριξη της επιχειρηματικότητας θα πετύχουμε την ανάπτυξη..»

Ο περιφερειάρχης ΑΜΘ, κ. Μέτιος, κατά τον χαιρετισμό του, επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι η παραγωγή και η εμπορία του μαρμάρου, είναι μια πολύ σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα, τόσο για τη Δράμα, όσο και για την περιφέρειά μας, καθώς πάνω από το 90% της συνολικής παραγωγής της χώρας αλλά και των εξαγωγών της, παράγεται εδώ στην περιοχή μας. Ως περιφέρεια, πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από την ενδυνάμωση και την στήριξη της επιχειρηματικότητάς, την προσέλκυση επενδύσεων, μπορούμε να πετύχουμε πραγματικά την ανάπτυξη.

Στ. Γεωργιάδης: «…η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στη δέσμευση της απλοποίησης της αδειοδότησης..»

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Δράμας, κ. Γεωργιάδης από την πλευρά του, αναφέρθηκε στο σοβαρό ζήτημα που απασχολεί τον κλάδο, το οποίο αφορά στην απλοποίηση των διαδικασιών εξόρυξης μαρμάρου. «Πενήντα χρόνια συζητάμε τα ίδια, για τα θέματα απλοποίησης των διαδικασιών της εξόρυξης μαρμάρου. Νομίζω ότι πλέον αυτή η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στη δέσμευση της απλοποίησης της αδειοδότησης, με ότι αυτό συνεπάγεται. Σίγουρα μια μελέτη είναι σημαντική, αρχικά γιατί αποτυπώνει οικονομικούς δείκτες, αλλά το βασικότερο είναι ότι αυτοί οι οικονομικοί δείκτες  έχουν ένα σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα. Αυτό σημαίνει ότι χωρίς το μάρμαρο, Δράμα δεν υπάρχει. Και Καβάλα πιθανόν. Έχουμε αυτή τη στιγμή επιχειρήσεις, οι οποίες ζουν την πόλη μας, το νομό μας, την περιοχή μας».

83138961_3570346816371407_2602627504225124352_n

Κ. Λαζή: «…μεσολαβούν περίπου 2.000 ημέρες, 101 υπογραφές και 57 δημόσια έγγραφα για να ανοίξει κάποιος λατομείο…»

Σε δηλώσεις της στον «Π.Τ.», η πρόεδρος του ΣΕΜΘ, κ. Κ. Λαζή, επεσήμανε ότι ο Σύνδεσμος ανέθεσε στην εταιρεία ICAP την μελέτη, προκειμένου να μετρήσει με αντικειμενικές μεθόδους αυτό που παρατηρούν να αποτυπώνεται και τα ίδια τα μέλη του Συνδέσμου, στα δικά τους αποτελέσματα. «Δηλαδή το πόσο σημαντική είναι η συνεισφορά του κλάδου στην οικονομία της χώρας, αλλά και στο Ακαθάριστο Περιφερειακό Προϊόν του Νομού Δράμας, και κατά συνέπεια, γιατί είναι ο πιο αντικειμενικός τρόπος ώστε να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε και εμείς τη συνεισφορά μας, το σενάριο προς το βέλτιστο και το σενάριο προς το χείριστο».

Σκοπός της εκδήλωσης και ταυτόχρονα επιθυμία του Συνδέσμου, είναι η εκδήλωση να αποτελέσει πεδίο έναρξης ενός διαλόγου, ανάμεσα στις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, μέσα στις οποίες εκτός των επιχειρήσεων που εκπροσωπεί ο ΣΕΜΘ, συγκαταλέγονται τα Επιμελητήρια, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η κεντρική κυβέρνηση. «Βέβαια, όλα αυτά μέσα σε ένα πλαίσιο συνέργειας με απώτερο σκοπό το να βελτιστοποιήσουμε το αποτέλεσμα και όχι να χαθούμε μέσα σε ένα blame game και σε αντεγκλήσεις».

Σε ερώτησή του «Π.Τ.», σχετικά με την κωλυσιεργία που δημιουργεί η γραφειοκρατία στη χώρα μας, προκειμένου να δραστηριοποιηθεί κάποιος στον κλάδο του μαρμάρου, η κα. Λαζή, υποστήριξε ότι ο Σύνδεσμος, είχε καταρτίσει μια ομάδα εργασίας, διότι πραγματικά το ζήτημα της γραφειοκρατίας και τα κολλήματά που δημιουργεί, έχουν ως αποτέλεσμα να υπολείπεται ο κλάδος του ευρωπαϊκού benchmark, που είναι περίπου στην Ιταλία τα δυο χρόνια αδειοδότησης, ενώ στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, στην καλύτερη περίπτωση είναι τα πέντε χρόνια.

«Από τη στιγμή που ένας Έλληνας πολίτης, αποφασίσει ότι θέλει να υλοποιήσει το όραμά του, να ανοίξει λατομείο μέχρι να γίνει αυτό πραγματικότητα, μεσολαβούν περίπου 2.000 ημέρες, 101 υπογραφές και 57 δημόσια έγγραφα. Για το αντικείμενο αυτό εκπονήθηκε μια μελέτη από την ομάδα εργασίας του Συνδέσμου, με στόχο να αποτελέσει και ένα αντικείμενο πάνω στο οποίο θα ανοίξουμε διάλογο με τα υπουργεία».

