Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται
σήμερα η έναρξη του 11ου Επιστημονικού
Συμποσίου «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο»
Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο»
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα Πέμπτη 15 Μαΐου, η έναρξη του 11ου Επιστημονικού Συμποσίου, «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο», με κεντρικό θέμα για φέτος: «Πρόοδο και Προοπτικές στην Ογκολογία και Αιματολογία».
Το Συμπόσιο διεξάγεται σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας και τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δράμας, στο Kouros Hotel και θα διαρκέσει μέχρι και τις 17 τρέχοντος.
Η κεντρική τελετή έναρξης θα γίνει το βράδυ της Παρασκευής 16 τρέχοντος, όπου την κεντρική ομιλία θα έχει ο Καθηγητής π. Δημήτριος Λινός με θέμα: «Υποβοηθούμενη ευθανασία στους ογκολογικούς ασθενείς».
Για φέτος επίσης, και πρόκειται για μια καινοτομία του Συμποσίου, η Επιστημονική Εταιρεία «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο», αντί τελικού γεύματος, θα έχει μια καταληκτική εκδήλωση στα Κύργια Δράμας.
Παπαδόπουλος: Με δύο καινοτομίες
Σχετικά με το 11ο Συμπόσιο, μίλησε στον «Π.Τ.» ο ένας εκ των δύο προέδρων της Επιστημονικής Επιτροπής κ. Σάββας Παπαδόπουλος, ο οποίος αναφέρεται στις δύο σημαντικές καινοτομίες που περιλαμβάνονται φέτος, ενώ ιδιαίτερη αναφορά κάνει επίσης και στις χορηγίες των Φαρμακευτικών Εταιρειών, οι οποίες όσο περνούν τα χρόνια λιγοστεύουν.
Αναλυτικότερα ο κ. Παπαδόπουλος, σημειώνει ότι «στο 11ο Συμπόσιο περιλαμβάνονται δύο νέες καινοτομίες. Η μία είναι ότι μετά την είσοδο στο Διοικητικό Συμβούλιο, των κ.κ. Δαμιανού Σωτηρόπουλου και του Μανόλη Σπανουδάκη, θα έχουμε δύο τραπέζια που αφορούν τα καρκινώματα του αίματος, τις αιματολογικές νόσους. Το ένα τραπέζι θα γίνει την Παρασκευή και το άλλο το πρωί του Σαββάτου. Οι δύο Δραμινοί επιστήμονες ιατροί θα αναφερθούν στα νέα δεδομένα για τους αιματολογικούς καρκίνους».
Μια καταληκτική εκδήλωση στα Κύργια
Αναφερόμενος στη δεύτερη καινοτομία ο κ. Σ. Παπαδόπουλος, σημειώνει ότι αυτή θα γίνει το μεσημέρι του Σαββάτου στα Κύργια Δράμας. «Πρόκειται για μια εκδήλωση, αντί της δεξίωσης που γίνεται στο τέλος, και θα γίνει εκτός της πόλεως Δράμας», σημειώνει και συνεχίζει: «Αυτή η εκδήλωση θα γίνει φέτος για πρώτη φορά στα Κύργια, με τον Σύλλογο Εθελοντών Κυργιωτών που έχουν κάνει μια πολύ ωραία δουλειά, το Σπίτι της Αγάπης, στον συνοικισμό Αγάπη».
Εκεί λέει ο ίδιος, εκεί θα γίνει επίσκεψη και ξενάγηση στο παλιό Δημοτικό Σχολείο (12.30), καλωσόρισμα από τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Ιωάννη Καγκελίδη και χαιρετισμός από τον πρόεδρο της Επιστημονικής Εταιρείας κ. Σάββα Παπαδόπουλο.
Επίσης για τον εθελοντισμό θα μιλήσουν, η πρόεδρος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Δράμας κα. Λίζα Θεοδωρίδου και η πρόεδρος της Ένωσης Κυριών Δράμας κα. Αλίκη Τσιαμούρα και τέλος χαιρετισμό θα απευθύνει ο δήμαρχος Δοξάτου κ. Γιώργος Βογιατζής (13.00-14.00).
Μετά τους χαιρετισμούς (14.00 – 14.30), θα ακολουθήσει ομιλία του κ. Χρήστου Εμμανουηλίδη ο οποίος κατάγεται από τα Κύργια, με θέμα: «Τεκμήρια για την Ιωνική προέλευση της Ποντιακής διαλέκτου».
Η καταληκτική εκδήλωση στα Κύργια θα κλείσει με παραδοσιακούς χορούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Αθανασίου και γεύμα με μουσική εκδήλωση ανοικτή για όλους.
