Home > νέα > Μέχρι 30 Ιουνίου η προθεσμία για καθαρισμό οικοπέδων και στην περιοχή της Δράμας Από εβδομάδα έλεγχοι και πρόστιμα για όσους δεν τήρησαν τις υποχρεώσεις τους

Μέχρι 30 Ιουνίου η προθεσμία για καθαρισμό οικοπέδων και στην περιοχή της Δράμας Από εβδομάδα έλεγχοι και πρόστιμα για όσους δεν τήρησαν τις υποχρεώσεις τους

Μέχρι 30 Ιουνίου η προθεσμία

για καθαρισμό οικοπέδων

και στην περιοχή της Δράμας

Από εβδομάδα έλεγχοι και πρόστιμα για όσους δεν τήρησαν τις υποχρεώσεις τους

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ τα ψέματα και η παράταση που είχε δοθεί για τον καθαρισμό των οικοπέδων μέχρι και 30 Ιουνίου, έφτασε πλέον στο τέλος της. Και όποιος πρόλαβε να καθαρίσει το οικόπεδό του από ξερά χόρτα, κλαδιά, ακόμα και σκουπίδια, και το δήλωσε, όλα καλά.

Αν και απ’ ό,τι φαίνεται, υπάρχει γενικά μια δυστοκία ώστε όλα αυτά να δηλωθούν στην σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, παρ’ όλα αυτά από εδώ και πέρα, η συνέχεια θα δείξει τι έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Υποθετικά, από την επόμενη της λήξης της παράτασης, 1η Ιουλίου, οι αρμόδιοι ελεγκτικοί φορείς, κυρίως οι Δήμοι, θα πρέπει να κάνουν επιτόπιους ελέγχους, θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και τα αντίστοιχα πρόστιμα.

Η φετινή αντιπυρική περίοδος, που έχει ξεκινήσει από 1η Μαΐου και θα ολοκληρωθεί 31 Οκτωβρίου, φαίνεται ότι ήδη είναι από τις θερμότερες, μιας και ήδη ακόμα και στη Δράμα, οι φωτιές έχουν ξεκινήσει και τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά.

Αν και οι δύο από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν ήταν σε ορεινές και δασικές περιοχές, εντούτοις δύο άλλες πυρκαγιές – Δοξάτο και Καλλίφυτο – ήταν σε χωράφια. Στην περίπτωση του Δοξάτου είχαν πάρει φωτιά υπολείμματα καλλιεργειών (καλαμιές) και στην άλλη, στην περιοχή της Καλλιφύτου, πήραν φωτιά 490 στρέμματα καλλιεργειών από σπινθήρα που πετάχτηκε από γεωργικές εργασίες. Στον συγκεκριμένο συμπολίτη μας ήδη του έχει επιβληθεί το σχετικό πρόστιμο.

Όπως είναι γνωστό, στην περίπτωση της πυρκαγιάς του Δοξάτου, μια ξαφνική αλλαγή του ανέμου, παραλίγο να στοιχίσει τη ζωή ενός πυροσβέστης ο οποίος υπέστη εγκαύματα δευτέρου βαθμού, ενώ η Υπηρεσία έχασε ένα πυροσβεστικό όχημα το οποίο κάηκε ολοσχερώς.

Και οι δύο αυτές περιπτώσεις – και όχι μόνο βέβαια – αναδεικνύουν την ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση με τις πυρκαγιές, οι οποίες ξεκινούν από αγροτικές περιοχές – χωράφια όπου καίγονται καλαμιές, εργασίες στην ύπαιθρο και ακαθάριστα οικόπεδα.

Φυσικά, καθαρισμός οικοπέδων  δεν σημαίνει μόνο χόρτα, αλλά και σκουπίδια. Η περιοχή του Νομού Δράμας έχει ακόμα δυστυχώς αρκετά σημεία στα οποία υπάρχουν παράνομες χωματερές, πράγμα που σημαίνει ότι και εκεί οι Δήμοι έχουν τις ευθύνες τους: όχι μόνο να τις καθαρίσουν, αλλά και να τις εξαλείψουν μια δια παντός.

Πυροπροστασία ακινήτων

Τι σημαίνει όμως ο καθαρισμός οικοπέδων που βρίσκονται αρκετά κοντά σε άλση, πάρκα και δασύλλια; Φυσικά, την άμεση προστασία των ακινήτων που βρίσκονται εντός και κοντά σε δασικές περιοχές. Πρόκειται για χώρους οι οποίοι βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μέτρων από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα».

Τι γίνεται με τα κλαδιά και τα χόρτα;

Εδώ βέβαια υπάρχει και ένα αρκετά σοβαρό ζήτημα. Αρκετοί είναι εκείνοι οι συμπολίτες μας, οι οποίοι ενώ καθάρισαν τα οικόπεδά τους, είτε θα πρέπει να περιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα το Δήμο να περισυλλέξει όλο αυτό το υλικό, είτε θα πρέπει οι ίδιοι με δική τους ευθύνη να τα μεταφέρουν σε συγκεκριμένους πιστοποιημένους χώρους και όχι να τα πετάξουν όπου τους βολέψει.

Το πρόβλημα δημιουργείται, καθώς ο Δήμος Δράμας για παράδειγμα διαθέτει μόνο ένα φορτηγό για τη μεταφορά κλαδιών και η αναμονή είναι μεγάλη, αλλά και ότι για να πετάξει ο ιδιώτης τα χόρτα και κλαδιά τους σε πιστοποιημένο χώρο ανακύκλωσης υλικών, θα πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του.

Και βέβαια ο Δήμος Δράμας αυτή την ώρα, δεν διαθέτει σχετικούς χώρους, ώστε να βοηθήσει τους συνδημότες μας.

Τι περιλαμβάνει ο καθαρισμός;

Ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει: Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.

Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά. Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.

Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους. Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων. Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Έλεγχοι στη βόρεια περιοχή της Δράμας

Στην περιοχή της πόλης της Δράμας, τα οικόπεδα που έχουν σοβαρά ζητήματα, είναι αυτά που βρίσκονται στη βόρεια πλευρά της κυρίως και πολύ κοντά στο άλσος Κορυλόβου και περιμετρικά, αλλά στην περιοχή περιμετρικά του Κολυμβητηρίου και του Δημοτικού Σταδίου.

Μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στον «Π.Τ.» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου κ. Ρεμόντης, είχε τονίσει ότι «δυστυχώς υπάρχει και αμέλεια σε αρκετές περιπτώσεις. Εμείς στέλνουμε επιστολές σε πολλούς, αλλά πολλοί είναι αδιάφοροι. Εκεί θα επιβάλλουμε και τα νόμιμα πρόστιμα, ό,τι προβλέπεται με τη λήξη της παράτασης. Όπου στείλαμε επιστολές και δεν έχει διαπιστωθεί καθαρισμός, θα επιβληθούν πρόστιμα».

Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ακόμα, ότι, προς το παρόν ο Δήμος Δράμας ολοκληρώνει τα δικά του οικόπεδα και στη συνέχεια θα αναλάβει τον καθαρισμό άλλων οικοπέδων δημόσιας χρήσης, όπως για παράδειγμα το πρώην στρατόπεδο Ανδρικάκη, το οποίο ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία.