Home > νέα > Οι κτηνοτρόφοι της Δράμας ξεκινούν την 1η Νοεμβρίου συμβολικές διαμαρτυρίες

Οι κτηνοτρόφοι της Δράμας ξεκινούν την 1η Νοεμβρίου συμβολικές διαμαρτυρίες

Δηλώσεις του πρόεδρου του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας στον «Π.Τ.»

Οι κτηνοτρόφοι της Δράμας

ξεκινούν την 1η Νοεμβρίου

συμβολικές διαμαρτυρίες

Κιτσουκάκης: Εισαγόμενο γάλα χρησιμοποιείται παράνομα για φέτα Π.Ο.Π.

– Το μόνο σύστημα για προσλήψεις εργατών είναι το εργόσημο

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΣΥΜΒΟΛΙΚΕΣ κινητοποιήσεις σκέφτονται να ξεκινήσουν οι κτηνοτρόφοι του Νομού Δράμας προκειμένου να διεκδικήσουν λύσεις στα προβλήματά τους. Αυτή ήταν μια απόφαση που πήρε το βράδυ της Πέμπτης 25 Οκτωβρίου, ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας, σε συνάντηση που είχαν.

Οι κτηνοτρόφοι του Ν. Δράμας συναντήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου Δράμας, και συζήτησαν για τα προβλήματα που τους απασχολούν αλλά και για πιθανούς τρόπος διαμαρτυρίας.

Αρχικά, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αποφασίστηκαν οι εκλογές για το νέο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου, να γίνουν την Κυριακή 11 Νοεμβρίου. Οι εκλογές έπρεπε να είχαν γίνει, καθυστέρησαν όμως εξαιτίας προβλημάτων υγείας που είχε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας κ. Γιάννης Κιτσουκάκης.

Επίσης, από την συνάντηση της Πέμπτης, αποφασίστηκε και η πρώτη μορφή ήπιας διαμαρτυρίας για την ερχόμενη Πέμπτη 1 Νοεμβρίου, στις 10.00 το πρωί στην Αντιπεριφέρεια Δράμας, όπου θα καταθέσουν ψήφισμα με τα προβλήματά. Σκέψεις υπάρχουν επίσης για συνέχιση των διαμαρτυριών τους με ήπιες μορφές, χωρίς όμως να εμποδίσουν τον υπόλοιπο κόσμο (κλείσιμο με τρακτέρ κτλ.).

Ένα από τα ζητήματα που προβλημάτισε για άλλη μια φορά, ήταν η χαμηλή συμμετοχή του κόσμου καθώς και η χαμηλή ποιότητα αντιδράσεων των κτηνοτρόφων, καθώς η πλειοψηφία τους δεν φαίνεται διατεθειμένη για μεγαλύτερες κινητοποιήσεις. Μια κατάσταση που συζητήθηκε στη συνάντηση αυτή.

Το γάλα και η φέτα!

Το βασικότερο από τα προβλήματα που κουβεντιάστηκαν, είναι το ζήτημα του αιγοπρόβειου γάλακτος και η διάθεσή του. Σε δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο», ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας κ. Κιτσουκάκης, τόνισε ότι «μέσω του συνεταιρισμού που έχουμε δημιουργήσει, έχουμε καταφέρει να έχουμε επαφές με αρκετές εταιρείες και έτσι μπορούμε να εξυπηρετούμε συναδέλφους, που βρίσκουν δυσκολίες στη διάθεση του γάλακτος. Είναι γνωστό ότι οι εταιρείες πιέζουν αφόρητα και αδιαφορούν σε κάποιες περιπτώσεις».

Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι οι αθρόες εισαγωγές του γάλακτος που γίνονται από τις μεγάλες εταιρείες, προκειμένου να μειώσουν τα έξοδά τους. Όπως επισημαίνει στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Κιτσουκάκης, «οι εταιρείες κοιτάζουν να κατεβάζουν τα κοστολόγια τους με τις εισαγωγές. Αυτό που ενδιαφέρει εμάς και φωνάζουμε, είναι ότι το εισαγόμενο γάλα θα πρέπει να έρχεται νόμιμα και με όλους τους υγειονομικούς ελέγχους κτλ. Αυτό δεν μπορούμε να το σταματήσουμε. Θα πρέπει όμως να μην χρησιμοποιείται παράνομα για προϊόντα Π.Ο.Π. όπως είναι η ελληνική φέτα, η οποία θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα. Γι’ αυτό και η φέτα είναι Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) Αυτό που γίνεται είναι παράνομο».