Δρ. Ι. Σάββας: «πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε ότι πίσω και πάνω από όλα υπάρχει και ένας νόμος..»

sabbas

Ο Δρ. Ιωάννης Σάββας, σε δηλώσεις του στον «Π.Τ.», εξήγησε ότι η όλη, δραστηριότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μ-Κ, αφορά σε δυο υπηρεσίες, τη Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου, η οποία έχει σχέση με τα «τεχνικά» θέματα των λατομείων και τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, η οποία έχει σχέση με τους περιβαλλοντικούς όρους, τις ΑΕΠΟ (Αποφάσεις Εγκρίσεων Περιβαλλοντικών Όρων) κλπ.

«Η πρόθεσή μας είναι να μπορέσουμε να βοηθήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να επιταχύνουμε διαδικασίες, να λύνουμε προβλήματα όπου μπορούμε να το κάνουμε αυτό, αλλά επισημάναμε και προς τις επιχειρήσεις ότι πρέπει να λειτουργήσουν μέσα σε ένα πλαίσιο που θέτει ο νόμος. Άρα, όλοι θα πρέπει να συμμορφωθούμε και να καταλάβουμε ότι υπάρχει ένα πλαίσιο, να το σεβαστούμε και να δουλέψουμε πάνω σε αυτό. Σίγουρα από την πλευρά των επιχειρηματιών πάντα ζητούνται πράγματα τα οποία είναι και προς την επιτάχυνση κάποιων διαδικασιών, αλλά πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε ότι πίσω και πάνω από όλα αυτά υπάρχει και ένας νόμος, και σε αυτό τον νόμο θα πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικά δεσμευμένοι».

 

Γ. Παναγιωτίδης: «Στο Ν. Δράμας, δραστηριοποιούνται 71 επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν 2.470 εργαζομένους»

IMG_20200206_190406

O Senior Manager, Private Sector της ICAP, κ. Γ. Παναγιωτίδης,

κατά τη διάρκεια παρουσίασης της μελέτης.

Στον κλάδο εξόρυξης – επεξεργασίας και εμπορίας μαρμάρου συνολικά στην Ελλάδα, δραστηριοποιούνται 670 επιχειρήσεις, με έσοδα το 2018 ύψους 579,8 εκατ. ευρώ, και απασχόληση 6.205 εργαζομένους. Το 61% των πωλήσεων, πραγματοποιείται από επιχειρήσεις με έδρα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Οι επιχειρήσεις – μέλη του ΣΕΜΘ, όπως εξήγησε ο κ. Παναγιωτίδης, βάσει στοιχείων του 2018, καλύπτουν το 81,5% του ενεργητικού του κλάδου, το 72,6% του πάγιου κεφαλαίου, το 85% των πωλήσεων, το 98,1% του EBITDA και το 98,4% των κερδών προ φόρου.

Στο νομό Δράμας, δραστηριοποιούνται 71 επιχειρήσεις με έσοδα 408,4 εκατ. ευρώ το 2018 και απασχόληση 2.470 εργαζομένους. Οι πωλήσεις των επιχειρήσεων του κλάδου με έδρα στο νομό Δράμας, καλύπτουν το 49% των πωλήσεων όλων των κλάδων του νομού, το 86% του EBITDA, το 92% των κερδών προ φόρου και το 60% των επενδύσεων.

«Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η συμβολή του κλάδου ειδικά στο νομό Δράμας είναι αρκετά σημαντική, σε ότι αφορά στο σύνολο της οικονομίας του νομού, στην απασχόληση και στο Ακαθάριστο Περιφερειακό Προϊόν και οι πολλαπλασιαστικές επιδράσεις που έχει στο νομό.

Στην ΑΜΘ, είναι συγκεντρωμένο ένα πολύ μεγάλο μέρος των εταιρειών και των πιο μεγάλων εταιρειών. Ουσιαστικά εκπροσωπούν τον κλάδο θα λέγαμε. Είναι το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων του πάγιου κεφαλαίου και του ενεργητικού, που βρίσκεται εδώ στην ΑΜΘ», ανέφερε ο κ. Παναγιωτίδης σε δηλώσεις του στον «Π.Τ.».

Η συνεισφορά του κλάδου στην συνολική προσφορά της ελληνικής οικονομίας ανήλθε το 2018, σε 1,27 δισ., ενώ στο νομό Δράμας σε 662,7 εκατ. ευρώ.  Η συνεισφορά του κλάδου στο Ακαθάριστο Περιφερειακό Προϊόν του νομού Δράμας, ανήλθε σε 315,2 εκατ. ευρώ το 2017, καλύπτοντας το 31% του ΑΠΠ του νομού, ενώ το 2018 ανήλθε σε 375,0 εκατ. ευρώ.