Home > Πρώτο Θέμα > Μεγάλη η διασπορά στη βάση της κοινωνίας της Δράμας: υγειονομικές, προνοιακές δομές και σχολικές μονάδες

Μεγάλη η διασπορά στη βάση της κοινωνίας της Δράμας: υγειονομικές, προνοιακές δομές και σχολικές μονάδες

Συνέντευξη Τύπου αντιπεριφερειάρχη Δράμας και υγειονομικών φορέων για κορωνοϊό

Μεγάλη η διασπορά στη βάση

της κοινωνίας της Δράμας: υγειονομικές,

προνοιακές δομές και σχολικές μονάδες

► Αυστηρές συστάσεις προς όλους να τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα,

τα μέτρα του ΕΟΔΥ και να φοράνε μάσκα

► Αντιπεριφερειάρχης: Στα 28,5 χρόνια ο μέσος όρος ηλικίας των θετικών κρουσμάτων

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Τύπου σχετικά με τις εξελίξεις που υπάρχουν στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, αναφορικά με την απότομη αύξηση των θετικών κρουσμάτων του κορωνοϊού, παραχώρησε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαδόπουλος, μαζί με υγειονομικούς φορείς.

Τον κ. Παπαδόπουλο, ως πολιτικό προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας στην Π.Ε. Δράμας, πλαισίωναν η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υγείας Π.Ε. Δράμας κα. Αικατερίνη Μπουραζάνη, η υπεύθυνη του ΕΟΔΥ στη Δράμα κα. Ελένη Γαμβρέλη και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Γεώργιος Γεωργιάδης.

Σε γενικό επίπεδο, οι τέσσερις επέστησαν την προσοχή σε όλους τους πολίτες του Νομού Δράμας, να παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα, αποστάσεις και να φοράνε μάσκες, καθώς τα θετικά κρούσματα στο Νομό, αυξάνονται συνεχώς. Και όπως μάλιστα είπαν, το πρόβλημα είναι ότι ήδη υπάρχει μεγάλη διασπορά στη βάση της ίδιας της κοινωνίας και είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί.

Ανάμεσα σε όλα τα υπόλοιπα, τόνισαν ότι είναι ατομική ευθύνη του καθενός πλέον και άρα στο σύνολο της κοινωνίας, να υπάρξει η απαραίτητη προστασία , ενώ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Γεωργιάδης, με τον γλαφυρό του λόγο, τόνισε ιδιαίτερα ότι «έχουμε έναν πραγματικό πόλεμο» μπροστά σε έναν αόρατο και άγνωστο, ακόμα, ιό!

Να σημειώσουμε ακόμα ότι, όπως ειπώθηκε, η ιχνηλάτηση που γίνεται στην πλατεία Ελευθερίας από τα κινητά συνεργεία, εδώ και μερικές ημέρες γίνεται από συνεργεία που ήρθαν από Καβάλα και Θεσσαλονίκη, καθώς ορισμένα άτομα από τα κινητά συνεργεία του ΕΟΔΥ στη Δράμα, βρίσκονται σε καραντίνα.

Παπαδόπουλος: «Δεν είναι τα πράγματα αστεία…»

Αναλυτικότερα, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαδόπουλος, μίλησε με τα πιο σκληρά λόγια, επισημαίνοντας ότι «βρισκόμαστε σε μια φάση, όπου καθημερινά στο Νομό έχουμε αυξητική τάση και αυτό μας προβληματίζει ιδιαίτερα, γιατί υπάρχουν πράγματα και γεγονότα για τα οποία αδιαφορεί η κοινωνία».

Ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι «δεν είναι πλέον τα πράγματα αστεία. Είμαστε σε μια σοβαρότατη κρίσιμη στιγμή. Μέχρι πρότινος ο χάρτης της Δράμας, όσον αφορά τα επίπεδα, ήταν καλός. Από εδώ και πέρα όμως αναμένεται να αλλάξει σημαντικά, γιατί τα κρούσματα, το τριήμερο από 23 έως 25 Οκτωβρίου είναι στα 30».

Τόνισε επίσης ότι, το γεγονός ότι τη Δευτέρα εμφανίστηκε η Δράμα χωρίς κρούσματα, είναι γιατί εξαιτίας της αργίας, τα δείγματα που πάρθηκαν από τον ΕΟΔΥ και το Νοσοκομείο, θα βγουν σήμερα (χθες). Και μάλιστα άργησαν να φτάσουν στον ΕΟΔΥ το βράδυ της Κυριακής.

Για το λόγο αυτό, όπως είπε, «κάποιοι που θεωρούσαν ότι η Δράμα είχε μηδέν κρούσματα, δεν είναι έτσι. Οφείλω να χτυπήσω τον κώδωνα, γιατί οι μέρες είναι δύσκολες. Εδώ πλέον επιβάλλεται η ατομική ευθύνη. Γιατί, λυπάμαι που το λέω, αυτή δεν αναδεικνύεται. Δεν υπάρχει ατομική ευθύνη και κατ’ επέκταση συλλογική ευθύνη».

Στη συνέχεια, μιλώντας για τις υποδομές υγείας, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι, «δεν είμαστε η πόλη που μπορεί να υποστηρίξει έναν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, όσον αφορά τις  υποδομές. Επειδή έχω καθημερινή επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους, φέρω την ευθύνη και λέω κάποια πράγματα, που μπορεί ενδεχομένως να υπάρχει μια αδυναμία ή άλλο πρωτόκολλο ενημέρωσης από άλλους δημόσιους φορείς. Ως πολιτικός προϊστάμενος της πολιτικής προστασίας μπορώ να κάνω τέτοιες τοποθετήσεις».

Επίσης, ο κ. Παπαδόπουλος έκανε έκκληση προς τους δημάρχους του Νομού και όλα τα αθλητικά σωματεία, λέγοντας ότι «πρέπει να πάρουμε αποφάσεις δύσκολες που δεν θα είναι ευχάριστες για τους συμπολίτες μας, αλλά μέσω αυτών θα μπορούμε να μαζέψουμε τα κακώς κείμενα που θα συμβούν το αμέσως επόμενο διάστημα».

SYNENTEYXH KORONOIOS (15) (1)

Γαμβρέλη: «Ο κίνδυνος είναι στα σπίτια μας…»

Η υπεύθυνη του ΕΟΔΥ στη Δράμα, ιατρός κα. Ελένη Γαμβρέλη, τόνισε ότι η κατάσταση είναι ανησυχητική και τόνισε ότι «η κατάσταση και η εξάπλωση του φονικού ιού είναι ανεξέλεγκτη σε όλη τη χώρα» επισημαίνοντας ότι νέα κρούσματα και εισαγωγές στα Νοσοκομεία και οι θάνατοι, «συνθέτουν ένα σοκαριστικό σκηνικό. Η πόλη μας γρήγορα οδεύει προς το κόκκινο». Η κα. Γαμβρέλη, σημείωσε ιδιαίτερα ότι «πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, ότι ο κίνδυνος είναι μέσα στα σπίτια μας, μέσα στην πόλη μας, είναι παντού. Στο ΚΤΕΛ, στα ΤΑΞΙ, στα καταστήματα, στην εστίαση, στη βόλτα, είναι παντού. Μέτρα ασφαλείας για όλους και για όλες, τα παιδιά, τα νήπια. Να αποφεύγουμε το συνωστισμό, να αποφεύγουμε να βρισκόμαστε με πολλά άτομα μαζί, να κρατάμε πάντα την απόσταση και να φοράμε όλοι τη μάσκα μας. Η μάσκα είναι αυτή που σώζει ζωές».

Αργότερα, η κα. Γαμβρέλη διευκρίνισε ότι, τα θετικά κρούσματα από ιδιωτικά εργαστήρια δεν μπαίνουν στον γενικό αριθμό κρουσμάτων και ότι έτσι έχουμε περισσότερα κρούσματα ουσιαστικά. Όπως επίσης δεν καταγράφονται πουθενά και τα rapid test εξηγώντας ότι «αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό» και ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Η ίδια σημείωσε ότι το μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται στη νεολαία και στους αθλητές, στις ομάδες, οι οποίες μετακινούνται από τη μια πόλη στην άλλη. «Τα πράγματα είναι δύσκολα γιατί δεν υπάρχουν κλίνες στις ΜΕΘ και σε λίγο δεν θα έχουμε κλίνες στα Νοσοκομεία. Και δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός, αλλά και άλλα νοσήματα».

Μπουραζάνη: «Η διασπορά είναι πολυεπίπεδη…»

Με τη σειρά της, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας κα. Αικατερίνη Μπουραζάνη, αναφέρθηκε στα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά μήνα: «Τον Ιούλιο είχαμε 15 κρούσματα, τον Αύγουστο είχαμε 32 κρούσματα (το οποίο δικαιολογείται λόγω των διακοπών και ότι μεταξύ Δράμας – Καβάλας στην ουσία ήμασταν ένας νομός). Είχαμε μια πολύ καλή εικόνα τον Σεπτέμβριο με 11 κρούσματα, ενώ για τον Οκτώβριο μέχρι και 25 τρέχοντος έχουμε ήδη 54 κρούσματα. Τα 33 καταγράφηκαν το τριήμερο 23 – 25 τρέχοντος».

Η ίδια, επέστησε την προσοχή προς όλους ώστε να τηρούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα, λέγοντας ότι «με τα συγκεκριμένα αποτελέσματα, δεν θα αργήσει από το ένα επίπεδο να περάσουμε όχι στο άλλο, αλλά αν συνεχιστεί σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε αυτή η κατάσταση, μπορεί να περάσει στο μεθεπόμενο επίπεδο. Η διασπορά είναι πολυεπίπεδη, δεν είναι στοχευμένη σε ένα φορέα» και όπως εξήγησε, «στη Δράμα έχουμε διασπορά στη βάση, παντού. Ομάδες, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, σχολικές μονάδες. Αυτά τα δεδομένα μας δείχνουν ότι έχουμε τη βάση της Δραμινής κοινωνίας. Κινδυνεύουν οι υγειονομικές δομές, οι προνοιακές δομές, οι σχολικές μονάδες» και όπως τόνισε, «οποιαδήποτε επαγγελματική ομάδα θα βλέπει κρούσματα».

Γεωργιάδης: «Έχουμε πραγματικό πόλεμο…»

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Γεώργιος Γεωργιάδης, σημείωσε εξ αρχής ότι «βρισκόμαστε σε πόλεμο … και η πρώτη κουβέντα που λέω στους συμπολίτες μου είναι, να βάλουν μπροστά το φιλότιμό τους, να καταλάβουν ότι πραγματικά βρισκόμαστε σε κίνδυνο».

Όπως τόνισε μάλιστα, «σήμερα έχουμε ιό, τον οποίο δεν γνωρίζουμε και τώρα τον μαθαίνουμε» και αναφέρθηκε σε ιστορικά στοιχεία με άλλους ιούς και πανδημίες από το 1919 ακόμα μέχρι και σήμερα, επισημαίνοντας ότι για τον κορωνοϊό δεν έχουμε γνώση αλλά μόνο την πρόληψη. Σημείωσε μάλιστα ιδιαίτερα ότι, «το σαπουνάκι που πλένουμε τα χέρια μας, είναι το χειρότερο φονικό όπλο για τον ιό. Διότι ο ιός έχει τοίχωμα λιποειδές. Μέσα σε 20 δευτερόλεπτα που πλένουμε τα χέρια μας, ο ιός καταστρέφεται», ενώ τόνισε ιδιαίτερα ότι πρέπει να φοράμε τη μάσκα.

Κλείνει η βόρεια είσοδος του Διοικητηρίου

Επίσης, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι με απόφασή του θα κλείσει και πάλι η βόρεια είσοδος του Διοικητηρίου, θα παραμείνει ανοιχτή μόνο η νότια για ελεγχόμενη είσοδο, θα επανέλθει η θερμομέτρηση, ενώ αναμένεται να επαναφέρει και τα ραντεβού του πολίτη με τις υπηρεσίες.

Αναφερόμενος στο ζήτημα συναθροίσεων σε νυχτερινά κέντρα, σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα «είδαμε μεγάλες συναθροίσεις ατόμων σε νυχτερινά κέντρα και αυτό θα το πληρώνουμε τις επόμενες ημέρες», ενώ ζήτησε την αυστηρότητα των ελέγχων από την Ελληνική Αστυνομία.

Σε άλλο σημείο μάλιστα, τόνισε ιδιαίτερα ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να δεχθεί ξανά κανέναν να μεσολαβήσει για πρόστιμα που θα πάρουν κάποιοι: «Δεν θέλω να δεχθώ, πολίτη, επιχειρηματία του τόπου, που να μου ζητά να μεσολαβήσω για την όποια διαγραφή οποιουδήποτε ποσού. Οι οδηγίες μου είναι σαφέστατες προς την Αστυνομία. Να τηρήσουμε το νόμο. Και θα είμαι πολύ αυστηρός».