Home > Πρώτο Θέμα > Οι μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου Νικηφόρου Δράμας δημιούργησαν μία εικονική επιχείρηση παραγωγής σαπουνιού Μιλάνε στον «Π.Τ.» η διευθύντρια του σχολείου κα. Πατσιάβρα και ο εκπαιδευτικός κ. Σισμανίδης

Οι μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου Νικηφόρου Δράμας δημιούργησαν μία εικονική επιχείρηση παραγωγής σαπουνιού Μιλάνε στον «Π.Τ.» η διευθύντρια του σχολείου κα. Πατσιάβρα και ο εκπαιδευτικός κ. Σισμανίδης

Με τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «Μαθητική Εικονική Επιχείρηση»

Οι μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου

Νικηφόρου Δράμας δημιούργησαν

μία εικονική επιχείρηση παραγωγής σαπουνιού

Μιλάνε στον «Π.Τ.» η διευθύντρια του σχολείου κα. Πατσιάβρα και ο εκπαιδευτικός κ. Σισμανίδης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΕΝΑ άκρως ενδιαφέρον πρόγραμμα, για τη δημιουργία μιας μαθητικής εικονικής επιχείρησης, συμμετέχουν μαθητές του Γυμνασίου – Λυκείου Νικηφόρου Δράμας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με τη συμμετοχή των τάξεων του Γυμνασίου στο πιλοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας «Εργαστήρια Δεξιοτήτων Πλατφόρμα 21».

Μέσω αυτής της πλατφόρμας, δέχθηκαν πρόταση για συνεργασία από τον Οργανισμό JA Greece. Το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, (ΣΕΝ/JA Greece) είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός και ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2005. Είναι μέλος του παγκόσμιου οργανισμού εκπαίδευσης & επιχειρηματικότητας Junior Achievement Worldwide και υλοποιεί τα εκπαιδευτικά προγράμματα του οργανισμού στην Ελλάδα.

To παγκόσμιο βιωματικό πρόγραμμα Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» του Junior Achievement απευθύνεται σε εφήβους 15 έως και 18 ετών (Γ’ Γυμνασίου έως και Γ’ Λυκείου) και εξελίσσεται σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Το πρόγραμμα διεξάγεται βάσει έγκρισης του Υ.ΠΑΙ.Θ. Η μαθητική ομάδα δημιουργεί το δικό της καινοτόμο προϊόν/υπηρεσία και διεκδικεί βραβεία στις εκδηλώσεις παρουσίασης και τον Τελικό Πανελλαδικό Διαγωνισμό, που φέτος θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά.

Gymnasio Nikiforoy 05

Μια εικονική επιχείρηση

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» η διευθύντρια του Γυμνασίου – Λυκείου κα. Πατσιάβρα, μας εξηγεί ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε από την αρχική συμμετοχή μαθητών του Γυμνασίου στο πιλοτικό πρόγραμμα του Υπ. Παιδείας , «Εργαστήρια Δεξιοτήτων Πλατφόρμα 21». Συγκεκριμένα, σε έναν από τους άξονες του προγράμματος, περιλαμβάνονται και θέματα νεανικής επιχειρηματικότητας.

Όπως σημειώνει η ίδια, η δράση αυτή αφορά στη δημιουργία μιας μαθητικής εικονικής επιχείρησης και οι μαθητές ως προϊόν διάλεξαν την παραγωγή σαπουνιών, από φυτικά και βιολογικά υλικά και με βάσει το ελαιόλαδο.

Η διαδικασία

Για το πώς ξεκίνησε και πώς εξελίχθηκε η όλη διαδικασία, μίλησε στον «Πρωινό Τύπο» ο εκπαιδευτικός που ανέλαβε τη διεκπεραίωση της δράσης, κ. Σισμανίδης. Όπως σημειώνει, «η διαδικασία ξεκίνησε έπειτα από μια πρόταση που μας έγινε από τον Οργανισμό που τρέχει το πρόγραμμα, το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, (ΣΕΝ/JA Greece) και επειδή ως σχολείο συμμετέχουμε φέτος πιλοτικά στην εφαρμογή του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτική ς – Δεξιότητες 21 plus.

