Home > Νέα > Λήψη άμεσων μέτρων για τον έλεγχο του πληθυσμού των αγριόχοιρων και των υβριδίων αυτών-Καμιά εντολή προς το παρόν στην περιοχή του Νομού Δράμας

Λήψη άμεσων μέτρων για τον έλεγχο του πληθυσμού των αγριόχοιρων και των υβριδίων αυτών-Καμιά εντολή προς το παρόν στην περιοχή του Νομού Δράμας

Με εντολή του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Λήψη άμεσων μέτρων για τον έλεγχο

του πληθυσμού των αγριόχοιρων

και των υβριδίων αυτών

Καμιά εντολή προς το παρόν στην περιοχή του Νομού Δράμας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ σύσταση και ενεργοποίηση των συνεργείων δίωξης και των ομάδων κυνηγών για την ελεγχόμενη θήρα των αγριόχοιρων και των υβριδίων αυτών για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προάσπισης της δημόσιας υγείας προβλέπει επείγουσα οδηγία-έγγραφο του Υφυπουργού ΠΕΝ, Γ. Αμυρά, προς όλες τις Δασικές Υπηρεσίες και τις συναρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.

Όπως τονίζεται στο έγγραφο, παρά τα διαχειριστικά μέτρα που λήφθηκαν μέχρι σήμερα, όπως η αυξημένη κάρπωση των αγριόχοιρων κατά την κυνηγετική περίοδο σε όλη τη χώρα, δεν μειώθηκε δραστικά ο πληθυσμός των αγριόχοιρων, ούτε και οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή γι’ αυτό οι Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων εντέλλονται να ενεργοποιήσουν άμεσα το πλαίσιο που καθορίζεται από τις σχετικές αποφάσεις του ΥΠΕΝ και να λειτουργήσουν πάραυτα τα προβλεπόμενα συνεργεία δίωξης και τις ομάδες κυνηγών.

Τίποτα προς το παρόν στη Δράμα

Ο «Πρωινός Τύπος», επικοινώνησε χθες με στελέχη του Δασαρχείου Δράμας, απ’ όπου μας πληροφόρησαν ότι μέχρι στιγμής δεν έχει έρθει η εγκύκλιος, ενώ στην περιοχή του Ν. Δράμας, αυτή την ώρα δεν υπάρχουν επικαιροποιημένα στοιχεία για τον πληθυσμό του αγριογούρουνου.

Μιλώντας πάντως στον «Πρωινό Τύπο» και ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της ΠΕ Δράμας κ. Παπαδούδης, σημείωσε ότι «είναι αρμοδιότητα του Δασαρχείου η οργάνωση ομάδων δίωξης», ενώ σημείωσε ότι στη Δράμα δεν υπάρχει αυξημένος πληθυσμός αγριογούρουνων στην περιοχή.

Ο ίδιος πάντως όπως μας εξηγεί στην ερώτηση για τα «υβρίδια» όπως αναφέρονται, πριν από δέκα χρόνια περίπου υπήρχε μια γενική διασταύρωση μεταξύ ήμερων και αγριογούρουνων και προέκυψαν τα λεγόμενα «υβρίδια» ή ημίαιμα. «Με τα χρόνια όμως, όσοι είχαν κάνει τέτοιες διασταυρώσεις και είχαν πάρει κάποιες επιδοτήσεις,  αυτές στη συνέχεια σταμάτησαν. Και έτσι, τα περισσότερα από αυτά τα ζώα τα παράτησαν μέσα στα βουνά. Αυτό που έγινε, ήταν να νοθευτεί το DNA του αγριογούρουνου. Τα ημίαιμα έχουν μεγαλύτερη πολυδημία, ενώ το αγριογούρουνο μπορεί να γεννήσει 5-7, αυτά γεννούν 10-12 μικρά. Και  εδώ οφείλεται και αύξηση του πληθυσμού τους, αλλά και ότι λόγω κορωνοϊού δεν έγινε σωστό κυνήγι. Κακά τα ψέματα, το κυνήγι κάθε χρόνο κρατάει σταθερό τον αριθμό των αγριογούρουνων. Αυτά, μια φορά να μην καρπωθούν, έχουμε γέννες. Αυτά τα ημίαιμα, έχουν συνηθίσει την ανθρώπινη παρουσία και δεν φοβούνται ιδιαίτερα, ενώ το κανονικό αγριογούρουνο αποφεύγει τον άνθρωπο και δεν κατεβαίνουν εύκολα στις πόλεις».

Ο «Πρωινός Τύπος», μίλησε επίσης με τον πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας κ. Ελευθεριάδη, ο οποίος όπως μας εξήγησε, προς το παρόν ούτε αυτοί έχουν ενημερωθεί σχετικά με τη σύστημα συνεργείων δίωξης αγριογούρουνων. Όπως σημείωσε και ο ίδιος, στην περιοχή του Νομού Δράμας μέχρι στιγμής, δεν τίθεται θέμα υπερπληθυσμού τους.
Πάντως, στο έγγραφο του Υπ. Περιβάλλοντος, επισημαίνεται ότι ο σχεδιασμός κατά περίπτωση των ανωτέρω μέτρων από τις Δασικές Υπηρεσίες θα γίνει μετά από συνεργασία τους με τους οικείους Ο.Τ.Α  Α΄και Β΄ βαθμού, τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Δ.Α.Ο.Κ.), την ΕΛ.ΑΣ και τις Κυνηγετικές Οργανώσεις και τους καθ’ ύλη αρμόδιους λοιπούς τοπικούς φορείς, ώστε να εξασφαλίζονται οι απαραίτητοι ανθρώπινοι και οικονομικοί πόροι ενός εκάστου, να παρέχονται οδηγίες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων και την ασφάλεια του προσωπικού, αλλά και να υπάρχει άμεση ενημέρωση των πολιτών για τις υποχρεώσεις τους και τα λαμβανόμενα μέτρα με κάθε πρόσφορο τρόπο και μέσο.