Μεγάλη επιτυχία και συγκίνηση
στον 10ο Φιλανθρωπικό Αγώνα Δρόμου Χωριστής
Μια αληθινή γιορτή του αθλητισμού, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής προσφοράς ξετυλίχθηκε στους δρόμους της Χωριστής, με τη διεξαγωγή του 10ου Φιλανθρωπικού Αγώνα Δρόμου 2026. Η διοργάνωση, η οποία έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πιο αγαπημένους θεσμούς της περιοχής από το 2015, συνδιοργανώθηκε με απόλυτη επιτυχία από το Φιλανθρωπικό Σωματείο Χωριστής «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων», τον Δήμο Δράμας και τη Δημοτική Κοινότητα Χωριστής, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων «Ελευθέρια 2026».
Παρά το γεγονός ότι ο αγώνας είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 17 Ιουνίου και αναβλήθηκε λόγω έντονων καιρικών φαινομένων, η νέα ημερομηνία διεξαγωγής (15 Ιουλίου) φορτίστηκε με βαθιά συγκίνηση. Με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου, ο φετινός αγώνας αφιερώθηκε στη μνήμη του πρόωρα και αδικοχαμένου συγχωριανού τους, του 22χρονου Εύελπι Κυριάκου Κανετίδη. Η συμπλήρωση των 40 ημερών από τον θάνατό του έδωσε έναν ιδιαίτερο τόνο μνήμης και τιμής στη διοργάνωση.
Αν και βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, οι υψηλές θερμοκρασίες δεν πτόησαν τους 110 δρομείς όλων των ηλικιών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα. Η κεντρική πλατεία της Χωριστής πλημμύρισε από κόσμο που χειροκρότησε τις προσπάθειες των αθλητών.
Η διαδρομή των 5 χιλιομέτρων περιμετρικά του χωριού δοκίμασε τις αντοχές των μεγαλύτερων δρομέων, ενώ οι μικροί φίλοι έως 12 ετών έδωσαν τον δικό τους παλμό στη διαδρομή του 1 χιλιομέτρου.
Το «εισιτήριο» της αγάπης
Όπως κάθε χρόνο, ο αγώνας δεν είχε χρηματικό αντίτιμο. Οι συμμετέχοντες προσέφεραν τρόφιμα μακράς διάρκειας, τα οποία θα διανεμηθούν άμεσα σε άπορες οικογένειες της περιοχής, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη δύναμη της αλληλεγγύης.
Απόλυτος κυρίαρχος της γενικής κατάταξης και της κατηγορίας του ήταν ο Δημήτρης Αποστολίδης, ο οποίος έκοψε πρώτος την κορδέλα του τερματισμού με τον εξαιρετικό χρόνο 17:11.
Οι αθλητές που διακρίθηκαν ανά κατηγορία είναι οι εξής:
Αγόρια 6-12
1ος Μάρκου Μάρκος 04:03
2ος Ραβικαλης Κωνσταντίνος 04:11
3ος Χατζηαντωνίου Σωτήριος 04:47
Κορίτσια 6-12
1ος Αρχοντακακη Αναστασία 5:45
2ος Κοντσιωτου Γεωργία 6:18
3ος Βριτζαλη Ευγενία 6:47
Αγόρια 13-18
1ος Αποστολίδης Δημήτρης 17:11
2ος Σαρημαυρογενης Κώστας 19:31
3ος Ματσάνης Θοδωρής 23:21
Κορίτσια 13-18
1ος Κοντσιωτου Δέσποινα 32:47
2ος Βολιώτη Εύα 33:56
Άντρες 19-50
1η Τσαβδάρης Πανταζής 18:24
2η Δραγουδάκης Γεώργιος 21:07
3η Παπάζογλου Μιχάλης 21:09
Γυναίκες 19-50
1η Κοσμιδου Κυριακή 24:43
2η Γανιτου Κορ’ινα 24:53
3η Δουλκερίδου Δέσποινα 28:71
Άντρες 51+
1η Δημητριάδης Αμβρόσιος 20:32
2η Αρχοντακακης Σταύρος 21:35
3η Αποστολίδης Απόστολος 23:10
Γυναίκες 51+
1η Τόλιου Αναστασία 28:56
2η Παρλαπανη Κωνσταντίνα 31:16
3η Γιοβάνογλου Χαρούλα 35:45
Αξίζει να τονίσουμε ότι όλοι οι δρομείς έλαβαν μετάλλια, νούμερα, καπελάκια καθώς και κύπελλα όπως ο πρώτος που έκοψε τη κορδέλα και οι πρώτοι κάθε κατηγορίας Ανδρών και Γυναικών.
Η Πρόεδρος κ. Τσάνα Μαρία ανέφερε για τον 10ο Φιλανθρωπικό Αγώνα Δρόμου Χωριστής: «Ο αθλητισμός διδάσκει και αναπτύσσει αξίες που βασίζονται στην προσφορά στον συνάνθρωπο και την αλληλεγγύη. Αυτές τις αξίες στηρίζει και πιστεύει ο φορέας μας.
Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι βρέθηκαν στο πλευρό του φορέα και όλους τους εθελοντές που βοήθησαν για την πραγματοποίηση της ομαλής λειτουργίας του αγώνα και που βρίσκονται κάθε χρόνο στον πλευρό μας και ιδιαίτερα τους Δρομείς Γρηγόρη Δημητριάδη, Χρήστο Βάσσου, Ιορδάνη Τσεπεσίδη, τον Αλέξη Φούκα και τον Άγγελο Τσιρακίδη για την βοήθειά τους και την σκιαγράφηση της διαδρομής…».
Η επιτυχία της διοργάνωσης στηρίχθηκε σε μια τεράστια αλυσίδα εθελοντών, τοπικών φορέων, συλλόγων και χορηγών (συμπεριλαμβανομένης της πολύτιμης συνδρομής του Ερυθρού Σταυρού, της Τροχαίας Δράμας και της Κλινικής «Υγεία»).
Ο 10ος Φιλανθρωπικός Αγώνας Δρόμου Χωριστής απέδειξε για άλλη μια φορά ότι όταν μια κοινότητα ενώνεται για καλό σκοπό, μπορεί να πετύχει σπουδαία πράγματα. Και του χρόνου!