Μέσα στις δραστηριότητες που περιλαμβάνει το πρόγραμμα αυτό, είναι και η νεανική επιχειρηματικότητα. Ο συγκεκριμένος Οργανισμός, το JA Greece, σημαίνει ουσιαστικά «επιτεύγματα νέων» και στην περίπτωσή μας «επιχειρηματικότητα νέων», μας προσέγγισαν ζητώντας να μας δώσουν την τεχνογνωσία για να συμμετέχουμε στο πρόγραμμα αυτό που είναι και διαγωνιστικό ταυτόχρονα και κατ’ αυτόν τον τρόπο να έχουμε και υλικό και δουλειά έτοιμη για το πιλοτικό πρόγραμμα».

Gymnasio Nikiforoy 03

Ο κ. Σισμανίσης τονίζει ότι το σχολείο έχει μια παράδοση συμμετοχής σε διαγωνισμούς και σε άλλες δράσεις, επισημαίνοντας ότι «ήταν μια καλή αφορμή, να φέρουμε τα παιδιά μας σε επαφή και επικοινωνία μ’ αυτόν τον τρόπο σκέψης και με μια τέτοιου είδους στόχευση. Το να στήσουμε δηλαδή μια επιχείρηση εικονική μεν, αλλά κάνοντας σχεδόν όλα τα βήματα που χρειάζονται για να δημιουργηθεί μια επιχείρηση».

Gymnasio Nikiforoy 02

Στηρίζουμε την προσπάθεια των παιδιών του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Νικηφόρου και ψηφίζουμε natural story. Η μαθητική κοινότητα «επιχειρεί» και συμμετέχει στο διαγωνισμό Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2021. Λάβετε μέρος και ψηφίστε. https://jagreece.org/…/%cf%83%ce%b5%ce%bb%ce%af%ce…/…

Όπως λέει ο ίδιος, «στο πρόγραμμα συμμετείχαν μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου και της Α΄ Λυκείου, ώστε τα παιδιά να είναι στις ηλικίες που μπορούσαν να συμμετάσχουν. Οπότε ξεκινήσαμε μια σειρά συναντήσεων με τα παιδιά – όσο ήταν ανοικτά τα σχολεία για 3 εβδομάδες στην ουσία – όπου ξεκαθαρίστηκε το τι θα κάνουμε, το είδος της επιχείρησης με την οποία θα ασχοληθούμε, το όνομά της και οι ομάδες εργασίας. Όταν έκλεισαν τα σχολεία δουλέψαμε διαδικτυακά, ήρθαμε σε επαφή με επαγγελματίες από το χώρο των επιχειρήσεων, της γραφιστικής, του branding κτλ.

Όλοι αυτοί μας έκαναν μια ενημέρωση σχετικά με το επάγγελμά του ο καθένας για το πώς μπορεί να στηθεί μια επιχείρηση και τι έπρεπε να γίνει, για τη συσκευασία, τον αναγνωρίσιμο της εταιρείας, την προβολή της εταιρείας, τη φιλοσοφία της εταιρείας κ.α.»

Στο σχετικό βίντεο που έχουν αναρτήσει οι μαθητές στο YouTube και που μπορείτε να το δείτε στο https://youtu.be/jMT3-WujgTs, οι μαθητές αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Καταγόμαστε από ένα Νομό με μεγάλη βιοποικιλότητα και μεγάλες δυνατότητες για ανάπτυξη βιολογικών καλλιεργειών. Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με την παραγωγή σαπουνιών, που θα έχουν ως βάση το ελαιόλαδο και τα αρωματικά φυτά, τα οποία παράγουμε εμείς οι ίδιοι, οι οικογένειές μας και οι συγχωριανοί μας.

Η επιχείρησή μας θα έχει τη μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης για να επωφεληθούμε από τα προνόμια που έχουν οι ΚΟΙΝΕΠ. Μέτοχοι θα είμαστε όλοι οι μαθητές, προσφέροντας τις απαραίτητες πρώτες ύλες».

Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ, ότι, ο διαγωνισμός ολοκληρώνεται στις 9 Απριλίου και ο καθένας μπορεί να ψηφίσει στο σύνδεσμο https://jagreece.org/promovoting βρίσκοντας το λογότυπο του Γυμνασίου – Λυκείου Νικηφόρου: Natural Story. Μέχρι τις 9 Απριλίου, ο καθένας μπορεί να ψηφίσει τη δραστηριότητα των παιδιών.