Home > Πρώτο Θέμα > Με 12 εξεταστικά κέντρα και 833 υποψηφίους οι πανελλαδικές εξετάσεις στη Δράμα ► Για το άγχος των εξετάσεων μιλάει στον «Π.Τ.» ο προϊστάμενος του ΚΕΔΑΣΥ Δράμας κ. Αλβανόπουλος

Με 12 εξεταστικά κέντρα και 833 υποψηφίους οι πανελλαδικές εξετάσεις στη Δράμα ► Για το άγχος των εξετάσεων μιλάει στον «Π.Τ.» ο προϊστάμενος του ΚΕΔΑΣΥ Δράμας κ. Αλβανόπουλος

30/5 ξεκινούν τα ΓΕΛ και 31/5 τα ΕΠΑΛ

Με 12 εξεταστικά κέντρα και

833 υποψηφίους οι πανελλαδικές

εξετάσεις στη Δράμα

► Από 19 Μαΐου οι ενδοσχολικές εξετάσεις στα Λύκεια έως 13 Ιουνίου

► Για το άγχος των εξετάσεων μιλάει στον «Π.Τ.» ο προϊστάμενος του ΚΕΔΑΣΥ Δράμας κ. Αλβανόπουλος

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ τελειώνουν, όπως λέει ο σοφός λαός μας και πλέον μετράμε αντίστροφα για τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2025. Για άλλη μια φορά, χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες σε όλη τη χώρα, αλλά και στη Δράμα, θα υποβληθούν σε μια κατάσταση, από την οποία θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό το επαγγελματικό τους μέλλον και κατά συνέπεια πολλά άλλα ζητήματα. Το πρόγραμμα έχει πλέον οριστικοποιηθεί, με τους υποψηφίους των ΓΕΛ να δίνουν το πρώτο μάθημα στις 30 Μαΐου και τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ στις 31 Μαΐου. Αναλυτικότερα, τα μαθήματα στα Λύκεια έχουν ήδη ολοκληρωθεί από χθες 16 Μαΐου, και οι ενδοσχολικές εξετάσεις για την Α΄ και Β΄ τάξη θα διεξαχθούν από 19 τρέχοντος έως και 13 Ιουνίου.

Για τους μαθητές της Γ’ λυκείου, οι απολυτήριες εξετάσεις (ονομαζόμενες και «ενδοσχολικές») θα διεξαχθούν κατά το διάστημα 19-26 Μαΐου, με καταληκτική ημερομηνία έκδοσης αποτελεσμάτων την Τετάρτη 28 Μαΐου 2025.

Όσον αφορά στα Γυμνάσια, η ημερομηνία λήξης μαθημάτων έχει οριστεί η 28η Μαΐου και έχει προγραμματιστεί η διεξαγωγή των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων στο διάστημα 3-16 Ιουνίου 2025.

Το πρόγραμμα των ΓΕΛ

Όπως γίνεται συνήθως, οι πανελλαδικές και φέτος ξεκινούν τις δύο τελευταίες ημέρες του Μαΐου, με τη διαφορά ότι φέτος θα προηγηθούν αυτές για τα Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ) και την επομένη των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ).

Αναλυτικότερα, οι υποψήφιοι των ΓΕΛ θα εξεταστούν στο πρώτο μάθημα Πανελλαδικών Εξετάσεων στις 30 Μαΐου, που θα είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία (Γενικής Παιδείας).

Στη συνέχεια, τη Δευτέρα 2 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι εξετάσεις για τα Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), τα Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και τη Βιολογία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας).

Την Τετάρτη 4 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Λατινικά (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), τη Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και την Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Οι εξετάσεις των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 6 Ιουνίου, με τα μαθήματα: Ιστορία (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και Οικονομία (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Το πρόγραμμα των ΕΠΑΛ

Αντίστοιχα, το πρόγραμμα των Πανελλαδικών για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, έχει ως εξής: Έναρξη το Σάββατο 31 Μαΐου 2025 με το μάθημα των Νέων Ελληνικών. Συνέχεια, την 3η Ιουνίου, εξέταση στα Μαθηματικά (Άλγεβρα). Θα ακολουθήσουν, από τις 5 έως και τις 16 Ιουνίου οι εξετάσεις σε μαθήματα ειδικότητας.

Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα διεξαχθούν από τις 14 έως και τις 25 Ιουνίου 2025. Παρομοίως, η διεξαγωγή των Υγειονομικών Εξετάσεων και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) από τις 16 έως και τις 27 Ιουνίου.

Τα εξεταστικά κέντρα στη Δράμα

Όσον αφορά στη Δράμα, σύμφωνα με στοιχεία που μας παραχώρησε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι συνολικοί υποψήφιοι και απόφοιτοι από τα Λύκεια του Νομού Δράμας, ανέρχονται φέτος στα 833 άτομα συνολικά.

