Δημοσιεύθηκε η προκήρυξη στη «Διαύγεια»
Με προθεσμία έως 14/1 η νέα προκήρυξη
μόνιμων ιατρών για το Νοσοκομείο Δράμας
► Ζητούνται 7 Παθολόγοι για Παθολογική και ΜΕΘ, 1 για ΤΕΠ και 1 Καρδιολόγος
► Γεωργιάδης για το Γ.Ν. Δράμας: Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ταυτόχρονη προκήρυξη παθολόγων σε περιφερειακό νοσοκομείο στην ιστορία του ΕΣΥ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ επιτέλους η προκήρυξη για την αναζήτηση μόνιμων ιατρών Παθολόγων και ενός Καρδιολόγου για το Νοσοκομείο της Δράμας. Η προκήρυξη αναμενόταν να δοθεί στη δημοσιότητα από τα μέσα μέχρι τέλος Οκτωβρίου, παρ’ όλα αυτά μέσα από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, φτάσαμε να αναρτηθεί στη «Διαύγεια» την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου. Σίγουρα πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική ημέρα, καθώς πλέον η Δράμα και το Νοσοκομείο μας, μπορούν να ελπίζουν άλλη μια φορά, ότι θα βρεθούν Παθολόγοι που θα δηλώσουν την πρόθεσή τους να εργαστούν στο Νοσοκομείο της Δράμας.
Οι θέσεις της Δράμας
Στην εν λόγω προκήρυξη, ζητούνται συνολικά 196 θέσεις ειδικευμένων ιατρών κλάδου ΕΣΥ, με την προθεσμία υποβολής αιτήσεων στην πλατφόρμα esydoctors να ξεκινά στις 29 Δεκεμβρίου 2025 και να ολοκληρώνεται στις 14 Ιανουαρίου 2026. Στις 196 θέσεις ειδικευμένων ιατρών συμπεριλαμβάνονται και εννέα θέσεις στο Νοσοκομείο Δράμας.
Οι θέσεις που ζητούνται για τη Δράμα είναι:
- – Μία θέση Διευθυντή Εσωτερικής Παθολογίας.
- – Μία θέση Επιμελητής Α΄ Εσωτερικής Παθολογίας.
- – Τρεις θέσεις Επιμελητής Β΄ Εσωτερικής Παθολογίας.
- – Μία θέση Επιμελητής Β΄ Παθολογίας Ογκολογίας.
- – Μία θέση Επιμελητής Β΄ Εσωτερικής Παθολογίας (με αποδεδειγμένη εμπειρία και γνώση στην επείγουσα ιατρική ή εξειδίκευση στη ΜΕΘ) ή ΓΕΝΙΚΗΣ/ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ (με αποδεδειγμένη εμπειρία και γνώση στην επείγουσα ιατρική, διάσωση, προνοσοκομειακή περίθαλψη και διαχείριση-διοίκηση συντονισμό του έργου της εφημερίας) (για το Τ.Ε.Π.)
- – Μία θέση Διευθυντής Καρδιολογίας.
- – Μία θέση Επιμελητής Β΄ Εσωτερικής Παθολογίας ή Καρδιολογίας, ή Πνευμονολογίας, ή Φυματιολογίας, ή Αναισθησιολογίας, ή Χειρουργικής, ή Νεφρολογίας, ή Νευρολογίας, ή Νευροχειρουργικής ή Χειρουργικής Θώρακα (για τη ΜΕΘ).
Υπ. Υγείας για το Νοσοκομείο Δράμας
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, για την προκήρυξη και τις θέσεις για το Νοσοκομείο Δράμας, από τις οποίες η Δράμα αναζητεί επτά μόνιμους Παθολόγους.
Πρόκειται, όπως σημείωσε, για τη μεγαλύτερη ταυτόχρονη προκήρυξη παθολόγων σε περιφερειακό νοσοκομείο στην ιστορία του ΕΣΥ. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι το νοσοκομείο έχει ενταχθεί σε προβληματική και άγονη περιοχή κατηγορίας Α, με τους γιατρούς να λαμβάνουν επιπλέον οικονομικό κίνητρο ύψους 600 ευρώ μηνιαίως.
Παράλληλα, ο Δήμος Δράμας και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προσφέρουν επιδότηση 1.500 ευρώ μηνιαίως για ενοίκιο και διατροφή, ανεβάζοντας το συνολικό ετήσιο πρόσθετο όφελος στα 25.200 ευρώ.