Το πρόγραμμα
Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρεται ακόμα εν συντομία και στα σημαντικά σημεία του προγράμματος, που πέρα από τις αρκετά ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις των ιατρών επιστημόνων. Σήμερα το απόγευμα, στις 16.30, το συμπόσιο ανοίγει με το καθιερωμένο FORUM των Συλλόγων Καρκινοπαθών, με ομιλίες από την κα. Ευγενία Σαραφίδου με θέμα: «Τα οφέλη της ένταξης των νεοπλασματικών ασθενών σε Συλλόγους Καρκινοπαθών». Στη συνέχεια ο κ. Παναγιώτης Παναγιωτίδης θα αναφερθεί στο θέμα, «Κατ’ οίκον νοσηλεία: δυνατότητες, κίνδυνοι, περιορισμοί» και τέλος η κα. Τούλα Βογιατζή με θέμα: «Η Ογκολογία στην Ακριτική και Νησιωτική Ελλάδα».
Επίσης, τα θέματα της Ψυχολογίας θα αναλυθούν από την κα. Μαρία Καμπάνταη «Ο καρκίνος ως βίωμα: από την οδύνη στην ψυχική ανθεκτικότητα», και από τον κ. Ιάκωβο Μαρτίδη «Η ψυχολογική διαχείριση του καρκινοπαθούς με βάση τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το βράδυ της Πέμπτης, η ομιλίας της κας. Γεωργίας Ανίσογλου με θέμα: «Ο εθελοντισμός στην Ογκολογία», της κας Σοφίας Ψωμά με θέμα, «Στρατηγικές ολιστικής φροντίδας σε ογκολογικούς ασθενείς που νοσηλεύονται σε Παθολογική κλινική και η εμπειρία του Νοσοκομείου Δράμας», καθώς και του κ. Ανδρέα Ξάνθη «Στρες και καρκίνος».
Φυσικά, στο Συμπόσιο περιλαμβάνονται ακόμα πλήθος ανακοινώσεων με ό,τι νεότερο για τον καρκίνο του πνεύμονα, του πεπτικού και για τον καρκίνο του μαστού και τα νεότερα με την ανοσοθεραπεία που έχει πλέον αρκετά αποτελέσματα και δίνει μακροχρόνια επιβίωση σε πολλούς από του ασθενείς που ανταποκρίνονται.
Εναρκτήρια ομιλία από τον π. Λινό
Για άλλη μια χρονιά θα βρίσκεται στη Δράμα ο Καθηγητής π. Δημήτριος Λινός, ο οποίος θα έχει και την κεντρική ομιλία στην τελετή έναρξης το βράδυ της Παρασκευής στις 20.30.
Όπως σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος, «σημαντική είναι η κεντρική ομιλία του π. Δημητρίου Λινού στην τελετή έναρξης, όπου θα μιλήσει για ένα θέμα που πλέον είναι “της μόδας” με την έννοια της ευθανασίας που συζητιέται πλέον σε όλο τον κόσμο και στην Ευρώπη. Φυσικά, στην ομιλία του θα περιλαμβάνονται και τα ψήγματα της θρησκευτικότητας και το πώς η Εκκλησία αντιμετωπίζει το θέμα αυτό, όχι με δογματισμό, αλλά μέσα από μια καλή ματιά».
Οι χορηγίες και η βοήθεια της Αυτοδιοίκησης
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει τέλος μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Σάββας Παπαδόπουλος, σχετικά με τις χορηγίες των Φαρμακευτικών εταιρειών όλα αυτά τα χρόνια, οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει και φθίνουν.
Όπως εξηγεί, «όλα αυτά τα χρόνια, αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες χρηματοδοτούσαν το Συνέδριο. Όπως ξέρετε, δεν έχουμε ούτε εγγραφή, ούτε συνδρομές και η παρακολούθηση του Συνεδρίου είναι πάντα δωρεάν από όλους, ενώ ακόμα και η διαμονή των επισκεπτών που έρχονται από μακριά είναι δωρεάν, πληρώνεται από τις χορηγίες, εκτός από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που πληρώνουμε από την τσέπη μας».
Αυτό που σημειώνει κ. Παπαδόπουλος, είναι ότι, «δυστυχώς οι πόροι λιγοστεύουν και αυτό είναι ένα πρόβλημα, γιατί πλέον δεν έχουμε τις χορηγίες που είχαμε. Πιστεύω ότι στο μέλλον, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλοι τοπικοί φορείς – που πάντα μας βοηθούν σε κάθε περίπτωση, θα βοηθήσουν ώστε να συνεχιστεί αυτό το Συνέδριο.
Η Δράμα έχει να επιδείξει το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους που είναι πλέον ένας πολύ μεγάλος θεσμός, όπως και η ΔραμΟινογνωσία που συμπίπτει να γίνεται το ίδιο διάστημα. Τα Συνέδρια είναι αλήθεια ότι φέρνουν κόσμο στη Δράμα, που γνωρίζει την περιοχή μας και όλοι αυτοί επισκέπτονται ξανά την περιοχή, ως τουρίστες.
Στόχος μας είναι να προάγουμε αφενός μεν την γνώση και να φέρουμε όλες τις συζητήσεις με τους γιατρούς της Δράμας, γιατρούς καθηγητές ή και άλλους εξαίρετους επιστήμονες και αφετέρου να ενισχύσουμε την τοπική κοινωνία. Ο ρόλος του Συνεδρίου είναι διπλός, και επιστημονικός και κοινωνικός».