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, στην περιοχή μας η γαλακτική περίοδος ξεκινάει με το νέο έτος, από τον  Ιανουάριο, αν και υπάρχουν ελάχιστοι παραγωγοί, που αυτή την εποχή έχουν γάλα να διαθέσουν.

Εργάτες τρίτων χωρών

Ένα άλλο πρόβλημα είναι το ζήτημα των προσλήψεων εργατών σε κτηνοτροφικές μονάδες. Εχθές Παρασκευή, ο κ. Κιτσουκάκης έπρεπε να δηλώσει αν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής ενδιαφέρονται να προσλάβουν εργάτες. Ο ίδιος είπε ότι θα στείλει μηδενική κατάσταση στο υπουργείο και μίλησε για το πρόβλημα αυτό.

Ένα μεγάλο ζήτημα, είναι ότι οι εργάτες αυτοί, θα πρέπει να ασφαλίζονται κανονικά στον ΕΦΚΑ, όπως όλοι οι εργαζόμενοι και σε άλλες δουλειές. Οι εργοδότες – κτηνοτρόφοι θα πρέπει να έχουν αναρτημένο στον χώρο εργασίας πίνακα προσωπικού με τις ώρες που εργάζεται για τον οποιοδήποτε έλεγχο γίνει.

Όπως λέει ο κ. Κιτσουκάκης στον «Πρωινό Τύπο», ένας τσοπάνης, δεν μπορεί να έχει σταθερές ώρες εργασίας και δεν μπορεί να βρίσκεται στον υποτιθέμενο χώρο εργασίας, για παράδειγμα στη στάνη. Ο τσοπάνης γυρνάει έξω στα λιβάδια, προσέχει τα ζώα και μπορεί να δουλεύει ακόμα και βραδινές ώρες. Πρόκειται για μια δουλειά εντελώς διαφορετική από τις άλλες, με πολλές ιδιαιτερότητες. Για παράδειγμα, ο τσοπάνης κοιμάται στην καλύβα δίπλα στα ζώα. Όταν κάποιο βράδυ γεννάει μια προβατίνα, θα πρέπει να τη βοηθήσει, να είναι εκεί. Αν εκείνη την ώρα έρθει έλεγχος, θα τον ορίσει ότι είναι εκτός ωραρίου εργασίας, εκτός 8ώρου και θα μας ρίξει πρόστιμο».

Σύμφωνα με τον κ. Κιτσουκάκη, οι μικρές κτηνοτροφικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να έχουν ασφαλισμένους στον ΕΦΚΑ, καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο ζήτημα των παροχών των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων και αδειών.

«Η λύση για μας, είναι το εργόσημο», λέει ο κ. Κιτσουκάκης. «Μόνο με το εργόσημο μπορούμε να έχουμε εργάτες στις κτηνοτροφικές μας μονάδες. Το εργόσημο λειτουργεί ως εξής: έστω ότι έχουμε ένα μισθό 600 ευρώ. Ο μισθός κατατίθεται είτε μέσω τραπέζης, είτε μέσω ταχυδρομείου και γίνεται παρακράτηση 10% για την ασφάλιση του εργαζομένου. Η υπόθεση με τον ΕΦΚΑ δεν μπορεί να λειτουργήσει, δεν είναι εφικτή για εμάς τους κτηνοτρόφους. Γιατί, μέσα στα έξοδά μας για έναν εργάτη, έξω από όλα τα άλλα, περιλαμβάνεται στέγη και φαγητό που σημαίνει έξοδα περισσότερα. Το μόνο βατό σύστημα για εμάς είναι το εργόσημο», καταλήγει ο κ. Κιτσουκάκης.

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στη συνάντηση παρέστησαν και μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ για ενημέρωση σε αγροτικά – κτηνοτροφικά ζητήματα.