Home > νέα > Οι κυκλικοί κόμβοι στις εισόδους της πόλης και η αλλαγή όψης-Ενημέρωση αντιπεριφερειάρχη Δράμας στο Δημοτικό Συμβούλιο

Οι κυκλικοί κόμβοι στις εισόδους της πόλης και η αλλαγή όψης-Ενημέρωση αντιπεριφερειάρχη Δράμας στο Δημοτικό Συμβούλιο

Ενημέρωση αντιπεριφερειάρχη Δράμας στο Δημοτικό Συμβούλιο

Οι κυκλικοί κόμβοι στις εισόδους

της πόλης και η αλλαγή όψης

► Χρηματοδότηση για 10 επικουρικούς ιατρούς στο Νοσοκομείο για δύο χρόνια από την Π.Ε. Δράμας

► Το φθινόπωρο η δημοπράτηση των πρώτων 10 χλμ από Αμφίπολη προς Δράμα του νέου οδικού άξονα

► Ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων και πρόταση για χρήση του πρώην ΚΕΓΕ ως καταφύγιο αδέσποτων ζώων

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ προς το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, για έργα που είτε έχουν ξεκινήσει, είτε έχουν πάρει το δρόμο τους, έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος.

Η ενημέρωση έγινε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας το απόγευμα της Δευτέρας 10 Μαρτίου, και κράτησε περίπου τρεις ώρες, μαζί με τις διευκρινιστικές ερωτήσεις που έκαναν οι δημοτικοί σύμβουλοι.

 

Κυκλικοί κόμβοι

Ο κ. Παπαδόπουλος ξεκίνησε από τους κυκλικούς κόμβους που πρόκειται να δημιουργηθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα, τόσο στη Δυτική όσο και στην Ανατολική είσοδο της πόλης της Δράμας.

Ο ένας είναι ο κυκλικός κόμβος στη διασταύρωση Ξηροποτάμου και τη Δυτική είσοδο της πόλης. Το έργο συμβασιοποιείται τις επόμενες ημέρες και εγκαθίσταται ο εργολάβος, με μεγάλη πιθανότητα να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του έτους. Το έργο περιλαμβάνει επίσης φωταγώγηση του δρόμου, όπως και βελτίωση του οδοστρώματος μέχρι την περιοχή Τσοπάγκα επί της οδού Ευξ. Πόντου.

Στο έργο περιλαμβάνεται και ένας αγωγός για απορρόφηση των υδάτων πέριξ του δρόμου, ενώ η μελέτη και κατασκευή πεζοδρομίων επί της οδού, θα πρέπει να γίνει από το Δήμο Δράμας.

Όσον αφορά την ανατολική είσοδο της πόλης, ήδη δημοπρατούνται τα έργα για τρεις κόμβους, στα φανάρια του Αίμου, μια ανισόπεδη διάβαση στη σιδηροδρομική γραμμή, και κυκλικό κόμβο στην περιοχή του σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτη». Εκεί προβλέπεται επίσης και ένας ακόμα μικρός κόμβος για να εξυπηρετήσει το ΚΤΕΟ, την ξενοδοχειακή μονάδα και τις κατοικίες της περιοχής.

Για το έργο, έχουν ξεκινήσει οι κτηματογραφήσεις ύψους 1 εκατ. ευρώ, και οι απαλλοτριώσεις αγγίζουν το ύψος του 1,3 εκατ. ευρώ.

Από τη στιγμή που δημοπρατηθεί το έργο και υπάρξει ανάδοχος, το έργο έχει διάρκεια δύο χρόνια για την ολοκλήρωση της κατασκευής του. Σε όλη αυτή την περιοχή, καταργούνται όλα τα φανάρια και η κίνηση οχημάτων θα γίνεται μέσω των κυκλικών κόμβων, που σημαίνει και αποσυμφόρηση της κίνησης. Θα υπάρξει επίσης νέα φωταγώγηση του συνολικού δικτύου.

Σε άλλο σημείο, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στην κατασκευή κυκλικού κόμβου στην περιοχή του πρώην εργοστασίου της ΣΟΦΤΕΞ, στα φανάρια της διασταύρωσης του νότιου περιφερειακού δρόμου με τα Κουδούνια. Αυτός ο κυκλικός κόμβος θα προταθεί να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα Οδικής Ασφάλειας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Κόστος του έργου 720.000 ευρώ.

ODIKOS AXONAS AMFIPOLH

Οδικός άξονας Δράμας – Αμφίπολης

Σε άλλο σημείο ο κ. Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι μέχρι τέλος του έτους, πρόκειται να γίνει δημοπράτηση για το έργο κατασκευής του οδικού άξονα από την Αμφίπολη μέχρι τη Μαυρολεύκη. Η πρώτη δημοπράτηση θα αφορά την κατασκευή των πρώτων 10 χιλιομέτρων από την Αμφίπολη προς τη Δράμα, και αφορά την χάραξη και κατασκευή του νέου οδικού άξονα.

 

Χείμαρρος Καλλιφύτου προς Αρκαδικό

Υπάρχει επίσης προγραμματισμός και έχει ξεμπλοκάρει, από αντιπλημμυρικά προγράμματα, και προς το φθινόπωρο προγραμματίζεται για δημοπράτηση, το έργο ανάπλαση του χειμάρρου Καλλιφύτου, από το τέλος του πλακοσκεπούς αγωγού (περιοχή Διοικητηρίου και οδός Γερολύμπου) μέχρι και τον Αρκαδικό, στην ιρλανδική διάβαση του ποταμού.

