Home > Πρώτο Θέμα > Με ιδιαίτερη τιμή και λαμπρότητα η Δράμα γιόρτασε την απελευθέρωσή της Δυο πολεμικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 της 111ΠΜ από την Νέα Αγχίαλο Βόλου πέταξαν πάνω από την πόλη και την Ιερά Μητρόπολη Δράμας

Με ιδιαίτερη τιμή και λαμπρότητα η Δράμα γιόρτασε την απελευθέρωσή της Δυο πολεμικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 της 111ΠΜ από την Νέα Αγχίαλο Βόλου πέταξαν πάνω από την πόλη και την Ιερά Μητρόπολη Δράμας

Με ιδιαίτερη τιμή και λαμπρότητα

η Δράμα γιόρτασε

την απελευθέρωσή της

Δυο πολεμικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 της 111ΠΜ από την Νέα Αγχίαλο Βόλου πέταξαν πάνω από την πόλη και την Ιερά Μητρόπολη Δράμας

 

 

ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ τιμές και λαμπρότητα, η Δράμα γιόρτασε σήμερα την απελευθέρωσή της από την βουλγαρική κατοχή, την 1η Ιουλίου 1913. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες ημέρες στην ιστορία της πόλης, καθώς απελευθερωνόταν μετά από 430 χρόνια σκλαβιάς από τον οθωμανικό ζυγό, αλλά και από την πρώτη βουλγαρική κατοχή. Η απελευθέρωση της 1ης Ιουλίου, σημαίνει και το τέλος του Μακεδονικού Αγώνα στην περιοχή.

Σύμφωνα με το τελετουργικό, στις 10.00 έγινε η Δοξολογία στον παλαιό Μητροπολιτικό Ναό, όπου αμέσως μετά, έλαβε χώρα δρώμενο, σύμφωνα με όσα είχε γράψει εκείνη την ημέρα στο ημερολόγιό του, ο τότε Μητροπολίτης Δράμας Αγαθάγγελος. Το δρώμενο περιλάμβανε αρχικά την έλευση δύο μικρών παιδιών, τα οποία ανήγγειλαν στον Μητροπολίτη Αγαθάγγελο την έλευση των Ελλήνων στρατιωτών στην πόλη καθώς και ενός καπνεργάτη. Στη συνέχεια, όταν ο Μητροπολίτης μαζί με τους πιστούς που είχαν κλειστεί στην παλιά Μητρόπολη βεβαιώθηκαν, βγήκαν στον προαύλιο χώρο, όπου και συναντήθηκαν με το πρώτο άγημα του ελληνικού στρατού, το οποίο ανήγγειλε στον Μητροπολίτη Αγαθάγγελο την απελευθέρωση της πόλης.

Την ίδια ώρα, δυο πολεμικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 της 111ΠΜ από την Νέα Αγχίαλο Βόλου πέταξαν πάνω από την πόλη και την Ιερά Μητρόπολη Δράμας

Στη συνέχεια, όλοι μαζί, κατευθύνθηκαν με πομπή προς την πλατεία Ελευθερίας και στη συνέχεια προς το άγαλμα της Ελευθερίας στο δημοτικό κήπο όπου ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.

Στις τελετές της απελευθέρωσης της Δράμας, εκ μέρους της κυβέρνησης παρέστη ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταμενίτης, ο πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη κ. Πολυκάρπου, οι βουλευτές Δράμας κ.κ. Κυριαζίδης, Ξανθόπουλος, Νικολαΐδης, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μουρβετίδης, ο δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Πατακάκης, οι αντιδήμαρχοι κα. Αβραμίδου, κ. Τσακίρης και κ. Πυργιλής, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας κ. Γασπαράκης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Δράμας κ. Φιλίππου, η πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Δράμας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κα. Παπαδοπούλου, ο πρόεδρος της Ένωσης Συμπολεμιστών Εθνικού Αγώνος (ΕΑΟ-ΕΣΕΑ) κ. Γεωργιάδης, εκπρόσωποι των πολιτειακών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας και πλήθος κόσμου.

Στρατιωτική Ιστορία

Η ιστοσελίδα «Θέματα Στρατιωτικής Ιστορίας», αναφέρεται αναλυτικά στο ιστορικό των ημερών, το οποίο αρχίζει με την αιφνιδιαστική επίθεση εναντίον των ελληνικών και σερβικών τμημάτων προκάλυψης, στις 16 Ιουνίου 1913.

