Home > νέα > Με επιτυχία οι εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ποντίων στη Δράμα – Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

Με επιτυχία οι εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ποντίων στη Δράμα – Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

Με επιτυχία οι εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ποντίων στη Δράμα

Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι τη

διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας

του Ποντιακού Ελληνισμού

Μιλάει στον «Π.Τ». ο κ. Κεσαπίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Αν. Μακεδονίας – Θράκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τρίτης 18 Μαΐου στην πλατεία Ελευθερίας της Δράμας, οι εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού το 1919.

Οι εκδηλώσεις οργανώθηκαν από όλους τους Ποντιακούς Συλλόγους του Ν. Δράμας  με τη συνδρομή της Π.Ε. Δράμας και του Δήμου Δράμας.

Έτσι, το βράδυ της Τρίτης στήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας μια έκθεση με ιστορικό και φωτογραφικό υλικό, ενώ πραγματοποιήθηκε μια αφηγηματική παράσταση με τίτλο «Ταυτότητα» από την κα. Γεωργία Σιδηροπούλου.

Επίσης την ερχόμενη Κυριακή 22 Μαΐου και ώρα 09.45, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Δράμας, θα γίνει μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και στη συνέχεια, στις 10.30, προσέλευση στο νεόδμητο μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στον Δημοτικό Κήπο Δράμας (επί της οδού Πατριάρχου Διονυσίου) όπου θα ακολουθήσει: Επιμνημόσυνη Δέηση – Απόδοση Θρήνου-Τραγούδι – Απαγγελία ποιήματος από τον ποιητή και στιχουργό Συμεών Αθανασιάδη – Κατάθεση στεφάνων – Τήρηση ενός λεπτού σιγής και Εθνικός Ύμνος.

Οι φετινές εκδηλώσεις άνοιξαν με χαιρετισμό του Μητροπολίτη Ξάνθης και τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας κ. Παντελεήμονα, ο οποίος αναφέρθηκε σε ιστορικά στοιχεία για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε επίσης και ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος.

Για τις εκδηλώσεις μίλησε στον «Π.Τ.» ο κ. Γρηγόρης Κεσαπίδης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Αν. Μακεδονίας – Θράκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, λέγοντας ότι «πρόκειται για ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» και εξέφρασε την αισιοδοξία του για το πλήθος κόσμου που ανταποκρίθηκε σ’ αυτές.

Αναφερόμενος στις εκδηλώσεις, σημειώνει ότι «είναι πολύ σημαντικές, καθώς δύο χρόνια απουσίας, τόσο από τις εκδηλώσεις όσο και από κάθε δραστηριότητα όσον αφορά τον πολιτισμό μας, μας έχουν αποστασιοποιήσει και μετά από δύο χρόνια ο κόσμος σιγά-σιγά επανέρχεται και μπορούσε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας».

Σε ερώτηση αν έχει δικαιωθεί ο αγώνας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, ο ίδιος επισημαίνει ότι «ο αγώνας θα δικαιωθεί με τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων. Ήδη κάποια κράτη έχουν αναγνωρίσει τη Γενοκτονία, ο αγώνας όμως συνεχίζεται για τη διεθνή αναγνώριση».

Αναφερόμενος στο αν γίνονται σωστά βήματα γι’ αυτό, τονίζει: «Γίνονται βήματα από την κοινωνία, θέλουμε όμως την πολιτεία συμπαραστάτη μας. Αν δεν πιέσει η ελληνική κυβέρνηση και τις άλλες χώρες για την αναγνώριση, τότε η φωνή μας είναι μεν δυνατή, αλλά σίγουρα χρειαζόμαστε και μια στήριξη».

Ζητήθηκε από τον ίδιο να σχολιάσει επίσης το θέμα με τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, καθώς εκείνα τα χρόνια, από το 1919 έως το 1923 ήταν από τα σκληρότερα για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας και σημείωσε:  «Όπως καταλαβαίνετε, κάθε προσφυγικός λαός, γιατί έχουμε ζήσει και βιώσει την προσφυγιά και τη γενοκτονία, είμαστε συμπαραστάτες στον αγώνα τους και στηρίζουμε κάθε δράση την οποία κάνει».

Για την αφηγηματική παράσταση μίλησε πολύ σύντομα στον «Π.Τ.» και η κα. Σιδηροπούλου. Όπως είπε, «η παράσταση είναι βιωματική, έχει να κάνει με τον ψυχισμό μου κυρίως και όλα αυτά που έχω βιώσει, ακούσει από τους παππούδες και γιαγιάδες και τους γονείς μου, από τις αφηγήσεις και όλα αυτά αποτυπώνεται στην παράσταση.

Όπως λέει η ίδια, «τα μηνύματα για την Γενοκτονία μπορούν να περάσουν μέσα από τον πολιτισμό και την τέχνη», επισημαίνονται ότι «κυρίως όμως πρώτη υπεύθυνη είναι η πολιτεία. Δυστυχώς όμως δεν συμβαίνει αυτό».

Να σημειωθεί επίσης ότι, κατά τη διάρκεια της παράστασης, παιδιά ζωγράφιζαν εικόνα με θέμα την Γενοκτονία και την Ειρήνη. Το αποτέλεσμα που αποτυπώθηκε, ήταν ένα πρόσωπο γυναίκας και ένα φόντο με χρώματα λευκό, γαλάζιο και κόκκινο.