Home > νέα > «…μαζί θα συνεχίσουμε αυτό που αφήσαμε το 2015 για να πάμε την Δράμα μας ψηλά» Συνέντευξη Δημήτρης Κυριαζίδης – Υποψήφιος Βουλευτής Δράμας της Ν.Δ.

«…μαζί θα συνεχίσουμε αυτό που αφήσαμε το 2015 για να πάμε την Δράμα μας ψηλά» Συνέντευξη Δημήτρης Κυριαζίδης – Υποψήφιος Βουλευτής Δράμας της Ν.Δ.


Συνέντευξη

Δημήτρης Κυριαζίδης – Υποψήφιος Βουλευτής Δράμας της Ν.Δ.


«…μαζί θα συνεχίσουμε αυτό που αφήσαμε

το 2015 για να πάμε την Δράμα μας ψηλά» 

 

Κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει ότι η πρώτη παρουσία του Βουλευτή και εκ νέου υποψηφίου με τη Ν.Δ., Δημήτρη Κυριαζίδη, στα βουλευτικά έδρανα το 2012 συνέπεσε με μία δύσκολη για τον τόπο τότε συγκυρία. Παρ’ όλα αυτά πάλεψε για όλα τα θέματα του Νομού και σήμερα δηλώνει υπερήφανος, δεδομένου ότι η «στρόφιγγα» των χρηματοδοτήσεων είχε κλείσει ερμητικά και η διαχείριση των διάφορων θεμάτων γινόταν με επίπονη προσπάθεια. Σ’ αυτό το περιβάλλον, ο Δημήτρης Κυριαζίδης, ως κυβερνητικός βουλευτής άσκησε τις απαιτούμενες πιέσεις και έτσι υλοποιήθηκαν – δρομολογήθηκαν έργα και διαδικασίες όπως η ένταξη του κάθετου οδικού άξονα Δράμα – Αμφίπολη στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και η χρηματοδότηση των αναγκαίων μελετών, η επανεκκίνηση των εργασιών κατασκευής των Φυλακών Νικηφόρου, η ρύθμιση και τακτοποίηση των ιδιοκτησιακών θεμάτων του Χιονοδρομικού Φαλακρού, η ενίσχυση των πατατοκαλλιεργητών του Κ. Νευροκοπίου, η ένταξη του Νομού μας στο πρόγραμμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, η επαναλειτουργία του Δημοσίου ΙΕΚ Δράμας με την εισαγωγή 9 νέων ειδικοτήτων, η ίδρυση Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτισης με 6 ειδικότητες, η δημιουργία μονάδας ΟΚΑΝΑ, η οικονομική και υλικοτεχνική ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου, η λειτουργία κέντρου απονομής συντάξεων στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Δράμας, η διάνοιξη των καναλιών στα Τενάγη, η κατανομή των βοσκοτόπων, η καταβολή αποζημιώσεων τους γεωργο-κτηνοτρόφους κ.α.

Ακολούθησαν 4,5 περιπετειώδη χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, κατά τα οποία, η Δράμα δε σημείωσε καμία πρόοδο, παρά μόνο βίωσε μια παντελή εγκατάλειψη, αδράνεια, όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο κ. Κυριαζίδης στη συνέντευξη που μας παραχώρησε δύο ημέρες πριν την κρίσιμη ώρα της κάλπης. Ασκώντας ισχυρή αντιπολίτευση με γνώμονα το συμφέρον της Δράμας ο Δημήτρης Κυριαζίδης εισέπραξε μόνο κοροϊδία και αδράνεια από την κυβέρνηση της πρώτης και δεύτερης φοράς Αριστερά.

Σήμερα, με γνώση, εμπειρία και ισχυρό λόγο στην αυριανή κυβέρνηση, ο Δημήτρης Κυριαζίδης δηλώνει πως από τις 8 Ιουλίου τα πράγματα αλλάζουν για τον τόπο «και μαζί θα συνεχίσουμε αυτό που αφήσαμε το 2015 για να πάμε την Δράμας μας ψηλά».