Συγκεκριμένα, στην ανάρτησή του ο υπουργός Υγείας αναφέρει: «Σήμερα αναρτήθηκε η προκήρυξη 196 θέσεων ειδικευμένων ιατρών κλάδου ΕΣΥ. Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στην πλατφόρμα esydoctors αρχίζει στις 29.12.2025 και λήγει στις 14.1.2026. Στην προκήρυξη περιλαμβάνονται 143 θέσεις για τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και το ΝΙΜΤΣ, καθώς και 53 θέσεις για τις δομές των Περιφερειακών Δικτύων Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας. Με την προκήρυξη των 143 θέσεων, που σε μεγάλο βαθμό αφορούν νοσηλευτικές μονάδες της περιφέρειας, στοχεύουμε στην ουσιαστική ενίσχυση της υγειονομικής κάλυψης σε όλη την επικράτεια».
Αναφερόμενος για τις επισκέψεις του στη Δράμα, σημείωσε επίσης:
«Σε συνέχεια των προσφάτων επισκέψεων μου στο Γ.Ν. Δράμας τον Σεπτέμβριο (την πρώτη με τα επεισόδια που δεν με άφησαν δια της βίας να μπω και την δεύτερη που μου έδωσαν λουλούδια και μου ζήτησαν συγγνώμη), προκηρύσσονται 9 θέσεις για το νοσοκομείο αυτό, εκ των οποίων οι 7 αφορούν στην ειδικότητα της Εσωτερικής Παθολογίας (5 για την Παθολογική Κλινική, 1 για το ΤΕΠ και 1 για τη ΜΕΘ).
Πρόκειται για την μεγαλύτερη ταυτόχρονη προκήρυξη για παθολόγους σε Περιφερειακό Νοσοκομείο στην ιστορία του ΕΣΥ. Υπενθυμίζω επίσης ότι το νοσοκομείο είναι ενταγμένο από μένα σε προβληματική και άγονη περιοχή κατηγορίας Α και ότι για τους ιατρούς κλάδου ΕΣΥ συγκεκριμένων ειδικοτήτων, όπως αυτή της Εσωτερικής Παθολογίας, που υπηρετούν σε άγονες περιοχές κατηγορίας Α, έχει προβλεφθεί η καταβολή επιπλέον οικονομικού κινήτρου ύψους 600€ πάνω από τον βασικό μηνιαίο μισθό».
Τα κίνητρα
Αναφορά έκανε επίσης και στα κίνητρα που έχουν δοθεί, και όπως είπε χαρακτηριστικά: «Επιπλέον ο Δήμος Δράμας και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στην προσπάθειά τους να βρούμε παθολόγους και να λύσουμε το πρόβλημα της παθολογικής κλινικής του Γ.Ν. Δράμας επιδοτούν με +1500€ μηνιαίως για φαγητό και ενοίκιο σπιτιού κάθε παθολόγο που θα προσληφθεί με την προκήρυξη αυτή. Άρα οι παθολόγοι στη Δράμα πλέον θα εισπράττουν επιπρόσθετα του μισθού τους ως ιατροί του ΕΣΥ, +7.200€ ετησίως από το Υπουργείο Υγείας και σε έξοδα ενοικίου και διατροφής +18.000€ δηλαδή +25.200€ ετησίως επιπλέον του μισθού τους.
Με αυτά τα κίνητρα πιστεύω ότι αποδεικνύουμε το πραγματικό μας ενδιαφέρον για την Δράμα και αποδεικνύω γιατί έκανα εκεί αυτό το επεισοδιακό ταξίδι. Με τις 53 θέσεις ψυχιάτρων και παιδοψυχιάτρων προκηρύσσονται για πρώτη φορά και μόνιμες θέσεις για τις δομές ψυχικής υγείας από τη σύσταση του Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, με την κάλυψη των οποίων προσβλέπουμε στη σημαντική ενίσχυση της πρόσβασης των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας. Προχωρούμε μπροστά διαρκώς για ένα καλύτερο ΕΣΥ όπως αξίζει στους συμπολίτες μας».
Το στοίχημα
Η Δράμα έχει την υπομονή εδώ και χρόνια να περιμένει. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα, ώστε να δούμε τι μπορεί να γίνει στη συνέχεια. Βέβαια, στις όλες διαδικασίες υπάρχει και ένα μεγάλο «αγκάθι» αν μπορούμε να πούμε έτσι: είναι η τεράστια γραφειοκρατική διαδικασία που υπάρχει μέχρι την οριστική έλευση στη Δράμα, αυτών που θα δηλώσουν ότι θα προσληφθούν.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, από την τελευταία προκήρυξη την άνοιξη του 2025, πριν από ένα μήνα περίπου πανηγυρίσαμε την πρόσληψη ενός ιατρού Δερματολόγου στο Νοσοκομείο, ενώ ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει τι γίνεται με τους υπόλοιπους που είχαν δηλώσει θετικά. Και δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση.
Το αν θα έρθουν και πόσοι θα έρθουν από τη νέα προκήρυξη, θα το γνωρίζουμε το νωρίτερο τον Φεβρουάριο του 2026, τουλάχιστον για το πόσοι θα έχουν δηλώσει.