Παρακάτω, δημοσιεύουμε πόσοι μαθητές και μαθήτριες θα πρέπει να προσέλθουν στα εξεταστικά κέντρα του Νομού Δράμας:

Εξεταστικά κέντρα Ν. Δράμας

  1. Στο 1ο ΓΕΛ, θα γράψουν 133 υποψήφιοι.
  2. Στο 2ο ΓΕΛ, θα γράψουν 124 υποψήφιοι όπου θα συμμετέχουν και από το Μουσικό Λύκειο και από το Εσπερινό Λύκειο Δράμας.
  3. Στο 3ο ΓΕΛ, θα γράψουν 83 υποψήφιοι.
  4. Στο 4ο ΓΕΛ, θα γράψουν 94 υποψήφιοι.
  5. Στο ΓΕΛ Δοξάτου, θα γράψουν 43 υποψήφιοι.
  6. Στο ΓΕΛ Καλαμπακίου, θα γράψουν 19 υποψήφιοι.
  7. Στο ΓΕΛ Κ. Νευροκοπίου, θα γράψουν 20 υποψήφιοι.
  8. Στο ΓΕΛ Προσοτσάνης, θα γράψουν 39 υποψήφιοι.
  9. Στο Γυμνάσιο Νικηφόρου με Λυκειακές Τάξεις, θα γράψουν 14 υποψήφιοι μαζί με το αντίστοιχο του Παρανεστίου.
  10. Στο 1ο ΕΠΑΛ, θα γράψουν 125 υποψήφιοι, όπου θα συμμετέχουν και από τα ΕΠΑΛ Δοξάτου, Προσοτσάνης και Κ. Νευροκοπίου.
  11. Στο 2ο ΕΠΑΛ, θα γράψουν 139 υποψήφιοι.
  12. Επίσης στο ειδικό μάθημα των Αγγλικών, θα δώσουν όσοι από τους υποψηφίους επιθυμούν στο 2ο ΓΕΛ Δράμας, 173 υποψήφιοι από το όλο το Νομό, από όλα τα ΓΕΛ και όλα τα ΕΠΑΛ του Νομού Δράμας.

Επίσης, θα υπάρχει και ένα εξεταστικό κέντρο για όσους εξετάζονται προφορικά.

Στα ύψη το άγχος

Ένα από τα σπουδαιότερα ζητήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι υποψήφιοι, είναι το άγχος. Πρόκειται για μια πραγματικά δύσκολη κατάσταση, την οποία θα πρέπει να διαχειριστούν γονείς και παιδιά.

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο προϊστάμενος του ΚΕΔΑΣΥ Δράμας κ. Αλβανόπουλος, προσφέρονται προς τα παιδιά της Γ΄ Λυκείου διάφορες ενημερωτικές εκδηλώσεις από την αρχή της σχολικής χρονιάς, καθώς δεν είναι κάτι που αντιμετωπίζεται την τελευταία στιγμή.

Όπως εξηγεί, οι ενημερωτικές δράσεις του ΚΕΔΑΣΥ και Ψυχολόγων των σχολείων, ξεκίνησαν από τις ειδικές συνθήκες την εποχή της πανδημίας του  Covid – 19 και συνεχίζονται ακόμα και σήμερα.

Χαρακτηριστικά σημειώνει ο κ. Αλβανόπουλος, ότι, «το άγχος στην τελευταία τάξη του Λυκείου, είναι στα ύψη και είναι λογικό αυτό ως ένα βαθμό. Και είναι λογικό γιατί το άγχος είναι κάτι που μεταδίδεται. Για παράδειγμα, ένας αγχωμένος γονέας, δεν χρειάζεται να πει τίποτα, μόνο με τις κινήσεις του και τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στο παιδί του, μπορεί να του μεταδώσει το άγχος ή να του απαλύνει το άγχος. Είναι πολυδιάστατο το θέμα».

Σημειώνει μάλιστα χαρακτηριστικά ο ίδιος, ότι «παλαιότερα είχαμε πολλά παιδιά, τα οποία στην Γ’ Λυκείου ερχόντουσαν στο ΚΕΔΑΣΥ για αξιολόγηση, δηλώνοντας ότι είχαν δυσλεξία. Για να διαχειριστούν το άγχος τους, ερχόντουσαν για αξιολόγηση μήπως καταφέρουν και πάρουν απαλλαγή από γραπτά. Το ζήτημα αυτό ήταν τόσο μεγάλο, που το Υπουργείο τελικά το αντιμετώπισε με νόμο, λέγοντας ότι, πλέον, οι αξιολογήσεις του ΚΕΔΑΣΥ για δυσλεξία, θα μπορούν  να γίνονται μέχρι και την Α’ Λυκείου. Μας απαγόρευσε να βλέπουμε περιπτώσεις δυσλεξίας για Β’ Λυκείου και πάνω. Τέτοια αιτήματα είχαμε πάρα πολλά την τελευταία στιγμή».