Home > νέα > Μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες από αγριόχοιρους στην περιοχή Καλλιφύτου – Χωριστής και αλλού Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μουρβετίδης και ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας κ. Ελευθεριάδης

Μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες από αγριόχοιρους στην περιοχή Καλλιφύτου – Χωριστής και αλλού Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μουρβετίδης και ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας κ. Ελευθεριάδης

Δημιουργήθηκε ομάδα κυνηγών για θήρευση

Μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες

από αγριόχοιρους στην περιοχή

Καλλιφύτου – Χωριστής και αλλού

Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μουρβετίδης και ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας κ. Ελευθεριάδης

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΝ ΚΑΙ το πρόβλημα δεν είναι άγνωστο στην περιοχή μας και δεν συμβαίνει για πρώτη φορά, εντούτοις πάντα τέτοιες εποχές, ομάδες αγριόχοιρων κατεβαίνουν στον κάμπο της Δράμας και προκαλούν αρκετές ζημιές.

Όμως, όσο περνούν τα χρόνια και όσο οι κλιματικές συνθήκες αλλάζουν, αλλά και όσο δεν υπάρχουν φυσικοί θηρευτές, ομάδες αγριόχοιρων αλλά και λύκων, θα συνεχίσουν να προκαλούν αρκετές ζημιές σε καλλιέργειες και οικόσιτα ζώα, ή ζώα εργασίας κτηνοτρόφων και κάθε χρόνο τα επεισόδια αυτά να πολλαπλασιάζονται.

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην περιοχή μεταξύ Καλλιφύτου και Χωριστής, όπου μεγάλες ομάδες από 30 μέχρι και 40 αγριογούρουνων, κατεβαίνουν χαμηλά και προκαλούν τεράστιες ζημιές σε καλλιέργειες καλαμποκιού και ηλίανθου κυρίως.

Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν επίσης στην περιοχή του Βαθυλάκου, του Μοναστηρακίου και του Ξηροποτάμου, όπως και στην περιοχή του Νευροκοπίου, αν και σε ηπιότερη μορφή.

Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα και το γεγονός ότι πολλές φορές βγαίνουν ακόμα και στο δημόσιο δρόμο, όπου μπορούν να προκληθούν τροχαία ατύχημα, όπως πρόσφατα στο δρόμο προς το Μοναστηράκι.

Ένα από τα ζητήματα για τα οποία αναγκάζονται πλέον οι αγριόχοιροι να κατεβαίνουν τόσο χαμηλά, είναι η αναζήτηση τροφής καθώς είναι η εποχή του καλαμποκιού κυρίως, αλλά αυτή τη φορά και η έλλειψη νερού σε ψηλότερα σημεία στην περιοχή.

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μουρβετίδης, επισημαίνει ότι στο πλαίσιο αυτό, «έχει συσταθεί μια ομάδα από κυνηγούς, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό».

Όπως σημειώνει, «το πρόβλημα είναι αρκετά σοβαρό και καθημερινά έχουμε παράπονα από συμπολίτες μας καλλιεργητές, οι οποίες βλέπουν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται» και εξηγεί ότι, η ομάδα αποτελείται από 15 κυνηγούς της περιοχής μας, οι οποίοι θα είναι κανονικά δηλωμένοι, ασφαλισμένοι και εφοδιασμένοι με τις ανάλογες άδειες. Μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές γραφειοκρατικές διαδικασίες, σε λίγες μέρες από σήμερα θα ξεκινήσουν το κυνήγι.

Ελευθεριάδης: Συνδράμουμε όσο μπορούμε

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Δράμας κ. Ελευθεριάδης, τονίζει ότι «και πέρυσι είχαμε να αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα και στις ίδιες περιοχές μάλιστα και είχαμε δημιουργήσει ομάδα κυνηγών».

Όπως εξηγεί ο ίδιος, «σε 40 μέρες περίπου – στις 20 Αυγούστου – θα ανοίξει η κυνηγετική περίοδος και θα επιτραπεί άμεσα το κυνήγι του αγριόχοιρου όπως έγινε και πέρυσι».

Ο κ. Ελευθεριάδης σημειώνει ότι «μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες έγκρισης και των αδειών και τους ελέγχους από την Κτηνιατρική Υπηρεσία, τότε τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει το κυνήγι τους».

Εκφράζοντας κάποια στιγμή το παράπονό του ο ίδιος, σημειώνει ότι «εμείς συνδράμουμε άμεσα στην πολιτεία για ό,τι μας ζητήσει, όμως δυστυχώς η πολιτεία δεν μας ακούει, δεν βοηθάει στα αιτήματά μας», εννοώντας βέβαια τα αιτήματά τους για τα κυνηγετικά σκυλιά.

Και οι λύκοι…

Με την ευκαιρία, ο κ. Ελευθεριάδης αναφέρεται και στο ζήτημα με τον πληθυσμό των λύκων, καθώς πλέον εδώ και αρκετό καιρό, έχουν αρχίσει και εμφανίζονται ακόμα και σε αγέλες 15 ατόμων.

«Το πρόβλημα με τον λύκο συνεχίζεται και μάλιστα αυξάνεται», εξηγεί ο κ. Ελευθεριάδης, λέγοντας ότι «από την στιγμή που δεν γίνεται τίποτα, τα κρούσματα περισσεύουν και οι λύκοι περισσεύουν. Η πολιτεία δεν παίρνει κανένα μέτρο για την κατάσταση που επικρατεί».

Αυτό που ιδιαίτερα επισημαίνει, είναι ότι «ευτυχώς δεν είχαμε βαρύ χειμώνα, διαφορετικά πλέον θα βλέπαμε τους λύκους ακόμα και μέσα στα χωριά, μέσα στις αυλές. Να σας πω μάλιστα ότι, κτηνοτρόφοι στην περιοχή των Κυργίων φέτος μέτρησαν ακόμα και 18 άτομα σε αγέλη λύκων σε δυο αγέλες, όπως το ίδιο και στην Πλατανιά, στην Ψηλή Ράχη και αλλού».