Home > νέα > Κυριακίδης: Τίποτα από τα ανακυκλώσιμα δεν πηγαίνει στον ΧΥΤΥ Σερρών -«Αυτοδιοίκηση Πολιτών»: «Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω»

Κυριακίδης: Τίποτα από τα ανακυκλώσιμα δεν πηγαίνει στον ΧΥΤΥ Σερρών -«Αυτοδιοίκηση Πολιτών»: «Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω»

«Αυτοδιοίκηση Πολιτών»: «Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω»

Κυριακίδης: Τίποτα από τα ανακυκλώσιμα

δεν πηγαίνει στον ΧΥΤΥ Σερρών

Αντιδήμαρχος Καθαριότητας: Μελετάμε «πράσινη γωνιά» εντός της πόλης της Δράμας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το ζήτημα των απορριμμάτων σε διάφορα σημεία της πόλης, όπου πολίτες εναποθέτουν ανεξέλεγκτα σκουπίδια και ογκώδη αντικείμενα, ξεκίνησε μια νέα συζήτηση σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών.

Αναλυτικότερα, η αφορμή δόθηκε από την επ’ αυτοφώρω σύλληψη πολίτη την περασμένη Κυριακή, ο οποίος άφησε σε κάδο σκουπιδιών επί της οδού Αντιγόνου έναν τεράστιο όγκο απορριμμάτων και κυρίως ογκωδών αντικειμένων, πράγμα που τελικά ο Δήμος Δράμας θα βάλει για πρώτη φορά πρόστιμο σχετικά με την παράνομη απόρριψη απορριμμάτων στην πόλη της Δράμας.

Η δημοτική παράταξη της αντιπολίτευσης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», εξέδωσε δελτίο Τύπου με τον κεντρικό τίτλο «ο αναμάρτητος πρώτο τον λίθον βαλέτω», στο οποίο αναφέρει ότι καταδικάζει την «παράνομη εναπόθεση απορριμμάτων είτε σε χωματερές είτε έξω από τους κάδους» και τονίζει ότι «δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσουμε αυτές τις πράξεις, αλλά αντιθέτως τις καταδικάζουμε και ζητούμε να μπουν τα ανάλογα πρόστιμα στους παρανομούντες».

anakyklosi (1)

Οι εικόνες από την κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Διαλογής Ανακύκλωσης

που έδωσε στη δημοσιότητα η παράταξη «Αυτοδιοίκηση Πολιτών».

Συνεχίζοντας όμως η παράταξη, επισημαίνει ότι «υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος» και αναρωτιέται «τι έχει κάνει μέχρι στιγμής η δημοτική αρχή; Ισχύει γι’ αυτή το, ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω;»

Η «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» επισκέφθηκε το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών και τονίζει ότι «ενώ έχουν επιβληθεί ήδη 3 διοικητικά πρόστιμα λόγω μη τήρησης των περιβαλλοντικών όρων συνολικής αξίας 11.000 € τίποτε δεν έχει διορθωθεί» και καταγγέλλει ότι «συνεχίζουν να εναποθέτουν τα ανακυκλώσιμα υλικά σε μη στεγασμένο χώρο, οπότε πολλές απ’ αυτές τις ποσότητες καταλήγουν στον ΧΥΤΕ των Σερρών. Έχουμε διπλό κακό, από την μία καταργούμε την ανακύκλωση και δεύτερο αυξάνουμε τον όγκο των απορριμμάτων που πηγαίνουν στο ΧΥΤΥ για ταφή με το ανάλογο κόστος στον κάθε πολίτη (το συνολικό κόστος διαχείρισης πλησιάζει το 1.000.000 €)».

Επίσης, η «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» αναφέρεται και στα «πράσινα σημεία»: «Ένα άλλο θέμα που δεν έχει λύσει η δημοτική αρχή εδώ και μία πενταετία είναι τα λεγόμενα ΄΄πράσινα σημεία΄΄ ώστε οι πολίτες να αποθέτουν χωριστά συλλεγέντα ανακυκλώσιμα αστικά απόβλητα ή χρησιμοποιημένα αντικείμενα (ογκώδη κλπ), προκειμένου αυτά να προωθηθούν για ανακύκλωση ή για επαναχρησιμοποίηση» και καταλήγει: «Οπότε κύριοι της δημοτικής αρχής αντί να κουνάτε το δάχτυλο φροντίστε πρώτα να ταχτοποιήσετε τα του  οίκου μας».

 

Κυριακίδης: Τίποτα στο ΧΥΤΥ Σερρών

Δηλώσεις σχετικά με τις καταγγελίες της «Αυτοδιοίκησης Πολιτών», έκανε στον «Πρωινό Τύπο» ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Χρ. Κυριακίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι τίποτα απολύτως από τα ανακυκλώσιμα υλικά δεν πηγαίνει στον ΧΥΤΥ Σερρών, τονίζει ότι οι καταγγελίες της παράταξης μπορεί να οδηγήσουν σε αντίθετο αποτέλεσμα και αποκαλύπτει ότι η δημοτική αρχή μελετά τη δημιουργία μιας «πράσινης γωνιάς» εντός της πόλης, αποκλειστικά για ανακυκλώσιμα υλικά.

Αναλυτικότερα, όπως τονίζει στον «Π.Τ.» ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Κυριακίδης, ότι οι καταγγελίες της «Αυτοδιοίκησης Πολιτών», «προσβάλουν την ανακύκλωση και κάνουν άσχημη εντύπωση προς τον κόσμο και μπορεί ανά πάσα στιγμή να καταρρίψει όλο έργο της ανακύκλωσης. Δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να γίνεται αυτό, να φεύγουν δηλαδή ανακυκλώσιμα υλικά στο ΧΥΤΥ Σερρών. Ρώτησα και μου διαβεβαίωσαν οι εργαζόμενοι, ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Μπορεί να συσσωρεύεται  κάποιος όγκος παραπάνω εκεί, ανάλογα και με τις βλάβες που δημιουργούνται ίσως ή διάφορα άλλα κωλύματα μηχανολογικής φύσεως καμιά φορά ή άλλοτε να μαζεύονται περισσότερες ποσότητες ανακυκλώσιμων. Στο ΧΥΤΥ Σερρών όμως δεν καταλήγει κανένα ανακυκλώσιμο υλικό».

Όσον αφορά τα πρόστιμα των 11.000 ευρώ συνολικά, ο κ. Κυριακίδης λέει ότι αυτή τη στιγμή το θέμα αυτό βρίσκεται στα δικαστήρια, τα οποία είναι αρμόδια για το αν καταλογιστούν τελικά ή όχι.

 

«Πράσινη γωνια»

Για πρώτη φορά, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας μας εξηγεί ότι η δημοτική αρχή μελετάει την περίπτωση δημιουργίας μιας «πράσινης γωνιάς» εντός της πόλης της Δράμας. Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να βρεθεί κάποιο οικόπεδο, ένας ανοιχτός χώρος, ο οποίος θα διαμορφωθεί κατάλληλα και θα λειτουργήσει ως «πράσινη γωνιά».

Στην ερώτηση αν αυτό μπορεί να γίνει μέσα στην πόλη, ο ίδιος εξηγεί ότι «δεν θα περιλαμβάνει σκουπίδια ή σύμμεικτα απορρίμματα, αλλά θα είναι ένας χώρος στον οποίο θα υπάρχουν κάδοι όλων των ανακυκλώσιμων υλικών και θα μπορεί ο κάθε πολίτης να ανακυκλώνει εκεί. Οι κάδοι που θα περιέχονται στο σημείο αυτό, θα είναι για χαρτί, πλαστικό, λάμπες κτλ. Θα είναι μια επιπλέον ευκαιρία για τους συνδημότες μας να ανακυκλώνουν ακόμα καλύτερα, αλλά και το σημείο αυτό να χρησιμοποιηθεί ακόμα και για εκπαιδευτικούς λόγους. Αυτό το μελετάμε αυτή τη στιγμή».