Το έργο έχει ύψος προϋπολογισμού 4,2 εκατ. ευρώ και προβλέπεται καθαρισμός της κοίτης, κατασκευή απρανών με σαρζανέτ (κυβόλιθοι και συρματόπλεγμα) στις όχθες, βελτίωση δρόμων και πεζόδρομοι στην περιοχή όπως και φωταγώγησή τους.

 

Δρόμοι

Κατέθεσε επίσης πρόταση για βελτίωση του οδοστρώματος, του δρόμου από την πόλη της Δράμας μέχρι και Σιδηρόνερο και Σκαλωτή, ύψους 1,3 εκατ. ευρώ. Η πρόταση θα συζητηθεί στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο της ΠΑΜΘ για ένταξη. Επί της ουσίας, θα γίνει βελτίωση του οδοστρώματος, ενώ θα τοποθετηθούν μπάρες στα πλευρικά του δρόμου καθώς υπάρχουν πολλά επικίνδυνα σημεία.

Πρότεινε επίσης στο Δήμο Δράμας, να γίνει μέσω προγραμματικής σύμβασης, ο δρόμος μεταξύ Δράμας – Καλού Αγρού.

Σε άλλο σημείο είπε ότι ετοιμάζεται χρηματοδότηση από την Περιφέρεια για τη βελτίωση του δρόμου από Αρκαδικό μέχρι και Νέα Αμισό, αρκεί όμως ο Δήμος πριν απ’ αυτό, να προχωρήσει στην αποτύπωση των πεζοδρομίων αρχικά και μετά μπορεί να γίνει το έργο.

Nosokomeio Dramas

Πρόσληψη επικουρικών στο Νοσοκομείο Δράμας

Σημαντικές ήταν οι εξαγγελίες του για το Νοσοκομείο Δράμας, όπου αναφέρθηκε για το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης των  κτιρίων του από χρηματοδοτήσεις του ΠΕΠ της Περιφέρειας ΑΜΘ για την ενεργειακή αναβάθμιση, όπως και τον ιατροτεχνικό εξοπλισμό.

Η σπουδαιότερη πρόταση όμως, είναι αυτής της πρόσληψης επικουρικών ιατρών με χρηματοδότηση από τον κορβανά της Αντιπεριφέρειας Δράμας, όπως είπε.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδόπουλος μίλησε για τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, και πρότεινε να γίνουν προσλήψεις 10 επικουρικών ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, με χρήματα τα οποία θα διαθέσει η αντιπεριφέρεια Δράμας.

Η πρόταση αφορά αρχικά για ένα χρόνο, το 2020 με χρηματοδότηση 60.000 ευρώ, και άλλα τόσα για το 2021, που αντιστοιχούν σε 500 ευρώ το μήνα για κάθε επικουρικό γιατρό για την επιδότηση ενοικίου. Στο σημείο αυτό ο κ. Παπαδόπουλος, ζήτησε να ενώσει δυνάμεις με το Δήμο Δράμας, ώστε να μπορέσει να υπάρξει πιο ενισχυμένο κίνητρο, ώστε να έρθουν επικουρικοί ιατροί όλων των ειδικοτήτων στο Νοσοκομείο.
Ενεργειακές αναβαθμίσεις

Αναφορά έκανε ακόμα στις ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων του Νομού Δράμας. Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η Αντιπεριφέρεια έχει αναλάβει αποκλειστικά την ενεργειακή αναβάθμιση 10 κτιρίων.

Ένα από αυτά είναι το Νοσοκομείο Δράμας, με συνολικό ποσό 5,5 εκατ. ευρώ. Το πρώτο υποέργο ύψους 2,86 εκατ. ευρώ αφορά στα κουφώματα και  στο κέλυφος και το δεύτερο υποέργο ύψους 2,65 εκατ. ευρώ, αφορά τα ηλεκτρομηχανολογικά έργα. Σημείωσε επίσης ότι ανάγκη υπάρχει αναβάθμισης του δαπέδου και του ελαιοχρωματισμού του εσωτερικού, και πρόκειται για ένα ξεχωριστό έργο αξίας 2 εκατ. ευρώ τα οποία προστίθενται από την Περιφέρεια Δράμας. Συνολικό ύψος για την ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου Δράμας 7,5 εκατ. ευρώ.

Επίσης, δεύτερο κτίριο για ενεργειακή αναβάθμιση είναι το Επιμελητήριο Δράμας με 335.000 ευρώ με αλλαγή κουφωμάτων.

Επίσης το κτίριο Χρονίων Παθήσεων με ύψος 600.000 ευρώ, το Δικαστικό Μέγαρο με 950.000 ευρώ και 257.000 ευρώ βελτίωση χώρων υγιεινής, το Δημόσια ΚΤΕΟ με 340.000 ευρώ, το Τμήμα Κτηνιατρικής με 135.000 ευρώ, στο Παράρτημα Προστασίας Παιδιού με 30.000 ευρώ μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και το Καπνολογικό Ινστιτούτο όπου θα γίνει αποξήλωση της στέγης.

 

Αδέσποτα

Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος έκανε πρόταση προς το Δήμο Δράμας, ώστε ο χώρος του πρώην ΚΕΓΕ να αναβαθμιστεί και να χρησιμοποιηθεί ως χώρος κατασκευής ενός καταφυγίου για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς. Όπως είπε συγκεκριμένα, πρέπει να ενωθούν δυνάμεις και εδώ. Τις επόμενες ημέρες θα απομακρυνθούν όσοι δεν έπρεπε να βρίσκονται εκεί, και θα μπορούσε να δημιουργηθεί εκεί ένας χώρος για το αδέσποτα. Η πρόταση αυτή θα γίνει και στα Δημοτικά συμβούλια των άλλων Δήμων του Νομού Δράμας.