– Κύριε Κυριαζίδη μετά από τρεις βουλευτικές θητείες, διεκδικείτε και πάλι την ψήφο των Δραμινών. Κατά πόσο είστε ικανοποιημένος από την προσφορά σας και το έργο σας στην περιοχή μας αυτά τα δύσκολα χρόνια;

Κυρία Σταυρίδου, η ενασχόλησή μου με τα κοινά είχε και έχει μία και μοναδική αφετηρία, την προσφορά στον συμπολίτη μου. Ασχολήθηκα με την πολιτική για να συνεισφέρω στον τόπο μου και μόνον. Με αυτές τις αρχές πορεύομαι και επί τη βάσει αυτών των αρχών διεκδικώ την ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου για να συνεχίσουμε όλοι μαζί την πορεία που ξεκινήσαμε το 2012. Και εύλογα με ρωτάτε, τι κάναμε, τι πετύχαμε; Στα 2,5 χρόνια της θητείας μου ως κυβερνητικού Βουλευτή, σε μια δύσκολη για τον τόπο τότε συγκυρία, όλα τα θέματα του Νομού δουλεύτηκαν, αναδείχθηκαν και έτυχαν τα περισσότερα εξ αυτών της δέουσας θετικής ανταπόκρισης από την τότε Κυβέρνηση. Είμαι περήφανος για αυτά που καταφέραμε.  Αναφέρομαι, όλως ενδεικτικά, στην ένταξη του κάθετου οδικού άξονα Δράμα – Αμφίπολη στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και στην χρηματοδότηση των αναγκαίων μελετών, στην επανεκκίνηση των εργασιών κατασκευής των Φυλακών Νικηφόρου, στην ρύθμιση και τακτοποίηση των ιδιοκτησιακών θεμάτων του Χιονοδρομικού Φαλακρού, στην ενίσχυση των πατατοκαλλιεργητών του Κ. Νευροκοπίου, στην ένταξη του Νομού μας στο πρόγραμμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, στην επαναλειτουργία του Δημοσίου ΙΕΚ Δράμας με την εισαγωγή 9 νέων ειδικοτήτων και στην ίδρυση Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτισης με 6 ειδικότητες, στη δημιουργία μονάδας ΟΚΑΝΑ, στην οικονομική και υλικοτεχνική ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου και αναφέρομαι, μεταξύ άλλων, στην έκτακτη επιχορήγηση, στην πρόσληψη γιατρών, στην επαναλειτουργία της ΜΕΘ και στην εγκατάσταση αξονικού τομογράφου, στην λειτουργία κέντρου απονομής συντάξεων στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Δράμας, στην διάνοιξη των καναλιών στα Τενάγη, στην κατανομή των βοσκοτόπων, στην καταβολή αποζημιώσεων τους γεωργο-κτηνοτρόφους και πόσα άλλα. Αυτά λέει ο απολογισμός εκείνης της περιόδου. Το «ταμείο», όμως, επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ είναι μείον σε ό,τι αφορά την Δράμα. Δυστυχώς, τα τελευταία 4,5 χρόνια με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και τους εδώ αντιπροσώπους του αντί να πάμε μπροστά, πήγαμε πίσω ολοταχώς. Δεν είδαμε τίποτα απολύτως από πλευράς Κυβέρνησης. Καμμία πρόοδος, καμμία χρηματοδότηση, κανένα έργο, παντελής αδράνεια, έλλειψη οράματος και παντού μιζέρια. Σε ό,τι με αφορά, ως Βουλευτής της αντιπολίτευσης χρησιμοποίησα κάθε μέσο και τρόπο για να πιέσω την κατάσταση, να αναδείξω τα προβλήματα και τις ανάγκες του τόπου και ίσως έτσι να προχωρήσει έστω κάτι μικρό. Άσκησα δημόσια κριτική, έστειλα επιστολές, φώναξα προς πάσα κατεύθυνση, ερωτήσεις επί ερωτήσεων, συζητήσεις επί συζητήσεων αλλά, δυστυχώς, δεν ίδρωσε το αυτί τους. Εισπράξαμε κοροϊδία μόνο και αδράνεια από την Κυβέρνηση της πρώτης και δεύτερης φοράς Αριστερά.  Ένα, όμως, είναι πλέον το σίγουρο και να είστε βέβαιοι για αυτό. Από τις 8 Ιουλίου τα πράγματα αλλάζουν για τον τόπο και μαζί θα συνεχίσουμε αυτό που αφήσαμε το 2015 για να πάμε την Δράμα μας μπροστά.

-Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν ασχολήθηκε με τα προβλήματα της Δράμας που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην οικονομική της ανάπτυξη. Εσείς ως κυβερνητικός βουλευτής αύριο, πως θα ιεραρχούσατε τις ανάγκες της περιοχής μας ώστε η Δράμα να βγει οριστικά από την μιζέρια που την κατατρώει;

Τα προβλήματα της Δράμας είναι πλέον πολλά, ουσιώδη και όλα είναι της ίδια βαρύτητας. Έχουν να κάνουν, όπως σωστά είπατε, με την ανάπτυξη που τόσο ανάγκη έχει τούτος δω ο τόπος. Κατ’ εμέ, πρέπει να υλοποιηθούν πρώτα κάποια βασικά πράγματα όπως είναι η ολοκλήρωση των μελετών και η άμεση κατασκευή του κάθετου άξονα, για τον οποίο και έχει δεσμευτεί προσωπικά ο Πρόεδρος μας Κυριάκος Μητσοτάκης, η βελτίωση του υφισταμένου οδικού δικτύου, η ενίσχυση του Νοσοκομείου και η άμεση ίδρυση και λειτουργία μονάδας για τους ογκολογικούς ασθενείς, η λειτουργία των φυλακών Νικηφόρου, η  ενίσχυση του τουρισμού, των επιχειρήσεων αλλά και του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα, ο οποίος και εγκαταλείφθηκε επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ. Τα παιδιά μας χρειάζονται δουλειές, και δουλειές χωρίς ανάπτυξη, εξωστρέφεια και έργα υποδομών δεν μπορούν να υπάρξουν.

KYRIAZIDHS FOTO 1

Διεκδικώ την ανανέωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου

για να συνεχίσουμε όλοι μαζί την πορεία που ξεκινήσαμε το 2012

– Ένα από τα βασικά σημεία ανάπτυξης στα οποία στοχεύει η Δράμα, είναι η κατασκευή οδικών αξόνων, ως έξοδοι προς την Εγνατία Οδό. Κύρια σημεία πάνω στα οποία η Δράμα έχει τοποθετήσει το μέλλον της. Κυβερνήσεις επί κυβερνήσεων έχουν περάσει και παρ’ όλα αυτά, η Δράμα, είναι η μόνη πόλη στη Βόρεια Ελλάδα και κατά μήκος της Εγνατίας Οδού, η οποία στερείται έξοδο προς ένα δρόμο που επαγγέλλεται την ανάπτυξη σε αρκετούς τομείς του τόπου μας. Τι πιστεύετε ότι φταίει και η Δράμα έμεινε τόσα χρόνια εκτός Εγνατίας  Οδού; Τοπική ασυνεννοησία ή κυβερνητική αδιαφορία χρόνων για τη Δράμα;

Τα πράγματα είναι απλά. Η απερχόμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς κανένα ίχνος πολιτικής ευπρέπειας και ευσυνειδησίας, δεν νοιάστηκε ούτε στο ελάχιστο για να υλοποιηθεί αυτό το έργο. Δεν επέδειξε απλά εγκληματική αδιαφορία αλλά έκανε ότι δεν καταλαβαίνει κάθε φορά που φώναζα και υποστήριζα ότι πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την υλοποίηση του πολυπόθητου αυτού έργου υποδομής. Χρειάζεται προγραμματισμός και πολιτική βούληση, κ. Σταυρίδου, στοιχεία που ούτε στο ελάχιστο δεν είχε ο ΣΥΡΙΖΑ. Λάθη έχουν γίνει και στο παρελθόν, αλλά τέτοια αδράνεια και κοροϊδία δεν την έχουμε ξαναζήσει. Και επειδή με ρωτάτε αν φταίει η τοπική ασυνεννοησία. Δεν θέλω να κάνω μνημόσυνο. Μπορεί όντως να ήταν ένας παράγοντας που καθυστέρησε το όλο έργο στο παρελθόν, αλλά ήδη από το 2014 είχαμε ένταξη του έργου στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, που σήμαινε τελική ευθεία προς υλοποίηση. Και αυτή την επιλογή της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας δεν την συμμερίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, που τέσσερα και πλέον χρόνια έκανε την «πάπια». Κάθε φορά που πίεζα για το θέμα στην Βουλή, ο αρμόδιος Υπουργός κρυβόταν… Αδιαφορία και μόνον. Χρειάστηκε να θέσω το ζήτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου με έκπληξη πληροφορήθηκα ότι δεν υπήρχε κανένας προγραμματισμός εκ μέρους της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για χρηματοδότηση του έργου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αναρωτιέται κανείς, πρόκειται για αμέλεια ή ανικανότητα; Όλα αυτά πρέπει να έχουν ένα τέλος. Στο χέρι μας είναι.

-Ο κ. Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στη Δράμα, μάς είχε διαβεβαιώσει πως με την ανάληψη της διακυβέρνησης, ένας από τους πρώτους στόχους του θα είναι η σύνδεση της Δράμας με την Εγνατία.  Ποιος θα είναι ο δικός σας ρόλος σε περίπτωση που επανεκλεγείτε;

Έχω επανειλημμένως εκθέσει το ζήτημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και να είστε σίγουρη πως θα το ίδιο θα κάνω και μετά τις εκλογές μέχρι να υλοποιηθεί. Είμαι εδώ για να διευκολύνω τη διαδικασία και να δώσω τον αγώνα που χρειάζεται για την όσο το δυνατόν συντομότερη υλοποίηση της σύνδεσης της Δράμας με την Εγνατία. Το έχω ξαναπεί δημόσια και το επαναλαμβάνω. Είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας για την Νέα Δημοκρατία και για μένα, και να είστε βέβαιη πως θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να γίνει πράξη, από όποια θέση και αν κληθώ να υπηρετήσω την νέα Κυβέρνηση.

 Η Δράμα και η ευρύτερη περιοχή της, αντιμετωπίζουν μεγάλα ζητήματα στον τομέα της Δημόσιας Υγείας. Είναι αλήθεια ότι, όλα τα προηγούμενα χρόνια, το Νοσοκομείο Δράμας αλλά και γενικότερα τα Κέντρα Υγείας του Νομού και άλλες δημόσιες δομές, έμειναν πίσω. Είστε από τους βουλευτές, που με τις συνεχείς επερωτήσεις σας στη Βουλή, έχετε αναδείξει τα προβλήματα του Νοσοκομείου Δράμας, ως πρωτεύοντα για την περιοχή. Το άνοιγμα της Β΄ Παθολογικής, η δημιουργία Ιατρείου Βραχείας Νοσηλείας ή Ογκολογικού, ορίζονται πλέον ως απαραίτητα για τη Δράμα, όπως φυσικά και η ενίσχυση του νοσηλευτικού μας ιδρύματος με ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό καθώς και με οικονομικούς πόρους. Τι είναι εκείνο που θα μπορούσε να κάνει η Ν.Δ. ώστε να σωθεί το Νοσοκομείο και η Δημόσια Υγεία στη Δράμα;

