Home > Νέα > Με ιδιαίτερη επιτυχία το πρόγραμμα των «Ελευθερίων 2024» στη Δράμα

Με ιδιαίτερη επιτυχία το πρόγραμμα των «Ελευθερίων 2024» στη Δράμα

Με ιδιαίτερη επιτυχία

το πρόγραμμα των

«Ελευθερίων 2024» στη Δράμα

 

 

ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ επιτυχία συνεχίζονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του εορτασμού των 111 χρόνων από την απελευθέρωση της Δράμας την 1η Ιουλίου 1913.

Το βράδυ της Τετάρτης, όσοι βρέθηκαν στο θεατράκι της Αγίας Βαρβάρας «Σωκράτης Δημητριάδης», είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την Θρακική Εστία Δράμας με μια πολύ ωραία εκδήλωση με τίτλο: «Νερ ιδώ χαρές μεγάλες». Η διαδρομή ξεκίνησε από τα χωριά των Μάρηδων, τη Βύσσα, τα χωριά της Μ. Γέφυρας για να καταλήξει στη Γουμένισσα Κιλκίς και στον Πεντάλοφο Θεσσαλονίκης.

Επίσης στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου Αρρένων, οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν μια ξεχωριστή συναυλία του Μουσικού Σχολείου Δράμας με τίτλο: «40 χρόνια χωρίς τον Τσιτσάνη». Το Μουσικό Σχολείο Δράμας, συνέπραξε με το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε ένα αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη με αφορμή τα 40 χρόνια από το θάνατό του. Συμμετείχαν η Ορχήστρα Ελληνικής Λαϊκής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου, η χορωδία Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου και Σύνολο φοιτητών της τάξης «Τρίχορδο Μπουζούκι» του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Διεύθυνση Χορωδίας: Στεφανάκης Νικόλαος. Καλλιτεχνική Επιμέλεια – Ενορχήστρωση: Καραμφίλλης Γιώργος.

Πέμπτη 20 Ιουνίου

Και καθώς οι εκδηλώσεις συνεχίζονται, σήμερα Πέμπτη και ώρα 10.30-13.30 στην πλατεία Ελευθερίας, το Κέντρο Νεότητας «Γεώργιος Παρασίδης», του Τμήματος  Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Πολιτισμού Δήμου Δράμας, περιμένει τους μικρούς φίλους της πόλης μας στην πλατεία Ελευθερία Δράμας, να κατασκευάσουν τα καλοκαιρινά τους καπέλα.

Επίσης, την ίδια μέρα και ώρα 20.45, στο θεατράκι της Αγίας Βαρβάρας, ο Σύλλογος Εβριτών «Ο Έβρος» παρουσιάζει μια μουσικοχορευτική εκδήλωση με= τίτλο: «Ελλήνων αναμνήσεις: ένα γράμμα… γεμάτο ιστορία».

Μέσα από την αφήγηση και την πρόζα και σε συνδυασμό με τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και τα τραγούδια, παρουσιάζεται το μεγαλείο της ιστορίας μας, του πλούτου της πολυποίκιλης παράδοσης, το στίγμα των προγόνων μας σ’ αυτή τη γη.

Ένας άνθρωπος που ζει τις προσωπικές του στιγμές παράλληλα με την ιστορία της Ελλάδας του 1900-1950. Χαρά και λύπη, περηφάνια και απογοήτευση, ενθουσιασμός και βάσανα, εναλλάσσονται, συμπορεύονται και συνδέουν το «εγώ» με το «εμείς».

Δοκιμασίες στον κύκλο της ζωής που επηρεάζουν συθέμελα τον κεντρικό ήρωα. Η ιστορία της Ελλάδας μέσα από τις πίκρες και τις κακουχίες, τις νίκες και τις ένδοξες στιγμές, τον οδηγεί στον εξαγνισμό και την λύτρωση από τα βάσανα που υπέστη. Η ένταση και η λύση στο δράμα του ήρωα, κάθαρση για το θεατή.

Παρασκευή 21 Ιουνίου

Επίσης, αύριο Παρασκευή και ώρα 18.00 στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας, υλοποιείται η εκδήλωση «Ευρωπαϊκή ημέρα της μουσικής».

Το Δημοτικό Ωδείο Δράμας παρουσιάζει μια σειρά από διάφορα σύνολα και σχήμα- τα οργανικής και φωνητικής μουσικής προς τιμήν της ημέρας αυτής που άρχισε να γιορτάζεται από τις 21 Ιουνίου 1982 στο Παρίσι, με πρωτοβουλία του τότε υπουργού πολιτισμού Ζακ Λανγκ.

Την ίδια μέρα και ώρα 21:00 Πλατεία Καλλιφύτου Δράμας. Ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Καλλιφύτου Δράμας αναβιώνει το έθιμο του Κλήδονα: οι φωτιές του Αϊ Γιάννη, το αμίλητο νερό και η κάθαρση. Το έθιμο του Κλήδονα αποτελεί το δημοφιλέστερο έθιμο του καλοκαιριού. Έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και το συναντάμε σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Οι κάτοικοι ανάβουν φωτιές στο δρόμο και τις πηδούν ενώ οι ανύπαντρες κοπέλες με το αμίλητο νερό βλέπουν ποιον θα παντρευτούν. Το έθιμο το αναβιώνουμε κάθε χρόνο στην Καλλίφυτο Δράμας παραμονή του Αϊ Γιάννη.

Και ακόμα, στις 21:00 στον αύλειος χώρο Γυμνασίου Αρρένων, τα Εκπαιδευτήρια Ελληνικής Παράδοσης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αμυγδαλεώνα Καβάλας και ο Σύλλογος Ποντίων Δράμας «οι Κομνηνοί» παρουσιάζουν μια θεατρική μουσικοχορευτική παράσταση «Το δοκίμιν της αγάπης»… μάρμαρο νέχει ο αφέντης μου, δοκίμιν της αγάπης, κι’ όποιος βρεθή και πιάση το, κι’ οπίσω του το ρήξη, εκείνος είναι ο άντρας μου κ’ εγώ είμαι η ποθητή του…

Τέλος, την ίδια μέρα και ώρα 21:15 στο θεατράκι Αγίας Βαρβάρας «Σωκράτης Δημητριάδης».

Η παιδική θεατρική ομάδα του Μουσικοδραματικού Συλλόγου Χωριστής «Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία» παρουσιάζει το έργο του δημοφιλέστερου συγγραφέα για παιδιά και εφήβους Μάικ Κένι, «Το αγόρι με τη Βαλίτσα». Μια περιπέτεια με θέμα την προσφυγιά, που θα συναρπάσει αλλά και θα προβληματίσει θεατές κάθε ηλικίας.