Home > νέα > Κυματοθραύστης στον κορωνοϊό η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας-Από τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας

Κυματοθραύστης στον κορωνοϊό η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας-Από τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας

Από τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας

Κυματοθραύστης στον κορωνοϊό

η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

► Στο δεύτερο κύμα απαξιώνεται

ο ρόλος των Ιατρικών Συλλόγων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

 

 

ΤΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ότι, κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Π.Φ.Υ.)  λειτούργησε ως κυματοθραύστης απέναντι στον κορωνοϊό, κάνει με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας.

Παρ’ όλα αυτά όμως, φαίνεται ότι κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας η κατάσταση έχει αλλάξει, και ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας δίνει ιδιαίτερη έμφαση. Όπως τονίζει μάλιστα, στο δεύτερο κύμα πανδημίας, απαξιώνεται ο ρόλος των Ιατρικών Συλλόγων και της Π.Φ.Υ., καθώς όπως διαπιστώνει «δεν υπάρχει σχεδιασμός, ούτε πρωτόκολλα εισαγωγών στα Νοσοκομεία».

Αναλυτικότερα, με χθεσινή ανακοίνωσή του, ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας, επισημαίνει σχετικά:

[Στο πρώτο κύμα της πανδημίας  λειτούργησε άψογα η Πρωτοβάθμια  φροντίδα υγείας  μέσω της συνεργασίας  δημόσιου τομέα και ιδιωτών ιατρών. Οι  οδηγίες της συντεταγμένης πολιτείας ήταν σαφέστατες:

–  Σε περίπτωση συμπτωμάτων δεν πάμε στο νοσοκομείο.

– Μένουμε σπίτι μας.

–  Επικοινωνούμε με τον Θεράποντα  ιατρό (δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα).

–  Αντιμετωπίζουμε δηλαδή την κατάσταση μέσω της Π.Φ.Υ.,  προστατεύοντας τα νοσοκομεία μας, κρατώντας ανοικτές τις ΜΕΘ με την συνειδητή παραμονή στο σπίτι μας,  ακόμη και στην  περίπτωση συμπτωμάτων.

Η ΠΦΥ λειτούργησε ως κυματοθραύστης και όλοι μαζί χειροκροτήσαμε το υγειονομικό προσωπικό αυτής της χώρας .

Στο δεύτερο κύμα που σήμερα βιώνουμε απαξιώνεται ο ρόλος των Ιατρικών Συλλόγων και της Π.Φ.Υ. Δεν υπάρχει σχεδιασμός, ούτε πρωτόκολλο εισαγωγών στα νοσοκομεία, οι ασθενείς κατευθύνονται  για τεστ στα νοσοκομεία,  τα νοσοκομεία γεμίζουν ασφυκτικά καθώς   αντιμετωπίζουν το 2ο   κύμα χωρίς τον φυσικό κυματοθραύστη, δηλαδή την Π.Φ.Υ.]

Στη συνέχεια της ανακοίνωσής του, ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας τονίζει ιδιαίτερα ότι [επικρατεί πανικός παντού,  όλες οι  κινήσεις είναι σπασμωδικές δεδομένου ότι   τα γεγονότα προηγούνται των αποφάσεων του υπουργείου.

Με το κλείσιμο των εξωτερικών ιατρείων του Γ.Ν. Δράμας και την  υπολειτουργία των Κέντρων Υγείας, η παρουσία του ιδιωτικού τομέα και ο ρόλος του  και η στενή συνεργασία του με τον δημόσιο τομέα επιβάλλεται. Οι συνθήκες απαιτούν  την συστράτευση όλων τον φορέων και την συνεργασία αυτών με σχεδιασμό και στόχευση, κάτι που, ως  Σύλλογος επανειλημμένως, το ζητάμε αλλά δεν έχουμε ανταπόκριση.]

Όπως ιδιαίτερα επισημαίνεται  από τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας, [για να γίνει αποτελεσματική η συνδρομή των μελών μας στο δημόσιο σύστημα υγείας πρέπει να γνωρίζουμε αφ’ ενός  τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στο Γ.Ν. Δράμας και αφ’ ετέρου καταγραφή των αναγκών, ώστε να καταρτιστεί από κοινού ένα οργανόγραμμα κάλυψης αυτών.

Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε το σύστημα υγείας, όπως επιβάλει η ιατρική δεοντολογία,   μακριά από εγωισμούς, κομματικά συμφέροντα και  προκαταλήψεις, τιμώντας τον όρκο του Ιπποκράτη.

Διαπιστώνουμε με θλίψη επί πλέον ότι ελεγκτικοί μηχανισμοί της περιοχής ταλαιπωρούν τους συμπολίτες μας, προτρέποντάς τους να επισκεφθούν άλλους ιατρούς από αυτούς που τους έδωσαν γνωματεύσεις, προβάλλοντας αστεία επιχειρήματα.  Οι  νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται από όλους και όχι κατά το δοκούν. Η ισοτιμία της ιατρικής υπογραφής, ιατρών της ίδιας ειδικότητας, ασχέτως αν εργάζονται στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα της υγείας, είναι νομοθετημένη και απόλυτη από το 2007. Παράκληση κάποιοι να διαβάσουν τους νόμους. Τελεία και παύλα.

Πρέπει να μαθαίνουμε μέσα από τα λάθη μας, γιατί υπάρχει κάτι πιο σοβαρό από το να κάνουμε λάθη: είναι το να μην τα αναγνωρίζουμε.]

Τέλος, δίνοντας οδηγίες προς τους πολίτες, ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας, προτρέπει, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας, συστήνει:

Α. τις οδηγίες του πρώτου κύματος, δηλαδή:

¾ Σε περίπτωση συμπτωμάτων δεν πάμε στο νοσοκομείο,

¾ Μένουμε σπίτι μας

¾ Επικοινωνούμε με τον Θεράποντα  ιατρό (δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα) και ακολουθούμε τις οδηγίες του.

¾Αντιμετωπίζουμε δηλαδή την κατάσταση μέσω της ΠΦΥ.,  προστατεύοντας τα νοσοκομεία μας,  κρατώντας ανοικτές τις ΜΕΘ με την συνειδητή παραμονή στο σπίτι μας,  ακόμη και στην  περίπτωση συμπτωμάτων και

Β. επιπλέον να γνωρίζετε:

εξετάσεις για ανίχνευση COVID-19  (rapid test και PCR ) εκτελούνται και στα πιστοποιημένα από τον Σύλλογο μας ιατρεία, αποκλειστικά και μόνο μετά ραντεβού, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα».