Home > νέα > Το «λιοντάρι» της Δόξας Βασίλης Βιτλής μιλάει στον «Π.Τ.»

Το «λιοντάρι» της Δόξας Βασίλης Βιτλής μιλάει στον «Π.Τ.»

Το «λιοντάρι» της Δόξας

 Βασίλης Βιτλής

μιλάει στον «Π.Τ.»

«Το κλειδί της επιτυχίας είναι, να δίνεις το 100% των δυνατοτήτων σου κάθε Κυριακή»|

 

Του Γιάννη Κιοσίδη

Αν και η αγωνιστική χρονιά δεν ξεκίνησε όπως τη φανταζόταν ο Βασίλης Βιτλής, πλέον θεωρείται – κι όχι άδικα – ένας από τους κορυφαίους πρωταγωνιστές της Δόξας Δράμας κάθε Κυριακή.

Ο ποδοσφαιριστής της Δόξας, Βασίλης Βιτλής ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας και μας μίλησε για την ομάδα, τους στόχους της, αλλά και για το όνειρό που έχει ως ποδοσφαιριστής. Ο Βασίλης Βιτλής μας εξήγησε πως η περίοδος κατά την οποία καθόταν στον πάγκο της ομάδας, αποτέλεσε μία δύσκολη χρονική περίοδος για τον ίδιο, όμως δεν παρέλειψε να μας τονίσει πως αποκόμισε αρκετά οφέλη. Πλέον βρίσκεται σε πολύ καλή ψυχολογική κατάσταση, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στο γήπεδο.

Ο Βασίλης Βιτλής ξεκίνησε να ασχολείται με το ποδόσφαιρο από μικρή ηλικία, όπου έπαιζε σε ακαδημία στην Θεσσαλονίκη, στην «ΑΟ Λέοντες», ενώ ακολούθως στα 14 του συνέχισε σε ομάδα Α’ τοπικής κατηγορίας, στην «Φύλλα Κρήνης».  Στην ηλικία των 16-17 πήγε στην ομάδα «Διγενή Λακκώματος», η οποία είχε ανέβει τότε στην Δ’ εθνική, όπου και έμεινε για  4 χρόνια. Στη συνέχεια, έκανε μεταγραφή στην Καβάλα, ακολούθως στον Πανσερραϊκό που αγωνιζόταν στην Β’ εθνική, και σήμερα βρίσκεται στην ομάδα της Δόξας Δράμας.

 

Πόσο δύσκολο είναι για έναν ποδοσφαιριστή που ξεκίνησε από τον πάγκο να γίνεται με τον καιρό ένας από τους κορυφαίους της ομάδας.

Όταν ξεκινάει μια ομάδα σαν την Δόξα Δράμας, με τέτοιες φιλοδοξίες και τέτοιους στόχους είναι λογικό να υπάρχουν πολλοί παίκτες στο ρόστερ, και είναι θετικό να υπάρχει ανταγωνισμός.

Ξεκίνησα φέτος, έχοντας τιμωρία δυο αγωνιστικές λόγω καρτών, από την περσινή αγωνιστική περίοδο. Αυτός ήταν ανασταλτικός παράγοντας για εμένα, και ουσιαστικά ξεκίνησα σαν δεύτερος στην θέση μου. Παρόλα αυτά όταν μου δόθηκε η ευκαιρία την άρπαξα, και μετά συνέχισα να αγωνίζομαι με την ομάδα.

 

Τι ήταν αυτό που άλλαξε; Ήταν και θέμα ψυχολογίας; Πόσο εύκολο ήταν να είσαι στον πάγκο;

Σε κανέναν ποδοσφαιριστή δεν αρέσει να είναι στον πάγκο. Όλοι πιστεύουν στις δυνατότητές τους και ότι αξίζουν να παίζουν στην βασική εντεκάδα. Απλώς όταν βρίσκεσαι στον πάγκο, είναι και ένα μάθημα το οποίο πρέπει να το διαχειριστείς. Να μάθεις δηλαδή, να διαχειρίζεσαι τον εαυτό σου και να ελέγχεις αυτές τις καταστάσεις, διότι ένας ποδοσφαιριστής κατά την διάρκεια της καριέρας του θα πρέπει να αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις. Πρέπει να μάθεις να είσαι πρώτα καλά με τον εαυτό σου, να δίνεις το 100% των δυνατοτήτων σου και να δουλεύεις καθημερινά στην προπόνηση. Από εκεί και πέρα, όταν ο προπονητής σού δώσει την ευκαιρία να μπεις μέσα στο γήπεδο, θα πρέπει να δείξεις ποιος είσαι πραγματικά.

 

Είσαι από τους παλιούς παίκτες πλέον στο ρόστερ. Ήρθαν και έφυγαν πολλοί ποδοσφαιριστές κατά τις μεταγραφικές περιόδους. Πόσο εύκολο ήταν για εσάς αυτές οι αλλαγές και ποιο είναι το κλίμα στην ομάδα;

Η ομάδα ήταν καινούρια από την αρχή, γιατί από πέρυσι μείναμε λίγοι παίκτες. Το καλοκαίρι ήρθαν στην ομάδα πολλοί καινούριοι παίκτες. Σίγουρα όταν δημιουργείται μια ομάδα με τόσους καινούριους παίκτες στη αρχή είναι λίγο δύσκολο να βρουν την χημεία μεταξύ τους και να δέσει η ομάδα. Πιστεύω όμως ότι όλοι είχαμε διάθεση, δουλέψαμε αρκετά και το καλοκαίρι, καθώς και στις καθημερινές προπονήσεις ώστε να βγάλουμε το καλύτερο πρόσωπο που μπορούμε για να βοηθήσουμε την ομάδα να πετύχει τον στόχο της. Σίγουρα αυτό δεν μπορείς να το πετύχεις από την πρώτη στιγμή. Χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα και θεωρώ ότι το καταλαβαίνει αυτό και ο κόσμος. Ήμασταν μια ομάδα με πολλούς καινούριους παίκτες, και έτσι παρουσιάσαμε κάποια προβλήματα, το οποίο είναι και φυσιολογικό μέχρι ένα σημείο.

 

Τρεις προπονητές άλλαξε η ομάδα, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Εσείς ως ποδοσφαιριστές πως βιώσατε αυτές τις αλλαγές;

Δεν είναι και ότι καλύτερο, να γίνονται πολλές αλλαγές στο προπονητικό τιμ μιας ομάδας. Όταν συμβαίνει αυτό, σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά στην ομάδα και πρέπει να αλλάξει. Αυτό μπορεί να είναι ότι δεν έρχονται τα επιθυμητά αποτελέσματα, ή ότι δεν αποδίδει η ομάδα.

Πιστεύω ότι στις περιπτώσεις, τις οποίες έγιναν οι αλλαγές των προπονητών η ομάδα χρειαζόταν ένα ταρακούνημα, όπως το λέμε εμείς, για να ξυπνήσει και να βρει τα πατήματά της, ώστε να μην χάσει το τρένο. Το τρένο είναι η άνοδος, και ο στόχος όλων είναι αυτός.

 

Πόσο εύκολο είναι να είσαι στην κορυφή για μια ομάδα; Τώρα έχετε λιγότερο ή περισσότερο άγχος, αλλά και πως διαχειρίζεστε αυτή την κατάσταση;

Εμείς θέλαμε από την αρχή να βρισκόμαστε σε αυτή την θέση, στην κορυφή. Είναι πολύ σημαντικό στο ποδόσφαιρο να εξαρτώνται όλα από τα δικά σου πόδια και να μην περιμένεις το στραβοπάτημα των άλλων. Πιστεύω ότι όταν κυνηγάς είναι πιο αγχωτικό και πιο ψυχοφθόρο από ότι όταν βρίσκεσαι στην κορυφή και σε κυνηγάνε οι άλλοι. Πιστεύω ότι αυτός είναι ο στόχος, να βρεθούμε στην κορυφή και να πάρουμε όσο μεγαλύτερη διαφορά μπορούμε μέχρι το τέλος για να είμαστε εμείς αυτοί που θα πανηγυρίσουμε.

IMG_2279 copy

 

Πως βλέπεις το παιχνίδι της Κυριακής με τον Μακεδονικό Φούφα;

Την Κυριακή έχουμε ένα δύσκολο παιχνίδι, απέναντι σε μια ομάδα η οποία θα έχει αμυντικούς προσανατολισμούς από ότι έχουμε μελετήσει και λογικό είναι γιατί θα παίζει με τον πρωτοπόρο. Επίσης και το γήπεδο είναι δύσκολο, σε πολύ κακή κατάσταση, στο οποίο είχαμε παίξει με τον Εορδαϊκό στον πρώτο γύρο, αλλά πρέπει να το διαχειριστούμε υπό αυτές τις συνθήκες, και πρέπει να αποδείξουμε ποιοι είμαστε.

 

Πολλοί λένε ότι το πρωτάθλημα θα κριθεί στο παιχνίδι με την Καλαμαριά. Πως το σχολιάζεις αυτό;

Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα, μέχρι να φτάσουμε στο παιχνίδι με την Καλαμαριά. Είναι πολλές οι αγωνιστικές μέχρι εκείνο τον αγώνα. Άλλωστε όλα τα παιχνίδια εγκυμονούν κινδύνους. Πρέπει να είμαστε σε κάθε παιχνίδι σοβαροί, ώστε να διατηρήσουμε το προβάδισμα το οποίο έχουμε. Εμείς θέλουμε να κάνουμε το απόλυτο μέχρι το παιχνίδι με την Καλαμαριά, και αν τύχει να εκμεταλλευτούμε κάποιο στραβοπάτημα του αντιπάλου καλώς να έρθει και να το αυξήσουμε για να έχουμε ακόμα μεγαλύτερη διαφορά.

 

Ως παίκτης αγωνίστηκες στη Β’ εθνική. Θα ήθελα να μου αναφέρεις τις διαφορές μεταξύ των δυο κατηγοριών, της Β’ και της Γ’.

Είναι πολύ δύσκολες και οι δυο κατηγορίες, στις οποίες κυριαρχεί η δύναμη και το πάθος. Πιστεύω ότι στην Γ’ εθνική, δυσκολεύουν οι συνθήκες λόγω των γηπέδων, τα οποία δεν είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Στην Β’ εθνική υπάρχουν πιο καλά γήπεδα, στα οποία αγωνίζεσαι πιο εύκολα στο παιχνίδι σου και αναπτύσσεσαι ακόμα καλύτερα. Παράλληλα, έχεις την δυνατότητα να βρεις και ομάδες που δεν παίζουν τόσο καταστροφικό ποδόσφαιρο και προσπαθούν και αυτές από την μεριά τους να παίξουν δημιουργικά και αυτό βοηθάει στην ομαλή εξέλιξη του αγώνα και στις ομάδες που θέλουν να παίξουν βοηθάει να είναι καλύτερες.

 

 

Πολλοί μιλούν για ένα υγιές περιβάλλον το οποίο έχει αναπτυχθεί στην Δόξα Δράμας, λόγω του χορηγού, κ. Γιάννη Μπύρου. Ποια είναι η άποψη σου;

Πιστεύω ότι είναι ευτυχία να υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι στο ποδόσφαιρο, όπως είναι ο κ. Μπύρος. Είναι η πρώτη φορά που συναντάω τέτοιο άνθρωπο στα ποδοσφαιρικά δρώμενα , τα χρόνια στα οποία αγωνίζομαι στο ποδόσφαιρο. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι που θέλουν να βοηθήσουν τις ομάδες του τόπου τους, να αναπτύξουν το ποδόσφαιρο, να δώσουν ευκαιρίες σε παιδιά και να κάνουν χαρούμενο τον κόσμο της κάθε πόλης, που σε αυτή την περίπτωση είναι η Δράμα.

Θα ήθελα να μου πεις λίγα λόγια για τον προπονητή σου, τον Παναγιώτη Τζαναβάρα.

Ο νέος προπονητής, όταν ήρθε βρήκε την ομάδα σε περίεργη κατάσταση. Ήμασταν και από την βαριά ήττα από την Καλαμαριά και έπρεπε κάπως να μπει σαν ρυθμιστής της κατάστασης και να βάλει τα πράγματα σε μια τάξη από την αρχή. Πιστεύω ότι μας βοήθησε πολύ. Έχει δώσει το δικό του στίγμα στην ομάδα, δίνοντας το δικό του πλάνο στην Δόξα Δράμας, και θεωρώ ότι δουλεύουμε πολύ καλά στις προπονήσεις και αυτό φαίνεται και στα παιχνίδια. Θεωρώ ότι η ομάδα έχει ανεβάσει στροφές και είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση.

Θα ήθελα να μου κάνεις και ένα σχόλιο για τον κόσμο της Δόξας Δράμας.

Πιστεύω ότι ο κόσμος είναι συγκλονιστικός, από την αρχή της χρονιάς. Μας βοηθάει πάρα πολύ σε κάθε παιχνίδι. Είναι ο δωδέκατος παίκτης όπως λέμε. Ο κόσμος της Δόξας Δράμας, το έδειξε αυτό και στο παιχνίδι με τον Λαγκαδά που γέμισε ένα ολόκληρο γήπεδο και μας βοήθησε να πάρουμε αυτό το πολύ σημαντικό παιχνίδι, στο ντέρμπι με την ομάδα του Λαγκαδά. Χρειαζόμαστε τον κόσμο δίπλα μας, σε όλα τα παιχνίδια, να μας στηρίζει και εμείς από την πλευρά μας να τους κάνουμε χαρούμενους με το πρωτάθλημα.

Ορισμένες φορές ο κόσμος δυσανασχετεί για το αποτέλεσμα. Ποια είναι η άποψη σου γι’ αυτό;

 

Επειδή και εγώ έχω ζήσει ως φίλαθλος, μπορώ να μπω στην θέση του κόσμου και καταλαβαίνω εν μέρει την δυσαρέσκεια του σε στιγμές που η ομάδα μπορεί να μην έχει καλή απόδοση, ή κάτι να μην πηγαίνει σωστά. Από την άλλη πλευρά όμως, σκέφτομαι και ως ποδοσφαιριστής και θεωρώ ότι είναι πολύ φυσιολογικό αυτά να συμβαίνουν σε ένα παιχνίδι, και ότι οι παίκτες δεν είναι ρομπότ ώστε να κάνουν μηχανικές κινήσεις. Σίγουρα θα γίνουν λάθη, θα υπάρχουν και διαστήματα που η ομάδα δεν θα είναι τόσο καλή, αλλά όλα αυτά θα πρέπει να τα διαχειριστούμε εμείς οι ποδοσφαιριστές. Δεν θα σταθούμε στην κακή κριτική, ώστε να μας επηρεάσει αρνητικά. Είμαστε συγκεντρωμένοι στο παιχνίδι μας και κρατάμε μόνο τα θετικά.

Προς τα έξω, κάθε Κυριακή, δίνετε την εικόνα μιας δεμένης οικογένειας. Βάλε μας λίγο μέσα στο κλίμα της ομάδας.

Αυτό που βγαίνει προς τα έξω είναι απόλυτα αληθινό. Είμαστε μια οικογένεια μέσα στα αποδυτήρια, δεν υπάρχουν εντάσεις, καθώς ο ένας παλεύει για το καλό του άλλου, και δεν δεχόμαστε να ακούμε τίποτα αρνητικό, και υπερασπιζόμαστε ο ένας τον άλλο. Πιστεύω ότι αυτό είναι και το κλειδί μιας ομάδας που κάνει πρωταθλητισμό και έχει στόχο την άνοδο. Θεωρώ ότι αυτό το έχουμε καταφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Τα παιδιά που παίζουν κάθε Κυριακή, αλλά και τα παιδιά που είναι στον πάγκο, οι συντελεστές, και οι προπονητές διατηρούμε ζεστό το κλίμα της ομάδας, γιατί όλοι δουλεύουμε για το καλό της ομάδας και ο στόχος όλων μας είναι να πάμε την Δόξα Δράμας εκεί που της αξίζει. Αυτή η ομάδα αξίζει να βρίσκεται στην Α’ εθνική.

Τι σε έχει συγκινήσει μέχρι τώρα στην ποδοσφαιρική σου καριέρα και τι θα ήθελες να ξεχάσεις;

Το ποδόσφαιρο σου δίνει πάρα πολλές συγκινήσεις, και τις βρίσκεις κάθε Κυριακή που αγωνίζεσαι. Έχω πολλές ευχάριστες αναμνήσεις από πολλά παιχνίδια. Επίσης, είναι σημαντικές και οι φιλίες που αποκτάς μέσα από το ποδόσφαιρο, καθώς γνωρίζεις ανθρώπους οι οποίοι μένουν στην ζωή σου για πάντα. Αυτό που θα ήθελα να ξεχάσω είναι κάποιοι τραυματισμοί που είχα στην καριέρα μου.

Πως περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου;

Ευχάριστα περνάει ο χρόνος εδώ στη Δράμα. Καθημερινά κάνουμε την πρωινή μας προπόνηση. Έπειτα έχουμε ελεύθερο χρόνο. Θα πιούμε καφέ στην πόλη, θα φάμε, και το απόγευμα πάλι θα κάνουμε κάποια βόλτα, και το βράδυ ξεκουραζόμαστε, για να ξεκινήσουμε την επόμενη ημέρα μας με την προπόνηση. Η Δράμα είναι μια πολύ όμορφη πόλη.

Ποιο είναι το όνειρο σου;

Το όνειρο μου, αλλά και κάθε ποδοσφαιριστή είναι να φτάσει όσο ψηλότερα γίνεται. Να παλεύει κάθε Κυριακή που βρίσκεται μέσα στο γήπεδο, αλλά και καθημερινά στην προπόνηση, να είναι γερός, και να φτάσει όσο το δυνατόν ψηλότερα γίνεται την καριέρα του.

Όλοι έχουμε όνειρα και ελπίζουμε στο καλύτερο. Πιστεύω ότι εγώ δίνω κάθε Κυριακή τον καλύτερο μου εαυτό, άλλες φορές περισσότερο και άλλες λιγότερο. Το κλειδί όμως είναι, να δίνεις το 100% των δυνατοτήτων σου κάθε Κυριακή, να παλεύεις και στο τέλος αυτός που παλεύει είναι και αυτός που δικαιώνεται.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *