Home > Πρώτο Θέμα > Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται τον πρώτο υβριδικό 6ο Επιστημονικό Συμπόσιο για τον Καρκίνο στη Δράμα-► Δηλώσεις στον «Π.Τ.» του προέδρου της Εταιρείας «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο» κ. Σάββα Παπαδόπουλου

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται τον πρώτο υβριδικό 6ο Επιστημονικό Συμπόσιο για τον Καρκίνο στη Δράμα-► Δηλώσεις στον «Π.Τ.» του προέδρου της Εταιρείας «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο» κ. Σάββα Παπαδόπουλου

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται

τον πρώτο υβριδικό 6ο Επιστημονικό

Συμπόσιο για τον Καρκίνο στη Δράμα

► Δηλώσεις του προέδρου της Εταιρείας «Η Δράμα Ενάντια

στον Καρκίνο» κ. Σάββα Παπαδόπουλου στον «Π.Τ.»

► Διαδικτυακά και χωρίς φυσική παρουσία αρκετές από τις διαλέξεις

– Αυστηρά μέχρι 50-άτομα στην αίθουσα και διαδικτυακή παρουσίαση του Συνεδρίου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΘΕΜΑ «Πριν, μαζί και μετά τον καρκίνο, κληρονομικότητας και Screening, θεραπεία και αποκατάσταση», θα πραγματοποιηθεί από τις 25 έως και 27 Σεπτεμβρίου στη Δράμα, το 6ο Επιστημονικό Συμπόσιο για τον Καρκίνο στη Δράμα. Το Συμπόσιο διοργανώνεται όπως κάθε χρόνο από την Εταιρεία «Η Δράμα ενάντια στον καρκίνο» και για πρώτη φορά, όπως ανακοινώνεται και στο σχετικό πρόγραμμα, θα είναι υβριδικό.

Στην πραγματοποίηση του Επιστημονικού Συμποσίου, συνεργάζονται ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας, όπως και ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Ν. Δράμας και θα γίνει στο ξενοδοχείο «Kouros».

Συνολικά για το πρόγραμμα του Συμποσίου και τις ομιλίες που θα γίνουν, μιλάει στον «Πρωινό Τύπο» ο ένας εκ των δύο προέδρων της Εταιρείας «Η Δράμα ενάντια στον Καρκίνο» κ. Σάββας Παπαδόπουλος, ο οποίος επίσης μας εξηγεί και τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί φέτος το συνέδριο.

Ο χαρακτηρισμός λοιπόν ως «υβριδικό», σημαίνει ότι εξαιτίας των υγειονομικών καταστάσεων που επικρατούν με την πανδημία του κορωνοϊού, το συνέδριο θα πραγματοποιθεί και με τη φυσική του μορφή αλλά και διαδικτυακά, ώστε να μπορέσουν να το παρακολουθήσουν όσοι περισσότεροι μπορούν.

Όπως είναι γνωστό, το Συνέδριο της Εταιρείας «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο» πραγματοποιείται κάθε χρόνο το Μάρτιο. Παρ’ όλα αυτά φέτος αναβλήθηκε την άνοιξη εξαιτίας της πανδημίας, ενώ για δεύτερη φορά είχε αναβληθεί και το καλοκαίρι. Τελική ημερομηνία είναι την ερχόμενη Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, με νέα όμως χαρακτηριστικά.

Papadopoylos-Savvas

Όπως εξηγεί λοιπόν στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Παπαδόπουλος, το Συνέδριο θα μπορούν να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία μόνο 50 άτομα, τα οποία θα πρέπει από πριν να έχουν κλείσει σειρά και να έχουν την άδεια να βρίσκονται στην αίθουσα.  Ο σύνδεσμος μέσω του οποίου θα μπορούν να παρακολουθήσουν τις εργασίες οι ενδιαφερόμενοι και να κάνουν εγγραφή, είναι ο παρακάτω: https://era.eventsair.com/6–/registration/Site/Register.

Το δεύτερο σημείο με το οποίο χαρακτηρίζεται ως υβριδικό το Συνέδριο, είναι ότι μια μεγάλη πλειοψηφία εισηγήσεων θα γίνει, είτε διαδικτυακά, είτε με μαγνητοσκοπημένα βίντεο από τους ίδιους τους εισηγητές, καθώς δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν μέχρι τη Δράμα εξαιτίας της πανδημίας.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης και το ζήτημα της εκδήλωσης έναρξης του Συνεδρίου το βράδυ του Σαββάτου. Αν και έχουν προγραμματιστεί να γίνουν χαιρετισμοί και όλα τα γνωστά για μια έναρξη, παρ’ όλα αυτά είναι ακόμα υπό σκέψη των διοργανωτών η πιθανότητα να μην γίνουν αυτά με φυσική παρουσία, καθώς θα πρέπει να συγκεντρωθούν στην αίθουσα πάνω από 50 άτομα. Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, αυτό εξετάζεται ακόμα.

Πριν – Μαζί και Μετά τον Καρκίνο

Αναφερόμενος στο θέμα του Συμποσίου, ο κ. Παπαδόπουλος εξηγεί: «Το θέμα του Συμποσίου είναι: Πριν – Μαζί και Μετά τον Καρκίνο. Δηλαδή, αυτά που συμβαίνουν πριν, όπως η κληρονομικότητα για παράδειγμα, μαζί, με την έννοια της θεραπείας, τα δικαιώματα των ασθενών και άλλα ζητήματα και το μετά, που αφορά όλα όσα συμβαίνουν μετά τον καρκίνο. Για το μετά μάλιστα, θα μιλήσουμε την Κυριακή, όπου θα έχουμε μια εισήγηση για ψυχολογικά θέματα και ζητήματα ένταξης στην κοινωνία, στη δουλειά, κατά τη διάρκεια της πάθησης κ.α. Την ομιλία θα κάνει ο ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής κ. Ιάκωβος Μαρτίδης».

Στο ίδιο πλαίσιο, ιδιαίτερη παρέμβαση θα κάνει η γνωστή δημοσιογράφος κα. Μάγια Τσόκλη, η οποία θα έχει μια διάλεξη την Κυριακή, από τη θέση του ασθενή. Αρχικά η κα. Τσόκλη ήταν να βρεθεί στη Δράμα, παρ’ όλα αυτά μετά την πανδημία θα μιλήσει μέσω διαδικτύου.

Επίσης, θα υπάρξουν συζητήσεις και διαλέξεις, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι θεραπευμένοι ασθενείς από την ακτινοβολία. Σ’ αυτό το κομμάτι του Συμποσίου, θα μιλήσουν και ασθενείς για το τι συναντούν στη ζωή τους, ενώ θα γίνει συζήτηση και για θέματα γονιμότητας και σεξουαλικότητας γυναικών που έχουν καρκίνο μαστού, γεννητικών οργάνων και ποια είναι τα προβλήματα που προκύπτουν. Πάντα βέβαια, υπενθυμίζουμε, είτε διαδικτυακά είτε με φυσική παρουσία.

Το φόρουμ των Καρκινοπαθών

Επίσης, έχει καθιερωθεί πλέον, το Συμπόσιο να ανοίγει στις 15.00 το μεσημέρι της Παρασκευής, με το φόρουμ των Συλλόγων Καρκινοπαθών. Όπως εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος, συνήθως είναι 10-15 Σύλλογοι Καρκινοπαθών από τη Βόρειο Ελλάδα και τα νησιά.

Σ’ αυτό το φόρουμ, θα παραβρεθεί επίσης και η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών Αθηνών Κ.Ε.Φ.Ι. κα. Ζωή Γραμματόγλου, η οποία θα μιλήσει για τα δικαιώματα των ασθενών, ενώ θα γίνει συζήτηση για τον εθελοντισμό, με εισήγηση που θα κάνει η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας κα. Ευγενία Σαραφίδου. Σ’ αυτό το σημείο, σχολιασμό θα κάνει η κα. Αλίκη Τσιαμούρα η οποία πρόσφατα έχει βραβευθεί για τον εθελοντισμό της και θα μιλήσει για το εθελοντικό έργο της Ένωσης Κυριών Δράμας.

Συζήτηση επίσης θα γίνει, για τις ελλείψεις φαρμάκων, από μια νοσοκομειακή φαρμακοποιό εξειδικευμένη σ’ αυτά τα θέμα από το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Καταγραφή

Ένα άλλο από τα ενδιαφέροντα θέματα της Παρασκευής, είναι ότι θα υπάρχουν ανακοινώσεις για ηθικά, νομικά και γενικά προβλήματα που υπάρχουν από την αξιολόγηση και τις εξετάσεις για κληρονομικές παθήσεις, καρκίνο κυρίως και φυσικά η ημέρα θα κλείσει με μια άλλη πρωτοβουλία της Εταιρείας «Η Δράμα ενάντια στον καρκίνο» για θέματα καταγραφής.

Όπως εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος, «έχουμε κάνει ένα project, στο οποίο έχουν καταγραφεί από το ληξιαρχείο της Δράμας οι θάνατοι των καρκινοπαθών για 30 χρόνια μέχρι το 2012. Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν από τον αιματολόγο κ. Σωτηρόπουλο Δαμιανό, ο οποίος έχει επιβλέψει και το σχετικό πρόγραμμα».

Ομιλητές

Τέλος, όσον αφορά την κεντρική ημέρα του Συμποσίου, το Σάββατο, διαλέξεις θα ανακοινώσουν πολλοί ογκολόγοι, ακτινοθεραπευτές, παθολογοανατόμοι, χειρουργοί και άλλοι γιατροί, οι οποίοι θα μιλήσουν για νέες τεχνικές στα θέματα της διάγνωσης, τόσο μοριακά όσο και απεικονιστικά. Για νέες εξετάσεις και νέες τεχνολογίες, νέες μοριακές εξετάσεις και φυσικά για το μεγάλο κεφάλαιο της ανοσοθεραπείας που πλέον είναι στην πρώτη γραμμή στη θεραπεία όλων των καρκίνων, καθώς υπάρχουν θεαματικά αποτελέσματα στον πνεύμονα, στο μελάνωμα και άλλες παθήσεις.