Η δημόσια υγεία, εκτός από ατομικό δικαίωμα, είναι και ένα ζήτημα στοιχειώδους αν θέλετε αξιοπρέπειας, που άπτεται του σεβασμού και της προστασίας της αξίας του ανθρώπου. Και, δυστυχώς, είδαμε πόση αξία έχει το αγαθό αυτό για τον ΣΥΡΙΖΑ, η καταστροφική πολιτική του οποίου οδήγησε το Νοσοκομείο μας και τις δομές του Νομού σε διάλυση. Και για μία ακόμη φορά οφείλω δημόσια να ευχαριστήσω το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που υπό αυτές τις άθλιες συνθήκες, υπερβάλλει εαυτόν για να κρατήσει σε μία αξιοπρεπή λειτουργία τις μονάδες υγείας της Δράμας. Κυρία Σταυρίδου, ο Τομέας της δημόσιας υγείας θέλει πολύ δουλειά και είναι ένα από τα βασικά στοιχήματα της νέας Κυβέρνησης. Θα επιδιώξουμε ως Νέα Δημοκρατία να εξασφαλίσουμε τους απαραίτητους πόρους ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά που έχουν δημιουργηθεί αλλά και οι βασικές ελλείψεις που υπάρχουν. Στόχος μου είναι να υπάρξει η αναγκαία χρηματοδότηση του Νοσοκομείου μας σε άμεσο χρόνο αλλά και η λειτουργία ογκολογικού τμήματος βραχείας νοσηλείας για τους καρκινοπαθείς συμπολίτες μας. Τους το οφείλουμε και θα γίνει πράξη. Σε γενικότερο δε πλαίσιο, η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας στον τομέα της υγείας θα έχει ευεργετικές συνέπειες για τον πολίτη, καθώς στις άμεσες στοχεύσεις μας είναι, μεταξύ άλλων, η ευρεία εφαρμογή πολιτικών πρόληψης, η συστηματική πρόσληψη νοσηλευτών και ιατρών, ούτως ώστε σε βάθος τετραετίας να έχουν καλυφθεί όλες οι κενές οργανικές θέσεις, αλλά και ο αναγκαίος εκσυγχρονισμός των δημοσίων δομών.

Kyriazidis«Στόχος μου είναι να υπάρξει η αναγκαία χρηματοδότηση του Νοσοκομείου μας σε άμεσο χρόνο αλλά και η λειτουργία ογκολογικού τμήματος βραχείας νοσηλείας για τους καρκινοπαθείς συμπολίτες μας. Τους το οφείλουμε και θα γίνει πράξη»

– κ. Κυριαζίδη, είστε ένας από τους βουλευτές, που θα λέγαμε ότι δώσατε μεγάλο αγώνα στη Βουλή, προκειμένου να μην περάσει το νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας σχετικά με την ενοποίηση – συγχώνευση ή συνέργεια όπως θα έλεγε και ο κ. Γαβρόγλου, των ΤΕΙ με τα ΑΕΙ. Επί της ουσίας, έχουμε την εξαφάνιση(;) της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης ή τουλάχιστον την ενσωμάτωσή της σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Με όλη αυτή την εξέλιξη – και για να κάνουμε το συνήγορο του διαβόλου – η Δράμα απέκτησε μια Πανεπιστημιακή Σχολή, έστω και αν το κέντρο της βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Γιατί λοιπόν η Δράμα να μην έχει μια Πανεπιστημιακή Σχολή και τι είναι αυτό που πιθανότατα χάνει η Δράμα; Και επίσης, εφόσον η Νέα Δημοκρατία γίνει κυβέρνηση, υπάρχει περίπτωση όλα αυτά να αλλάξουν;

Η Νέα Δημοκρατία έχει μια ξεκάθαρη θέση στο ζήτημα. Συγχωνεύσεις, συνενώσεις, συμπράξεις και συνέργειες ετερογενείς και ετεροβαρείς δεν έχουν πρακτικά μέλλον. Η θέση του κόμματος έχει δημοσίως εκφραστεί και αναμένουμε από τον νέο Υπουργό Παιδείας να προβεί στις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις. Ανωτατοποίηση χωρίς υλικοτεχνικές υποδομές, προσωπικό και ανάλογες εγκαταστάσεις δεν μπορεί να υπάρξει. Διεκδικούμε και θέλουμε ένα ΤΕΙ με δυναμική, ανεξάρτητο, αυτόνομο και συνδεδεμένο με την κοινωνία και την παραγωγή. Και για να είμαστε ειλικρινείς. Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, συγχωνεύοντας το ΤΕΙ της Δράμας ουσιαστικά το περιθωριοποιεί και το αφήνει στην τύχη του. Δεν γίνεται να λειτουργήσει μια Τεχνολογική Σχολή, της οποίας η Διοίκηση είναι 300 χιλιόμετρα μακριά. Πώς και ποιοι θα επιληφθούν των καθημερινών ζητημάτων και των αναγκών του Ιδρύματος; Πώς θα ξέρουν τι χρειάζεται και τι είναι αναγκαίο; Πώς θα δοθεί η απαιτούμενη προσοχή στην μελλοντική ανάπτυξη του Ιδρύματος όταν έχεις να διαχειριστείς τόσες Σχολές και Τμήματα, διάσπαρτες σε τόσους νομούς; Το όλο μοντέλο που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να λειτουργήσει. Η Δράμα δεν έχει ανάγκη από τίτλους, αλλά από Τμήματα και Σχολές με ουσία, δομές και προοπτικές. Και αυτό θα κληθούμε να φτιάξουμε ως νέα Κυβέρνηση.

– Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για την Συμφωνία των Πρεσπών, ξεκινήσατε λέγοντας ότι, «το σημερινό νομοσχέδιο θα έπρεπε να τιτλοφορείται ‘Πωλείται Πατρίς’». Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια πραγματικότητα, ο ελληνικός λαός αντέδρασε έντονα εισπράττοντας απίστευτους χαρακτηρισμούς όπως: «ακροδεξιοί», «φασίστες», «ναζιστές» κτλ. Τα προβλήματα έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται, τα Σκόπια δεν φαίνεται να τηρούν την υποτιθέμενη Συμφωνία κατά γράμμα, αλλά όπως και να τηρηθεί αυτή, σίγουρα θα βρίσκεται απέναντι στα ελληνικά πατριωτικά και εθνικά συμφέροντα. Αυτό που θέλει να μάθει το εκλογικό σώμα, είναι τι ακριβώς θα κάνει αυτή η κυβέρνηση στο ζήτημα αυτό. Θα μπορέσει να την καταργήσει; Θα μπορέσει να προσθέσει νέα εδάφια; Θα προσπαθήσει με διάφορες κινήσεις επί της ουσίας να την απενεργοποιήσει; Τι ακριβώς υπάρχει ως σχέδιο στη Νέα Δημοκρατία;

Κ. Σταυρίδου, και λίγα είπα. Η οργή και η αγανάκτησή μου στο ζήτημα αυτό συμβαδίζει με το λαϊκό αίσθημα. Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε εντελώς αιφνιδιαστικά στην υπογραφή μιας επονείδιστης συμφωνίας, μίας συμφωνίας έκτρωμα, προφανώς αντίθετης στα εθνικά συμφέροντα. Η χώρα εν μια νυκτί υπαναχώρησε από πάγιες θέσεις της χωρίς κανείς να μπορεί να αντιληφθεί την ιστορική ανάγκη που οδήγησε την Κυβέρνηση να την υπογράψει, ξεπουλώντας τα ιερά και τα όσια του τόπου μας. Μίλησαν για συμβιβασμό. Συμβιβασμό σε τι και με ποιους; Με ποιο αντάλλαγμα και ποιο όφελος; Εγώ προσωπικά δεν μπόρεσα να αντιληφθώ τι κέρδισε η πατρίδα μας, ξεπουλώντας ιστορία αιώνων. Ο κ. Τσίπρας παρέδωσε  όνομα, γλώσσα, εθνότητα και ιστορία. Αυτή είναι η αλήθεια. Το αποδεικνύουν στην πράξη καθημερινά οι Σκοπιανοί, οι οποίοι ξεδιάντροπα εξακολουθούν να προκαλούν. Η Νέα Δημοκρατία ήταν σταθερά αντίθετη στην συμφωνία αυτή, δεσμευόμενη ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται και επιβάλλεται, όπως έχω δημόσια πει, επαναδιαπραγμάτευση με τους Σκοπιανούς, αποκατάσταση της ιστορίας και διασφάλιση των εθνικών δικαίων και συμφερόντων. Αυτός  ο δρόμος, ο δρόμος της επαναδιαπραγμάτευσης, θα είναι ένας δρόμος μακρύς, αλλά όχι ακατόρθωτος. Θα δουλέψουμε για να απαλειφθούν διατάξεις και συμφωνίες που μας προσβάλλουν ως Λαό και ως έθνος. Και θα το πετύχουμε μέσα από την διαπραγμάτευση κατά την διαδικασία συζήτησης των επιμέρους ενταξιακών κεφαλαίων των γειτόνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μία πολιτική την οποία έχει προδιαγράψει δημόσια ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το οφείλουμε στην ιστορία, το οφείλουμε στον Λαό μας, το οφείλουμε στην Μακεδονία μας.

