Home > νέα > Μέχρι τέλος Μαΐου η τοποθέτηση των κάδων απόρριψης ιματισμού στην πόλη της Δράμας-Κατά πλειοψηφία με ενστάσεις για τα σημεία τοποθέτησης από το Δ.Σ.

Μέχρι τέλος Μαΐου η τοποθέτηση των κάδων απόρριψης ιματισμού στην πόλη της Δράμας-Κατά πλειοψηφία με ενστάσεις για τα σημεία τοποθέτησης από το Δ.Σ.

Κατά πλειοψηφία με ενστάσεις για τα σημεία τοποθέτησης από το Δ.Σ.

Μέχρι τέλος Μαΐου η τοποθέτηση

των κάδων απόρριψης ιματισμού

στην πόλη της Δράμας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕΧΡΙ τέλος Μαΐου αναμένεται να τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία της πόλης της Δράμας κάδοι απόρριψης ιματισμού. Πρόκειται για 20 συνολικά κάδους ιματισμού όπως λέγονται, εκ των οποίων οι 2 από αυτούς θα τοποθετηθούν αντίστοιχα στις Κοινότητες Ξηροποτάμου και Χωριστής.

Οι κάδοι ιματισμού θα τοποθετηθούν από ιδιωτική εταιρεία, η οποία ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα συλλέγει η ίδια τα απορρίμματα ειδών ιματισμού και δεν θα απασχολείται καθόλου μ’ αυτό το θέμα ο Δήμος Δράμας, γλυτώνοντας έτσι σημαντικό μέρος από την περισυλλογή των απορριμμάτων και φυσικά αρκετών τόνων κάθε χρόνο από το σύνολο των σύμμεικτων απορριμμάτων.

Ο Δήμος Δράμας δεν μπορεί να διαχειριστεί το υλικό των ειδών ιματισμού που πετάει ο κόσμος και λογικά τα στέλνει όλα μαζί στο ΧΥΤΥ των Σερρών. Απ’ όλη αυτή τη διαδικασία, η οποία λειτουργεί με τον τόνο, ο Δήμος Δράμας θα μπορεί στο σύνολο κάθε έτους, να κερδίσει ένα μέρος του ποσού που πληρώνει και φυσικά, τα ρούχα αυτά θα οδηγηθούν προς κάποια μορφή ανακύκλωσης από την ιδιωτική εταιρεία.

IMATISMOS

Το θέμα της τοποθέτησης των κάδων, συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας που έγινε με τηλεδιάσκεψη την περασμένη Παρασκευή, και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Μόνη αρνητική ψήφος ήταν αυτή του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Μήτρου, ο οποίος δεν ψήφισε το θέμα, διαφωνώντας με την ανάθεση σε ιδιώτη «γιατί ενισχύει τη λογική της εμπορευματοποίησης και διαχείρισης των απορριμμάτων».

Όλες οι άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης ψήφισαν θετικά με κάποιες επισημάνσεις. Η «Πόλη+Ζωή» πρότεινε καλύτερη κατανομή των κάδων όσον αφορά τις θέσεις, «δίχως να είναι επιτακτική η πρότασή τους, εάν δημιουργεί ανάγκη αναβολής του θέματος γιατί, ειδικά στο κέντρο και σε άλλη περιοχή, τοποθετούνται πολύ κοντά οι κάδοι, ενώ θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στις γειτονιές, για καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών».

Η «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» ψήφισε επίσης θετικά, επισημαίνοντας και αυτή την χωροθέτηση, προσθέτοντας όμως, ότι, «σε άλλους Δήμους όλο αυτό λειτουργεί ανταποδοτικά». Δεν μιλούν για χρήματα, αλλά σημειώνουν ότι, ο εργολάβος θα έπρεπε να έχει την υποχρέωση, τα ρούχα που είναι σε καλή κατάσταση, να τα επιστρέφει για να δίνονται σε φτωχές οικογένειες».

Κυριακίδης: Μέχρι τέλη Μαΐου

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Κυριακίδης, σημείωσε ότι πρόκειται για μια εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη και ότι εξαιτίας του κορωνοϊού, η παράδοση των κάδων καθυστέρησε. Με το που θα ανοίξει η εταιρεία, η Δράμα θα είναι σε πρώτη προτεραιότητα και έτσι θα κατασκευαστούν και θα τοποθετηθούν άμεσα.

Σχετικά με τις παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης για τα σημεία τοποθέτησης των κάδων, ο κ. Κυριακίδης σημείωσε: «Η μόνο παρατήρηση που έγινε ήταν από τον κ. Μλεκάνη, ότι στην πλατεία Ελευθερίας είναι αρκετά κοντά, όπως και σε ένα άλλο σημείο. Εμείς δεν έχουν κάποια πείρα ακόμα σχετικά μ’ αυτό και έχουμε χωροθετήσει ανάλογα με όσα βλέπουμε σήμερα στην πόλη. Από μόνοι μας κάναμε έναν σχεδιασμό για να μπορέσουμε να καλύψουμε το θέμα αυτό και από εκεί και πέρα, αν δούμε ότι υπάρχει αναγκαιότητα και για κάπου αλλού, τότε θα κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές».

Όπως είπε ο κ. Κυριακίδης, «καλύψαμε όλες τις γειτονιές της Δράμας, βάλαμε στο κέντρο, στην οδό Βενιζέλου όπου η Ένωση Κυριών βγάζει αρκετά ρούχα, στην περιοχή της Αγίας Τριάδας έχει επίσης μεγάλη συσσώρευση και μετά υπάρχει από ένας κάδος σε όλους τουλάχιστον τους οικισμούς όπως Κομνηνούς, Αμπελόκηπους, Προάστιο, Πανόραμα και από ένα κάδο στην Χωριστή και στον Ξηροπόταμο».

Συνεχίζοντας ο κ. Κυριακίδης, «αν όλο αυτό το σύστημα δουλέψει καλά, σε συνεννόηση με την εταιρεία θα τοποθετηθούν και άλλοι 20 κάδοι στο σύνολο του δικτύου».

Ο κ. Κυριακίδης σημείωσε ακόμα ότι, «για το Δήμο μας είναι ένα μεγάλο κέρδος. Αποφορτίζονται τα σκουπίδια μας από ένα μεγάλο όγκο, τον οποίο εμείς θα έπρεπε να περισυλλέξουμε, να πετάξουμε και να πληρώσουμε γι’ αυτό. Υπάρχει επίσης εδώ και  ένα μικρό κέρδος που ζητήσαμε από τον ιδιώτη και μας το έδωσε, που είναι 30 δωροεπιταγές των 10 ευρώ κάθε χρόνο για να τις δίνουμε σε κάποιους συνδημότες μας για αγορά αγαθών».

Τα σημεία τοποθέτησης

Τα σημεία που προτείνονται από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, για να τοποθετηθούν οι πρώτοι κάδοι ανακύκλωσης ιματισμού είναι:

– στον Κινηματογράφο “Ολύμπια” (Βενιζέλου 118),

– στην πλατεία Ελευθερίας (έναντι του παλιού Δημαρχείου),

– στην αφετηρία των αστικών λεωφορείων, στην διασταύρωση των οδών 19ης Μαΐου με Καραΐσκάκη

– στο υπεραστικό ΚΤΕΛ (στην διασταύρωση των οδών Κύπρου με Βίτσι),

– στο Δικαστικό Μέγαρο (στην διασταύρωση των οδών Ηπείρου με 28ης Οκτωβρίου),

– στην διασταύρωση των οδών Αναστασίου Μακρή με Αργυρουπόλεως,

– στην διασταύρωση των οδών Ηφαιστίωνος με Ιπποκράτους,

– στον ΙΝ του Αγίου Παντελεήμονα και συγκεκριμένα (Δημητρίου Γούναρη 9),

– στον ΙΝ του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης (Ερυθροποτάμου 4),

– στον ΙΝ Αγίας Τριάδος (Κόρδου 39),

– στον ΙΝ Δώδεκα Αποστόλων (Γαληνού 12),

– στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας (Ανδριανουπόλεως 32),

– στο πάρκο Ορτακίου (Ορτακίου και Σαμοθράκης γωνία),

– στο πάρκο Κομνηνών (Ευξείνου Πόντου 47),

– στον ΙΝ Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στο Προάστιο (Αγίου Κωνσταντίνου 33),

– στο πάρκο Αμπελοκήπων (Καππαδοκίας και Αγίου Δημητρίου γωνία),

– στον Ι.Ν. Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης (στο Πανόραμα),

– στην Κοινότητα Χωριστής, στον Ξηροπόταμο (κεντρική πλατεία Ξηροποτάμου).