«Αυτή η επίθεση, σήμανε την έναρξη του Δεύτερου Βαλκανικού Πολέμου και ο Ελληνικός Στρατός κλήθηκε να υπερασπιστεί τα εδάφη της Μακεδονίας που μόλις είχαν απελευθερωθεί από την τουρκική κατοχή.  Τον πόλεμο αυτό χαρακτήρισε η ταχύτητα διεξαγωγής του -διήρκεσε μόνο ένα μήνα- η σκληρότητα των μαχών και οι μεγάλες απώλειες.  Κορυφαία μάχη αυτή του Κιλκίς-Λαχανά (9-21 Ιουν.), όπου οι Βούλγαροι ηττήθηκαν και υποχώρησαν σχεδόν άτακτα προς τα υψώματα της Δοϊράνης και πέρα από τη γέφυρα του Στρυμονικού προς την πεδιάδα των Σερρών.

Στις 28 Ιουνίου 1913, η VII Μεραρχία που ήταν στο δεξιό της διάταξης του Ελληνικού Στρατού, έλαβε διαταγή του Γενικού Στρατηγείου να κατευθυνθεί προς τις Σέρρες και να απελευθερώσει τις Σέρρες, τη Δράμα και το Σιδηρόκαστρο.  Μετά απ’ αυτό η Μεραρχία διέταξε τα τμήματά της που ήταν στο χ. Χείμαρρος (19ο Σύνταγμα Πεζικού και 1ο Σύνταγμα Πεδινού Πυροβολικού) καθώς και αυτά που ήταν στο Δασοχώρι (Στρατηγείο Μεραρχίας, 21ο Σύνταγμα Πεζικού και πεδινή πυροβολαρχία) να συγκεντρωθούν στο Στρυμονικό, ώστε ολόκληρη η Μεραρχία να διέλθει από τις γέφυρες Στρυμονικού και Κουμαριάς και να προελάσει προς τα βόρεια.

Το Γενικό Στρατηγείο, στο μεταξύ, επιθυμώντας την επίσπευση της προέλασης στο εσωτερικό της Βουλγαρίας, εξέδωσε στις 16.00 της 29ης Ιουνίου του 1913 νέα διαταγή, σύμφωνα με την οποία η VII Μεραρχία έπρεπε να προελάσει με τον όγκο της δύναμης της προς το Νευροκόπι, αποστέλλοντας ταυτόχρονα ένα απόσπασμα συντάγματος προς τη Δράμα.

Η VII Μεραρχία έλαβε τη διαταγή αυτή στην Πεντάπολη την επομένη μέρα και αμέσως, διέταξε το 21ο Σύνταγμα Πεζικού με μια μοίρα Πυροβολικού να κατευθυνθεί στη Δράμα, ενώ η υπόλοιπη δύναμή της να επανέλθει στις Σέρρες, για να προελάσει μέσω Βροντούς προς το Νευροκόπι.

Η φάλαγγα του 21ου Συντάγματος Πεζικού με μια μοίρα Πεδινού Πυροβολικού (Απόσπασμα Δράμας) υπό τη διοίκηση του Αντισυνταγματάρχη Πεζικού Μιχαλόπουλου – Αρκαδικού Νικολάου, κινήθηκε από την Πεντάπολη στις 08.00 της 30ης Ιουνίου και έφθασε ανεμπόδιστα τις βραδινές ώρες στο σιδηροδρομικό σταθμό Αγγίστας όπου και διανυκτέρευσε.  Στις 05.00 της 1ης Ιουλίου το Απόσπασμα συνέχισε την κίνησή του, προς τα βορειοανατολικά. Περίπου ένα χιλιόμετρο μετά την Αλιστράτη, η εμπροσθοφυλακή του εξουδετέρωσε εύκολα ενέδρα κομιτατζήδων και συνέχισε την πορεία της. Στη συνέχεια το Απόσπασμα έτρεψε σε φυγή, μετά από σύντομο αγώνα, βουλγαρική φάλαγγα συνοδείας μεταγωγικών που εγκατέλειψε συνολικά 75 οχήματα γεμάτα με διάφορα υλικά και προέλασε προς τη Δράμα. Την ίδια μέρα τα ελληνικά τμήματα εισήλθαν στην πόλη, την οποία πρόλαβαν να σώσουν από βέβαιο εμπρησμό. Δεν έγινε όμως το ίδιο στην κωμόπολη του Δοξάτου την προηγούμενη, όταν οι Βούλγαροι υποχωρώντας διέπραξαν μεγάλης έκτασης βανδαλισμούς, την πυρπόλησαν και έσφαξαν περισσότερους από 3.000 κατοίκους της, ανάμεσά τους πολλούς ιερείς, γυναίκες και παιδιά.  Οι κάτοικοι τους επιφύλαξαν ενθουσιώδη υποδοχή, πανηγυρίζοντας για την απελευθέρωσή τους».