– Σε πολλές επερωτήσεις στη Βουλή, έχετε ασχοληθεί με τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα. Η πρωτογενής παραγωγή για το Νομό Δράμας, είναι μια κύρια πηγή εισοδήματος σε πολλά σημεία της περιοχής μας και απ’ αυτήν εξαρτάται μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Τα προβλήματα με την πατάτα, τα ζητήματα με τους κτηνοτρόφους, το γάλα που εξαναγκάζονται να διαθέσουν σε πολύ χαμηλές τιμές, αλλά και τα μεγάλα προβλήματα στον αγροτικό τομέα, αποτελούν σοβαρά προβλήματα. Τουλάχιστον όσον αφορά στα ζητήματα αυτά, με ποια προτεραιότητα, αλλά και προς ποια κατεύθυνση θα δώσετε βάση ώστε να ανακουφιστεί ο πρωτογενής τομέας στην περιοχή μας;

Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί ένα από τα βαριά χαρτιά της Χώρας. Τα ελληνικά προϊόντα είναι ασυναγώνιστα από πλευράς ποιότητας, αλλά αυτό δεν αρκεί από μόνο του. Απαιτείται να υπάρξουν οι κατάλληλες πολιτικές ούτως ώστε να τα αξιοποιήσουμε και να δώσουμε την αναγκαία ώθηση στον κλάδο, τα προβλήματα του οποίου διογκώθηκαν τα τελευταία χρόνια. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας χρειάζονται ένα κράτος αρωγό, μία πολιτεία που θα στέκεται δίπλα τους και όχι απέναντι. Απαιτούνται δράσεις, υποδομές και στρατηγική που δεν τις έχουμε δει. Σε ό,τι αφορά το Νομό μας, ένα Νομό κατά βάση αγροτοκτηνοτροφικό, οι πληγές είναι πολλές. Προσπάθησα σε ό,τι με αφορά να θέσω επανειλημμένως τα προβλήματα, αλλά μόνον διαπιστώσεις υπήρξαν από πλευράς Κυβέρνησης και από ουσία τίποτα. Μόνον κτύπημα στην πλάτη και υποσχέσεις κενές περιεχομένου. Χαρακτηριστική η περίπτωση των πατατοκαλλιεργητών του Κ. Νευροκοπίου. Τέσσερα χρόνια ΣΥΡΙΖΑ, τέσσερα χρόνια κοροϊδία και εμπαιγμός. Καμμία κρατική πρόνοια. Η Νέα Δημοκρατία, ως αυριανή Κυβέρνηση, δεσμεύεται για μια δραστική αναθεώρηση του κανονισμού αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, ούτως ώστε να υπάρξει βελτίωση του μηχανισμού αποζημιώσεων αλλά και του ύψους των τελευταίων επί το αναλογικότερο. Πρεσβεύουμε σε ένα μοντέλο ανταγωνιστικότητας μέσα από συμπράξεις και συνεργασίες και προχωρούμε άμεσα στην βελτίωση του θεσμικού πλαισίου. Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται αναθεώρηση προς τα κάτω του συντελεστή φορολόγησης των αγροτών και επανεξέταση του ΦΠΑ σε βάθος τετραετίας. Θέλουμε ένα αγροτικό τομέα ισχυρό και δυναμικό, και θα το πετύχουμε.