Home > νέα > Λογοτεχνική βραδιά αφιερωμένη στο νέο βιβλίο του συγγραφέα Ισίδωρου Ζουργού «Οι ρετσίνες του βασιλιά» Της Πολύνας Γ. Μπανά

Λογοτεχνική βραδιά αφιερωμένη στο νέο βιβλίο του συγγραφέα Ισίδωρου Ζουργού «Οι ρετσίνες του βασιλιά» Της Πολύνας Γ. Μπανά

 Το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Σ.Φ.Γ.Τ. Δράμας

Λογοτεχνική βραδιά αφιερωμένη

στο νέο βιβλίο του συγγραφέα Ισίδωρου Ζουργού

«Οι ρετσίνες του βασιλιά»

 

Της Πολύνας Γ. Μπανά

Προέδρου του Συλλόγου  Φίλων Γραμμάτων & Τεχνών Δράμας

Με την έλευση της νέας χρονιάς, ξεκινά το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαίου 2020, το οποίο περιλαμβάνει συνολικά πάνω από δέκα διαφορετικές εκδηλώσεις και δράσεις.

Το νέο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας, εγκαινιάζεται με μία λογοτεχνική βραδιά, στην οποία φιλοξενούμενος είναι ο συγγραφέας Ισίδωρος Ζουργός, ο οποίος έρχεται στην πόλη μας για να παρουσιάσει το νέο του βιβλίο «Οι ρετσίνες του βασιλιά» (εκδόσεις Πατάκη), αυτό το Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 20.00, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας (1ης Ιουλίου & Βερμίου 2).

Ο Ισίδωρος Ζουργός φιλοξενείται, τακτικά, από το Σύλλογο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας, τα τελευταία αρκετά χρόνια, με την κυκλοφορία κάθε νέου του μυθιστορήματος, έχοντας, κατ΄αυτόν τον τρόπο, ένα σταθερό ραντεβού με τους δραμινούς αναγνώστες του, οι οποίοι είναι πολυάριθμοι.

Στα πλαίσια της συγκεκριμένης βραδιάς, ο συγγραφέας θα συνομιλήσει για το νέο του βιβλίο, με το δάσκαλο Δημήτρη Καζάκη, ο οποίος θα κάνει και την παρουσίασή του.

Ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας καλεί όλους τους Δραμινούς να παρευρεθούν στη λογοτεχνική βραδιά για να παρακολουθήσουν τον Ισίδωρο Ζουργό, και να γνωρίσουν τη νέα του συγγραφική δουλειά.

 

Σύντομο εργοβιογραφικό σημείωμα του Ισίδωρου Ζουργού

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, το 1964. Σπούδασε Παιδαγωγικά και υπηρετεί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ως δάσκαλος. Έχει δύο παιδιά και σήμερα εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Έχει συνεργαστεί, στο παρελθόν, με διάφορα περιοδικά, δημοσιεύοντας ποίηση και πεζογραφία καθώς και βιβλιογραφικά κριτικά σημειώματα. Έχει επίσης, ασχοληθεί με θέματα διδασκαλίας της λογοτεχνίας στο Δημοτικό Σχολείο και ιστορίας της εκπαίδευσης. Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα: Φράουστ (Λιβάνης, 1995/Πατάκης, 2010), Αποσπάσματα από το βιβλίο του ωκεανού (Πατάκης, 2000/2007), Η ψίχα εκείνου του καλοκαιριού (Πατάκης, 2002/2010), Στη σκιά της πεταλούδας (Πατάκης, 2005), Η αηδονόπιτα (Πατάκης, 2008), Ανεμώλια (Πατάκης, 2011- Βραβείο Αναγνωστών ΕΚΕΒΙ). Το 2014, κυκλοφόρησε το Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο (Πατάκης), ένα πολυσχιδές μυθιστόρημα για τον κόσμο της επιστήμης, της ιστορίας, της φιλοσοφίας, της ιατρικής, της θεοκρατικής αντίληψης, της τέχνης, της επινόησης της γραφής, της συναισθηματικής εξέλιξης. Το 2017, κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα Λίγες και μία νύχτες (Πατάκης), το οποίο παρακολουθεί τη ζωή του Λευτέρη Ζεύγου από τη νεαρή του ηλικία μέχρι τα γηρατειά του, με φόντο τη Θεσσαλονίκη του 20ού αιώνα και, ιδιαίτερα, τη Συνοικία των Εξοχών, αλλά και τις περιπλανήσεις του σε άλλες πόλεις της Ευρώπης.

Το 2019, κυκλοφόρησε το τελευταίο του βιβλίο «Οι ρετσίνες του βασιλιά (Πατάκης). Το 1996, συμμετείχε στη συλλογική έκδοση κειμένων για την εκπαίδευση με τίτλο Αναπνέοντας κιμωλία – γραφές εκπαιδευτικών (εκδόσεις Σαββάλα) και το 2009, στη συλλογική έκδοση Ζωολογία του πάνω και του κάτω κόσμου (Πατάκης), στη σειρά “Hotel-Ένοικοι Γραφής” που επιμελούνταν ο Μισέλ Φάις. Επίσης, το 2011, συμμετείχε στη συλλογή κειμένων Τάξη + Αταξία – Οι νέοι φωνάζουν (εκδόσεις ΑΚΡΙΤΑΣ) και το 2014, στη συλλογή διηγημάτων Ιστορίες Ταχυδρομείου που εξέδωσαν τα ελληνικά ταχυδρομεία. Με τον σκηνοθέτη Πάνο Καρκανεβάτο συνέγραψε το σενάριο της μεγάλου μήκους ταινίας του Όχθες, η οποία προβλήθηκε τον Μάρτιο του 2015. Σε πολλά μυθιστορήματά του, πρωταγωνιστής είναι η Θεσσαλονίκη, κυρίως μέσα από τις τραγικές στιγμές της νεότερης ιστορίας της πόλης (Πυρκαγιά του 1917, Κατοχή, Αντίσταση, διώξεις των Εβραίων κ.λ.π.).